Miljøprojekt nr. 629, 2001

Karakterisering af havnesediment ved hjælp af biotest

Indhold

Forord
 
Sammenfatning og konklusion
 
Summary and conclusion
 
1 Indledning
 
2 Baggrund
2.1 Miljøvurdering af forurenede sedimenter
2.2  Økotoksikologisk test af sedimenter
2.3 Valg af økotoksikologiske testmetoder
 
3 Metoder
3.1 Sedimenter
3.2 Sedimentekstrakter
3.3 Kemisk karakterisering
3.3.1 Kemiske analyser
3.3.2 Vurdering af forureningsgrad
3.3.3 Vurdering af frigivelse i klapningssituation
3.4  Testmetoder, sediment
3.4.1 Slikkrebs (Corophium volutator)
3.4.2 Musling (Macoma baltica)
3.4.3 Slangestjerne (Ophiura albida)
3.5 Testmetoder, ekstrakt
3.5.1 Microtox (Vibrio fischeri)
3.5.2 Planktonalge (Skeletonema costatum)
3.5.3 Krebsdyr (Acartia tonsa)
 
4 Resultater
4.1 Kemisk karakterisering
4.1.1 Kemiske analyser
4.1.2 Sedimenternes forureningsgrad
4.1.3 Frigivelse i klapningssituation
4.2 Økotoksikologiske test, sediment
4.2.1 Slikkrebs (Corophium volutator)
4.2.2 Musling (Macoma baltica)
4.2.3 Slangestjerne (Ophiura albida)
4.3 Økotoksikologiske test, ekstrakt
4.3.1 Microtox (Vibrio fischeri)
4.3.2  Planktonalge (Skeletonema costatum)
4.3.3 Krebsdyr (Acartia tonsa)
 
5 Diskussion
5.1 Vurdering af direkte toksiske effekter
5.2 Vurdering af forhold mellem indhold af forurenende stoffer og toksicitet
5.2.1 Sediment
5.2.2 Ekstrakt
5.3 Vurdering af frigivelse af forurenende stoffer ved klapning
 
6 Forslag til strategi for økotoksikologisk karakterisering af forurenet sediment
6.1 Testorganismernes følsomhed
6.2 Relation mellem testorganismernes følsomhed og forureningsgrad
6.3 Tilgængelighed og håndtering af testorganismer
6.4 Forslag til teststrategi
 
Bilag A: Kemiske analysemetoder
 
Bilag B: Kemiske analyser af sedimentprøver og ekstrakter
 
Bilag C: Sammenligning af analyseresultater fra 1999 og 2000
 
Bilag D: Frigivelse af kemiske stoffer til ekstrakter ved udrystning
 
Bilag E: Testresultater fra akut toksicitetstest med slikkrebs (Corophium volutator)
 
Bilag F: Testresultater fra akut toksicitetstest med musling
(Macoma baltica)
  
Bilag G: Testresultater fra akut toksicitetstest med slangestjerne
(Ophiura albida)
 
Bilag H: Testresultater fra Microtox test
 
Bilag I: Testresultater fra akut toksicitetstest med planktonalge
(Skeletonema costatum)
 
Bilag J: Testresultater fra akut toksicitetstest med krebsdyr
(Acartia tonsa)
  
Litteraturliste

 

Forord

Miljøstyrelsen har igangsat en række projekter i år 2000 med det formål at belyse forskellige emner relateret til problematikken omkring forurenet sediment fra havne, marinaer og åbne farvande. Hensigten med projekterne er at skabe et overblik over forureningens karakter, samt at få et overblik over mulighederne for at håndtere og genanvende sedimentet på en økonomisk og miljømæssig forsvarlig måde. Projekterne er følgende:

  1. Organiske Miljøfremmede stoffer og tungmetaller i havnesedimenter
  2. Indhold af udvalgte stoffer i sedimenter
  3. Karakterisering af havnesediment vha. biotest
  4. Vurderingsstrategier i forbindelse med håndtering af forurenede sedimenter
  5. Projekt for bortskaffelse af havnesediment
  6. Nyttiggørelse, rensning og fraktionering af havneslam

Nærværende rapport omhandler karakterisering af havnesediment ved hjælp af biotest og er udarbejdet af DHI – Institut for Vand og Miljø. Projektet har været fulgt af en styregruppe bestående af:

Alf Aagard, Havkontoret, Miljøstyrelsen
Kjeld Frank Jørgensen, Havkontoret, Miljøstyrelsen
Pia Ølgård Nielsen, Biocidkontoret, Miljøstyrelsen
Henrik Søren Larsen, Kemikaliekontoret, Miljøstyrelsen
Christian A. Jensen, Århus Amt
Britta Pedersen, Danmarks Miljøundersøgelser
Frank Stuer-Lauridsen, COWI
Finn Pedersen, DHI - Institut for Vand og Miljø

Styregruppen takkes for de konstruktive diskussioner og bidrag til projektet. Ligeledes takkes Københavns Kommunes Miljøkontrol, Fyns Amt, Vejle Amt samt Danmarks Miljøundersøgelser for indsamling af sedimentprøverne.

 

Februar 2001

Sammenfatning og konklusion

Havnesedimenter er oftest forurenede med kemiske stoffer i større eller mindre grad afhængigt af de skibstyper, der besejler havnene, de fragttyper, der transporteres gennem havnene, samt af de tilknyttede landbaserede aktiviteter. De forurenende stoffer kan direkte påvirke sedimentets dyreliv, idet havnesediment i mange tilfælde har vist sig at være giftigt over for sedimentlevende organismer. Desuden kan forurenende stoffer i nogen grad frigives fra sedimentet til det overliggende vand både ved ophvirvlning af sedimentet som følge af strømforholdene og skibsaktiviteter, ved opgravning og efterfølgende ved dumpning i havet (klapning). Herved er der risiko for, at også pelagiske organismer kan eksponeres og påvirkes.

I projektet blev der gennemført en vurdering af økotoksikologiske metoder til test af forurenede sedimenter. Det blev vurderet, om metoderne er velegnede til at karakterisere sedimenters indhold af miljøgifte samt til vurdering af potentielle effekter i forbindelse med håndtering og klapning af sedimenter. Der blev udvalgt og afprøvet 3 forskellige metoder til test af sediment (test med hhv. slikkrebs, musling og slangestjerne) og 3 metoder til test af sedimentekstrakter (vandloppe, planktonalge og bakterie (Microtox-testsystemet)). Metoderne blev afprøvet ved test af sediment fra 4 stationer (København, Odense og Horsens havn samt 1 referencestation fra de åbne farvande). Der blev gennemført test af både sedimenter og sedimentekstrakter, således at en klapning af sediment blev simuleret.

