Bilagsrapport til "Evaluering af Værditabsordningen"; arbejdsnotat 2

Forord

Dette arbejdsnotat er en del af en evaluering af Værditabsordningen1 (VTO), som COWI Rådgivende Ingeniører AS har gennemført for Miljøstyrelsen i vinteren og foråret 2000.

Evalueringen omfatter VTO fra dens start i 1993 til udgangen af 1999.

Evalueringen har været fulgt af en styregruppe bestående af repræsentanter fra Miljøstyrelsen, Finansstyrelsen, Københavns Kommune, Amtsrådsforeningen ved Nordjyllands Amt og Roskilde Amt. Styregruppen har løbende gennem evalueringen fungeret som faglig sparringspartner for COWI. Indeholdet i evalueringen er imidlertid udelukkende COWI's ansvar. Styregruppen er således ikke ansvarlig og er heller ikke nødvendigvis enig med indeholdet og konklusionerne på evalueringen.

Dette arbejdsnotat indeholder resultatet af en analyse, som har til formål at:
afdække boligejeres værditab som følge af forurening
afdække ordningens virkning på boligejeres eventuelle værditab efter en oprensning.

Arbejdsnotatet skal belyse, dels hvilket værditab boligejere oplever som følge af en forurening, og dels hvad et eventuelt værditab er efter en oprensning af forureningen. Som et delmål undersøges forholdet mellem ændringen af den offentlige vurdering af ejendommen og/eller handelsværdien.

Arbejdsnotatet er inddelt i tre afsnit. Efter dette indledende afsnit analyseres boligejeres værditab som følge af forurening på en grund i afsnit 1. Værditabet afdækkes ud fra en række interview med centrale aktører på boligmarkedet samt et enkelt casestudium af en faktisk handel med en forurenet ejendom.

I afsnit 2 analyseres boligejeres eventuelle værditab efter oprensning. Det vil sige, at det i afsnittet forsøges afdækket, om der efter oprensning til henholdsvis frigivelse og afmelding fortsat er en reduceret værdi af ejendommen i forhold til tilsvarende ejendomme, som ikke har været forurenet. Metoden, som benyttes til at afdække det eventuelle værditab, er ligesom under afsnit 1 interviews med ejendomsmæglere, realkreditinstitutter, boligejere, vurderingsråd m.fl.

Notatet afsluttes med afsnit 3, som sammenfatter konklusioner om værditabsproblematikken ud fra analyserne samt opsumerer de væsentligste aspekter om Værditabsordningens indflydelse på kompensationen af boligejere. Desuden sammenholdes notatets resultater med LFA'en fra arbejdsnotat 1 (Status for ordningens gennemførelse).

Der er udarbejdet 5 bilag til arbejdsnotatet. I bilag A diskuteres begrebet værditab og metoder til værdisætning af forurening på en ejendom. Bilaget har til formål at give en indføring i værditabsproblematikken samt give et overblik over, hvilke muligheder man har for at værdisætte ikke-prisfastsatte effekter som forurening. I bilaget redegøres for en række praktiske og teoretiske problemer med værdisætningen af forurenede grunde. I bilag B er den anvendte spørgeguide for de private boligejere gengivet. Af bilag C fremgår de interviewede personer og organisationer. I bilag D angives resultatet af interview med boligejere med hensyn til oplysning af betydning for ejendomsværdi og evt. værditab. I bilag E er retningslinierne for den offentlige ejendomsvurdering beskrevet. Sluttelig er den anvendte litteratur listet i bilag F.

 

1 I dette notat omtales "Lov om Værditabsordningen for boligejere m.v." enten som Værditabsordningen eller Værditabsloven. I begge tilfælde refereres til ordningen med hjemmel i loven om Værditabsordningen (lov nr. 214 af 28. april 1993).