Baggrund til håndbog i miljøvurdering af produkter

5. Virksomhedserfaringer

5.1 Indledende behovsafklaring
5.2 Afprøvning af metode
5.3 Afprøvning af håndbog


Arbejde og dialog med virksomheder kan i projektforløbet grupperes i tre aktiviteter:
Indledende kontakt til udvalgte virksomheder med henblik på behovsafklaring.
Samarbejde med 6 udvalgte virksomheder med henblik på at afprøve foreslåede forenklinger i en skitseret forenklingsmetode.
Afprøvning af den forenklede metode beskrevet i "Håndbog for miljøvurdering – en enkel metode" med henblik på at afklare struktur, detaljeringsgrad og andre væsentlige forhold for en lettilgængelig håndbog.

I det følgende er formen, aktiviteterne og erfaringerne samlet fra de 3 aktiviteter.

5.1 Indledende behovsafklaring

Udvalgte større virksomheder og brancheorganisationer blev kontaktet i starten af projektet med henblik på at få afklaret den hidtidige anvendelse af LCA, og hvilke forhold man så for væsentlige i fremtiden.Kontakter til Grundfos, Brdr. Hartmann og Rockwool International viste i 1998, at man anvendte LCA aktivt i produktudviklingen fx til materialevalg, udpegning af "hot-spots" og som intern dokumentation. I visse sammenhænge blev dokumentationen også anvendt eksternt.

Følgende brancheorganisationer blev kontaktet:
Plastindustrien i Danmark
Grafisk Arbejdsgiverforening
Farve- og Lakindustrien
Beklædnings- og tekstilindustrien

Disse organisationer påpegede, at produktudvikling, udpegning af "hot spots" samt dokumentation var væsentlige i anvendelse af LCA. Der blev udtrykt betænkelighed ved den relativt komplicerede metode, som de små virksomheder, som flere af de nævnte brancher repræsenterer, har vanskeligt ved at håndtere.

Der blev derfor efterspurgt en enkel metode, der kan støtte virksomhedernes produktudvikling, og som kan opfylde deres behov for dokumentation.

De virksomheder, der deltog i afprøvningen af metoden, jf. afsnit 5.2, blev indledningsvis kontaktet for at afklare deres ønsker til anvendelse af LCA.

De forhold, der nævnes af de fleste virksomheder, er dokumentation over for kunder og myndigheder samt produktudvikling. Dertil kommer ønske om at kunne prioritere mellem materialer og/eller kemikalier med henblik på at vælge de mindst miljøbelastende.

5.2 Afprøvning af metode

På baggrund af den indledende behovsafklaring blev der opstillet en skabelon til en forenklet form for miljøvurdering. Skabelonen havde følgende 5 grundelementer:
Introduktion
Definition og afgrænsning af opgaven
Opstilling af vurderingsskema
Modellering i PC-værktøj
Brug af miljøvurderingen

Målet med afprøvningen af skabelonen var at
Afklare databehovet for opstilling af vurderingsskema.
Afprøve forenklinger, simplificeringer og udeladelser i forhold til vurderingsskemaet.
Vurdere, om den viden vurderingsskemaet kunne give, var tilfredsstillende og i tråd med forventede resultater.
Afklare yderligere behov for LCA-arbejde, fx i form af anvendelse af PC-værktøj.

Afprøvningen blev planlagt således, at de deltagende virksomheder skulle arbejde sammen med 1 eller 2 konsulenter og deltage aktivt i valg af produkt, afklaring af mål og opstilling af livsforløb for produktet. Det var konsulentens rolle at gennemføre det egentlige LCA-arbejde på baggrund af de data, virksomheden kunne levere. Afslutningsvis blev den udarbejdede rapport diskuteret mellem de to parter. De seks virksomheder, der deltog i afprøvningen af metoden, er vist i tabel 5.1.

Tabel 5.1
Oversigt over virksomheder, der deltog i metodeudviklingen.

