Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2000

Bilag 3

Strafferetslige afgørelser 2000 efter lov om kemiske stoffer og produkter

Der er i 2000 afsluttet 9 politisager, heraf 6 retsafgørelser og 3 med bødeforelæg.

Bekæmpelsesmidler:

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

Tre dage efter en påbegyndt gasning med phosphorbrinte i kornsiloer, havde en virksomhed åbnet for siloerne, hvorefter kornet umiddelbart efter blev læsset på lastbiler med henblik på videresalg. Målinger for gaskoncentrationer i kornet viste sig langt at overstige den tilladte grænseværdi på 0,1 ppm. Virksomheden havde dermed overtrådt Giftnævnets regulativ for anvendelse af fosforbrinte til bekæmpelse af skadedyr.

Virksomheden vedtog en bøde på 30.000 kr.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En landmand blev tiltalt for at have benyttet et sprøjtemiddel indeholdende vinclozolin til bekæmpelse af svamp i jordbær. Det er forbudt at anvende bekæmpelsesmidler indeholdende vinclozolin jf. § 35 c, jf. § 35 d i lov om kemiske stoffer og produkter. Retten fandt det godtgjort, at landmanden i strid med reglerne havde anvendt et vinclozolinholdigt bekæmpelsesmiddel.

Retten i Odense fastsatte bøden til 3.000 kr.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En landmand blev tiltalt for at have benyttet et sprøjtemiddel indeholdende vinclozolin til bekæmpelse af svamp i jordbær. Det er forbudt at anvende bekæmpelsesmidler indeholdende vinclozolin jf. § 35 c, jf. § 35 d i lov om kemiske stoffer og produkter. Retten fandt det ikke godtgjort, at landmanden i strid med reglerne havde anvendt et vinclozolinholdigt bekæmpelsesmiddel.

Landmanden blev frifundet ved retten i Frederikssund.

Ulovlig import af bekæmpelsesmidler:

En landmand havde fra Tyskland forsøgt at indføre 20 liter af plantebeskyttelsesmidlet "Reglone" uden at have den fornødne godkendelse. Landmanden havde dermed overtrådt § 33 i lov om kemiske stoffer og produkter.

Landmanden vedtog en bøde på 5.000 kr.

Ulovlig import af bekæmpelsesmidler:

En privatperson havde fra Tyskland forsøgt at indføre en mindre mængde forskellige bekæmpelsesmidler uden at have den fornødne godkendelse. § 33 i lov om kemiske stoffer og produkter var således overtrådt.

Retten i Varde fastsatte en bøde på 1.000 kr.

Ulovligt salg og vildledende markedsføring af bekæmpelsesmidler:

En virksomhed havde uden den fornødne godkendelse solgt et middel til bekæmpelse af alger. Virksomheden havde dermed overtrådt § 33 i lov om kemiske stoffer og produkter. Endvidere havde virksomheden i forbindelse med markedsføringen af produktet benyttet udsagnet "bio" i strid med bekæmpelsesmiddelbekendtgørelsens § 29.

Virksomheden vedtog en bøde på 10.000 kr.

Klassificering, emballering, mærkning og opbevaring af kemiske stoffer og produkter:

Mangelfuld faremærkning:

En virksomhed havde i strid med § 22 i lov om kemiske stoffer og produkter solgt poppers uden korrekt faremærkning. Produktet indeholdt isobutylnitrit og amylnitrit, og var solgt uden at være forsynet med lovpligtig dansk etikette. Ifølge klassificeringsbekendtgørelsens regler klassificeres produktet som "meget brandfarligt" og "sundhedsskadeligt". Ved bødefastsættelsen lagde retten vægt på produktets farlighed samt på den omstændighed, at virksomheden måtte antages at have haft en besparelse ved at undlade korrekt mærkning.

Retten i Slagelse fastsatte en bøde på 10.000 kr.

Mangelfuld faremærkning:

En virksomhed havde i strid med § 22 i lov om kemiske stoffer og produkter solgt poppers uden korrekt faremærkning. Produktet indeholdt isobutylnitrit og amylnitrit, og var solgt uden at være forsynet med lovpligtig dansk etikette. Ifølge klassificeringsbekendtgørelsens regler klassificeres produktet som "meget brandfarligt" og "sundhedsskadeligt". Ved bødefastsættelsen lagde retten bl.a. vægt på produktets farlighed.

Retten i Gråsten fastsatte en bøde på 10.000 kr.

Ulovlig opbevaring af gifte samt mangelfuld mærkning af gifte og akkumulatorer:

En virksomhed havde udbudt et mindre antal kemikalier til salg uden børnesikret lukning og uden korrekt faremærkning i strid med klassificeringsbekendtgørelsens § 11 og § 13, nr. 7. Endvidere havde virksomheden udbudt akkumulatorer til salg uden korrekt mærkning i strid med batteribekendtgørelsens § 2 og § 3.

Virksomheden havde ydermere opbevaret et giftklassificeret produkt uden for et aflåst og korrekt mærket giftrum, og havde dermed overtrådt klassificeringsbekendtgørelsens § 37, stk. 2. Endelig havde virksomheden tilsidesat vilkår knyttet til forpligtelsen om at føre fortegnelse vedrørende salg engros af giftige kemikalier i strid med klassificeringsbekendtgørelsens § 36, stk. 3.

Virksomheden var også tiltalt for at have tilsidesat vilkår, som var knyttet til en tilladelse til indkøb og forhandling af methanol, ved ikke at kunne fremskaffe fortegnelser og rekvisitioner over salg en detail. Retten fandt det ikke bevist, at der rent faktisk var sket et salg, hvorfor den tiltalte blev frifundet på dette punkt.

Retten fandt virksomheden skyldig i de øvrige punkter. Bøden blev fastsat under hensyn til den tid der var gået fra forseelsen blev begået, til tiltalen blev rejst samt at omfanget af den mangelfulde mærkning af akkumulatorerne var uoplyst.

Retten i Skjern fastsatte en bøde på 5.000 kr.