Miljøprojekt, 605, 2001

Kortlægning af perfluoroktanylsulfonat og lignende stoffer i forbrugerprodukter - fase 1

Indholdsfortegnelse

Forord

Sammenfatning og konklusioner

Summary and conclusions

1. Indledning
1.1 OECD's inddeling i 22 klasser
 
2. Relevante CAS-numre i Produktregistret
 
3. Relevante produkter i Produktregistret
3.1 Produkttyper der indeholder produkter med PFOS-forbindelser
3.2  Fordeling af de 17 OECD-klasser på produkttyper
3.3 Delkonklusion
 
4. Stoffernes funktion i produkterne
 
5. Leverandører af kemiske produkter med de identificerede stoffer
 

Bilag A
Bilag B
Bilag C

 

Forord

OECD har iværksat en indsamling af information om produktion, import og anvendelse af perfluoroktanylsulfonater (PFOS) og deres derivater. I dette projekt etablerer Miljøstyrelsen et overblik over, hvilke danske produkter, der indeholder PFOS. Der er særlig fokus på forbrugerprodukter.

I projektet kortlægges ud fra oplysninger i Produktregisteret anvendelsen af PFOS og lignende stoffer i forbrugerprodukter i Danmark.

Baggrund

OECD har opdelt denne gruppe af stoffer i 22 forskellige klasser med i alt ca. 175 CAS-numre (klasserne er i bilag A samlet med CAS-nr. og bruttoformel).

Den kemiske baggrund for denne inddeling er givet i kapitel 1.

Formål og metode til afprøvningen

Projektets overordnede formål er er at skabe grundlag for et dansk input til den internationale diskussion om udfasning af fluorerede alkylsulfonatforbindelser. Projektet bidrager således til Miljøstyrelsens arbejde med at mindske trykket i miljøet af stoffer med alvorlige miljøeffekter.

Projektets har specifikt to formål, som knytter sig til projektets to faser:
Med fokus på forbrugerprodukter etableres et første overordnet overblik over anvendelser i Danmark samt identifikation af relevante brugere og producenter. Dette første overblik etableres på grundlag af oplysninger i Produktregistret om hidtidige anvendelser i Danmark. Dette formål søges opfyldt i projektets fase 1.
At identificere mulige forbrugerprodukter på det danske marked indeholdende denne type stoffer. Ud fra en vurdering af resultaterne i fase 1 igangsættes fase 2, hvor data fra andre tilgængelige kilder indsamles.

I Produktregistret er der indhentet data vedrørende registrerede anvendelsesområder. Produktoplysninger i registret indsamles i forbindelse med lovhjemlede anmeldeordninger til Arbejdstilsynet eller Miljøstyrelsen samt i forbindelse med forskellige kortlægningsundersøgelser og frivillige anmeldelser. For obligatorisk anmeldte produkter har anmelderen ifølge lovgivningen pligt til at meddele registret ændringer i de registrerede oplysninger. Registrets erfaringer viser dog, at ikke alle anmeldere overholder denne ajourføringspligt. Søgningen i Produktregistret skal betragtes i lyset af dette. I denne forbindelse er det vigtigt at betone, at Produktregistret kun dækker de kemiske stoffer/produkter, der ud fra farebegrebene hos enten Arbejdstilsynet eller Miljøstyrelsen er omfattet af krav om anmeldelse. Det kan derfor ikke udelukkes, at de betragtede stoffer anvendes i produkter, der ikke er omfattet af anmeldepligt.

Det skal ligeledes betones, at Produktregistret indeholder data for både aktive og ikke-aktive kemiske produkter på det danske marked. Erfaringen viser, at når status for et produkt ændres fra aktiv til ikke-aktiv er der en sandsynlighed for, at denne status senere bliver ændret tilbage til aktiv igen. Produktregistret bevarer derfor oplysninger om ikke-aktive produkter i op til 5 år. Dette betyder, at en søgning på registrerede data ikke nødvendigvis afspejler den aktuelle virkelighed på markedet 100%. I dette projekts søgning i Produktregistret er der tale om dominans af aktive produkter set i forhold til ikke-aktive. Vurderingen i dette projekt er derfor baseret på opgørelse af både aktive og ikke-aktive produkter. Størrelsen af denne usikkerhed kan vurderes ved direkte kontakt til markedsaktører.