De anvendte test for overlevelse er relativt ufølsomme over for de til dels stærkt forurenede sedimenter, mens der i højere grad kan registreres effekter på adfærd. På baggrund af de gennemførte korttidstest og vurderinger kan der opstilles en teststrategi indeholdende potentielle metoder til karakterisering af forurenede havnesedimenter. Ved opstilling af teststrategien er der taget højde for, at testresultaterne ikke nødvendigvis direkte skal afspejle de analytisk bestemte koncentrationer af kemiske stoffer, da økotoksikologiske test af sedimenter eller ekstrakter heraf netop skal ses som et supplement til kemiske analyser. Herved kan der opnås et mere nuanceret billede af sedimenters forureningsgrad, end der kan opnås ved gennemførelse af kemiske analyser eller økotoksikologiske test alene. Det vurderes umiddelbart, at omkostningerne til biologisk test af en sedimentprøve vil være af nogenlunde samme størrelse som for gennemførelse af et grundigt kemisk analyseprogram.

Der er ikke her gjort noget forsøg på at prioritere de forskellige testmetoder, da den aktuelle anvendelse bør afspejle undersøgelsens formål, og da nogle af metoderne kræver videreudvikling og standardisering. Følgende metoder kan anbefales:
Test af sediment: Slangestjerne (Ophiura albida) vurderes at være følsom over for forurenende stoffer i sediment og måske meget følsom over for begroningshæmmende biocider.
Test af sediment: Slikkrebs (Corophium volutator) er den mest følsomme art, når det gælder effekter på overlevelse.
Test af ekstrakt: Planktonalge (Skeletonema costatum) eller krebsdyr (Acartia tonsa) vil formodentlig kunne anvendes til test af ekstrakter af forurenet sediment.

Resultaterne af de økotoksikologiske test blev sammenholdt med indholdet af kemiske stoffer (både i sediment og sedimentekstrakter), som blev bestemt ved kemiske analyser. Som et mål for miljøbelastningen blev den samlede risikokvotient (RQ) beregnet for hver prøve. Risikokvotienten defineres som forholdet mellem den målte koncentration og sedimentkvalitetskravet for hvert enkelt stof, og summeres op for alle de målte stoffer. Ved en samlet risikokvotient på mere end 1 vil der teoretisk være risici for økotoksiske effekter.

Ved sammenligning mellem de beregnede risikokvotienter og de målte effekter fremgår det klart, at der er et stort spring mellem det forureningsniveau, hvor der teoretisk set begynder at være risici for økotoksiske effekter (dvs. RQ > 1), og det forureningsniveau, hvor der er målt effekter i biologiske korttidstest. Akut dødelighed vil først kunne måles ved RQ ³ 7-10.000, mens der ved de her anvendte testmetoder vil kunne måles effekter på adfærd ved RQ = 3.000.

Denne forskel kan forklares med flere forhold, nemlig på den ene side at de kemiske stoffer er bundet til sedimentets indhold af organisk materiale og partikler, hvorved den biologiske tilgængelighed begrænses, samt at den samlede effekt af de kemiske stoffer i blanding er mindre end summen af effekterne af de enkelte stoffer, og på den anden side at de anvendte korttidstest ikke er følsomme nok til at kunne måle økotoksiske effekter.

Det vurderes, at den reelle effektgrænse målt ved RQ vil findes et sted i intervallet <100-1.000, men det er ikke muligt ud fra de her gennemførte undersøgelser at vurdere det nærmere. Det fremgår således, at det ikke ud fra kemiske analyser alene er muligt at fastsætte en grænse for, hvornår der kan forventes økotoksiske effekter. Det er dog heller ikke muligt at fastsætte en sådan grænse ud fra de her afprøvede biotestmetoder. Det vil være konservativt at tage udgangspunkt i resultater af kemiske analyser kombineret med sedimentkvalitetskrav, men et sådant udgangspunkt for en regulering vil nok ikke være realistisk, da stort set alle havnesedimenter i så fald vil blive vurderet som miljøfarlige. Der vil derfor være behov for en yderligere metodeudvikling inden for både biotilgængelighed og subletale eller kroniske biotest med sedimentlevende arter, før der vil kunne fastsættes grænser for belastet sediments miljøfarlighed.

Summary and conclusion

Usually harbour sediments are contaminated with chemical substances to a larger or smaller extent dependent on the types of ships frequenting the harbours, the types of cargo transported via the harbours and the related land-based activities. The contaminants may directly affect the sediment fauna as harbour sediment has proven often to be acutely toxic to sediment-living organisms. Moreover, contaminants may to some extent leach to the pelagial water both by resuspension of the sediment as the result of the water current conditions and navigation activities and by dredging and subsequent dumping in the sea. This may result in also pelagic organisms being at risk of exposure and toxic effects.

In this project, an assessment of ecotoxicological test methods for the examination of the toxicity of contaminated harbour sediments was made. It was evaluated whether the methods were suitable for characterising the content of environmental pollutants in the sediments and for assessment of potential effects in connection with the handling and dredging and dumping of sediments. Three different methods were selected and tried out for test of sediments (tests with amphipods, mussels and brittle stars, respectively) and three methods for test of sediment extracts (copepods, planktonic algae and bacteria (the Microtox test system)). The methods were tested in tests of sediments from four stations (Copenhagen, Odense and Horsens harbours and one reference station from the open waters). Tests were performed of both sediments and sediment extracts so that dredging and dumping of sediment were simulated.

The applied tests for survival are relatively insensitive to the partly heavily polluted sediments while effects on behaviour are registered to a greater extent. On the basis of the short-term tests and assessments made, a test strategy can be proposed including potential methods for characterisation of contaminated harbour sediments. At the drawing-up of the test strategy, it was taken into account that the test results do not necessarily have to directly reflect the analytically determined concentrations of chemical substances as ecotoxicological test of sediments or their extracts should be regarded as a supplement to chemical analyses. By such a supplement, a more graduated picture may be achieved of the level of contamination of the sediments than can be achieved by performing only chemical analyses or ecotoxicological tests. On the face of it, the costs of biological testing of a sediment sample will be in approximately the same order as the costs of carrying out an exhaustive chemical analysis programme.

