Markeringsnet og geotekstiler - egnethed til markering mellem ren og forurenet jord 

Sammenfatning og konklusioner

Geoteknisk Institut har for Miljøstyrelsen udført et litteraturstudium vedrørende egnetheden af markeringsnet, geotekstiler og geonet til anvendelse som adskillelse mellem ren og forurenet jord.

Teknologisk Institut har efterfølgende gennemført dels et prøvningsprogram på et udvalg af de tre produkttyper samt af et produkt, der benævnes advarselsnet, og dels en vurdering af materialerens indhold af stoffer, som eventuelt kan være miljøskadelige.

Formålet med denne opgave er at undersøge, hvilke muligvis egnede produkter der findes på det danske marked, hvilke egenskaber disse produkter har, deres pris, og hvorledes de krav, som kan stilles til produkter til det nævnte formål, honoreres af produkterne.

Når forurenet jord bliver udskiftet på en grund, vælges i nogle tilfælde kun at udskifte den øverste (terrænnære) del af jorden. Det er derfor vigtigt at markere grænsen mellem den nytilførte, rene jord og den underliggende, forurenede jord. Vi har undersøgt eller vurderet forskellige egenskaber ved produkterne for at klarlægge deres synlighed i jord, deres styrkeegenskaber, deres langtidsholdbarhed og andre produktegenskaber.

Det er markeringsnettene, der bedst modsvarer ønskerne. De er alle tydeligt synlige i jorden, idet de forekommer i stærke kulører. Regnvand kan uhindret sive igennem dem. De har en passende styrke, og de, der er fremstillet af ikke forstrakte tråde, brydes på en sådan måde, at trådene ved gravning trækkes ud til lange, tynde tråde, som stadigvæk er synlige. Ved accelereret ældning af produkterne er det vist, at disse egenskaber i væsentlig grad forventes at bliver bibeholdt efter mere end 50 års ophold i jorden. Markeringsnet er fremstillet af polypropylen med tilsætning af antioxidanter, UV-stabilisatorer og/eller pigmenter. Disse additiver vil ikke blive vasket ud af materialerne af nedsivende regnvand. Da materialerne i øvrigt ikke ved nedbrydning i jorden frigiver forurenende fraktioner, vil der ikke være nogen risiko for frigivelse af stoffer, der kan bidrage til yderligere forurening. Af de undersøgte markeringsnet brydes tre med sejt brud. Et af dem er desuden blandt de billigste af alle de undersøgte produkter.