Ved at baseret vurderingen på både aktive og ikke-aktive produkter skabes et billede af nuværende anvendelser og mulige genopståede anvendelser, der i EU's arbejde med at begrænse risikoen ved anvendelse af kemiske stoffer tilskrives samme opmærksomhed som de nuværende anvendelser.

Projektets elementer

Projektet indeholder følgende to faser. I det følgende beskrives de enkelte elementer i fase 1. Fase 2 beskrives kun overordnet.

Fase 1:

Til Produktregistret er der udarbejdet en søgeprofil for 175 CAS-numre for fluorerede alkylsulfonatforbindelser.

Produktdata gennemførte selve søgningen. COWI vurderede resultatet og har opgjort:
Hvilke af de 175 CAS-numre der findes i Produktregistret
Hvilke kemiske produkter i Produktregistret, som indeholder nogen af de stoffer, der kan tillægges et eller flere af de 175 CAS-numre
Hvorledes de identificerede CAS-numre fordeler sig på produktgrupper
Hvilke funktioner de identificerede stoffer udfylder i produkterne
Antallet af danske importører af kemiske produkter indeholdende de identificerede stoffer (antallet anslås).

Som afslutning på fase 1 er relevansen af at gennemføre fase 2 vurderet.

Fase 2:

Med udgangspunkt i resultaterne fra fase 1 kontaktes relevante aktører inden for industri, myndigheder og institutioner for at kortlægge, hvilke færdigvarer der vil kunne indeholde eller være kilder til PFOS-forbindelser.

 

Sammenfatning og konklusioner

OECD har inddelt de PFOS-lignende stoffer i 22 klasser - stoffer fra 17 af disse er registreret i det danske Produktregister.

I det danske Produktregister er klasserne 1, 2 og 8 repræsenteret med flest CAS-numre (henholdsvis 10, 10 og 12).

Det vurderes, at de fem produkttyper, hvor de betragtede stoffer anvendes i flest produkter, er:
Voks og anden polish til gulve
Maling og lak
Rengøringsmidler
Serigrafifarver
Tekstilimprægneringsmidler.

Vurderingen er foretaget ud fra Produktregistrets oplysninger om antal produkter og ikke ud fra de forbrugte mængder.

Stofferne fra de 17 klasser er i Produktregistret primært registreret som værende hovedbestanddel og/eller at udøve overfladeaktivitet.

Den sammenfattende konklusion i forlængelse af søgningen i Produktregistret er således, at stoffer fra 17 af de 22 OECD-klasser kan forekomme i forbrugerprodukter, såsom gulvvoks, maling/lak, rengøringsmidler og imprægneringsmidler til f.eks. læder og tekstiler. Der er således baggrund for at supplere denne kortlægning med en nærmere undersøgelse af anvendelsen af PFOS-lignende stoffer.

 

Summary and conclusions

OECD has divided Perfluoroctanyl Sulfonate (PFOS) and its derivates into 22 classes. Substances from 17 of these classes were identified in the Danish Product Register.

The classes 1, 2 and 8 are represented in the register with most CAS No's. (10, 10 and 12).

It is assessed that in the following product groups within the register cover the most comprehensive use of substances from the OECD classes:
Floor polishing products
Paint and lacquer
Cleaning agents
Serigraphy pigments
Textile impregnation products.

The assessment is based on the number of registered products and not on the consumed amount.

The function of the substances in the products is by the register assessed to be main component and/or surfactant activity.

As the above mentioned product may be used by consumers, the overall conclusion of this survey is that consumers may come into contact with substances from 17 of the 22 OECD-classes of PFOS.

 

1. Indledning

Ifølge OECD findes der ca. 175 fluorerede alkylsulfonatforbindelser, som er blevet produceret i både USA og Europa af blandt andre det amerikanske firma 3M. De 175 forbindelser inddeles hos OECD i 22 underklasser.

Alle stofferne i disse klasser skønnes at kunne blive nedbrudt til perfluoroktanylsulfonat (PFOS). Stofferne skønnes således at kunne tillægges flere af PFOS's egenskaber, som bl.a. er en høj grad af persistens. PFOS mistænkes desuden for at kunne bioakkumulere og give anledning til langtidseffekter i væv fra både mennesker og dyr.

