Elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde

Sammenfatning og konklusioner

I starten af 1990erne rapporterede Geokinetics, Holland om de første in-situ
jordrensningsanlæg til fjernelse af tungmetaller, som byggede på en
elektrokemisk metode. Disse anlæg gav en rimelig succes, men de
understregede også, at der var mange parametre, som skulle undersøges
nærmere, inden rensningsforløbet med rimelighed kunne forudsiges.
Efterfølgende blev hovedparten af det videre udviklingsarbejde, som de elektrokemiske metoder er blevet underlagt, udført i laboratorieskala. Omfanget af undersøgelser er steget gennem 90erne, idet der fra ganske få grupper i starten af 90erne nu er mere end 60 grupper verden over, som arbejder med forskellige aspekter indenfor elektrokemisk jordrensning.

Fælles for alle elektrokemiske jordrensningsmetoder er, at de bygger på de transportprocesser, som opnås ved at påtrykke jorden et elektrisk felt. Dette kan anvendes til at fjerne tungmetaller fra forurenet jord, idet den elektriske strøm, modsat et hydraulisk flow, hovedsagelig vil passere jorden i de fine porer, og det er netop her, hvor tungmetallerne adsorberer i størst udstrækning. Dette resulterer i, at elektrokemiske metoder er særlig velegnet til rensning af meget finkornede jorde.

Der har været brugt flere forskellige navne for processerne, men mest anvendt er elektrokinetisk jordrensning.

Under den elektrokemiske rensningsproces opkoncentreres tungmetallerne i væsker rundt om elektroderne, efterhånden som de fjernes fra jorden. Fra disse væsker kan tungmetallerne evt. genindvindes, f.eks. er det muligt ved elektrolyse af fælde Cu, Zn, Pb og Cd i metallisk form.

I Danmark er der blevet udviklet et specielt koncept, hvor elektrokinetisk jordrensning sammenkobles med elektrodialyseprocessen, og denne metode kaldes for elektrodialytisk jordrensning. I metoden anvendes der ionbyttermembraner til at adskille jorden fra de procesvæsker, hvori tungmetallerne bliver opkoncentreret under rensningsprocessen. Ionbyttermembranerne sikrer, at den strømmængde, som sendes gennem jorden, bruges til at fjerne ioner fra jorden, således at der ikke spildes energi på at transportere ioner mellem procesvæskerne. Metoden er testet succesfuld i laboratorieskala på en række forskellige jorde og forureningstyper. En prototype på elektroder til et fuldskalaanlæg er blevet testet med succes.

Den elektrodialytiske jordrensningsmetode bør tilpasses hver enkelt sag for at opnå et godt rensningsforløb. Efter en karakteristik af jord og forureningstype vælges det, hvorvidt jorden skal forbehandles med et additiv eller ikke.

Ud over det meste af verden ligger der arealer, som er forurenet som følge af træimprægneringsindustri. Til træimprægnering har CCA-baserede midler (imprægneringsmidler indeholdende Cu, Cr og As) været de mest udbredte uorganiske salte. Alene i Danmark skønner Miljøstyrelsen, at der er 150 arealer, som har huset eller huser en træimprægneringsvirksomhed.

De elektrokemiske metoder kan ikke benyttes direkte til en jord forurenet med både Cu, Cr og As, idet de tre elementer ikke er mobile i det elektriske felt i de samme pH-intervaller. Derfor er det nødvendigt at tilsætte jorden et additiv, som kan mobilisere alle elementerne samtidig. I hosliggende rapport foreligger der resultater fra rensningseksperimenter fra tre forskellige træimprægneringsjorde. Eksperimenterne er udført i laboratorieceller (ca. 1 kg jord), i et lille pilotanlæg med 200 kg jord og i et pilotanlæg til ca. 8 ton jord.

Ammoniak blev ud fra teoretiske overvejelser valgt som additiv, idet ammoniaktilsætning til jorden vil sikre jorden en høj pH-værdi, hvor As er mobil. Cr er også mobil som Cr(VI), medens ammoniakken kan danne ladede amin-komplekser med Cr(III). Ammoniak kan også danne ladede amin-komplekser med Cu, således at Cu ikke fælder ud trods den høje pH i jorden. Derfor blev det vurderet, at ammoniak var et additiv, som kunne mobilisere Cu, Cr og As samtidig.

