Grøn elektronik i offentlige indkøb

Forord

Elektronikprodukter bidrager både under fremstilling, brug og ved bortskaffelsen til en række centrale miljøproblemer, og med den stadig stigende vækst i anvendelsen af elektronik bliver problemerne ikke mindre.

På den baggrund har Miljøstyrelsen i 1998 nedsat Elektronikpanelet, der med udgangspunkt i en produktorienteret tilgang skal komme med forslag til og gennemføre aktiviteter, som kan reducere miljøbelastningen fra elektronikprodukter. I panelet sidder repræsentanter fra en række interesseorganisationer, offentlige myndigheder og elektronikvirksomheder.

Elektronikpanelet har udarbejdet en handlingsplan, og heri peger Elektronikpanelet på, at der er behov for at styrke det professionelle offentlige indkøb af mindre miljøbelastende kontorelektronik. Som udgangspunkt for en indsats er det centralt at undersøge, hvordan den offentlige sektors indkøbsfunktion på elektronikområdet fungerer - særligt med henblik på arbejdet med miljøkrav.

Undersøgelsen er gennemført for Miljøstyrelsen og finansieret under Program for renere produkter m.v.

Undersøgelsen er gennemført af en projektgruppe bestående af: miljøkoordinator Stig Yding Sørensen, projektmedarbejder Tomas Refslund Poulsen og projektmedarbejder Mette Lise Jensen alle fra CASA, samt Anders Schmidt, Fagchef LCA, og projektmedarbejder Pia Brunn Rasmussen begge fra dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ.

Projektet er fulgt af en følgegruppe bestående af :
Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen
Jens Kolind, IT-Brancheforeningen
Preben Svanekiær som afløste Jens Graversen, begge fra Indkøbs Service A/S.

Projektgruppen vil gerne sige tak for hjælpen til alle de offentlige indkøbere og leverandører af IT og kontorelektronik som igennem spørgeskemaundersøgelsen, interview og workshopdeltagelse har bidraget til undersøgelsen.

Vi håber også, at I har fået noget ud af det.

CASA, november 2000