3M, der med den nuværende viden vurderes at være den største producent af PFOS i verden, planlægger at udfase brugen af stofferne.

Der er sat fokus på denne stofgruppe, fordi stofferne er persistente i miljøet og bioakkumuleres. Der arbejdes i EU og OECD på at skaffe overblik over anvendelsen af og risikoen ved disse stoffer. Miljøstyrelsen ønsker med dette projekt at bidrage til dette overblik med danske data.

Til illustration af den gennemgående struktur er strukturformlen for 1-octansulfonamid, C10H6F17NO2S (CAS nr.: 4151-50-2), der er optaget i OECD's klasse 3, gengivet i Figur 1.

Figur 1
Strukturformel for octansulfonamid, C10H6F17NO2S (CAS nr.: 4151-50-2).

Det er karakteristisk for alle PFOS-forbindelserne, at der er mindst 2 fluoratomer forbundet til kulstofatomerne.

1.1 OECD's inddeling i 22 klasser

OECD har inddelt PFOS-forbindelserne i 22 klasser, som fremgår af Tabel 1.

Tabel 1
OECD's inddeling af PFOS-forbindelser i 22 klasser

Klasse

Gruppebetegnelse

1

Perfluoralkylsulfonater (salte af sulfonsyreforbindelser)

2

Derivater af perfluoralkylsulfonyl

3

Perfluoralkylsulfonamider

4

Derivater af perfluoralkylsulfonamideralkohol

5

Derivater af perfluoralkylsulfonamidphosphat

6

Derivater af perfluoralkylsulfonaminoeddikesyre

7

Derivater af perfluoralkylsulfonamidpolyethoxylat

8

Derivater af perfluoralkylsulfonamidaminopropyl

9

Derivater af perfluoralkylsulfonamidchromkomplekser

10

Perfluorcarboxysyrer

11

Fluorsulfonamider

12

Fluorestere

13

Fluorthioethere

14

Fluorcarboxylater

15

Fluorurethaner

16

Fluoralcoholer

17

Flouracrylater

18

Fluorphosphater

19

Derivater af fluoralkoholer

20

Fluorborater

21

Perfluorsulfonamidacrylatpolymere

22

Fluoracrylatpolymere

De relevante CAS-numre i hver gruppe er oplistet i bilag A. Inddelingen er gennemført således, at hver enkelt klasse repræsenterer en ensartet kemisk gruppe af stoffer.

 

2. Relevante CAS-numre i Produktregistret

I søgningen i Produktregistret blev der kun identificeret stoffer fra 17 af de 22 klasser fra OECD.

I Tabel 2, Tabel 3, Tabel 4 og Tabel 5 er resultatet af søgningen samlet. De systematiske navne for de enkelte CAS nr. er samlet i bilag A .

Tabel 2
Fordelingen af CAS-numre på de første 4 af de 22 klasser fra OECD

 

1

2

3

4

2795-39-3

57589-85-2

4151-50-2

4151-50-2

3871-99-6

68541-01-5

68957-62-0

68957-62-0

3872-25-1

68541-02-6

91081-99-1

91081-99-1

17202-41-4

68568-54-7

 

 

29420-49-3

68815-72-5

 

 

29457-72-5

70225-14-8

 

 

56773-42-3

70225-15-9

 

 

60270-55-5

70225-16-0

 

 

67584-42-3

70225-17-1

 

 

67906-42-7

70225-18-2

 

 

I alt

10

10

3

3

Tabel 3
Fordelingen af CAS-numre på klasserne 6, 7, 8 ,9 og 10 fra de 22 klasser fra OECD

  

6

7

8

9

10

2991-51-7

29117-08-6

1652-63-7

68891-96-3

3825-26-1

67584-51-4

56372-23-7

38006-74-5

68891-97-4

 

67584-52-5

68298-79-3

38850-58-7

68891-98-5

 

67584-53-6

68298-80-6

52166-82-2

68891-99-6

 

67584-62-7

68298-81-7

53518-00-6

68900-97-0

 

 

68958-60-1

67584-58-1

 

 

 

68958-61-2

67939-95-1

 

 

 

 

68298-11-3

 