Virksomhed Karakterisering
Damixa A/S Virksomheden producerer amaturer til køkkener og badeværelser. Virksomheden er ISO 9000 certificeret og arbejder med indførelse af miljøledelse.
Nordisk Wavin A/S Virksomheden er en del af en international koncern, der producerer plastrør. Virksomheden har gennem en årrække arbejdet med miljøaspekter, indførte i 1993 ISO 9001 og blev i 1999 ISO 14001 certificeret.
Metro Therm A/S Metro Therm fremstiller vandvarmere, hvor energikilden kan være el, naturgas eller solenergi. Virksomheden blev certificeret efter ISO 14001 i 1998.
Neckelmann A/S Virksomheden bearbejder og farver polyestergarner til tekstiler, der anvendes indenfor automobilindustrien og til boligtekstiler. Virksomheden er certificeret efter QS 9000, ISO 14001 samt opfylder kravene til EMAS-forordningen.
Olf Stadsing A/S Virksomheden sælger rengøringsmidler, rengøringssystemer og udstyr. Virksomheden er certificeret efter ISO 14001.
Ureflex A/S Virksomheden fremstiller formstøbte emner i polyure-thanskum. Virksomheden arbejder på at få et certificeret miljøledelsessystem.


De produkter, der blev valgt af virksomhederne, er vist i tabel 5.2. Der er endvidere anført, hvilket mål virksomheden opstillede for miljøvurderingen samt hvilke elementer vurderingen omfattede ud over et skema.

Tabel 5.2
Oversigt over udvalgte elementer i miljøvurderingen.

Produkt Virksomhed Mål med vurderingen Anvendelse af PC-
værktøj
Udvidet kemikalie-
vurdering
Blandingsbatteri Damixa Dokumentation
til kunder og myndigheder
Ikke medtaget Ikke medtaget
Afløbsrør Nordisk Wavin A/S Produktudvikling samt dokumentation Ikke medtaget Ikke medtaget
Vandvarmer MetroTherm A/S Miljøstyring og produktudvikling Medtaget Ikke medtaget
Kemikalier til farvning af tekstiler Neckelmann A/S Sammenligning
af 2 kemikalier
Ikke medtaget Medtaget
Rengøringsmidler Olf Stadsing A/S Dokumentation
til kunder
Ikke medtaget Medtaget
PU-skum til stolesæder Ureflex A/S Miljøstyring og produktudvikling Medtaget Ikke medtaget


Overordnet viste erfaringerne fra afprøvningen, at:
Et MEKA-skema udarbejdet på baggrund af tilgængelige data giver et godt billede af produktet og de væsentligste forhold som fx afklaring af materialevalg ved produktudvikling.
Et MEKA-skema kan give en afklaring af hvilke væsentlige forhold, der mangles data for.
Hvis kemikalier er en væsentlig bestanddel af et produkt, er et MEKA-skema ikke nok, - her er en egentlig kemikalievurdering nødvendig.
Hvis der er ønske om en dynamisk model, er et PC-værktøj at foretrække.
En miljøvurdering baseret på et MEKA-skema er ikke dokumentation nok i forbindelse med ekstern anvendelse.
Der er behov for diskussion mellem den, der udfører miljøvurderingen og en anden part, i visse tilfælde en ekspert, når afgørende beslutninger skal træffes.

De forenklingsprincipper, der ligger i den anvendte metode, jf. kapitel 1-4, gav ikke anledning til at en vurdering udført ved et MEKA-skema gav misvisende eller på anden måde fejlagtige resultater. Visse forhold kunne ikke afklares eller der kunne ikke drages konklusioner på grund af usikkerheder eller relativt små forskelle mellem to størrelser, der blev sammenlignet.

Det datagrundlag, der blev etableret ved metodeafprøvningen, må nok anses for at være mere detaljeret, end det vil være i praksis. Det blev dog påpeget, at man især fra underleverandører havde haft svært ved at skaffe tilstrækkelige data.

