Debatoplæg om Indikatorsæt til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling

16. Den regionale og globale dimension, herunder Danmarks internationale indsats

Danmarks vision for en regional og global bæredygtig udvikling er et Europa og en verden med økonomisk fremgang, større velfærd og øget miljøbeskyttelse. Det omfatter også et verdensmarked med fri handel baseret på høje miljø- og sociale standarder. Bæredygtig udvikling forudsætter også respekt for menneskerettigheder, demokratisering, åbenhed og ansvarlighed i forvaltninger. Danmark ønsker en stærk global struktur til fremme af alle elementerne i global bæredygtig udvikling, herunder en struktur til fremme af internationalt miljøsamarbejde og miljøregulering. Det er en dansk målsætning, at globale aftaler skal kunne gennemføres effektivt, hvorfor den internationale indsats bør udbygges.

Danmark vil gå foran ved at sætte handling bag ordene. Både gennem den danske udenrigspolitik og miljøpolitik vil der blive arbejdet aktivt for at fremme den internationale indsats. Den internationale bistand vil blive udbygget som aftalt. Sammenhængen mellem udviklings-, miljø- og handelspolitikken vil blive sikret.

Perspektiver:

Internationalt er FN, Verdensbanken, OECD og IMF gået sammen om at opstille indikatorer for bæredygtig udvikling. Indikatorerne udspringer af de forskellige FN konferencer, som har været afholdt gennem 1990'erne. Målet med indikatorerne er at øge den offentlige opmærksomhed på udviklingsarbejdet i donorlandene. De internationale udviklingsmål går frem til år 2015.

Arbejdet med at udvikle indikatorer på internationalt plan møder mange vanskeligheder, herunder bestræbelserne på at nå til international enighed, og sikring af kvalitet og sammenlignelighed i data i og mellem lande. Kapacitetsopbygning - også på dette punkter vigtig.

Tabel 16. Den regionale og globale dimension

Mål og indsats

Indikatorer

Danmark vil gennem udviklingssamarbejdet bidrage til at bekæmpe fattigdom i verden

  1. Antallet af folk, som lever for under 1 USD om dagen

Bistandsarbejde til fremme af bæredygtig udvikling

  1. Bistandsmidler i % af BNI, total og opdelt på udviklings og miljøbistand, bistand til de nærliggende lande

Danmark yder i et nært og forpligtende samarbejde med modtagerlandene betydelig støtte til områder af relevans for bæredygtig udvikling

  1. Antal af udviklingslande, som har udarbejdet nationale strategier for bæredygtig udvikling

Fremdrift i den globale miljødagsorden

  1. Lande med miljøstrategier (%)

Bedre adgang til de industrialiserede landes markeder for udviklingslandene

  1. Adgang til EU's marked, jf. bl.a. EU's toldliste. Udviklingslandenes faktiske eksport til EU for udvalgte produkter