Ammoniak blev testet i laboratoriet til jord fra Collstrup, Stenholtvang. Cr-indholdet i Collstrupjorden var 160 mg/kg, hvilket er under jordkvalitetskriteriet på 500 mg Cr/kg. Derfor koncentreredes arbejdet med denne jord sig om Cu og As. Gennem laboratorieeksperimenter blev det fundet, at en 2,5% ammoniakopløsning var et brugbart additiv, idet As koncentrationen blev reduceret fra 900 mg/kg til 90 mg/kg samtidig med at Cu koncentrationen blev reduceret fra 830 mg/kg til ca. 300 mg/kg, hvor koncentrationen tilsyneladende stagnerede, men denne koncentration er også under jordkvalitetskriteriet på 500 mg Cu/kg. As-niveauet var ikke stagneret, og det tydede på, at As niveauet kunne reduceres yderligere. Det blev besluttet at anvende ammoniak som additiv til rensning af jord fra Collstrup/Stenholtvang i det lille pilotanlæg.

Jord fra Galgebakken/Sorø blev i starten af 1990erne deponeret på KAVOs (Kommunale Affaldsselskaber Vestsjællands Område) losseplads ved Vemmelev. Det var planlagt, at jord fra Galgebakken skulle være underlagt en tilsvarende laboratorieundersøgelse som Collstrup/Stenholtvang og efterfølgende behandles i pilotanlægget, men der opstod et problem med at finde jord forurenet med As og Cr i depotet. Der blev udført flere prøvegravninger, som kun viste et lidt forhøjet Cu indhold i forhold til jordkvalitetskriteriet. Til sidst begyndte en systematisk tømning af depotet, med løbende målinger for Cu, Cr og As. I alt blev der fjernet 3900 m3 jord, som blev brugt til slutafdækning på lossepladsen.

I stedet for jord fra Galgebakken blev jord fra Dansk A-træ/Allerød behandlet i et stort pilotanlæg udlånt af KAVO. Valget faldt på jord fra Dansk A-træ/Allerød, idet en jordprøve udtaget derfra viste en ekstrem forurening med Cu 8780 mg/kg, Cr 8420 mg/kg og As 14.000 mg/kg. Jordtypen varierede fra Collstrup/Stenholtvang idet jorden havde et organisk indhold på næsten 10% mod kun knap 4% i Collstrup/Stenholtvang, og desuden var finfraktionen af jorden 49% mod 33% for Collstrup/Stenholtvang. Et laboratorieeksperiment med jord fra en anden Collstrup grund (i Køge) blev tillige udført. Denne jord har et meget højt karbonatindhold, 24%, i forhold til de to andre jorde, som har et karbonatindhold på under 1%. Med disse tre jorde kom undersøgelsen til at omhandle tre meget forskellige danske jordtyper.

Rensningseksperimenterne på de to jorde, Dansk A-træ og Collstrup/Køge, gav, trods deres tydelige forskelligheder, et ret entydigt billede. Cu blev fjernet tilfredsstillende. As lidt langsommere, men alligevel blev der fundet reduktioner på totalt 46% fra den ekstremt forurenede Dansk A-træ og 60% fra Collstrup, Køge. I den førstnævnte blev den As mængde, som blev fjernet fulgt som funktion af tiden, og det kunne heraf ses, at der stadigvæk kom As ud af jorden med rimelig høj hastighed ved eksperimentets afslutning, men en så forurenet jord vil tage lang tid at rense. Desværre var det entydigt for de to jorde, at der kun blev fjernet ca. 3-4% Cr. Den Cr, som blev fjernet var fjernet mod anoden, og dvs. sandsynligvis som Cr(VI). Ammoniakken var ikke stærk nok til at mobilisere Cr(III) ved dannelse af amin-komplekser.

Tilsætning af andre reagenser til jord fra Dansk A-træ/Allerød sammen med ammoniakken blev testet i yderligere laboratorieeksperimenter. Det blev undersøgt, om en oxidation af Cr(III) til den mobile Cr(VI) var mulig ved at tilsætte brintperoxid til jorden, og eksperimentet viste en forøget mobilitet i forhold til ammoniak som reagens alene, men Cr var ikke tilstrækkelig mobil. Jorden fra Dansk A-træ har et meget højt indhold af organisk stof, og det er sandsynligt, at oxidationsmidlet er brugt op til at oxidere det inden Cr(III) oxideres. Det er muligt, at additivet kan bruges til jorde med et mindre indhold af organisk stof. Ammoniumcitrat med pH på 8 blev testet som additiv til Dansk A-træ. Ideen var, at citraten skulle kompleksbinde med Cr(III) og her var resultatet meget lovende. I løbet af kun 1 måned blev der fjernet 65% Cu, 33% Cr og 66% As fra den ekstremt forurenede jord. Der forestår nu en optimering af koncentration og pH for ammoniumcitrat som additiv til Dansk A-træ.

