Retningslinier for opstilling af grundvandsmodeller

Appendix C: Gruppering af udenlandske erfaringer efter milepæle i modelleringsprocessen

C.1 Opstilling af konceptuel model
C.2 Valg af modelkode, modelopsætning og fastlæggelse af nøjagtighedskriterier
C.3 Modelkalibrering og -validering
C.4 Modelsimulering og usikkerhedsanalyse

C.1 Opstilling af konceptuel model

ASTM standarderne publiceret i perioden 1993-97 (startende med D5457-93) er baseret på litteratur og forskningsresultater fra omkring 1990, som har fokus på strømningsmodellering og forureningstransport i grundvand: NRC (1990), State of California (1990), van der Heijde (1987), USEPA (1987) og Andersson and Woessner (1992). Den danske terminologi svarer meget godt til ASTM standardernes (idet den til en vis grad bygger på den samme litteratur).

ASTM D5447-93 præsenterer modelleringsprocessen, inkl. den feedback som er forbundet med en iterativ modelleringsmetodik præsenteret af Andersson og Woessner (1992). Der lægges vægt på definition af formål med modelleringen og udvikling af en egnet konceptuel model. Der er også en beskrivelse af det relevante indhold i en modelrapport. Mest interessant ved D5457-93 er måske dens tidstypiske "aftryk", idet trin 6 i modelprotokollen (fastlæggelse af nøjagtighedskriterier) ikke nævnt eksplicit i denne standard fra 1993. Ligeledes er trin 9 (usikkerhedsanalyser) heller ikke nærmere beskrevet. De øvrige 10 punkter i protokollen er dog relativt udførligt beskrevet. Netop nøjagtighedskriterier, troværdighed, usikkerhed mm. er emner der først fra midten af 90’erne har fået mere fokus i forbindelse med grundvandsmodellering.

ASTM D5880-95 er en introduktionsguide til strømnings- og stoftransportmodellering. Guiden beskriver en vifte af modelstudier og terminologi, og giver en bred indføring i en generel modelleringsproces, numeriske metoder, fejltyper og krav til dokumentation. Guiden definerer begrebet "model fidelity" (på dansk model fidelitet), som er lånt fra det lyd-elektroniske område. Modelfidelitet defineres den grad til hvilken en modelopsætning afspejler, eller designes til at afspejle det fysiske hydrogeologiske system (Ritchey og Rumbaugh, 1996) – med andre ord, graden af hvilken en modelopsætning designes til at være realistisk. Der arbejdes med 3 forskellige modelklassifikationer: screening, overslagsberegning og akvifer simulering. Screening modeller er de mindst repræsentative af det fysiske system (low fidelity), og kalibreres sjældent i forhold til overvågningsdata. De kan anvendes til foreløbige kvantitative vurderinger (grove beregninger), som input til dataindsamling etc. Overslagsberegninger (på engelsk benyttes termen: ingeniørmæssige beregninger) designes med henblik på at simulere responsen på et hydrogeologisk system som følge af ændringer i de hydrologiske påvirkninger, magasin parametre er randbetingelser. De behøver ikke altid forudsætte en høj grad af overensstemmelse med simuleringer og det hydrogeologiske system, idet de aspekter af modellen som er urealistiske (eller for hvilke der ikke er data) kan designes så de er konservative (det kan f.eks. antages at en ukendt parameter eller påvirkning antager en øvre eller nedre grænseværdi af en realistisk "range" eller interval). Akvifer simulering er high fidelity repræsentationer af det fysiske system, velegnet til simulering af responsen af et system i forhold til arbitrært forudsatte ændringer i de hydrogeologiske forhold. Akvifer simulering er den type værktøj som er påkrævet i forbindelse med en bæredygtig udnyttelse og forvaltning af vandressourcen, specielt hvor der er knaphed på denne.

Definition af formål omfatter præcisering af de specifikke formål med modelsimuleringerne. Denne definition bør indeholde en bestemmelse af det nødvendige analyseniveau (modelkompleksitet), krav til modellens troværdighed når det gælder simuleringernes nøjagtighed, samt vurdering af hvor følsomt det er for projektet, at modelsimuleringerne eventuelt giver ukorrekte eller usikre resultater (D6170-97). Typen af simuleringer der skal udføres med modellen skal fastlægges (D5718-95).

