Elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde

Bilag B Lab. eksperiment Dansk A-Træ/Allerød med ammoniak som additiv

1. Fremgangsmåde

Der blev udført et rensningseksperiment på Dansk A-træ med ammoniak som additiv. Cellen var bygget op efter princippet vist på figur 5.1. Jordkammerets længde i dette eksperiment var 5 cm, og cellens diameter var 8 cm. Jorden til eksperimentet blev lufttørret inden der blev tilsat en 5% ammoniakopløsning til et vandindhold på 21,4%. Alle elektrolytter var 500 mL 2,5% ammoniak. Eksperimentet blev udført med konstant strømstyrke på 50 mA, og spændingen lå på under 10 V under det meste af eksperimentet. I alt blev der sendt 302.000 C gennem cellen.

2. Resultater

pH var mellem 10,2 og 10,5 i hele jordvoluminet ved eksperimentets afslutning

Ved eksperimentets afslutning havde de følgende tre koncentrationsprofiler udviklet sig i jorden :

Figur B1:
Cu-profil i jorden. (Højeste og mindste målte startkoncentration i jorden er angivet sammen med middelstartværdien. Højeste og mindste målte slutværdi er angivet, men målingerne i dobbeltbestemmelsen er her næsten sammenfaldende for hver skive)

fig2e.gif (2474 bytes)

Figur B2:
Cr profil i jorden ved eksperimentets afslutning (Højeste og mindste målte startkoncentration i jorden er angivet sammen med middelstartværdien. Højeste og mindste målte slutværdi er ligeledes angivet)

fig20.gif (2687 bytes)

Figur B3:
Arsenprofil i jorden (Middelstartværdien er angivet. Højeste og mindste slutværdi er angivet sammen med middelslutværdien for hver skive)

Under eksperimentet blev elektrolytterne skiftet tre gange, og det blev målt, hvor meget Cu og As, der var fjernet til disse tidspunkter. Den fjernede mængde som funktion af tiden ses på figur B4

Figur B4:
Den fjernede mængde af Cu, Cr og As som funktion af tiden

3. Sammenfatning

Der blev ikke fjernet en tilstrækkelig mængde Cr under eksperimentet. Cu og As fjernelsen derimod gik fint. Der var ikke noget, som tydede på (se figur B4), at rensningsprocessen var gået i stå, da eksperimentet blev afsluttet.