I en uddybning af MEKA-skemaet blev det fundet, at de data og den afgrænsning, der var foretaget i forbindelse med MEKA-skemaet, gav et godt udgangspunkt for et videre arbejde.

To af virksomhederne var interesseret i at gå videre med PC-værktøjet. I det ene tilfælde var det for at få en dynamisk model, som man i relation til produktudvikling kunne ændre på efter behov. I det andet tilfælde var der ønske om at vurdere materialer, energi og kemikalier på en mere kvantitativ måde for at vurdere og prioritere produktændringer samt anvende vurderingen som dokumentation.

For de to kemikalietunge produkter, rengøringsmidler og farvestoffer, var det ikke muligt at nå til et tilfredsstillede resultat med et MEKA-skema. Skemaet var brugbart til afgrænsning af produkternes livsforløb og indsamling af indledende data, men herefter blev det hurtigt erkendt, at en vurdering af kemikalierne i relation til den måde, de påvirker miljøet, var nødvendig. Der blev derfor gennemført en egentlig kemikalievurdering, hvor der blev fokuseret på produkternes økotosikologiske egenskaber. Grunden til, at der blev fokuseret på de økotoksikologiske forhold, var, at de aktuelle stoffer bliver udledt til miljøet via spildevandet.

Erfaringerne viste, at det var meget vanskeligt for virksomhederne at opstille mål og definere produktet at afgøre, om den indledende miljøvurdering er tilstrækkelig og at formidle vurderingens resultater. Man kom derfor frem til at anbefale, at den, der gennemfører miljøvurderingen, tager kontakt til en anden part for at diskutere afgørende forhold. Denne anden part kan være en anden person med indsigt i LCA på virksomheden, en samarbejdspartner eller en konsulent/ekspert.

Afprøvningen viste, at den foreslåede metode var anvendelig som en indledende miljøvurdering, der baseres på virksomhedens tilgængelige data. Vurderingen giver i mange tilfælde tilstrækkeligt grundlag for at foretage en beslutning og opfylder dermed mange virksomheders behov i forbindelse med produktudvikling. I forbindelse med arbejdet er det væsentligt at have en dialog med en anden om afgørende forhold.

Den forenklede metode er ikke tilstrækkelig som dokumentation i relation til markedsføring eller hvis det givne produkt hovedsagelig består af kemikalier eller indeholder meget miljøbelastende kemiske stoffer. En afklaring af sidstnævnte forhold vil ofte kræve ekspertvurdering.

5.3 Afprøvning af håndbog

Et samlet udkast til håndbogen blev afprøvet på 4 fremstillingsvirksomheder. Afprøvningens mål var at afklare, om de anvisninger, der er givet, og den måde, som materialet er præsenteret på, er brugbart for mindre virksomheder, der ikke har arbejdet med LCA før.

De fire virksomheder, der deltog i afprøvningen af Håndbogen, er vist i tabel 5.3.

Tabel 5.3
Oversigt over virksomheder, der deltog i afprøvning af Håndbogen.

Virksomhed Karakterisering
Vikan A/S Vikan fremstiller børster og andet rengøringsudstyr. Virksomheden er certificeret efter ISO 9001 og 14001 samt registreret efter EMAS forordningen.

Virksomheden har 2 medarbejdere,der arbejder med miljøforhold og bl.a. står for den løbende registrering af energi, kemikalier og materialeforbrug.

NJA Møbler A/S NJA-møbler fremstiller møbler, primært af fyrretræ. Virksomheden arbejder med miljøledelse, men har ikke afklaret, om man ønsker et certificeret system.

Virksomheden har en miljøansvarlig, der bruger en stor del af sin tid på miljøaktiviteter. Det er planen, at miljøarbejdet på sigt skal forankres i sikkerhedsorganisationen.