Specifikation af formål bør ideelt set foretages forud for igangsætning af øvrige modelaktiviteter (D5747-93). Modellen bør anvendes som et værktøj med henblik på at bidrage til løsning af et specifikt problem eller besvarelse af specifikke spørgsmål, i stedet for at være et slutmål i sig selv (gw96.04).

Grundvandsmodeller (strømning og stoftransport) kan generelt anvendes til en række formål: State of Michigan (00):
Afgrænsning af grundvandsdannende oplande til vandværker eller grundvandsmagasiner
Regionale grundvandsressource vurderinger
Analyse af påvirkninger på grundvandets trykniveau som følge af vandindvindinger
Vurdering af forureningsudbredelse i grundvand (inkl. dispersion og nedbrydning)
Vurdering af effekter af forskellige typer afværgeanlæg (forsegling, pumpning mm.)
Simulering af mulig udbredelse af forurenende stoffer i forbindelse med risikoanalyser

Den hydrogeologiske tolkningsmodel (konceptuelle model) er en fortolkning eller en arbejdshypotese for de fysiske systems karakteristika og dynamik inkl. (D5447-93):
Geologisk og hydrologisk ramme
Medietype (f.eks. porøs eller opsprækket)
Fysiske og kemiske processer
Hydrauliske egenskaber
"Sources og sinks" til grundvandsdannelsen, herunder vandbalanceforhold (budget)

Disse forhold beskrives i tekst suppleret med illustrationer (f.eks. konturkort, tværprofiler eller blokdiagrammer).

Den geologiske ramme består af udbredelse og konfiguration af grundvandsmagasiner og lavpermeable lag. Tykkelse, sammenhæng, lithologi og geologiske struktur af de enkelte enheder som er relevante i forhold til de opstillede formål med modelarbejdet (jf. 4.1) skal beskrives. Magasinsystemet vil ofte udbrede sig udover det afgrænsede modelområde. Udover den detaljerede beskrivelse indenfor modelområdet, bør der som minimum indgå en generel beskrivelse udenfor området.

Den hydrologiske ramme består af den fysiske udbredelse af magasinsystemet, hydrologiske forhold der påvirker eller kontrollerer grundvandsstrømningssystemet, analyse af strømningsretninger, og medie type. Den konceptuelle model bør tage stilling til i hvilken grad magasinsystem mediet kan antages at opføre sig som et porøst medium. Såfremt magasinsystemet er væsentligt opsprækket, bør den konceptuelle model klargøre sådanne forhold. Hydrologisk ramme inkluderer ligeledes randbetingelser, som ikke nødvendigvis er fysiske, men kan ændre sig i tid, såsom grundvandsskel. Trykniveau observationer giver mulighed for vurdering af strømningsrater og -retninger. Derudover kalibreres grundvandsmodellen imod disse værdier. Trykniveau observationer bør tabelleres både rumligt og tidsligt. Analysen af strømningssystemet inkluderer vurdering af både vertikale og horisontale gradienter, afgrænsning af grundvandsskel og strømlinier.

De hydrauliske egenskaber omfatter magasinsystemets vandførende- og magasineringsegenskaber. Specifikke eksempler inkluderer transmissivitet, hydraulisk ledningsevne, magasin-koefficient og frit magasin tal. Hydrauliske egenskaber kan være homogene eller heterogene indenfor modelområdet. Bestemte egenskaber, såsom hydraulisk ledningsevne, kan også have retningsbestemte egenskaber, dvs. anisotropi. Det er vigtigt at dokumentere felt- og laboratorie-målinger af disse forhold med henblik på at afgrænse en acceptable variationsramme som input til modelkalibreringen.

Sources og sinks af vand til grundvandsmagasinsystemet påvirker grundvandets strømningsmønster. De mest almindelige eksempler er oppumpning eller injektion fra/i boringer, infiltration, fordampning, dræn, lækage på tværs af lavpermeable lag og strømning til eller fra overfladevandssystemer. Beskrivelsen af disse forhold i den konceptuelle model omfatter rater og tidslig variation. Der bør opstilles en samlet vandbalance.

