[Forside] [Indhold]

Kildeopsporing af tungmetaller i afløbssystemer

Sammenfatning

Fem kloakoplande

Denne rapport omhandler primært forurening af kloak- og spildevandsslam med kviksølv. Der er blevet udført feltundersøgelser af fem kloaksystemer i fire kommuner. Fælles for fire af kloaksystemerne er, at kviksølvindholdet i spildevandsslammet fra de kommunale renseanlæg, som kloaksystemerne er tilkoblet, er markant forhøjet. Det femte kloaksystem repræsenterer situationen i et kloakopland, hvor kviksølvindholdet svarer til baggrundsniveau.

Kviksølvstandrør

De fire kviksølvbelastede kloaksystemer modtager spildevand fra idriftværende eller nedlagte fjernvarmeværker, hvor der har været anvendt kviksølvstandrør som modtryksanordning. På alle fire fjernvar-meværker er der konstateret kviksølv i de interne kloaksystemer på værkerne. Kviksølvforureningen skyldes udblæsninger af kviksølv-standrørene.

Prøver af kloakslam

Nedstrøms for de fire fjernvarmeværker er der udtaget prøver af klo-akslam fra hovedkloakledningen til analyse for indhold af kviksølv og i et enkelt tilfælde også for cadmium. Til udtagning af prøverne af kloakslam fra hovedkloakledningen er der benyttet en særlig metode baseret på anvendelse af en såkaldt genbrugsslamsuger. Analyseresultaterne har dokumenteret kviksølvforureningen spredning fra de fire fjernvarmeværker ned gennem kloaksystemet og frem til de kommunale renseanlæg.

Forureningskilder

Det konkluderes, at puljen af kviksølv i de interne kloaksystemer på de fire fjernvarmeværker giver anledning til de høje kviksølvforureninger af spildevandsslammet i de fire kommuner. Det samme antages at være tilfældet for andre kommunale spildevands-rensningsanlæg i hvis kloakopland, der ligger et eller flere af de øvrige i alt ca. 300 ældre varmeværker, der har haft installeret kviksølvstand-rør.

Pilotprojekt

Det vurderes, at kviksølvforureningen af spildevandsslammet kan løses ved indgreb overfor kilderne kombineret med en oprensning af kloaksystemerne ved brug af genbrugsslamsugeren. Det anbefales, at der iværksættes et pilotprojekt til dokumentation heraf.

Kildeopsporing

Den anvendte metode til udtagning af prøver af kloakslam kombineret med den i rapportens bilag E beskrevne prøvetagningsstrategi konkluderes at være effektiv, hurtig og relativ billig til opsporing af kilder til tungmetalforurening af spildevandsslam ligesom metoden er velegnet til lokalisering og fjernelse af lokale ansamlinger af kloakslam med forhøjede tungmetalkoncentrationer. En sådan kildeopsporing vil end-videre med fordel kunne integreres i den forebyggende ren- og vedli-geholdelse af kloaksystemer.


[Forside] [Indhold] [Top]