 

 

 

68555-81-7

 

 

 

 

68957-55-1

 

 

 

 

68957-57-3

 

 

 

 

68957-58-4

 

 

I alt

5

7

12

5

1

Tabel 4
Fordeling af CAS-numre på klasserne 12, 13, 16, 17 og 18 fra de 22 klasser fra OECD

 

12

13

16

17

18

54950-05-9

65530-69-0

647-42-7

17741-60-5

65530-70-3

 

70983-60-7

 

27905-45-9

65530-71-4

 

 

 

65530-66-7

65530-72-5

 

 

 

65605-70-1

 

I alt

1

2

1

4

3

Tabel 5
Fordeling af CAS-numre på klasserne 19, 21 og 22

 

19

21

22

65545-80-4

68555-90-8

34395-24-9

 

68555-92-0

53515-73-4

 

68586-14-1

115592-83-1

I alt

1

3

3

Som det ses i de foregående tabeller, er der flest CAS-numre i klasse 1, 2 og 8.

Klasse 1 består primært af salte (kalium, ammonium og lithium) af sulfonsyreforbindelser indeholdende fluor. Klasse 2 består primært af kaliumsalte af benzosyreforbindelser indeholdende fluor samt kondenserede forbindelser af 2,2-iminobis[ethanol]-1-hexansulfonsyre. Klasse 8 indeholder 18 forbindelser af perfluoralkylsulfonamid aminpropyl (primært hydroxider, chlorider, iodier m.m.)

 

3. Relevante produkter i Produktregistret

I produktregistersøgningen blev det undersøgt, hvilke produkttyper der indeholder stoffer, som er tildelt et af de 175 CAS-numre. I det følgende illustreres, hvilke produkttyper der indeholder PFOS-forbindelser fra de 22 OECD-klasser.

17 af de 22 klasser er identificeret i Produktregistret. Stoffer fra de 17 OECD-klasser er registreret i Produktregistret, i alt 1024 gange fordelt på 89 forskellige produktkoder, dvs. produkttyper.

Såfremt PFOS-forbindelserne indgår med én forbindelse i hvert produkt, er der således teoretisk set registreret 1024 PFOS-holdige produkter i Produktregistret.

Da flere af stofferne fra de 17 OECD-klasser kan indgå i samme produkt, indeholder Produktregistret dog mindre end 1024 produkter indeholdende stoffer fra de 17 OECD-klasser.

Resultatet af søgningen vil i de følgende kapitler beskrives med to forskellige indfaldsvinkler:
Hvilke produkttyper indeholder flest stoffer fra de 17 klasser?
Hvilke produkttyper er hver enkelt klasse primært repræsenteret i?

3.1 Produkttyper der indeholder produkter med PFOS-forbindelser

I det følgende opgøres på basis af Tabel 14 i bilag C, hvilke produktkoder (dvs. produkttyper), der indeholder flest produkter med PFOS-forbindelser fra de 17 OECD-klasser. Bilag C bygger på den mere detaljerede opgørelse i bilag B, idet der i bilag C for hver produktkode er angivet summen af PFOS-forbindelser fra alle klasser.

I Tabel 6 er listet de 14 produkttyper, der i Produktregistret (bilag C) repræsenterer flest produkter indeholdende stoffer fra OECD's 17 klasser. Bemærk at summen angivet i Tabel 6 kun repræsenterer summen af disse 14 produkttyper. Der kan være produkter, der indeholder flere PFOS-forbindelser og derfor tæller med flere gange. Dette giver en usikkerhed i forhold til fortolkningen, da visse produkttyper kan have større tendens til at indeholde flere af stofferne i hvert produkt. Det vurderes dog, at Tabel 6 oplister de produkter, der med stor sandsynlighed repræsenterer de produktgrupper, der oftest indeholder PFOS.

Da ét produkt kan indeholde flere PFOS-forbindelser udtrykker Tabel 6 en "worst case" situation, hvor hvert produkt kun indeholder en PFOS-forbindelse.

