Undersøgelse af forekomst af antibiotika og kobber i forbindelse med marin akvakultur i tre amter

8. Konklusion og perspektivering

Tre lokaliteter i Storstrøms Amt blev undersøgt. Der er fundet indhold af oxolinsyre 14 gange højere end detektionsgrænsen på 2,0 µg/kg under Grønsund Havbrug. For Skalø Havbrug er der fundet indhold ca. 7 gange detektionsgrænsen. Der er ikke blevet medicineret med oxolinsyre i dette havbrug siden sommeren 1999, det vil sige, der er forløbet mere end 400 dage mellem medicinering og prøvetagning. Fra en gammel position på et havbrug blev der ikke fundet indhold af oxolinsyre. Sidst der blev medicineret på dette havbrug var i 1995.

Fra et landbaseret anlæg i Ringkjøbing Amt blev der umiddelbart uden for udløbet konstateret indhold af oxolinsyre på op til 37 gange detektionsgrænsen. 50 meter fra udløbet var indholdet op til 24 gange detektionsgrænsen.

Et enkelt havbrug er undersøgt for oxolinsyre i Sønderjyllands Amt. Analyserne fra havbruget Fiscodan Mommark viste indhold på op til 7 gange detektionsgrænsen.

Trimethoprim har været undersøgt på alle lokaliteter på nær Skalø Havbrug. Der er ikke fundet indhold af stoffet i prøverne.

Sulfadiazin har været undersøgt på alle lokaliteter på nær Skalø Havbrug. Stoffet er fundet i en prøveserie fra én lokalitet (Barsø Havbrug, center; Sønderjyllands Amt). Indholdet var op til 16 gange detektionsgrænsen.

Alle lokaliteter er undersøgt for indhold af kobber. Fra to havbrug (Barsø og Fiscodan Mommark) er der fundet koncentrationer, der på baggrund af litteraturen må klassificeres fra at have en mulig til at have en sandsynlig effekt på de organismer, der befinder sig under netburene. Miljøstyrelsen vil dog snarest udmelde kvalitetskriterier for bl.a. kobber, jf. styrelsens brev af 29. januar 2001.

Denne kortlægning har givet data om forekomst af medicin og kobber i forbindelse med havbrug og landbaserede saltvandsdambrug. Det har hverken været hensigten eller været muligt indenfor rammerne af undersøgelsen at diskutere konsekvenserne for miljøet.