Som en del af modelarbejdet bør der gennemføres en analyse af svagheder i datagrundlaget og potentielle kilder til fejl i den konceptuelle model. Den konceptuelle model vil ofte indeholde delområder med usikkerheder som følge af mangel på feltdata. Disse områder identificeres og betydningen heraf vurderes i forhold til formålet med projektet. I tilfælde hvor systemet kan konceptualiseres på mere end en måde, bør alternative konceptuelle modeller beskrives og evalueres.

D5979-96 går i større detalje med den konceptuelle model. Denne guide indeholder en integreret metode til konceptualisering og karakterisering af grundvandssystemer:
Problemformulering
Databaseudvikling
Foreløbig konceptualisering
Overfladekarakterisering
"Underjordisk" karakterisering
Hydrogeologisk karakterisering
Karakterisering af grundvandssystem
Kvantificering af grundvandssystem

Udkastet til de australske retningslinier (Middlemis, 2000) indeholder en række retningslinier til opstilling af konceptuel model, bl.a.:
præcis definition af modelstudie formål og modelfidelitet
vælg et niveau for modelfidelitet som er højt nok til at tilgodese formålet, men lavt nok til at tillade "konservatisme" hvor det er nødvendigt
opstil en konceptuel model som er konsistent med tilgængelig information og projektformål
vurder problemet med manglende entydighed ved at indsamle data for de hydrauliske forhold fra multipelt forskellige hydrologiske forhold
foretag peer reviews og fasthold effektiv kommunikation mellem alle involverede parter
fastlæggelse af modelfidelitet (nøjagtighedskriterier) bør omfatte forhandlinger mellem rekvirent/slutbruger og modelteamet, inklusiv reviewer og relevante overordnede myndigheder
tilgængelige rapporter indsamles og listes af projektlederen inkl. beskrivelse af systemkarakteristika; modelstudiet bør initieres med et litteraturstudium og dataanalyse med henblik på at opnå en forståelse af de vigtigste aspekter af det fysiske system, data pålidelighed, og de hydro-logiske processer som kontrollerer påvirkninger af grundvandssystemet; analysen bør påpege datamangler som kan påvirke modelopstillingen og anbefale feltmålinger med indsamling af yderligere data; der bør afsættes de nødvendige ressourcer til denne fase; data bør sammenstilles i en database (eller som minimum i regneark) med henblik på modelopstilling og kalibrering
rumlige koordinater og højdedata bør specificeres i konsistente enheder (i DK: UTM/kote m); som længdeenhed bør anvendes meter, volumenenhed m3, tidsenhed dage og trykniveau bør omregnes til ferskvandsdensitet ved 25 grader (sidstnævnte formentlig kun relevant for Australien)
den konceptuelle model bør have tilstrækkelige frihedsgrader der tillader en bred vifte af prognosesimuleringer der bredt kan belyse kriterierne for acceptable/uacceptable påvirkninger
den/de konceptuelle model(-er) skal dokumenteres i en modelstudieplan, reviews og revideres i takt med at databasen forøges

De hollandske retningslinier (Waveren et. al, 1999) nævner nogle problemstillinger i forbindelse med grundvandsmodeller for den mættede zone, som kræver særlig opmærksomhed:
antagelser i forbindelse med den konceptuelle spiller en særlig vigtig rolle (bl.a. afgrænsning af modelområde både horisontalt og vertikalt); antagelser ændres normalt ikke i de efterfølgende faser af modelprocessen
strukturering af lag i magasiner og lavpermeable lag i modelopsætningen har stor betydning for de simulerede strømningsveje og resultaterne af modelleringen
normalt ses der bort fra småskala heterogeniteter (f.eks. tynde lavpermeable lag, sprækkesystemer, skiftende sand, grus og leraflejringer mm.) - viden om disse forhold normalt er begrænsede. Manglende erkendelse af betydningen af disse forhold kan medføre fejlagtige tolkninger af resultaterne i den efterfølgende modelleringsproces, specielt ved stoftransportmodellering. Neglicering af f.eks. densitetforholdenes betydning kan i kystnære områder eller omkring punktkilder kan føre til fejlbehæftede simuleringer af strømningsretninger og transport.

