Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

8. Hvor bør der primært bruges almindeligt træ?

8.1 Gode tips om træ!

En lang række steder er der ved godt håndværk mulighed for helt eller delvist at undgå anvendelse af trykimprægneret træ.Især er det vigtigt at overveje alternativer de steder, hvor børn kommer i kontakt med træet, og det er også en god idé at undlade at bruge imprægneret træ til kompostkassen. Desuden er der ingen grund til at anvende imprægneret træ i konstruktioner, som måske blot skal holde i 5-8 år. Sådanne konstruktioner kan med fordel udføres i f.eks. skovfyr, gran og lærk

Som tommelfingerregel gælder desuden, at der kun er behov for at benytte imprægneret træ indvendigt i beboelseshuse, når man skal udskifte træ efter et svampeangreb. F.eks. er der ingen grund til at bruge imprægneret træ til carportens bjælker og spær, da de normalt er godt beskyttet mod vind og vejr.

8.1 Gode tips om træ!

- Imprægneret træ kan stort set altid erstattes af træarter med god naturlig varighed, når der ikke er jordkontakt. Og selv når der er jordkontakt, er der ofte – men ikke altid – alternativer.

Her kan du f.eks. anvende naturligt holdbart træ:

Konstruktion

Kan udføres med kernetræ af:

Sandkasse

Fyr, gran og lærk.

Gyngestativ

Western Red cedar* eller eg.

Klatrestativ

Fyr, gran eller lærk ved udførelse uden direkte jordkontakt. Western Red cedar* eller eg ved jordkontakt.

Bænk

Gran, lærk, thuja* eller eg til ryg og sæder. Brug kun imprægneret træ til de nedgravede stolper.

Espalier

Gran eller lærk.

Blomsterkasser

Gran eller lærk.

Kompostbeholder

Gran eller lærk.

Havemøbler

Teak, nyatoh eller meranti.

Hegn

Stolper af Western Red cedar* eller eg. Beklædning af fyr, gran eller lærk, der behandles med træbeskyttelse. Eller brug ubehandlet western red cedar. Hegn, der primært bruges til markering kan bygges i uimprægneret gran.

Facader

Fyr, gran, eller lærk.
Husk god ventilation.

Carporte

Carportens bærende dele (bjælker, spær og stolper) kan udføres i almindeligt fyr- eller grantræ, når trædelene er beskyttet af udhæng og holdes fri af jord.
Beklædninger af fyr, gran eller lærk, der behandles med træbeskyttelse.

* Træet er ikke så stærkt som f.eks. fyr og gran.Det indeholder stoffer, som kan være allergifremkaldende– især ved forabejdning.