Markeringsnet og geotekstiler - egnethed til markering mellem ren og forurenet jord 

1. Baggrund og formål

Teknologisk Institut og Geoteknisk Institut har for Miljøstyrelsen udarbejdet denne redegørelse for brug af geosynteter til markering af adskillelse mellem ren og forurenet jord.

Når forurenet jord på en grund bliver skiftet ud, vælges det i nogle tilfælde kun at udskifte den terrænnære (øverste) del af jorden. Det er vigtigt at markere grænsen mellem den tilførte, rene jord og den underliggende, forurenede jord for:
at forhindre, at nogen ved arbejde i jorden (fx ved havearbejde) uforvarende kommer i kontakt med forurenet jord,
at forhindre, at nogen ved arbejde i jorden uforvarende blander ren og forurenet jord sammen. Derved forhindres, at der efterfølgende opstår risiko for kontakt med den forurenede jord, og
at gøre det lettere ved senere, større jordarbejder at holde de to jordfraktioner adskilt fra hinanden

I Vejledning fra Miljøstyrelsen om oprydning på forurenede lokaliteter /1/ står der bl.a.: "Hvis arealanvendelseskonflikten ved meget følsom arealanvendelse afværges ved etablering af 30 cm ren jord (efter kompaktering) defineret som jord, der overholder jordkvalitetskriterierne, skal den underliggende, forurenede jord adskilles fra den rene jord af geotekstil og/eller markeringsnet".

Der er nogle grundlæggende ønsker til produkter til denne anvendelse.
Produktet skal være tydeligt at se, således at gennemgravning hurtigt opdages, enten ved at produktet kan ses nede i jorden, eller ved at der graves materiale fra det op med gravejorden. Produktet skal have en kulør og/eller en struktur, som tydeligt afviger fra jordens.
Produktet skal have en vis mekanisk styrke, således man ikke uforvarende kan grave gennem det med en spade. Det skal på den anden side være muligt at lave hul i produktet uden brug af særligt værktøj.
Produktet skal være langtidsholdbart, dvs. dets styrke og synlighed skal bevares i meget lang tid.
Nedsivende regnvand skal uhindret kunne passere gennem produktet.
Produktet må ikke indeholde stoffer, som kan udgøre et jordforureningsproblem, hvis de vaskes ud i jorden, eller hvis rester af produktet opblandes i jorden.

Formålet med opgaven er at undersøge,
hvilke potentielt egnede produkter, der findes på markedet,
hvilke egenskaber disse produkter har,
hvad disse produkter koster, og
hvorledes de opstillede krav honoreres af disse produkter