Miljøledelse -  katalog over 66 projekter

Introduktion

Dette katalog giver en oversigt over projekter gennemført under Miljøstyrelsens og Erhvervsfremme Styrelsens tilskudsprogram for "Miljøstyring og miljørevision i danske virksomheder" i årene 1995- 2000.

Miljøstyring eller miljøledelse, som det også kaldes i dag, er et værktøj til virksomheder og andre organisationer, der ønsker at arbejde systematisk med deres miljøforhold.

Formålet med tilskudsprogrammet var at lette indførelsen af miljøstyring i specielt små og mellemstore virksomheder inden for industri, håndværk, handel og service. En stor del af ressourcerne er anvendt i tæt samarbejde med 21 brancher med flere tilknyttede brancheforeninger, hvor der er gjort en stor indsats for at informere medlemsvirksomhederne om miljøstyring og motivere til et systematisk miljøarbejde.

De første år var indsatsen koncentreret om at udvikle værktøjer, som støtter virksomhederne i deres arbejde med miljøledelse. De sidste år var der særlig fokus på formidling af resultater og erfaringer.

Programmet har givet tilskud til projekter inden for følgende kategorier:
Branchespecifikke projekter
Generelle og tværgående projekter om temaer på tværs af brancheskel
Værktøjs- og metodeudviklingsprojekter
Informationsprojekter
Uddannelsesprojekter

Projekterne er samlet i kataloget på 66 dataark.

Hvert dataark beskriver ud over projektets titel:
Udgivet materiale og værktøjer til miljøledelse
Målgruppen for materialet og værktøjerne
Hvad værktøjerne kan bruges til og eventuelle forudsætninger
Bestillingsadresse og pris
Forfattere, kontaktperson og øvrige deltagere
Projektresumé
Hvilke miljøledelsesaktiviteter værktøjerne dækker

Der findes også en cd-rom: "Vejen til miljøledelse - en interaktiv guide" med oplysninger om de forskellige typer af projektmateriale. Den kan fås i Miljøbutikken.

Nogle ganske få projekter er ikke omtalt i kataloget. Det drejer sig om projekter, som i dag er uaktuelle, fx en konference om midtvejsresultaterne af projekterne og en produktion af en række TV-udsendelser i 1996.

To centrale begreber - EMAS og ISO 14001 anvendes gennem hele kataloget.

ISO 14001-standarden er et ledelsesværktøj fra den Internationale Standardiserings Organisation, ISO.

Standarden beskriver de elementer, et certificerbart miljøledelsessystem skal omfatte. ISO 14001 kræver, at virksomheden får overblik over de miljøforhold, som den kan styre og har indflydelse på, at den løbende opstiller miljømål og handlingsplaner for at forbedre miljøindsatsen og beskriver de miljømæssige arbejdsopgaver og placerer kompetence og ansvar for at nå miljømålene.

EMAS, Eco Management and Audit Scheme, er EU's forordning for miljøledelse og miljørevision. Virksomheder, der vælger og opnår EMASregistrering, forpligter sig til løbende at forbedre miljøindsatsen ud over miljølovgivningens krav og være i dialog med omverdenen. EMAS indebærer, at virksomheden indfører et miljøledelsessystem og derudover udarbejder og offentliggør en godkendt miljøredegørelse.

Miljøredegørelsen skal beskrive virksomhedens miljø-forhold, miljøledelsessystem og de aktiviteter, der indgår i miljøhandlingplanerne. Endelig kræver EMAS årlige miljøforbedringer og en aktiv inddragelse af medarbejderne i miljøarbejdet.

I kataloget er projekterne delt op i følgende kategorier:
30 projekter om branchespecifikke forhold
3 projekter om samarbejde med miljømyndigheden
5 projekter om de virksomhedsøkonomiske forhold og den finansielle rådgivers rolle
9 projekter om generelle "kom godt i gang" værktøjer
6 projekter om generelle "kom godt videre" værktøjer
7 projekter om sammenhængen til andre systemer
4 projekter om intern og ekstern miljødialog
2 projekter om uddannelsesaktiviteter

Hver kategori indledes med en kort introduktion til det overordnede tema.

God læselyst.