Tabel 6
De 14 produktkoder, der indeholder flest produkter indeholdende stoffer fra de 17 OECD-klasser

Produktkode

Produkttype
(Teksten i denne kolonne er stammer direkte fra søgningen i Produktregistret)

Antal produkter med stoffer fra de 17 OECD-klasser

P1050

Voks og anden polish til gulve

192

M0500

Maling (lak)

103

T1550

Serigrafifarver

81

R1000

Rengøringsmidler (afrensning, afvaskning, rensemidler) (jf. Afløbsrensemidler; Blegemidler; Hudrensemidler; Kedel- og tankrensemidler; Opløsningsmidler; Polermidler; Saneringsmidler; Skyllemidler)

78

R1015

Almene rengøringsmidler

71

O2500

Overfladeaktive stoffer (detergenter, tensider) (jf. Antiklumpningsmidler; Metaloverfaldebehandlingsmidler; Oliesaneringsmidler; Rengøringsmidler)

48

R1010

Affedtningsmidler (Koldaffedtning, afvoksning, polishfjerner)

37

I0530

Tekstilimprægneringsmidler

33

R1033

Højtryksrensemidler

22

R1025

Glas- og vinduesrens (Vinduespudsemiddel)

17

O2550

Andre overfladeaktive stoffer

15

M0550

Gulvmaling (jf. Gulvbelægningsmaterialer)

15

R1099

Andre rengøringsmidler

12

R1080

Tæpperensemidler

12

Sum

 

736

Produkttyperne i Tabel 6 repræsenterer over halvdelen af alle registreringerne. Med baggrund i Tabel 6 vurderes det derfor, at voks til gulve med stor sandsynlighed er den produkttype, hvor stofferne fra de 17 klasser anvendes i flest forskellige produkter.

3.2 Fordeling af de 17 OECD-klasser på produkttyper

Resultatet af søgningen er illustreret i Tabel 11, Tabel 12 og Tabel 13 i bilag B, hvor det er opgjort, hvor mange produkttyper de enkelte klasser er repræsenteret i. Her identificeres de produkttyper, hvor stoffer fra hver af de 17 OECD-klasser optræder.

Med udgangspunkt i Tabel 6 kan der på overbliksniveau etableres et billede af i hvilke produkttyper de 17 OECD-klasser hver især primært er repræsenteret i.

I Tabel 7, der skal læses oppe fra og ned (søjle for søjle), er der for hver af de 17 klasser angivet, hvilke produkttyper der indeholder flest produkter indeholdende stoffer fra den pågældende klasse - dvs. hvilke produkttyper som stofferne fra hver klasse primært indgår i. Optræder den pågældende klasse med samme antal i flere produkttyper er alle disse værdier angivet.

Tabel 7
Produkttyper, der indeholder flest produkter indeholdende stoffer fra de 17 klasser - se bilag b for yderligere information

Produkt-
kode

Produkt-type

1

2

3

4

6

7

8

9

10

G0500

Galvanotekniske
produkter

 

5

 

 

 

 

 

 

 

I0510

Læderimprægne-
ingsmidler

 

 

 

 

 

 

 

5

 

I0520

Papirimprægne-
ringsmidler

 

 

 

 

 

 

 

5

 

I0530

Tekstilimprægne-
ringsmidler

 

 

2

 

 

 

 

 

 

I1500

Isolationsm
aterialer

 

 

2

 

 

 

 

 

 

L1510

Flusmidler
(Lodning)

 

 

 

 

 

 

 

 

3

M0500

Maling (lak)

 

 

 

17

 

 

 

 

 

M0550

Gulvmaling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M0560

Grunde
r +(Primer)

 

 

 

 

 

 

 

 

3

I1500

Isolations-
materialer
(jf.
elektriske og e
lektr
omekanisk
e kompone
nter;
Pakninger og lejeforinger)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M1550

Andre met
love
rflade-
behandlin
gsmidler

 

 

2

 

 

 

 

 

 

O2500

Overfladeaktive stoffer (detergenter, tensider) (jf. Antiklumpnings- midler; Metalover- fladebehand-
lingsmidler;
Oliesanerings- midler; Rengøringsmidler)

 

 

2

 

 

 

 

 

 

O2550

Andre overfladeaktive
stoffer

 

 

2

 

 

 

 

 

 

L1510

Flusmidler (Lodning)

 

 

 

 

 

 

 

 

3

P1050

Voks og anden polish til gulve

 

 

 

 

129

 

 

 

