Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

10. Er det dyrt at vælge konstruktiv træbeskyttelse?

10.1 Gode tips om træ!

Mange kunder vælger at anvende imprægneret træ, fordi det er billigere og kræver mindre vedligeholdelse. Samtidig er det en udbredt opfattelse, at det er væsentligt dyrere at vælge mere miljøvenlige løsninger.

I de fleste tilfælde vil det da også være dyrere at bygge, så der etableres en konstruktiv beskyttelse af træværket og af træarter med naturlig holdbarhed. For at give et mere dækkende billede af prisforskellen ved forskellige løsninger, kan det være nyttigt at tage højde for følgende faktorer, når der vælges materialer:

- Hvor lang tid skal konstruktionen holde?

- Hvilke materialer er mulige, og hvilke egenskaber har de?

- Hvilke konstruktionsmuligheder findes?

- Hvilket vedligeholdelsesinterval kan accepteres?

Det er vigtigt ikke at skyde over målet. Materialevalget skal tilpasses anvendelse og ønsket levetid, så konstruktionen ikke bliver dyrere end nødvendigt. En sandkasse, der skal holde i 5-7 år, kan f.eks. udføres af rødgran eller skovfyr, mens kernetræ af lærk er en god løsning, hvis sandkassen skal holde i op til 15 år.

Udgifterne til vedligeholdelse kan være større ved anvendelse af uimprægneret træ, men disse udgifter kan holdes nede ved den rigtige konstruktive træbeskyttelse.

Det er kompliceret at opstille et miljøregnskab for f.eks. en carport. Der findes ingen modeller, der nemt kan udregne konsekvenserne for samfundsøkonomi, miljø, sundhed og privatøkonomi. Derfor er det den enkelte kunde, der må vurdere fordele og ulemper i forhold til sin egen situation.

10.1 Gode tips om træ!

Materialevalg skal tilpasses forventet anvendelse og ønsket levetid for konstruktionen.