C.2 Valg af modelkode, modelopsætning og fastlæggelse af nøjagtighedskriterier

Valg af modelkode er et vigtigt trin i et modelprojekt, og forudsætter en omhyggelig vurdering af hvordan forskellige alternative modelkoder matcher de givne projektkrav. Der eksisterer mange forskellige modelkoder, som hver har specifikke styrker og funktionalitet men også begrænsninger.

Funktionaliteten af en modelkode kan beskrives som det sæt funktioner og faciliteter som en given kode kan tilbyde mht. beskrivelse af systemets geometri, de simulerede processer, grænsebetingelser og kodens analytiske og operationelle kapacitet (D6170-97).

Et givent modelprojekt indebære et bestemt sæt projektafhængige krav med hensyn til modelleringen. Derfor er det vigtigt at den bedst egnede kode vælges til brug i modelprojektet. Dette er speciel vigtigt i projekter hvor modelleringen er en omfattende opgave eller hvor de beslutninger der skal træffes på baggrund af bl.a. modelleringen er bekostelige.

En systematisk og grundig beskrivelse af projektkrav og egenskaber/potentiale i forskellige modelkoder udgør grundlaget for et effektivt kodevalg.

Der vil sjældent være et perfekt match mellem ønskede modelkode karakteristika eller udvælgelseskriterier og kapaciteten af tilgængelige koder. Udvægelseskriterierne foreslås i D6170-97 opdelt på essentielle og ikke-essentielle kriterier. Modelkoder der ikke opfylder de essentielle krav bør frasorteres fra kandidatlisen. Vigtigheden af en kodes opfyldelse af de ikke-essentielle kriterier bør vurderes f.eks. ved at tildele sådanne vægtfaktorer (dette er dog ret subjektivt).

Tilgængeligheden af eller kendskabet til en bestemt modelkode, kan føre til "modellerings overkill" i form af at man vælger en forud valgt kode, som forudsætter signifikant flere ressourcer til såvel dataindsamling og modelopsætning, end nødvendigt for et givent modelprojekt. En sådan modellerings overkill kan også være et resultat af brugerens manglende evne til at begrænse omfanget/antallet af essentielle kriterier en given kode bør opfylde.

Den opfattelse at brugen af den "bedste" eller mest matematisk avancerede modelkode automatisk vil resultere i troværdige modelsimuleringer eller nøjagtighed er et falsum. Den tekniske kapacitet af modelløren eller modellerings-teamet, som er involveret i modelprojektet, vil oftest have størst betydning for projektets resultater: Simmons and Cole (1985).

Hvis forskellige projektspørgsmål skal besvares, kan der være behov for anvendelse af mere end en enkelt kode. Dette er ofte tilfældet når modelkoder anvendes på forskellige trin i et projekt f.eks. screening, overslagsberegning og detailprojekt. Her nævner D6170 eksempelvis brug af model i forbindelse med et afværgeprojekt. På det tidlige trin i projektet kan modellen benyttes til problemformulering og konceptualisering af systemet. I design fasen benyttes modellen til en screening mellem forskellige alternative afværgeteknikker og til at detailprojektere den valgte approach for afværgeanlægget (tilsvarende forskellige trin er de også i detailkortlægning, zonering og arbejdet med indsatsplaner/sårbare zoner).

Såfremt der i forbindelse med kodeudvælgelses proceduren udvæges en kode, hvor det vurderes at der er behov for yderligere kodeudvikling, så skal der fastlægges en passende kvalitetssikring for denne kodeudvikling og test af den udviklede kode (se D6025-96 / afsnit 4.4).

Baseret på projektformål og konceptuel model (se afsnit 3) så bestemmes de relevante modelfunktioner og disse oversættes i et sæt informative, veldefinerede deskriptioner. D6025-96 indeholder en tjekliste som kan anvendes i dette trin (i alt 14 sider). Det kan nævnes at forhold såsom brugerflade, præprocesserings funktionalitet, postprocesserings funktionalitet, modeltype, primær modelanvendelse, parameterdiskretisering, rumlig orientering, "restart capability", diskretisering i rummet, mættet zone forhold, umættet zone forhold, tilstandsvariable, løsningsmetode, invers modellering/parameteridentifikation, output karakteristik, vandkvalitet, transport processer, randbetingelser og løsningsmetoder mm. for stoftransport fremgår af denne meget omfattende tjekliste.