In this study, no attempts have been made to prioritise the different test methods as the actual application should reflect the purpose of the testing and as some of the methods require further development and standardisation. The following methods are recommended:
Test of sediments: Brittle stars (Ophiura albida) are considered sensitive to contaminants in sediments and probably very sensitive to antifouling biocides
Test of sediments: The amphipod (Corophium volutator) is the most sensitive species as regards lethal effects
Test of extracts: Planktonic algae (Skeletonema costatum) or crustaceans (Acartia tonsa) will presumably be applicable in tests of extracts of contaminated sediment.

The results of the ecotoxicological tests were compared with the content of chemical substances (in both sediments and sediment extracts), which had been determined by chemical analysis. As a measure of the environmental impact, the total risk quotient (RQ) was calculated for each sample. The risk quotient is defined as the ratio of the measured concentration to the sediment quality standard for each individual substance and is summed up for all the measured substances. If a total risk quotient exceeds 1, theoretical risks of ecotoxic effects will exist.

By comparing the calculated risk quotients with the measured effects, it is obvious that there is a large gap between the level of contamination, at which risks of ecotoxic effects may be assumed (i.e., RQ > 1), and the level of contamination, at which effects are measured in biological short-term tests. Acute mortality can only be measured at RQ ³ 7-10,000 while behavioural effects are measurable at RQ = 3,000 with the test methods applied in this study.

This difference can be explained by various facts, i.e., on the one hand that the chemical substances sorb to the sediment content of organic matter and particles thereby limiting the bioavailability and that the total effect of the chemical substances in combination is less than the sum of the effects of the individual substances, and on the other that the applied short-term tests are not sufficiently sensitive to measure ecotoxic effects.

It is estimated that the real effect limit measured by RQ will be somewhere in the interval <100-1,000 but it has not been possible on the basis of the tests performed in this study to make a closer estimate. It thus appears that on the basis of only chemical analyses, it is not possible to lay down a limit for the level at which ecotoxic effects can be expected. Nor is it, however, possible to lay down such a limit on the basis of the biotest methods tested in this study. It would be conservative to choose the results from chemical analyses combined with sediment quality standards as a starting point but such a basis for a regulation would probably not be realistic as practically all harbour sediments would then be considered as environmentally hazardous. Therefore, there will be a need for further method development within both bioavailability and sublethal or chronic biotesting with sediment-living species before limits for the environmental hazard of contaminated sediments can be established.

1. Indledning

Havnesedimenter er oftest forurenede med kemiske stoffer i større eller mindre grad afhængigt af de skibstyper og de fragttyper, der transporteres gennem havnene, samt af landbaserede aktiviteter (se bl.a. Jensen & Gustavson 2000). De forurenende stoffer kan direkte påvirke sedimentets dyreliv, idet sedimentet kan være akut toksisk over for sedimentlevende organismer (se bl.a. Pedersen et al. 1998, Andersen & Bjørnestad 1997), ligesom der i en række havne er fundet misdannelser (imposex og intersex) hos en stor andel af de tilstedeværende snegle (Jensen 2000). Også en række sedimenter fra havområder uden for havne er blevet karakteriseret ved kemiske analyser og, i enkelte tilfælde, biotest (Lillebæltsamarbejdet 1998, Bennetzen et al. 2000). Også hos forskellige sneglearter i disse områder er der fundet misdannelser (Jensen 2000, referencer i Madsen et al. 1998).

En række testmetoder er udviklet til undersøgelse af toksiciteten af forurenede sedimenter, og en oversigt er givet i Kristensen et al. (1998). Sådanne stoffer kan i nogen grad frigives til det overliggende vand både ved ophvirvlning af sedimentet som følge af strømforholdene og skibsaktiviteter, ved opgravning og efterfølgende ved klapninger. Herved er der risiko for eksponering af pelagiske organismer eventuelt resulterende i toksiske effekter.

Det er projektets formål at beskrive og afprøve økotoksikologiske testmetoder til undersøgelse af giftigheden af forurenede havnesedimenter som supplement til traditionelle kemiske analysemetoder.

2. Baggrund

2.1 Miljøvurdering af forurenede sedimenter
2.2  Økotoksikologisk test af sedimenter
2.3 Valg af økotoksikologiske testmetoder


2.1 Miljøvurdering af forurenede sedimenter

En lang række persistente og sorberbare stoffer ophobes i sedimenter i koncentrationer, der langt overstiger koncentrationerne i den overliggende vandfase. Der har derfor gennem mange år været fokus på de potentielle risici, som denne ophobning udgør for ikke bare de sedimentlevende organismer men også arter i det pelagiske miljø. Der er dog en lang række forhold, som influerer på den konkrete miljørisiko af en ophobning af kemiske stoffer i sediment. Der er derfor udviklet forskellige metoder til vurdering af de potentielle miljørisici, som udgøres af forurenede sedimenter, og især metoden "sediment quality triad" (Chapman 1986), som kombinerer forskellige tilgangsvinkler, bør fremhæves.

Metoden kombinerer 3 forskellige metoder til vurdering af sedimentkvalitet:
Kemiske analyser af forurenende stoffer i sediment
Test af toksicitet af forurenet sediment
Undersøgelse og vurdering af sedimentsamfund

Kemiske analyser af sedimentprøver vil ofte kunne anvendes til at vurdere sedimentets forureningsgrad i forhold til vedtagne kemiske kvalitetskrav. Dette kræver for det første, at der findes viden om effektgrænser, for at kunne vurdere de potentielle effekter af de fundne koncentrationer på sedimentlevende organismer. For det andet vil en lang række fysisk-kemiske forhold i sedimentet være bestemmende for stoffernes aktuelle tilgængelighed og dermed også de konkrete risici for økotoksiske effekter på kort eller lang sigt. Endelig er det ikke umiddelbart muligt at vurdere risici af de komplekse blandinger af kemiske stoffer, som typisk findes i forurenede sedimenter, ud fra viden om de enkelte stoffers farlighed.

Her vil økotoksikologiske test af sedimentet kunne give et væsentligt bidrag til en vurdering af de direkte toksiske effekter af den komplekse blanding af forurenende stoffer i sedimentprøver. Gennem de seneste 10-20 år er der blevet udviklet og i mange tilfælde også standardiseret en lang række forskellige metoder til test af miljøfarligheden af forurenede sedimenter (se f.eks. Hill et al. 1993, PARCOM 1995, Kristensen et al. 1998).