 

R1015

Almene rengørings
midler

 

 

 

 

 

 

15

 

 

R1080

Tæpperense- midler

 

5

 

 

 

 

 

 

 

T1550

Serigrafifarver

16

       

24

     

R1500

Revneindikerende
midler

                 

S4000

Slipmidler

                 
 

Sum fra tabellerne i
bilag B

63

13

10

35

371

68

94

10

13

 

 

Produkt-
kode

Produkt-type

12

13

16

17

18

19

21

22

 

G0500

Galvanotekniske
produkter

                 

I0510

Læderimprægne-
ingsmidler

             

1

 

I0520

Papirimprægne-
ringsmidler

                 

I0530

Tekstilimprægne-
ringsmidler

     

14

     

1

 

I1500

Isolations- materialer

                 

L1510

Flusmidler (Lodning)

                 

M0500

Maling (lak)

           

74

   

M0550

Gulvmaling

         

5

     

M0560

Grunder +(Primer)

                 

I1500

Isolations- materialer
(jf. elektriske og
elektro- mekaniske kom- ponenter;
Pakninger og lejeforinger)

                 

M1550

Andre metaloverflade-
behandlings- midler

                 

O2500

Overfladeaktive stoffer (detergenter,
tensider) (jf. Antiklumpnings- midler; Metalover- fladebehand
-lingsmidler; Oliesanerings- midler; Rengøringsmidler)

                 

O2550

Andre overfladeaktive stoffer

                 

L1510

Flusmidler (Lodning)

   

2

           

P1050

Voks og anden polish
til gulve

11

     

42

       

R1015

Almene rengørings-
midler

                 

R1080

Tæpperense- midler

                 

T1550

Serigrafifarver

                 

R1500

Revnein- dikerende
midler

 

1

             

S4000

Slipmidler

 

1

             
 

Sum fra tabellerne
i bilag B

55

2

2

22

63

19

179

2

 

Ud fra Tabel 6 og Tabel 7 vurderes det, at
voks og anden polish til gulve (produktkode: P1050),
maling og lak (produktkode: M0500),
rengøringsmidler (produktkode: R1015),
serigrafifarver (produktkode: T1550),
og tekstilimpræneringsmidler (produktkode: I0530)

er de produktgrupper som oftest indeholder PFOS-forbindelser.

De resterende PFOS-forbindelser er fordelt ud på en lang række forskellige produkttyper.

De oftest anvendte PFOS-klasser fra OECD for disse produktgrupper er samlet i Tabel 8.

Tabel 8 De oftest anvendte PFOS-forbindelser fra OECD's PFOS-klasser

Klasse

Voks og anden polish til gulve

Maling og lak

Rengørings-
midler

Serigrafi-
farver

Tekstilimpræg
-neringsmidler

6 (perfluoralky-
lsulfonamidglycin derivater)

X

 

X

 

 

7 (perfluoralkyl-
sulfonamid polyethoxylat derivater)

 

 

 

X

 

17 (fluoracrylater)

 

 

 

 

X

21 (fluorsulfonamid acrylat polymerer)

 

X

 

 

 

3.3 Delkonklusion

Ud fra Tabel 6 og Tabel 7 vurderes det, at de fem produktgrupper, hvor de betragtede stoffer oftest anvendes, er:
Voks og anden polish til gulve (produktkode: P1050)
Maling og lak (produktkode: M0500)
Rengøringsmidler (produktkode: R1015)
Serigrafifarver (produktkode: T1550)
Tekstilimpræneringsmidler (produktkode: I0530).

Vurderingen er foretaget ud fra antal produkter og ikke ud fra de forbrugte mængder.

 

4. Stoffernes funktion i produkterne

I Produktregistret registreres stofferne med deres funktion. Denne funktion kan opgøres som i Tabel 9.

Tabel 9
De forskellige stofklassers primære funktion i de registrerede produkter ud fra PR's vurdering

Se her!

Som det fremgår af Tabel 9, er stofferne fra de 17 klasser i langt de fleste tilfælde registreret med en funktionskode som overfladeaktivt stof og/eller hovedkomponent i de registrerede produkter.