Udkastet til de australske retningslinier (Middlemis, 2000) siger i relation til modelopsætning:
valg af kode bør foretages af modellør; der bør vælges en kode der er egnet til det konkrete studie og en passende argumentation for valget bør dokumenteres i modelstudieplanen
modelstudieplan skal færdiggøres og reviewes ved afslutningen af konceptualiseringsfasen indeholdende: formål, fidelitet (nøjagtighedskrav) og påkrævede ressourcer med henblik på at fuldende modelstudiet, den første hydrogeologiske tolkningsmodel, randbetingelser og vandbalance, valg af kode og begrænsninger/usikkerheder i modelapproach, modelopsætning og specifikation af konfiguration, randbetingelser, beregningsgrid, beregningslag, enheder og parametre, grundvandsdannelse, afstrømning, grundvands-overfladevandsinteraktion, kalibrerings- og simulerings- tidsperioder og nøjagtighedsmål og tilgængelige data og nødvendige data med henblik på fuldførelse af studiet
enhver antagelse eller modifikation der er nødvendig med henblik på at forenkle den konceptuelle hydrogeologiske tolkningsmodel ved transformeringen til en matematisk model skal grundigt dokumenteres

De hollandske retningslinier (Waveren et al., 1999) fremhæver nogen problemområder i forbindelse med modelopstilling:
i mange grundvandsmodelprojekter er de vertikale hydrauliske ledningsevner ofte vanskelige at estimere (variation på typisk faktor 10 til 100), hvorimod den horisontale hydrauliske ledningsevne for magasiner er væsentligt bedre bestemt (faktor 2); lokale "vinduer" i lavpermeable lerlag kan medføre meget større regionale effekter end lokale områder med høj ledningsevne og visa versa: lokale områder med meget lav vertikal hydraulisk ledningsevne i lavpermeable lerlag, vil næppe have nogen væsentlig indflydelse på de regionale strømningsforhold, hvorimod lokale områder i grundvandsmagasinet med lav horisontal hydraulisk ledningsevne, har stor betydning for regionale potentiale- og strømningsforhold
reduktion af gridstørrelse i beregningsnettet og i tidsskridt vil medføre bedre modelresultater som følge af mindre fejl på den numeriske løsning; et meget fint grid vil imidlertid give udseende af en meget detaljeret og derfor også meget nøjagtig model, selvom dette ikke nødvendigvis er tilfældet; informationstætheden på den skala modellen arbejder skal således være fuldt indbygget f.eks. grøfter, dræn, og variation i parameterværdier på den finere skala og i mange tilfælde er der ikke det tilstrækkelige datagrundlag til at gennemføre dette; afpas derfor detaljeringsgraden efter datagrundlaget!
der er behov for speciel opmærksomhed omkring vertikal diskretisering. En tilnærmet 3D model er måske tilstrækkelig til modellering af strømning og vandbalanceforhold; tilnærmet 3D betyder her at vertikale forskelle i trykniveau kan negliceres i beregningerne; dette betyder ikke at der ikke kan forekomme vertikale strømningskomponenter; skematiseringen af vandførende lag og lavpermeable lag bør foretages med stor omhu, da ukorrekte antagelser kan give anledning til væsentlige fejl i modellen.

C.3 Modelkalibrering og -validering

USGS har udarbejdet metoder og retningslinier for modelkalibrering ved hjælp af invers modellering baseret på ikke lineær regression (Hill, 1998; Poeter and Hill, 1998). Disse retningslinier passer ind i den ovenfor beskrevne modelprotokol, med en udbygning af trinnene vedr. kalibrering, simulering, tilhørende usikkerhedsanalyser og test af forskellige hydrogeologiske tolkningsmodeller (konceptuelle modeller). De af USGS opstillede retningslinier består af i alt 14 gode råd i effektiv modelkalibrering. Som nævnte ovenfor er disse rettet mod den erfarne modellør.

ASTM D5490-93 beskriver teknikker anvendt i forbindelse med kalibrering af en model i forhold til målte feltdata. Guiden beskriver kvantitative (statistiske) og kvalitative mål for graden af overensstemmelse mellem simuleringer og stedspecifikke data relateret til det fysiske hydrogeologiske system. Anbefaler kalibrering forhold til et antal forskellige hydrologiske påvirkninger med henblik på at adressere problemet med "entydighed" .