Endelig vil undersøgelser og vurdering af sedimentsamfund kunne give et væsentligt bidrag til vurderingen af den aktuelle effekt af sedimentforureninger på de marine økosystemer. Anvendelsen af sådanne metoder kræver dog, at det er muligt at finde et uforurenet referenceområde med sammenlignelige fysisk-kemiske og biologiske betingelser, således at de registrerede effekter kan sandsynliggøres og kvantificeres.

"Sediment quality triad" metoden har været anvendt med succes til vurdering af den økologiske kvalitet af sedimenter både omkring olieproduktionsplatforme (se f.eks. Chapman et al. 1991) og havne (se f.eks. Andersen & Bjørnestad 1997). Sådanne undersøgelser har vist, at "sediment quality triad" metoden er anvendelig til at karakterisere den økologiske kvalitet af (forurenede) sedimenter.

Metoden kan dog ikke anvendes direkte til karakterisering af typiske havnesedimenter, da sedimentsamfund kun sjældent vil være etableret her. Dette forhold kan skyldes direkte effekter af forurenende stoffer, men kan også være et resultat af den regelmæssige ophvirvlning og sedimentation af sedimentmateriale som følge af både skibsaktiviteter og uddybninger i havnen. Undersøgelser og vurderinger af sedimentkvalitet og vandkvalitet har blandt andet være foretaget i Københavns havn (se f.eks. Andersen et al. 1998, Pedersen et al. 1998). Disse undersøgelser har vist, at kemiske analyser og økotoksikologiske test supplerer hinanden.

Ofte vil undersøgelser af sedimentkvalitet dog have et andet formål, idet det vil være de potentielle effekter af uddybning og efterfølgende klapning af det opgravede sediment et andet sted, der vil være i fokus. US-EPA (1991) har udgivet en detaljeret vejledning i vurdering af klapmateriale, der påtænkes klappet i marine områder. Heri anbefales en trindelt vurderingsmetode bestående af 4 trin:

Trin 1: Omfattende vurdering baseret på let-tilgængelig eksisterende information om klapmaterialet, bl.a. resultater af fysiske, kemiske og biologiske karakteriseringer. Indhold af kemiske stoffer vurderes i forhold til eksisterende grænseværdier.
 
Trin 2: Vurdering af koncentrationer i vandfase umiddelbart efter klapning i forhold til eksisterende vandkvalitetskrav. Vurdering af potentiale for bioakkumulering i sedimentorganismer og overholdelse af sedimentkvalitetskrav.
 
Trin 3: Undersøgelse af toksicitet over for akvatiske organismer (af ekstrakt af klapmaterialet) og bentiske organismer samt undersøgelse af bioakkumulering i bentiske organismer.
 
Trin 4: Langtidstest af toksicitet over for akvatiske og/eller bentiske organismer samt bioakkumulering i bentiske organismer.


US-EPAs anbefalinger vedrørende biologiske test af sedimentprøver refereres nærmere i afsnit 2.2.

2.2 Økotoksikologisk test af sedimenter

Gennem de senere år er der lavet forskellige review af metoder til test af sedimenter (se bl.a. Hill et al. 1993, Kristensen et al. 1998, Herbst & Nendza 2000). I disse review fokuseres på en række aspekter vedrørende valg og udførelse af test i forhold til hvilke miljøaspekter, der ønskes belyst.

Som hovedregel kan der skelnes mellem 2 typer af sedimenttest (eller anvendelser af test):
Test af sedimentprøver, der er indsamlet i miljøet (bioassay). Sådanne test udføres for at karakterisere den biologiske kvalitet af et (forurenet) område eller sediment, f.eks. i forbindelse med en risikovurdering eller godkendelse til klapning. Sådanne testmetoder er vurderet i Hill et al. (1993) og Herbst & Nendza (2000).
Test af kemiske stoffer, der tilsættes et uforurenet sediment (toksicitetstest). Sådanne test udføres for at bestemme farligheden af et kemisk stof over for sedimentlevende organismer, og der testes typisk en koncentrationsrække, således at der kan bestemmes en effektkoncentration, f.eks. LC50. Sådanne testmetoder er vurderet i Kristensen et al. (1998) og til dels også i Hill et al. (1993).

Da nærværende projekt er fokuseret på metoder til karakterisering af (forurenet) havnesediment, tages der i diskussionen af testmetoder udgangspunkt i vurderingerne i Hill et al. (1993) og Herbst & Nendza (2000), men erfaringer fra Kristensen et al. (1998) inddrages dog i fornødent omfang.

Sedimenter kan karakteriseres gennem direkte test med sedimentlevende organismer eller gennem indirekte test af porevand eller et ekstrakt med akvatiske organismer. Det egentlige valg af testorganisme vil ofte afhænge af formålet med undersøgelsen.

Hill et al. (1993) har beskrevet en række kriterier for udvælgelse af testorganismer til undersøgelse af forurenet sediment:
Følsomhed, f.eks. i forhold til andre arter, eller det livsstadie der måles på.
Økologisk relevans, dvs. artens repræsentativitet og dens funktionelle og strukturelle plads i økosystemet.
Medgørlighed, dvs. tilgængelighed, håndterbarhed, robusthed, testparameterens (endpoint) relevans, kost-effektivitet.
Viden om testorganismens biologi, test design, resultater.
Sediment tolerance, dvs. om testorganismen kan tolerere en vis variation i sedimentets fysisk-kemiske egenskaber.
Grad af standardisering af testmetoden.

Ud fra de opstillede kriterier har Hill et al. (1993) vurderet en række testmetoder, som på dette tidspunkt var tilgængelige. Blandt marine testmetoder fik følgende test de højeste scorer, når der især tages hensyn til følsomhed, økologisk relevans, medgørlighed og sediment tolerance:

Sedimenttest:
Amphipoder, f.eks. Corophium volutator
Polychaeter, især sandorm (Arenicola marina)
Copepoden Ampiascus tenuiremis

Muslingen Abra alba og søpindsvinet Echinocardium cordatum fik lavere scorer. Også en række epibentiske arter blev vurderet, og her blev især copepoderne Nitocra spinipes og Tisbe battagliai samt forskellige arter af rejer vurderet anvendelige.

