Miljøkonsekvenser ved nedsivning af spildevand renset i økologiske renseanlæg sammenlignet med traditionel nedsivning

Forord

Dette projekt blev igangsat og udført under "Aktionsplan til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning, Tema 1: Økologisk håndtering af spildevand i det åbne land"

Projektet blev gennemført med velvillig assistance fra flere ejendomme, der har stillet deres nedsivningsanlæg til rådighed for Miljøstyrelsen, og i den forbindelse accepteret gener fra borearbejder, prøveudtagninger m.v. ved nedsivningsanlægget og udfyldt spørgeskemaer for karakterisering af de seneste års belastning af anlæggene.

Projektet har generelt været præget af praktiske problemer i forbindelse med lokalisering af egnede anlæg, udførelse af boringerne og udtagning af tilstrækkeligt store vandprøver for det meget omfattende analyseprogram. Endvidere blev der gennemført en del flere litteratursøgninger end forudsat helt frem til afslutningen af projektet, idet det viste sig, at der i litteraturen stort set intet findes rapporteret om undersøgelser i felten af konsekvenserne af nedsivning af miljøfremmede stoffer med husspildevand under forhold som i Danmark.

Projektet blev fulgt af en styringsgruppe bestående af:

Mogens Kaasgaard Miljøstyrelsen
Christian Ammitsøe Miljøstyrelsen
Henrik Andersen Amtsrådsforeningen (Storstrøms Amt)
Sidsel Dyerkjær Økologisk Råd
Adam Bruun Dansk Hydraulisk Institut
Peter Steen Mikkelsen DTU, Instituttet for Miljøteknik
Mogens Henze DTU, Instituttet for Miljøteknik
Jesper Kjølholt COWI
Arne Bernt Hasling COWI (projektleder)