Miljøprojekt nr. 603, 2001

Metalafgivelse til drikkevand

Rig-tests af materialer til husinstallationer

Resumé
Drikkevands optagelse af metaller fra materialer i husinstallationer er undersøgt ved rig-tests på 4 vandværker med forskellig hårdhed og saltindhold. Materialerne varmforzinket stål, rustfrit stål, messing og forchromet messing er eksponeret under simuleret vandforbrug. Hvert materiale indgik i form af 3 forskellige produkter, som var dubleret. Der er 9 gange i løbet af et år udtaget vandprøver i form af 12-timers henstandsprøver. Efter et års driftstid er endvidere undersøgt ½, 2, 4, 8, 12 timers prøver. Der er analyseret for zink, kobber, bly, tin, cadmium, arsen, chrom, nikkel og molybdæn. Der blev målt betydelige overskridelser af krav for zink, kobber, nikkel og bly, men ikke for øvrige metaller. Afgivelsen af zink, kobber og i nogen grad bly stiger stærkt med vandets hårdhed. Rustfrit stål afgav praktisk taget ikke metal til vandet, mens andre nikkelholdige materialer afgav alt for store mængder nikkel. Forsøget videreføres.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (1011 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (1452Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling. 

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.