Akvatiske test:
Østers embryo-larve test
Fisk, hvoraf kun 30 døgns Early Life-Stage test med "Sheepshead minnow" (Cyprinodon variegatus) er nævnt.

Herbst & Nendza (2000) har opstillet en række betydeligt mere detaljerede kriterier for valg af testmetoder og har herudfra foreslået en trindelt teststrategi:

Trin 1:
Microtox (Vibrio fischeri), luminescens 1-30 min (ekstrakt)
Alge (f.eks. Skeletonema costatum, Phaeodactylum tricornutum), væksthæmning, 72 timer (ekstrakt)
Østers embryo-larve, udvikling, 48 timer (sediment suspension)
Amphipod (f.eks. Corophium volutator), overlevelse, 10 døgn (sediment)

Trin 2:
Østers spermatocyt toksicitet, fertilitet, 10-30 min (ekstrakt)
Krebsdyr (f.eks. Acartia tonsa), overlevelse, 24-96 timer (ekstrakt)
Flerartssystem med amphipoder og mysider (her foreslås andre arter som f.eks. Corophium volutator og Acartia tonsa), overlevelse, 96 timer (sediment)
Polychaeter (f.eks. Arenicola marina), vækst el. bioakkumulering, 28 døgn (sediment)
Fisk (f.eks. pighvar), klækning, vækst og overlevelse, 30-60 døgn (ekstrakt)
Bakterie assay, mutagenicitet, 2 timer (ekstrakt)

Trin 3:
Undersøgelse af struktur i bentiske samfund (feltundersøgelser)
Biomarkører (feltundersøgelser)

I forbindelse med US-EPAs vejledning i vurdering af klapmateriale (US-EPA 1991) er der anført en række anvendelige testmetoder til karakterisering af henholdsvis sediment og ekstrakter af sediment:

Sedimenttest:
Amphipoder (bl.a. Ampelisca sp. og Corophium)
Polychaeter (bl.a. Nereis sp. og Arenicola sp.)
Muslinger
Krebsdyr (bl.a. mysider, rejer, krabber)
Fisk ("arrow gobi", Clevelandia ios)

Akvatiske test:
Krebsdyr (bl.a. Mysidopsis sp. og Palaemonetes sp.)
Fisk (bl.a. "sheepshead minnow", Cyprinodon variegatus)
Zooplankton (bl.a. Acartia sp. og larver af muslinger, østers, søpindsvin)
Muslinger (Mytilus sp.) og østers (Crassostrea sp.)

I Danmark er der tidligere anvendt forskellige testmetoder til karakterisering af forurenet sediment og ekstrakter derfra (Møhlenberg & Kiørboe 1983, Pedersen et al. 1998, Bennetzen et al. 2000).

Forurenet sediment fra Harboøre Tange blev undersøgt ved test med Macoma baltica, Cerastoderma edule, Abra alba, Nereis diversicolor og Scoloplos armiger, hvor effekter på adfærd (nedgravning) blev undersøgt (Møhlenberg & Kiørboe 1983). Ligeledes blev effekten på avoidance undersøgt i testakvarier, hvor der var forurenet sediment i den ene halvdel og rent sediment i den anden. Her blev arterne Crangon crangon, Carcinus maenas, Solea solea og Pomatoschistus minutus undersøgt. Undersøgelsen viste effekter på nedgravning og for 2 af arterne også avoidance.

Sediment fra Københavns havn blev testet med slikkrebsen Corophium volutator, en sedimentsuspension blev testet i Microtox Solid Phase testen, og sediment porevand blev testet med Acartia tonsa og Skeletonema costatum (Pedersen et al. 1998). Denne undersøgelse viste, at Microtox Solid Phase testen var mest følsom efterfulgt af Acartia tonsa og slikkrebs, mens der ikke blev registreret toksiske effekter af porevandet i testen med Skeletonema costatum (EC10 >500 mL/L).

Endelig blev 13 sedimentprøver fra Lillebæltsområdet testet med slikkrebsen Corophium volutator. Kun toksiciteten af en af prøverne afveg fra effekten i kontrolsedimentet, som dog var relativt høj efter 10 døgns eksponering i testen (Bennetzen et al. 2000).

2.3 Valg af økotoksikologiske testmetoder

På baggrund af de ovenfor refererede vurderinger og anbefalinger er der udvalgt en række testorganismer og metoder til karakterisering af havnesediment. Der er især taget hensyn til de kriterier, som er opstillet af Hill et al. (1993) som refereret ovenfor. Der er herudover taget hensyn til økonomiske forhold (dvs. der er fokuseret på relativt billige korttidstest fremfor de dyrere langtidstest) samt praktiske forhold såsom tilgængelighed af testorganismer. Endelig er arterne valgt, så de repræsenterer forskellige taxonomiske grupper.

Ved udvælgelsen af testarterne er der endvidere taget hensyn til, at metoderne skal være så enkle, at de uden væsentlige problemer vil kunne udføres af andre laboratorier end DHIs specialiserede økotoksikologiske laboratorium.

I tabel 2.1 er vist en oversigt over baggrunden for valg af testorganismer.

Tabel 2.1 Se her!
Baggrund for udvælgelse af testorganismer

3. Metoder

3.1 Sedimenter
3.2 Sedimentekstrakter
3.3 Kemisk karakterisering
3.3.1 Kemiske analyser
3.3.2 Vurdering af forureningsgrad
3.3.3 Vurdering af frigivelse i klapningssituation
3.4  Testmetoder, sediment
3.4.1 Slikkrebs (Corophium volutator)
3.4.2 Musling (Macoma baltica)
3.4.3 Slangestjerne (Ophiura albida)
3.5 Testmetoder, ekstrakt
3.5.1 Microtox (Vibrio fischeri)
3.5.2 Planktonalge (Skeletonema costatum)
3.5.3 Krebsdyr (Acartia tonsa)


3.1 Sedimenter

Sedimentprøver blev indsamlet fra 3 havne (Kbh., Odense, Horsens) samt fra Kattegat. Endvidere blev der indsamlet et referencesediment fra Øresund. Detaljer om indsamlingen fremgår af tabel 3.1.

