Undersøgelse af forekomst af antibiotika og kobber i forbindelse med marin akvakultur i tre amter

2. Beskrivelse og anvendelse af stofferne

Oxolinsyre. Går under handelsnavne som Branzil vet, Aquavet og Inoxyl premix vet (Veterinærmedicinsk produktkatalog 2000). Tilhører gruppen af quinoloner. Som antibiotika er stoffet ikke særlig bredspektret (Sortkjær et al., 2000). Opløseligheden er 4,1 mg/l ved pH 7, men stiger ved højere pH-værdier; pKa-værdien er 6,9 (Timmers & Sternglanz, 1978). Stoffet doseres f.eks. som 50 mg Inoxyl premix vet (indeholdende 12 mg oxolinsyre) pr. kg fisk i 7 dage (Larsen, 1991).

Tribrissen. Er et handelsnavn for et blandingsprodukt bestående af stofferne sulfadiazin og trimethoprim i blandingsforholdet 5:1 (Veterinærmedicinsk Produktkatalog, 2000). Sulfadiazin er et sulfonamid, har en opløselighed på 74 mg/l ved pH 7, og er en svag syre. Stoffet virker som bredspektret antibiotika (Sortkjær et al., 2000). Trimethoprim er en svag base med en pKa-værdi på 7,1 (Seiler et al., 1982) og en opløselighed på 400 mg/l ved pH 7 (Merck Index, 1996).

Kobber. Efter udfasningen af organotinforbindelser som antibegroningsmidler har forskellige kobberprodukter vundet indpas. Net, der hænger i vandsøjlen, kan bruges som vækstsubstrat for både muslinger og alger. Konsekvensen heraf kan være reducerede maskestørrelser og en egentlig nedsynkning af nettene (Beveridge, 1987). For at undgå disse problemer bruges forskellige biocider, som langsomt udskiller et giftigt stof. Kobber anvendes ofte i denne forbindelse som kobbersulfat i en organisk matrix, hvor kobberionerne er det aktive stof.