Nye krav til leverandører til tekstilbranchen

Forord

Der er en lang række problemer inden for miljø, arbejdsmiljø og arbejdsvilkår knyttet til fremstillingen af tekstilprodukter.

Miljøstyrelsen har derfor i 1998 nedsat Tekstilpanelet, der med udgangspunkt i en livscyklusbaseret tilgang skal komme med forslag til og gennemføre aktiviteter, som kan reducere miljøbelastningen fra tekstilprodukter. I panelet sidder repræsentanter fra en række interesseorganisationer, offentlige myndigheder og tekstilvirksomheder.

Tekstilpanelet har udarbejdet en handlingsplan, og heri peger Tekstilpanelet på, at der er behov for at styrke både udbudet af miljøvenlige tekstiler og forbrugernes kendskab til og efterspørgsel efter miljøvenlige tekstiler. Fra Miljøstyrelsen og Tekstilpanelet er der i løbet af 1999 og 2000 igangsat en række initiativer og projekter, der skal bidrage til dette. Målet er, at der i foråret 2001 gennemføres en kampagne rettet mod forbrugerne for Blomst-mærkede produkter samtidigt med, at der lanceres en række mærkede produkter fra virksomhedernes side.

Som led i indsatsen er det centralt at undersøge, hvilke barrierer der optræder, for at virksomhederne kan stille miljøkrav samt krav til arbejdsmiljø og –vilkår til deres leverandører samt pege på initiativer, der kan hjælpe danske virksomheder til at stille krav og leverandører til at leve op til kravene. Det handler denne undersøgelse om.

Undersøgelsen er gennemført for Miljøstyrelsen og finansieret under Program for renere produkter m.v.

Undersøgelsen er gennemført af en projektgruppe bestående af:
Miljøkoordinator Stig Yding Sørensen og projektmedarbejder Tomas Refslund Poulsen fra CASA, konsulent Klaus Sall fra Sall&Sall samt Per Skou fra DILF.

Projektet er fulgt af en følgegruppe bestående af :
Anette Christiansen, Miljøstyrelsen
Ulla Ringbæk, Miljøstyrelsen
Anne Mette Zachariassen, Videncenter for Miljøvenlige Tekstiler, TEKO Center Danmark
Aage Federsen, Dansk Textil og Beklædning

Projektgruppen vil gerne sige tak for hjælpen til alle de virksomheder, der igennem spørgeskemaundersøgelsen og interview har bidraget til undersøgelsen.

Vi håber også, at I har fået noget ud af det.

CASA, november 2000