Debatoplæg om Indikatorsæt til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling

11. Klimaændringer

På lang sigt skal atmosfærens indhold af drivhusgasser stabiliseres på et niveau, som kan forhindre farlig menneskeskabt indvirkning på klimasystemet. De klimaændringer, der synes uundgåelige, skal ske så langsomt, at økosystemerne kan tilpasse sig, uden at fødevareproduktionen trues. Samtidig skal den økonomiske udvikling fortsætte på et bæredygtigt grundlag.

Danmark har internationalt set et højt udslip af CO2 pr. indbygger, hvilket giver os en særlig forpligtelse. Med aftalen om at reducere udslip af seks drivhusgasser med 21 pct. fra 1990 til 2008-12 vil Danmark derfor også yde et væsentligt bidrag til Kyotoprotokollen og dermed til at imødegå de globale klimaændringer. På grund af problemets omfang er der et markant behov for at mindske udledningerne yderligere efter 2012. Derfor er regeringens pejlemærke, at Danmarks udledning af CO2 skal halveres inden 2030.

Tabel 11. Klimaændringer

Mål og indsats

Indikatorer

Atmosfærens indhold af drivhusgasser stabiliseres på et niveau, som kan forhindre farlig menneskeskabt indvirkning på klimasystemet

  1. Atmosfærens koncentration af drivhusgasser i ppmv.

De klimaændringer, der synes uundgåelige, skal ske så langsomt, at økosystemerne kan tilpasse sig

  1. Klimaændringer udtrykt ved parametre som temperatur, nedbør og vind, inkl. ekstremer

  1. Effekter af klimaændringer

Danmark har internationalt set et højt udslip af CO2 pr. indbygger, hvilket giver os en særlig forpligtelse

  1. CO2-udledningen per indbygger i verden samt i en række regioner og lande herunder Danmark.

Danmark skal yde et væsentligt bidrag til Kyotoprotokollen

CO2-udledningen fra energi skal reduceres (20% fra 1988 til 2005)

Drivhusgasudledningerne skal reduceres (21% fra 1990 til 2008-12)

  1. Bruttoemissioner af drivhusgasser i alt udtrykt i mill. tons CO2-ækvivalentersamt fordelt på CO2, N2O, CH4, HFC, PFC og SF6.

  1. CO2-optag i mill. tons.

  1. Bruttoemissioner i alt i mill. tons CO2-ækvivalenter ift. BNP i faste priser.

  1. Nettoemissioner (=brutto minus optag) af drivhusgasser i alt udtrykt i mill. tons CO2-ækvivalenter

Alle reduktionsmuligheder for drivhusgasser inddrages på den mest omkostningseffektive måde

  1. Bruttoemissioner i mill. tons CO2-ækvivalenter fordelte på sektorerne energi (produktion, konvertering og distribution), landbrug, skovbrug og fiskeri, industri, handel og service, transport, husholdninger og affald.


Perspektiver:

Det er et vigtigt mål for Danmark at yde sit bidrag til Kyoto-protokollen og dermed bidrage til at imødegå de globale klimaændringer. Dansk bistand skal bidrage til at hjælpe udviklingslande og østlande med at efterleve Klimakonventionen, og det kan derfor være relevant at se på mulighederne for at udvikle en indikator for omfanget af reduceret tons CO2-ækvivalenter udenfor Danmark, som skyldes dansk bistand.