I et lille pilotanlæg (Megalab) hvor der skulle renses ca. 200 kg jord fra Collstrup/Stenholtvang, blev der udført rensning i to faser. I den første fase stod anlægget udendørs. Jorden blev her forbehandlet med 2,5% ammoniak ud fra de gode resultater, som var blevet fundet i laboratoriet. Første fase varede i 9 ½ måned. I den anden fase blev jorden gravet op og blandet godt op med koncentreret ammoniak. Anlægget blev af praktiske grunde flyttet indendørs i et stinkskab, og elektrodeafstanden blev reduceret fra 90 cm til 60 cm. Anden periode varede i knap 9 måneder. Rensningen i anden periode forløb meget bedre i anden periode end i den første. Hovedårsagen hertil vurderes at være den højere ammoniakkoncentration i jorden. I den første periode blev der fjernet 24 g Cu fra jorden mod 37 g Cu i den anden periode. Der blev fjernet ca. 25 g As i den første periode mod 35 g As i den anden. Jorden var ikke forurenet med Cr, men Cr koncentrationerne blev alligevel fulgt og det viste ikke uventet, på baggrund af laboratorieeksperimenterne, at der kun blev fjernet meget lidt Cr: 2,3 g i første fase og 1,4 g i anden fase. Slutkoncentrationen for Cu i jorden efter de to faser var 450 mg/kg og for As 630 mg/kg.

Det store pilotanlæg har på rapporteringstidspunktet kørt i 6 mdr. Pilotanlægget var 4 meter langt og 1,3 m bredt. Der var placeret 4 elektrodepar på den lange side af containeren, og hvert elektrodepar dækkede således ca. 1 m3 jord. I pilotanlægget var energiforbruget mellem 25 og 48 kWh/t jord, og der blev i alt fjernet ca. 430 g Cu. As koncentrationerne var tydeligt lavere (ca. 50%) ved katodeenhederne end i resten af jordvoluminet for de to elektrodepar, som kørte uden afbrydelser i de 6 mdr., men som det kunne forventes på baggrund af laboratorieeksperimenterne, var der ingen profildannelse for Cr. Anlægget kom aldrig til at køre optimalt, men der blev gjort flere værdifulde erfaringer, som vil blive indført i anlægget inden den næste rensningsfase opstartes.

De tre træimprægneringsjorde på hvilke, der blev udført rensningseksperimenter, var meget forskellige hvad angik jordtype. De resultater, som blev fundet var tilsyneladende ikke afhængige af selve jordtypen men snarere af forureningens styrke – kraftig forurening medfører længere rensningstid. Det betyder, at det nu er rimeligt at fortsætte optimeringen på en træimprægneringsjord, idet resultaterne bør være generaliserbare til andre jordtyper.

På baggrund af de udførte forsøg foreslås følgende anlægsforbedringer: (I) Der bør være kortere afstand (max. 30 cm.) hvorover tungmetallerne skal transporteres i jorden, hvilket kan opnås ved at fjerne tungmetallerne løbende forskellige steder i jorden mellem elektroderne, (II) kontinuert fjernelse af tungmetaller fra elektrolytter bør foretages således at der, hvis der skulle opstå utætheder, ikke løber tungmetaller tilbage i jorden, (III) god forbehandling af jorden med reagens (sandsynligvis ammoniumcitrat i tilfælde af Cu, Cr og As), (IV) højere strømtæthed end der blev benyttet i det store pilotanlæg, det vurderes at ca. 3-4 A/m2 vil være passende, medens der i det store pilotanlæg blev renset med 0,3 til 0,5 A/m2 og (V) tæt overdækning af jord for at undgå fordampning af ammoniak og mindske forbruget.

Når anlægget forbedres på foreslåede punkter, vurderes det, at det vil være muligt at rense en træimprægneringsjord med ca. 3000 mg/kg af hver af de tre elementer på 6 mdr. med en strømtæthed på 3 A/m2. Spændingen skønnes, ved denne strømtæthed og ved god tilledning af reagens, at ligge på ca. 20 V, hvilket svarer til et effektforbrug på 259 kWh/m3. Med en massefylde på 1,6 ton/m3 svarer det til 160 kWh/ton.