[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kildeopsporing af tungmetaller i afløbssystemer

Forord

Projektbaggrund
I en periode omkring 1960 fandt der en meget kraftig udbygning sted af fjernvarmesystemer i Danmark. Der blev således indenfor et relativt kort åremål etableret flere hundrede af disse over hele landet. Mange blev forsynet med såkaldte kviksølvstandrør som modtryksanordning. Anvendelsen af kviksølvstandrør var et udpræget dansk fænomen og bevirkede, at der omkring 1960 var en samlet merimport af kviksølv til Danmark på ca. 500 tons metallisk kviksølv. Allerede få år efter den massive fjernvarmeudbygning blev der rap-porteret om problemer med kviksølvstandrørene. Der forekom adskillige udblæsninger som følge af tryksvingninger i fjernvarmenettene, hvorved store mængder kviksølv bl.a. havnede i de interne kloaksystemer på fjernvarmeværkerne.

Genbrugsslamsugeren
Denne viden om tab af store mængder kviksølv til kloaksystemer og muligheden for at lokalisere og fjerne dette kviksølv ved anvendelse af en ny type slamsuger, den såkaldte genbrugsslamsuger, har dannet udgangspunkt for nærværende projekt.

Projektmål
Projektet har især fokuseret på at afklare, om de forhøjede indhold af kviksølv i dagens spildevandsslam kan hidrøre fra "gamle" udslip af kviksølv på de ældre varmeværker, og om oprensning af kloaksystemerne med brug af genbrugsslamsugeren kan bringe spildevandsslammets kviksølvindhold ned på et niveau, så slammet uanset fosforindhold lovligt kan udbringes på landbrugsjord.

Projektudførende
Projektet er udført af NIRAS/Abrahamsen & Nielsen A/S, Rådgivende ingeniører og planlæggere. Rapporten er udarbejdet af Peter Noe Markmann, Peder Jensen og Jan Abildgaard.

Finansiering
Finansiering Projektet er blevet finansieret af Miljøstyrelsen og fulgt af en styregruppe bestående af Akademiing. Eva Charlotte Vestergaard og Civ. ing. Mogens Kaasgaard (begge Miljøstyrelsens Spildevands- og vandovervågningskontor) samt Cand. scient. Peter Noe Markmann (NIRAS/Abrahamsen & Nielsen).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]