Egen Vinding og Datter ApS Virksomheden, der er relativt nystartet, fremstiller byggematerialer til økologisk byggeri. Virksomheden har planer om at indføre miljøledelse , men er endnu ikke gået i gang. Den miljøansvarlige bruger en del af sin tid på miljøforhold, og der er meget fokus på miljøforhold i virksomheden.
Thermoform A/S Virksomheden fremstiller forskellige emner af termoplast. Man er interesseret i miljøledelse og har planer om at indføre miljøledelse i fremtiden. Virksomheden har primært fokuseret på arbejdsmiljømæssige aspekter i forhold til produktionen.


Inden afprøvningen forpligtede de 4 virksomheder sig til at bruge mindst 80 timer i løbet afprøvningsperioden, der var sat til 3 måneder.

I løbet af afprøvningsperioden blev der afholdt 3 møder. Ud over en introduktion til afprøvningen og erfaringsopsamling til slut var målet med møderne at give virksomhederne lejlighed til at diskutere problemer og afklarende spørgsmål med hinanden og arbejdsgruppen. De 3 møder var lagt således, at de svarer til de i Håndbogen anbefalede dialoger med en anden part.

De produkttyper, der blev valgt af virksomhederne, er vist i tabel 5.4. De specifikke produkter er ikke anført, da visse af virksomhederne ønskede at holde dette fortroligt. Der er endvidere anført, hvilket mål virksomhederne opstillede for miljøvurderingerne.

Tabel 5.4
Produkter og virksomheder, der deltog i afprøvningen af Håndbogen.

Produkt Virksomhed Mål med vurderingen
Rengøringsredskaber Vikan A/S Produktudvikling samt dokumentation
Møbler NJA Møbler A/S Sammenligning af to former for overfladebehandling
Byggematerialer Egen Vinding og Datter ApS Dokumentation til kunder
Plastemner Thermoform A/S Produktudvikling samt dokumentation


Alle 4 virksomheder nåede at opstille et MEKA-skema, foretage en form for vurdering og få sammenstillet resultaterne i en rapport.

En af virksomhederne forsøgte at gå videre med en kemikalievurdering. Det var ret vanskeligt, dels fagligt, men også tidsmæssigt.

En anden virksomhed havde ønske om at gå videre med PC-værktøjet, men kunne af tidsmæssige grunde ikke nå det inden for afprøvningsperioden.

Overordnet viste erfaringerne fra afprøvningen, at:
Der er behov for en introduktion til at tænke livcyklusorienteret, fx i form at et introduktionskursus.
Virksomhederne selv var i stand til at opstille et MEKA-skema på baggrund af Håndbogens anvisninger.
MEKA-skemaet gav et godt overblik over produktets livscyklus og de væsentligste miljøforhold.
Det kan kræve konsulenthjælp eller anden form for ekstern bistand at opstille de rigtige vurderinger og tage beslutninger på baggrund af MEKA-skemaet.
Et tidsforbrug på omkring 100-125 timer er nødvendigt for opstilling af en indledende miljøvurdering første gang, selvom man bliver hjulpet i gang. Heraf skal beregnes at ca. ¼ af tiden går til introduktionsmøde samt læsning af Håndbogen.
Produkter, der hovedsagelig består af kemikalier, er vanskeligere end andre produkter at arbejde med. MEKA-skemaet er en god begyndelse, men en kemikalievurdering kræver specielle forudsætninger at gennemføre og i langt de fleste tilfælde eksperthjælp.

Håndbogen er forsøgt holdt i et enkelt direkte sprog med et gennemgående eksempel. Dette fandt de 4 virksomheder godt, ligesom de konkrete anvisninger og tommelfingerregler blev opfattet positivt.

Afprøvningen gav derfor ikke anledning til væsentlige ændringer i det afprøvede udkast. Revisionen omfattede derfor primært en sproglig opstramning, uddybning af visse forhold samt udarbejdelse af formel samling og liste med forklaring af forkortelser.