Tabel 3.1
Indsamling af sedimentprøver

Position

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat

Ven kontrol

Frederiksholmsløbet
55°39,242N
12°33,158Ø

Bassin II, St. 3

55°24,49N
10°22,80Ø



55°51,51N

09°51,53Ø

Fladen, st. 905

57°11,08N

11°39,62Ø

2 sømil nord for Ven
55°56,50N
12°38,60Ø

Vanddybde

4 m

7,3 m

5,2 m

77 m

20 m

Lugt

-

H2S

Olie

Frisk

-

Mængde

6 * 10 L

4 * 10 L

4 * 10 L

4 * 10 L

4 * 20 L

Udtaget af

Kbh. Kommune

Fyns Amt

Vejle Amt

DMU

DHI

Dato

2000.09.12

2000.09.14

2000.09.15

2000.09.14

2000.09.19

Modtaget DHI

2000.09.12

2000.09.15

2000.09.19

2000.09.15

2000.09.19

-: Ingen data

Sedimentprøverne blev karakteriseret med tørstofindhold, glødetab og kornstørrelsesfordeling. Resultaterne er vist i tabel 3.2.

Tabel 3.2
Karakterisering af sedimentprøver (alle værdier er %)

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat

Ven kontrol

Tørstofindhold

39

26

35

35

50

Glødetab

12

13

17

10

5,4

Al

1,4

1,7

1,2

2,4

-

Kornstørrelsesfordeling

<0,063 mm

58

80

60

98

59

<0,090 mm

64

83

68

99

84

<0,125 mm

69

85

74

99

96

<0,180 mm

75

88

80

100

98

<0,250 mm

79

93

86

100

99

<0,355 mm

82

96

91

100

99

<0,500 mm

84

97

93

100

99

<0,710 mm

86

99

95

100

99

<1,00 mm

87

99

95

100

100

<1,40 mm

89

100

96

100

100

<2,16 mm

91

100

96

100

100

-: Ingen data

Det fremgår af tabel 3.2, at alle sedimenter består af store fraktioner af meget finkornet materiale, idet 58-98% er af en kornstørrelse <0,063 mm. Sedimenterne fra henholdsvis Kattegat og Ven var de mest finkornede sedimenter, mens havnesedimenterne var mere grovkornede.

3.2 Sedimentekstrakter

Med henblik på at simulere en klapningssituation blev sedimentprøverne ekstraheret med havvand i henhold til US-EPA’s procedure for undersøgelse af forurenede sedimenter inden klapning (US-EPA 1991). Sediment og havvand (30-32‰) blev blandet i forholdet 1:4 (vol/vol) ved stuetemperatur. Dette svarer til et forhold på 115-140 g sediment (vådvægt beregnet ud fra tørstofindhold) til 400 mL havvand. Blandingerne blev omrystet kraftigt og derefter placeret på magnetomrører med kraftig omrøring i 30 min. Herefter blev blandingerne centrifugeret ved 1200 rpm i 30 min. Alle supernatanter fra hvert sediment blev poolet til en samleprøve. I alt blev der produceret 4 L ekstrakt fra hver sedimentprøve. Ekstrakterne blev opbevaret nedfrosset indtil test. Kortvarig nedfrysning har normalt ikke indflydelse på miljøprøvers toksicitet (Carr & Chapman 1995). Ekstrakter til kemisk analyse blev forbehandlet og eventuelt konserveret umiddelbart efter produktion.

Det vurderes, at der ved den her anvendte metode, hvor der foretages en kraftig omrøring gennem 30 min, vil blive frigivet større mængder af kemiske stoffer til ekstraktet, end der vil ske i praksis ved en klapning af sedimentmateriale, hvor opblandingen som regel vil være af kortere varighed. Miljøvurderingerne baseret på undersøgelser af ekstrakterne vil således være konservative.

3.3 Kemisk karakterisering

3.3.1 Kemiske analyser

Indhold af udvalgte organiske miljøfremmede stoffer samt metaller blev målt i sediment og ekstrakt af sediment efter de metoder, som er angivet i bilag A. I 1999 blev der udtaget sedimentprøver fra de samme stationer i Københavns havn og Odense havn som i denne undersøgelse, og der er derfor foretaget en sammenligning af de målte koncentrationer ved de 2 prøvetagninger og analyser.

Der blev desuden udtaget sedimentprøver og vandprøver fra test med slangestjerne til analyse for indhold af ammoniak og sulfid med henblik på en vurdering af disse stoffers eventuelle bidrag til en toksisk effekt. Resultaterne heraf et gengivet i tabel 4.3.

3.3.2 Vurdering af forureningsgrad

Sedimenternes forureningsgrad vurderes ud fra indholdet af kemiske stoffer, som bestemmes ved de kemiske analyser. En sådan vurdering svarer til trin 2 i US-EPAs strategi for vurdering af klapmateriale (US-EPA 1991), som anbefaler, at de målte koncentrationer bedømmes i forhold til gældende sedimentkvalitetskrav. Da der analyseres for en lang række stoffer, som hver især må formodes at kunne bidrage til en eventuel toksisk effekt, foretages en opsummering af bidragene fra de enkelte stoffer, idet disse bidrag regnes for additive.

Miljørisikoen af hvert enkelt stof beregnes som forholdet mellem den målte stofkoncentration (Ci) og det gældende sedimentkvalitetskrav (SKKi) og betegnes RQi (Risk Quotient). Den samlede miljørisiko af flere stoffer (RQ) beregnes ved at summere de enkelte stoffers bidrag:

Hvis RQ er større en 1, vurderes der normalt at være en risiko for økotoksiske effekter på økosystemet eller de mest følsomme arter i økosystemet ved langvarig eksponering. Det kan ikke umiddelbart vurderes, hvor stor denne risiko vil være, da den samvirkende toksicitet normalt er mindre end additiv, det vil sige mindre end summen af de enkelte stoffers toksicitet. Ligeledes vil der normalt ikke kunne registreres økotoksiske effekter i test af overlevelse, før RQ bliver større end 100-1000. Dette kan udledes af, at der normalt anvendes en applikationsfaktor på 1000 til fastsættelse af kvalitetsstandarder ud fra et begrænset antal korttidstest, jævnfør blandt andet Europa-Kommissionens vejledning i risikovurdering (EC 1996).

Ved vurderingerne tages der udgangspunkt i eksisterende sedimentkvalitetskrav, som kan være fastsat i forbindelse med for eksempel EUs risikovurderingsarbejde, i Holland (RIVM 1999) eller i Canada (CCME 1999). Ligeledes anvendes forslag til sedimentkvalitetskrav for antifouling-biocider (Madsen et al. 1998). Der foretages således ikke en fastsættelse af kvalitetskrav for målte stoffer, hvor der ikke kan findes gældende kvalitetskrav, og disse stoffer udelades derfor af vurderingen.

