Samfundsøkonomiske omkostningsvurderinger ved                            anvendelsesreguleringer på kemikalieområdet

Vejledningens indhold

Selve vejledningen og det tilhørende baggrundsnotat er så vidt muligt opbygget efter samme struktur. Nedenfor gives en kort beskrivelse af de 7 kapitler i vejledningen/ baggrundsnotatet. Kapitlerne er:

  1. Indledning
  2. Omkostningsanalysens formål og metode
  3. Basis for beregninger
  4. Konsekvensvurdering
  5. Fastlæggelse af priser og omkostninger
  6. Samlet omkostningsvurdering
  7. Usikkerhedsvurderinger

Indledning. Indledningsvis gennemgås kort baggrunden for og formålet med arbejdet. Dette indeholder også et overblik over, hvilke analyser der normalt bliver foretaget i samspil med omkostningsanalysen (massestrømsanalyse, substitutionsanalyse, risikoanalyse og virkemiddelanalyse).

Omkostningsanalysens formål, indhold og metode. Efter det indledende kapitel gennemgås i kapitel 2 nogle generelle overvejelser omkring omkostningsvurderingen. Der redegøres for det typiske udgangspunkt for en sådan analyse, samt for formålet og de mulige metoder til at foretage en samfundsøkonomisk vurdering.

Basis for beregninger. Kapitel 3 redegør for, hvordan basis for beregningerne fastsættes. Dette omfatter en opstilling af situationen i udgangspunktet (basis-scenario) samt af situationen efter indførelse af tiltaget (alternativ-scenario). Endvidere foretages der i dette kapitel overvejelser omkring fastsættelse af tidshorisonten for analysen.

Konsekvensvurdering. I kapitel 4 gennemgås de grupper af omkostningselementer, der i princippet bør medregnes i en samfundsøkonomisk omkostningsvurdering. Dette omfatter 3 hovedgrupper: (1) Effekter for udbydere (af kemikaliet/alternativer), (2) brugerne af kemikaliet og (3) den offentlige sektor. Det gennemgås, hvilke effekter der typisk er tale om, samt hvornår disse vil være relevante.

Fastlæggelse af priser og omkostninger. Mens kapitel 4 fokuserer på den fysiske opgørelse af effekterne ved tiltaget, er fokus i kapitel 5 på værdisættelsen af disse effekter, herunder, hvordan de enkelte effekter bør medregnes i de samlede omkostninger. Kapitlet indeholder således en diskussion af, hvilke priser der bør anvendes samt retningslinierne for en eventuel tilbagediskontering af omkostningselementerne, herunder fastsættelse af diskonteringsfaktoren.

Samlet omkostningsvurdering. Kapitel 6 giver endelig en oversigt over, hvilke elementer der indgår i den samlede samfundsøkonomiske omkostningsvurdering. Dette fremstilles som en oversigtstabel.

Usikkerhedsvurderinger. Kapitel 7 redegør kort for, hvordan man bør foretage følsomhedsanalyser af usikre elementer, der indgår i analysen.