Kortlægning af perfluoroktanylsulfonat og lignende stoffer i forbrugerprodukter - fase 1

Forord

OECD har iværksat en indsamling af information om produktion, import og anvendelse af perfluoroktanylsulfonater (PFOS) og deres derivater. I dette projekt etablerer Miljøstyrelsen et overblik over, hvilke danske produkter, der indeholder PFOS. Der er særlig fokus på forbrugerprodukter.

I projektet kortlægges ud fra oplysninger i Produktregisteret anvendelsen af PFOS og lignende stoffer i forbrugerprodukter i Danmark.

Baggrund

OECD har opdelt denne gruppe af stoffer i 22 forskellige klasser med i alt ca. 175 CAS-numre (klasserne er i bilag A samlet med CAS-nr. og bruttoformel).

Den kemiske baggrund for denne inddeling er givet i kapitel 1.

Formål og metode til afprøvningen

Projektets overordnede formål er er at skabe grundlag for et dansk input til den internationale diskussion om udfasning af fluorerede alkylsulfonatforbindelser. Projektet bidrager således til Miljøstyrelsens arbejde med at mindske trykket i miljøet af stoffer med alvorlige miljøeffekter.

Projektets har specifikt to formål, som knytter sig til projektets to faser:
Med fokus på forbrugerprodukter etableres et første overordnet overblik over anvendelser i Danmark samt identifikation af relevante brugere og producenter. Dette første overblik etableres på grundlag af oplysninger i Produktregistret om hidtidige anvendelser i Danmark. Dette formål søges opfyldt i projektets fase 1.
At identificere mulige forbrugerprodukter på det danske marked indeholdende denne type stoffer. Ud fra en vurdering af resultaterne i fase 1 igangsættes fase 2, hvor data fra andre tilgængelige kilder indsamles.

I Produktregistret er der indhentet data vedrørende registrerede anvendelsesområder. Produktoplysninger i registret indsamles i forbindelse med lovhjemlede anmeldeordninger til Arbejdstilsynet eller Miljøstyrelsen samt i forbindelse med forskellige kortlægningsundersøgelser og frivillige anmeldelser. For obligatorisk anmeldte produkter har anmelderen ifølge lovgivningen pligt til at meddele registret ændringer i de registrerede oplysninger. Registrets erfaringer viser dog, at ikke alle anmeldere overholder denne ajourføringspligt. Søgningen i Produktregistret skal betragtes i lyset af dette. I denne forbindelse er det vigtigt at betone, at Produktregistret kun dækker de kemiske stoffer/produkter, der ud fra farebegrebene hos enten Arbejdstilsynet eller Miljøstyrelsen er omfattet af krav om anmeldelse. Det kan derfor ikke udelukkes, at de betragtede stoffer anvendes i produkter, der ikke er omfattet af anmeldepligt.

Det skal ligeledes betones, at Produktregistret indeholder data for både aktive og ikke-aktive kemiske produkter på det danske marked. Erfaringen viser, at når status for et produkt ændres fra aktiv til ikke-aktiv er der en sandsynlighed for, at denne status senere bliver ændret tilbage til aktiv igen. Produktregistret bevarer derfor oplysninger om ikke-aktive produkter i op til 5 år. Dette betyder, at en søgning på registrerede data ikke nødvendigvis afspejler den aktuelle virkelighed på markedet 100%. I dette projekts søgning i Produktregistret er der tale om dominans af aktive produkter set i forhold til ikke-aktive. Vurderingen i dette projekt er derfor baseret på opgørelse af både aktive og ikke-aktive produkter. Størrelsen af denne usikkerhed kan vurderes ved direkte kontakt til markedsaktører.

Ved at baseret vurderingen på både aktive og ikke-aktive produkter skabes et billede af nuværende anvendelser og mulige genopståede anvendelser, der i EU's arbejde med at begrænse risikoen ved anvendelse af kemiske stoffer tilskrives samme opmærksomhed som de nuværende anvendelser.

Projektets elementer

Projektet indeholder følgende to faser. I det følgende beskrives de enkelte elementer i fase 1. Fase 2 beskrives kun overordnet.

Fase 1:

Til Produktregistret er der udarbejdet en søgeprofil for 175 CAS-numre for fluorerede alkylsulfonatforbindelser.

Produktdata gennemførte selve søgningen. COWI vurderede resultatet og har opgjort:
Hvilke af de 175 CAS-numre der findes i Produktregistret
Hvilke kemiske produkter i Produktregistret, som indeholder nogen af de stoffer, der kan tillægges et eller flere af de 175 CAS-numre
Hvorledes de identificerede CAS-numre fordeler sig på produktgrupper
Hvilke funktioner de identificerede stoffer udfylder i produkterne
Antallet af danske importører af kemiske produkter indeholdende de identificerede stoffer (antallet anslås).

Som afslutning på fase 1 er relevansen af at gennemføre fase 2 vurderet.

Fase 2:

Med udgangspunkt i resultaterne fra fase 1 kontaktes relevante aktører inden for industri, myndigheder og institutioner for at kortlægge, hvilke færdigvarer der vil kunne indeholde eller være kilder til PFOS-forbindelser.