ASTM D5981-96 definerer kalibrering som en proces hvorved modellens repræsentativitet af den hydrogeologiske ramme, hydrauliske forhold og randbetingelser detaljeres med henblik på at opnå en ønsket grad af overensstemmelse mellem simuleringer og grundvandsstrømnings systemet. Kalibrering kan også defineres som en metode til at varierer randbetingelser, parameterværdier etc. (indenfor et realistisk interval) med henblik på at opnå en acceptabel "match" mellem simuleringer og målte data. Denne sidste definition tillader ikke iterationer i kalibreringsprocessen, der også indebærer en raffinering af den konceptuelle model. Trinnene i kalibreringsprotokollen omfatter 1) fastsættelse af kalibreringsmål, 2) fastlæggelse af acceptable kvantitative nøjagtighedskrav, 3) identifikation af kalibrerings parametre (normalt hydrauliske ledningsevner og magasintal) samt 4) "history matching" (der findes desværre ikke noget godt dansk udtryk for dette begreb). "History matching" er anvendelse af "trial and error" og/eller automatiske metoder (f.eks. invers modellering) med henblik på at opnå den ønskede overensstemmelse mellem simuleringer og det fysiske system. Guiden præsenterer kalibreringsprocessen i deskriptive termer, med reference til ASTM 5490 for kvantitative metoder til fastlæggelse af nøjagtighedskriterier.

Udkastet til de australske retningslinier (Middlemis, 2000) fastlægger følgende mht. kalibrering og validering bl.a.:
det anbefales at en model kalibreres i forhold til forskellige hydrologiske forhold (tørre / våde perioder og forskellige påvirkninger) og at kalibreringen opnås med hydrauliske ledningsevner og andre parametre som er konsistente med målte værdier, idet dette bidrager til adressering af entydighedsproblemet i modelkalibrering
i tilfælde af automatisk kalibrering, så inkluder så mange parametre som muligt for "simultan" identifikation, men begræns antallet af parametre til dem som er nødvendige for at beskrive den kendte rumlige og tidslige struktur i magasin forhold og påvirkninger
acceptkriterier for modelkalibrering bør bedømmes i forhold til vandbalance, residualafvigelser og kvalitative nøjagtighedskriterier, og i forhold til valgte "fornuftige" kvantitative nøjagtighedskriterier
de valgte kvantitative nøjagtighedskriterier (kalibreringsmål) bør diskuteres og der bør skabes enighed om disse mellem rekvirent, projektmanager, modellør, og model reviewer, og de bør være genstand for yderligere forhandling på forskellige trin i arbejdet
kalibrerede modeller bør verificeres ved at køre modellen i "predictive mode" og tjekke om simuleringen matcher observationer fra et "reserveret" datasæt, som ikke har været benyttet til kalibrering af modellen; sensititivitetsanalyser bør også gennemføres

De hollandske retningslinier omtaler problemstillingen med at arbejde med en model med "for mange" frihedsgrader. En numerisk grundvandsmodel kan i princippet bestå af et stort antal elementer/blokke som i princippet kan tildeles egne parameterværdier. Dette kan resultere i op til tusindvis af "frihedsgrader". Som følge af en begrænset informationsmængde, både med hensyn til definition af den geologiske struktur og med hensyn til observationer af trykniveau og koncentrationer, er det særligt vigtigt at antallet af frihedsgrader reduceres mest muligt. Dette kan sikres ved at processere parameterværdier på en gennemskuelig måde, f.eks. ved at "zonere" modelområdet i et begrænset antal områder, som tildeles samme parameterværdier. En faldgruppe i denne forbindelse består i at den struktur der modelleres gøres så detaljeret at den er svær at arbejde med i modelleringsprocessen en anden faldgruppe hænger sammen med at data ofte har gyldighed på en anden skala end den modellen arbejder med (og at man som følge heraf må arbejde med "effektive parametre").

