Danmarks miljøsamarbejde med Thailand

Industrisamarbejde med spredningseffekt over grænserne

Vi nærmer os palmeoliemøllen Vitchiphani i Thailand nær byen Chumphon. Men i modsætning til andre palmeoliemøller vi har passeret, oser der ikke sort ildelugtende røg ud over hele området. Det nye anlæg på Vitchiphani – der skaber energi af restprodukterne – er resultatet af et dansk-malaysisk samarbejde på virksomhedsniveau. Dette virksomhedssamarbejde foregår under et særligt Danced-program. De første kunder til den nye type anlæg meldte sig – pudsigt nok – fra Thailand.

Ovnen her på Vitchiphani er på størrelse med et fem-etages hus og passes af to mand. Det gamle anlæg krævede seks mand, der tilbragte tiden i røg og damp med manuelt at skovle tørre palmeolieskaller ind – med risiko for at blive svedet, når store stikflammer stod ud.

Som forklaring på hvorfor det nye ovn-anlæg er blevet opført, siger Krisada, der er direktør på Vichiphani:

– Vi skulle fordoble oliemøllens kapacitet til at kunne bearbejde 60 tons oliefrø i timen. Det kræver naturligvis mere energi, ligesom vi jo også står med dobbelt så meget affald i form af skaller og andet – der kan skaffe os den. Samtidig bor der efterhånden så mange mennesker omkring møllen, der klagede over røgen fra det gamle japanske anlæg.

(Christian - Krisada og anlæg)

Den nye ovn i Thailand er resultatet af et samarbejde mellem Ansaldo Vølund i Danmark og virksomheden ENCO i Malaysia. Samarbejdet er kommet i stand som led i Danceds "Partnership Facility", der er et program som formidler kontakt mellem virksomheder i Malaysia og Thailand og virksomheder i Danmark. Selve projektet har kørt siden 1998 og har fået knap tre millioner kroner i støtte fra Danced.

I dette program bliver der slået to fluer med et smæk – miljøet får det bedre og danske virksomheder får en chance for at komme ud på nye markeder. Ideen er på kommerciel basis at udnytte dansk know-how i produktion af udstyr, maskiner og produkter, så der bliver forurenet mindre og ressourcerne bliver udnyttet bedre.

Udover støtte til formidling af kontakten mellem virksomhederne yder Danced også tilskud til tekniske undersøgelser og markedsstudier; hvis alt stadig tegner positivt kan Danced også gå ind med støtte til et pilotprojekt, der skal demonstrere ideen i praksis.

Sådan er det foregået i tilfældet med den nye kedeltype til palmeoliemøller, hvor demonstrationsanlægget testkøres på en palmeoliemølle lidt uden for Kuala Lumpur i Malaysia.

Stigende efterspørgsel

Men i Thailand, hvor palmeolieindustrien ikke er nær så stor som i Malaysia – men dog stigende – synes Krisada, at resultaterne fra testanlægget var lovende nok til, at han turde slå til og købe et anlæg. Og for nylig har et andet firma – 500 kilometer længere mod syd ved byen Trang – købt et tilsvarende anlæg.

Arbejdsmiljøskilt og auto-snegl

– Markedet er enormt. Både i palmeolieindustrien og inden for sukker- og træindustrien er der et voksende behov for mere effektive og mindre forurenende måder at brænde affaldet af på, siger ingeniør T. K. Wong, der er tilknyttet den malaysiske ovn-producent ENCO. Han er på besøg for at hjælpe med nogle indkøringsproblemer.

Også hos Ansaldo Vølund i Danmark er der stor optimisme.

– Vi har foden inden for i Sydøstasien bl.a. takket være den danske miljøbistand. Det har stor betydning, at der nu ser ud til at blive ændret på reglerne i Malaysia sådan, at det statslige el-selskab også skal åbne op for at aftage lokal produceret el f.eks. fra vores anlæg. En sikkerhed for afsætning af strømmen er af stor betydning for at få virksomhederne til at investere i vores mere miljørigtige anlæg, siger Øjvind Toftgaard.

Øjvind Toftgård er direktør i Ansaldo Vølund, der i juni 2000 blev købt af et amerikansk firma og derfor nu har ændret navn til Babcock Wilcox Vølund.

Det er ikke uden betydning, at Danced også har været involveret i flere andre projekter på energiområdet i Malaysia, hvor der er blevet skelet meget til de danske modeller – både overordnet omkring energipolitikken og mere konkret på strukturen i sektoren.

Når der ikke tidligere er taget initiativ til udvikling af bedre ovntyper til palmeolieindustrien er der mange grunde: Affaldsmængderne har været så store, at effektiviteten ikke spillede nogen rolle, oliemøllerne blev placeret i plantager langt fra beboede områder, og arbejdsmiljø var indtil for nylig et fremmedord.

Nu bor der folk tæt omkring mange oliemøller, og den massive forurening med både røg og støv er uacceptabel både for ansatte og omkringboende.

Sikker afsætning

Den thailandske virksomhed købte den dansk/malaysiske ovn, fordi det er den eneste på markedet, der mere end lever op til de ny standarder for, hvad der må udledes af forurening . Faktisk garanterer fabrikken et niveau omkring udledninger, der ligger på det halve af myndighedernes krav.

Danceds Partnership Facility Prorgram blev påbegyndt i 1997 og omfatter Thailand og Malysia. Programmet har haft rimelig succes i Malaysia, mens det primært – på grund af den økonomiske krise – har fået en meget langsom start i Thailand. Nye forenklede ansøgningsprocedurer og det begyndende økonomiske opsving forventes dog at medføre stigende aktivitet i de kommende år.

Prisen er også omkring 50% højere end på et traditionalt anlæg, men til gengæld er vedligeholdelsen langt billigere, fordi der er tale om en helt ny teknologi. "Og fordi anlægget hovedsageligt styres elektronisk, har vi kunnet erstatte fem til seks dårlige job med to gode", siger Krisada.

Krisada er formand for den thailandske forening af palmeolieproducenter. Han ser det som en af sine væsentlige opgaver at overbevise medlemmerne om det fornuftige i at investere i et bedre miljø.

– Med det gamle anlæg kunne jeg lugte og se på røgen, at det var i drift på mange kilometers afstand. Det er uholdbart, og når teknologien findes og også er økonomisk acceptabel, vil der på et eller andet tidspunkt blive rejst krav om at den bruges, siger Krisada.

Hans ønske til Danced er, at man som i Malaysia forsøger at påvirke regeringen til at skabe sikkerhed for afsætning af lokalt produceret strøm til nettet.

– Biomasseproduktionen i Thailand er enorm og det er affaldsmængderne også. Men afbrændingen sker ineffektivt, og særlig for et land som Thailand med meget begrænsede energiressourcer er det problematisk. Hvis politikerne giver sikkerhed for afsætning af energien, vil investeringerne i effektive og miljørige ovne stige voldsomt, spår Krisada.