For de målte koncentrationer i ekstrakterne foretages tilsvarende vurderinger, idet stofkoncentrationerne her vurderes imod gældende vandkvalitetskrav, jævnfør Miljø- og Energiministeriet (1996), EU risikovurderingsrapporter, RIVM (1999), CCME (1999), Petersen & Pedersen (1998), Pedersen & Samsøe-Petersen (1995) og Møller et al. (2000).

3.3.3 Vurdering af frigivelse i klapningssituation

Med henblik på at vurdere frigivelse af forurenende stoffer i en klapningssituation er der foretaget en udrystning af sediment i havvand efter US-EPAs metode (US-EPA 1991), og koncentrationer af forurenende stoffer er analyseret i ekstraktet. Da udrystningen er relativt kortvarig (0,5 time), vil der kun for de færreste stoffer være opnået en ligevægt mellem mængderne i henholdsvis sedimentprøven og ekstraktet. Fordelingskoefficienten defineret som forholdet mellem startkoncentrationen i sedimentprøven og ekstraktet betegnes Kd’ (som ikke må forvekles med ligevægtsfordelingskoefficienten Kd). Kd’ betegner således frigivelsesgraden fra det forurenede sediment under klapningssituationen:

Kd’ beregnes for sammenhørende par af målte koncentrationer i henholdsvis sediment og ekstrakt for de 4 sedimentprøver (3 havnesedimenter og kontrolsediment fra Kattegat).

3.4 Testmetoder, sediment

3.4.1 Slikkrebs (Corophium volutator)

Testen blev gennemført efter PARCOMs metodeforskrift (PARCOM 1995). Standarden foreskriver en testperiode på 10 døgn, men da DHIs erfaringer med testen viser, at en testperiode på mere end 7 døgn resulterer i en væsentlig forhøjet dødelighed i kontrollen, er eksponeringstiden reduceret.

Slikkrebs (Corophium volutator) blev indsamlet d. 26. september 2000 ud for Seabay, Orkney Mainland af personale fra Orkney Water Technology Centre Ltd. i Skotland. Efter akklimatisering blev dyrene overført til dobbeltbundede plastikposer med rent havvand, placeret i kølebokse med fryseelementer og fløjet til København, hvor de blev bragt direkte til DHI med kurér. Her blev de modtaget d. 4. oktober 2000 kl. 16. Ved ankomsten var forholdene i vandet: 70% iltmætning, 15,9°C, 21‰ salinitet, pH = 7,1.

På DHI blev dyrene akklimatiseret i et 20 L akvarium og fodret med kommercielt fiskefoder indtil 24 timer før teststart. Dyrene blev ikke fodret under testen.

Testen blev udført i 600 mL glas, som indeholdt 80 g (tørvægt) sediment og 500 mL havvand. Sedimentprøverne var forbehandlet ved tumbling i 24 t i forholdet 1 del sediment og 3 dele vand. Havvandet var indsamlet i Kattegat sydøst for Anholt af DMU. Inden teststart var havvandet filtreret gennem 10 µm, 5 µm, 0,5 µm og 0,22 µm filtre og justeret til 20‰ saltholdighed. Testen blev udført som en 7 døgns statisk test i et klimarum ved 15 ± 2°C og ved en lys:mørke cyklus på 16:8 t.

Hvert sediment blev testet i 5 replikater tilsat 10 slikkrebs af en størrelse på 5-8 mm. Dyrenes aktivitet blev registreret dagligt gennem testperioden, og ved testafslutning efter 7 døgn blev antallet af døde og levende dyr registreret i hver replikat.

3.4.2 Musling (Macoma baltica)

Muslinger (Macoma baltica) i størrelsen 0,5-1 cm blev indsamlet d. 2. november 2000 i Nivå bugt på ca. ½ m vand og bragt direkte til DHI, hvor de blev akklimatiseret i 20 L akvarier med 20‰ havvand og ca. 2 cm rent sediment indtil teststart.

I testen blev målt sedimentets effekt på adfærd (bevægelse, nedgravning) og overlevelse gennem testperioden på 6 døgn. Testen blev udført i plastikbakker, hvor den ene halvdel var fyldt med sedimentprøven og den anden halvdel med referencesediment fra indsamlingslokaliteten (jf. metode i Møhlenberg & Kiørboe 1983). Ligeledes blev der udført test, hvor der kun var tilsat sedimentprøve, samt test udelukkende med referencesediment. I bakkerne med 2 forskellige sedimenter blev testorganismerne i halvdelen af bakkerne tilsat i den del med den forurenede sedimentprøve og i den anden halvdel i den del med referencesedimentet. Testorganismernes præference for henholdsvis det forurenede sediment og referencesedimentet blev observeret gennem testperiode, ligesom andre adfærdsmæssige effekter blev registreret. Gennem testperioden blev overlevelse af testorganismerne endvidere registreret.

Testsedimentet blev blandet grundigt ved manuel omrøring og en delprøve udtaget til testen. Hver testbakke af en størrelse på ca. 15 · 22 cm og en højde på ca. 12 cm blev delt i 2 med en løs skillevæg. Testsedimentet blev fyldt i den ene halvdel af bakken i et lag på ca. 4 cm, og en tilsvarende mængde referencesediment blev fyldt i den anden halvdel af bakken. Tilsvarende blev der lavet bakker udelukkende med testsediment og andre udelukkende med referencesediment. Bakkerne blev banket let, så sedimentoverfladen jævnes ud. Herefter blev der forsigtigt tilsat ca. 2 L 20‰ havvand til hver bakke samt beluftning.

Testen med referencesedimentet blev udført i 6 replikater a 10 dyr, test med både testsediment og referencesediment i 4 replikater og test med testsedimenter i 4 replikater. I testene med 2 forskellige sedimenter (testsediment og referencesediment) blev testorganismerne tilsat halvdelen med referencesedimentet i 2 af replikaterne og halvdelen med testsedimentet i de øvrige 2 replikater.