 

5. Leverandører af kemiske produkter med de identificerede stoffer

Søgningen i Produktregistret antyder, at der er tale om både danske og udenlandske anmeldere af produkter, hvori stoffer fra de 17 klasser indgår. Fordelingen er illustreret i Tabel 10.

Tabel 10 Fordelingen af danske/udenlandske anmeldere af produkter indeholdende stoffer fra de 17 klasser

Klasse

Dansk anmelder

Udenlandsk anmelder

1

Min. 1 dansk importør

Min. 1 producent

2

Min. 1 importør #

#

3

Min. 1 producent og 1 importør

-

4

Min. 1 producent og 1 importør

-

6

Min. 1 producent

-

7

Min. 1 producent og 1 importør

-

8

Min. 1 importør

-

9

Min. 1 importør

-

10

Min. 1

-

12

Min. 1

-

13

*

*

16

Min. 1 importør

-

17

Min. 1 importør

-

18

Min. 1

-

19

Min. 1 producent og 1 importør

-

21

Min. 1 producent og 1 importør

-

22

Min. 1 importør

Min. 1

*: Der er tale om en producent, men det kan ikke afgøres om den er dansk eller udenlandsk.

#: Der er tale om en producent, men det kan ikke afgøres den er dansk eller udenlandsk.

Selvom Tabel 10 antyder dansk dominans af anmeldelserne, er det langt fra sikkert, at de egentlige danske aktører har kendskab til stoffernes eksistens i deres produkter, idet en anmeldelse i Danmark kan være foretaget af en dansk rådgiver, som behandler fortrolige sammensætningsoplysninger fra den udenlandske leverandør, uden at den danske importør får kendskab til sammensætningen.

 

Bilag A

Perfluoroktanylsulfonaterne opdelt i OECD’s 22 klasser.

Tabel 1
Klasse af perfluoralkylsulfonater

Se her!

Tabel 2
Klasse af perfluoralkylsulfonyl derivater

Se her!

Tabel 3
Klasse af perfluoralkylsulfonamider

Se her!

Tabel 4
Klasse af perfluoralkylsulfonamid alkohol derivater

Se her!

Tabel 5
Klasse af perfluoralkylsulfonamidphosphat derivater

Se her!

Tabel 6
Klasse af perfluoralkylsulfonamidglycin derivater

Se her!

Tabel 7
Klasse af perfluoralkylsulfonamid polyethoxylat derivater

Se her!

Tabel 8
Klasse af perfluoralkylsulfonamid aminpropyl derivater

Se her!

Tabel 9
Klasse af perfluoralkylsulfonamid chrom complex derivater

Se her!

Tabel 10
Klasse af perfluorcarboxylsyrer

Se her!

Tabel 11
Klasse af fluorsulfonamid

Se her!

Tabel 12
Klasse af fluorester

Se her!

Tabel 13
Klasse af fluorthioether

Se her!

Tabel 14
Klasse af fluorcarboxylat

Se her!

Tabel 15
Klasse af fluorurethan

Se her!

Tabel 16
Klasse af fluoralkoholer

Se her!

Tabel 17
Klasse af fluoracrylater

Se her!

Tabel 18
Klasse af fluorphosphater

Se her!

Tabel 19
Klasse af fluoralkohol derivater

Se her!

Tabel 20
Klasse af fluorborater

Se her!

Tabel 21
Klasse af fluorsulfonamid acrylat polymerer

Se her!

Tabel 22
klasse af fluoracrylat polymerer

Se her!

 

Bilag B

Fordeling af de identificerede 17 klasser på produkttyper.

Tabel 11
Antal registrerede produkter i Produktregistret indeholdende stoffer fra de 7 første OECD klasser fordelt på produkttyper.

Se her!

Tabel 12
Antal registrerede produkter i Produktregistret indeholdende stoffer fra OECD klasserne 9, 10, 12, 13, 16, 17 og 18 fordelt på produkttyper.

Se her!

Tabel 13
Antal registrerede produkter i Produktregistret indeholdende stoffer fra OECD klasserne 19, 21 og 22 fordelt på produkttyper.

Se her!

 

Bilag C

Fordeling af antal produkter indeholdende stoffer fra de 17 OECD-klasser.

Tabel 14
Samlet antal registrerede produkter i Produktregistret indeholdende stoffer fra OECD klasserne.

Se her!