Danmarks miljøsamarbejde med Thailand

Forord

De globale miljøproblemer kan kun løses hvis verdens lande arbejder sammen om det. Samarbejdet kan foregå i store internationale fora, hvor landene politisk forpligter hinanden; men også fra land til land skal der samarbejdes – sådan at det ene lands viden og erfaring nyttiggøres i det andet.

En af konklusionerne på den internationale konference om miljø og udvikling i Rio de Janeiro i 1992 var netop, at overførsel af viden og teknologi fra de velstillede til de fattigere lande var en forudsætning for en bæredygtig global udvikling. Hvis alle lande skal gøre deres egne erfaringer og alene opbygge viden og teknologi vil det ikke lykkes. Den dybe tallerken er opfundet, og miljøproblemernes alvorlige karakter giver os simpelthen ikke tid til, at det skal gøres igen og igen.

Derfor besluttede Folketinget i 1992 at lade ord følge af handling, og Danmark har siden gradvist udbygget sin miljøbistand til lande i Øst- og Centraleuropa og i den tredje verden. I Afrika og Asien er udvalgt to regioner med både fattige lande og lande, der er inde i økonomisk og industriel vækst.

I Miljø- og Energiministeriet arbejder vi under Danced programmet primært med den sidste gruppe lande, hvor man genfinder mange af de problemer, som Danmark har kæmpet med gennem de sidste årtier. Et af landene er Thailand, som er emnet for denne bog, og som netop står over for udfordringer og problemer, som Danmark har været igennem, og hvor vi derfor har noget at byde på.

Bogen vil give en række eksempler, og jeg vil her bare nævne et enkelt, som ligger mig stærkt på sinde. Thailand har traditionelt været centralt styret fra Bangkok med en meget begrænset folkelig indflydelse på beslutningerne. Med den nye grundlov skal systemet nu laves om, og ansvar og kompetence på miljøområdet lægges ud til de lokale administrationer, samtidig med at borgerne skal inddrages aktivt. Det er alt sammen noget vi herhjemme har været igennem, og derfor har vi nogle erfaringer, som thaierne kan drage nytte af. Vi kan på den måde bidrage til at fremme den demokratiske proces og forhåbentlig også til at undgå fejltagelser.

Det er vigtigt at slå fast, at de danske bistandskroner ikke alene kan løse Thailands miljøproblemer, men de kan gøde jorden for, at landet selv øger miljøindsatsen. Danceds bistand er hjælp til selvhjælp.

I nogle tilfælde er vi med til at løse konkrete miljøproblemer, men i næsten alle projekter bidrager vi til at plante det kim, der på sigt skal udvikle sig til, at Thailand selv vil og kan løse dem.

Projekterne i bogen er udvalgt, så de giver læseren et bredt indtryk af miljøsamarbejdet med Thailand. Det betyder, at der også er medtaget projekter, som ikke er gået ganske som planlagt. For sådan er virkeligheden jo ofte. Det er en svær og stor opgave, vi har sat os for. Men jeg er overbevist om, at resultaterne vil stå mål med anstrengelserne, og jeg synes at man som dansker godt kan være lidt stolt over vores indsats.

København, december 2000