Stationære modeller benyttes ofte og disse modeller negligerer magasineringseffekter og kan kun beskrive gennemsnitsstrømningsforhold. Princippet i en stationær model er at man arbejder på en situation hvor det antages at ændringer i tid kan negliceres. Observationerne til en stationær kalibrering stammer fra en dynamisk situation og dette kan medføre alvorlige fejl, for systemer med en stor langtidshukommelse.

C.4 Modelsimulering og usikkerhedsanalyse

ASTM D5611-94 beskriver teknikker til udførelse af følsomhedsanalyser med henblik på tilvejebringelse af kvantitative relationer mellem modelresultater og hydrauliske parametre eller randbetingelser. Følsomheden af en model er variationen af en eller flere modeloutput (f.eks. trykniveau eller vandbalance) som følge af variationen i en eller flere input (normalt hydraulisk ledningsevne eller randbetingelser). For at fastlægge usikkerheden på modelresultater, skal denne proces udføres for både kalibrerings og simulerings simuleringerne. Guiden introducerer følsomhedstyperne I til IV, hvor IV indikerer betydelig modelprognose usikkerhed, fordi ændringer i input for denne type producerer ikke signifikante effekter på kalibreringen, men signifikante effekter på simuleringerne. Dette indikerer at uafhængige målinger eller bestemmelse af disse "sensitive" parametre er kritiske med henblik på at reducere usikkerheden.

ASTM D5718-95 udstikker forslag til grafisk og skreven præsentation af modelrapporter, så vel som anbefalinger til arkivering af modelopsætning, med henblik på inkludering af dokumentation af information genereret under udviklingen af modellen.

Udkastet til de australske retningslinier (Middlemis, 2000) behandler usikkerhed og simulering på følgende vis, bl.a.:
modelløren bør skitsere metoden for usikkerhedsanalyse, og indikere hvordan resultater vil blive præsenteret på en meningsfuld måde i relation til formålet med modelstudiet
under trial-and error kalibrering, bør der gennemføres en (delvis) følsomhedsanalyse med henblik på at forbedre modellørens forståelse og accelerere kalibreringsprocessen
såfremt formålet med Hi Fi modeller er vurdering af den årlige grundvandsdannelse eller den udnyttelige ressource, en post-processering af model vandbalancen bør gennemføres med henblik på tilvejebringelse af en sandsynlighedsfordeling for den totale grundvandsdannelse
med henblik på kvantificering af usikkerheder på systempåvirkninger bør der for korte simuleringsperioder (f.eks. mindre end 10 år) som minimum gennemføres en omfattende scenario analyse, og hvor det er vigtigt at kvantificere risiko, bør en stokastisk metodik benyttes
for Hi Fi modeller bør usikkerhed på magasinparametre håndteres ved udførelse af en Monte Carlo analyse
rapportering skal ske ved bestemte milepæle med henblik på review af tekniske og kontraktmæssige fremskridt; som minimum anbefales rapportering efter konceptuel model, kalibrering og simuleringer
modelarkivering bør bevares med henblik på gen-åbning af modellen for review og/eller fremtidig detaljering af modellen
der gives omfattende retningslinier for "model appraisal", "peer review", "model audit" og "post-audit".

De hollandske retningslinier (Waveren et al., 1999) beskriver nogle faldgrupper omkring brug af modellen som et prognose værktøj. De nævner et velkendt eksempel nemlig at man kalibrerer en model på baggrund af gennemsnitssituation og herefter anvender modeller til simulering af særlig våd eller tør periode. Et andet eksempel vedrører modeller som er meget afhængige af grundvandsdannelsen fra "topsystemet". På grund af kompleksiteten af de øvre jordlag/vegetation mm. bruger man ofte mange ressourcer på at kalibrere disse forhold. Hvis modellen imidlertid skal anvendes til vurdering af effekter på ændringer for de dybe grundvandsmagasiner, så er de lavpermeable "adskillende" lag mindst lige så vigtige at fokusere på under modelkalibreringen. Hvis kalibreringsperioden er karakteriseret af relativt små trykniveaugradienter mellem øvre og dybe magasiner, så er det vanskeligt at kalibrere lækagekoefficienten (den vertikale hydrauliske ledningsevne) for disse lavpermeable lag, selvom denne parameter vil være en helt afgørende faktor ved simuleringerne af ændrede påvirkninger af systemet.