Før teststart blev skillevæggen trukket forsigtigt op, således at testorganismerne efter tilsætning kan bevæge sig frit i testkarret. Der blev tilsat 10 testorganismer til hvert testkar og dyrenes adfærd blev iagttaget gennem den første halve time. Herefter blev testen tilset efter henholdsvis 3 timer, 1, 2, 3 og 6 døgn, hvorefter testen blev afsluttet. Gennem testperioden blev adfærd samt dødelighed registreret. Ligeledes blev der målt iltindhold, pH, temperatur og salinitet i vandfasen gennem testperioden.

3.4.3 Slangestjerne (Ophiura albida)

Slangestjerner (Ophiura albida) blev indsamlet syd for Ven i Øresund på positionen 55°58,00N og 12°42,00Ø på en vanddybde på ca. 20 m. Efter modtagelse på DHI blev dyrene akklimatiseret i havvand indtil teststart.

Testen med slangestjerner blev gennemført som testen med muslinger, idet der dog blev anvendt testkar af en størrelse på ca. 22 · 30 cm, hvori testsediment blev fyldt i et lag på ca. 2 cm. Der blev tilsat ca. 5 L 31‰ havvand. Alle sedimenter blev testet i 6 replikater a 10 dyr, og resultater blev aflæst efter 2,5 timer, 1, 2, 3, 5 og 6 døgn.

Til kontrol af indhold af ammoniak og sulfid blev der udtaget prøver af sediment og vand efter 6 døgns eksponering.

3.5 Testmetoder, ekstrakt

3.5.1 Microtox (Vibrio fischeri)

Ekstrakter af sedimentprøver blev testet i henhold til VKI’s standardforskrift for Microtox-test. Testen er baseret på måling af lysudsendelsen fra den luminiscerende marine bakterie Vibrio fischeri. I testen eksponeres bakterierne for en fortyndingsrække af ekstrakterne, og bakteriernes lysemission bestemmes efter 5, 15 og 30 minutters inkubering. En eventuel toksisk virkning af ekstraktet ses som en hæmning af lysemissionen, og den procentvise hæmning bestemmes i forhold til en kontrol, der ikke indeholder prøve.

Da ekstrakterne af sedimentprøverne blev fremstillet i havvand, blev der foretaget en test af havvand, som udgjorde en kontrolprøve. Alle ekstrakter blev testet i koncentrationerne 2,6; 5,2; 10,4; 20,8; 41,7; 83,3; 167 og 333 mL/L.

3.5.2 Planktonalge (Skeletonema costatum)

Toksiciteten af ekstrakterne blev undersøgt i en 72 timers væksthæmningstest med den marine kiselalge Skeletonema costatum (NIVA BAC 1), som holdes i kultur på DHI - Institut for Vand og Miljø (tidligere VKI). Væksthæmningstesten strækker sig over flere generationer af alger og kan derfor anses for en korttids kronisk test. Ved undersøgelsen registreres biomassen dagligt (målt ved fluorescens) i kulturer af alger, der vokser i fortyndingsrækker af ekstraktet. Væksttesten blev udført ved 28‰ salinitet, pH 8,1 og ved 19° C i overensstemmelse med ISO-metoden (ISO 10253:1995). Ekstrakterne blev testet i følgende koncentrationer: 5; 10; 20; 50; 100; 200 og 500 mL/L, dog blev ekstraktet fra sediment fra Horsens havn testet i koncentrationerne 1; 2; 5; 10; 20; 50 og 100 mL/L.

Algernes vækstrate blev beregnet på grundlag af registreringer af biomasse i løbet af testperioden, og filtratets påvirkning af vækstraten blev udtrykt som funktion af filtratets koncentration. Endvidere blev de koncentrationer, der hæmmede vækstraten henholdsvis 10% og 50% (EC10 og EC50) beregnet. Beregningerne blev udført ved hjælp af statistikprogrammet TOXEDO (VKI 1992a). Den højeste testkoncentration uden signifikant effekt (No Observed Effect Concentration, NOEC) samt den laveste testkoncentration med signifikant effekt (Lowest Observed Effect Concentration, LOEC) blev beregnet ved hjælp af Dunnett's procedure (US-EPA 1989).

Som kontrol af algernes følsomhed foretages tillige test af toksiciteten af referencestoffet 3,5-dichlorphenol hver tredje måned på DHI - Institut for Vand og Miljø.

3.5.3 Krebsdyr (Acartia tonsa)

Ekstrakternes akutte effekt blev undersøgt over for den marine planktoniske vandloppe Acartia tonsa. A. tonsa holdes i kultur på DHI - Institut for Vand og Miljø (tidligere VKI), og dyr fra denne kultur anvendes i testen. Kulturen stammer oprindeligt fra dyr isoleret fra Nordsøen af personale hos Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Akuttesten blev gennemført under de samme betingelser som ved kultiveringen, 31‰ salinitet, pH 8,1, temperatur 20°C, 16 timer lys og 8 timer mørke.

Akuttesten blev udført som en statisk test, og som testdyr anvendtes store copepoditter og voksne dyr i overensstemmelse med standarden (ISO/IEC 14669:1999). Som fortyndingsvand anvendtes naturligt havvand indsamlet sydøst for Anholt (SNs bundfaunastation) af personale på Miljøstyrelsens skib "Gunnar Thorson".

Ekstrakterne blev testet i følgende koncentrationer: 5; 10; 20; 50; 100; 200 og 500 mL/L. Testen blev udført i 50 ml bægerglas (Pyrex) med 25 ml testopløsning. Der blev anvendt ca. 20 dyr ved hver testkoncentration (4 replika à 5-6 dyr) og ca. 30 dyr som kontrol (6 replika à 4-5 dyr). Iltindholdet og pH blev målt ved start og afslutning af testen.

Testglassene blev tilset efter 24 timer og igen efter 48 timer, og antallet af døde dyr registreret.

Resultaterne fra akuttesten behandles statistisk ved Probit Analyse ved anvendelse af EDB-programmet PROBIT (SNV 1992).

De koncentrationer, der forårsager henholdsvis 10% og 50% dødelighed (LC10-48t og LC50-48t) er beregnet. Den højeste testede koncentration uden observeret effekt NOEC (No Observed Effect Concentration) vurderes.

Som kontrol af forsøgsorganismernes følsomhed blev der tillige foretaget en test af toksiciteten af referencestoffet 3,5-dichlorphenol.

4. Resultater

4.1 Kemisk karakterisering
4.1.1 Kemiske analyser
4.1.2 Sedimenternes forureningsgrad
4.1.3 Frigivelse i klapningssituation
4.2 Økotoksikologiske test, sediment
4.2.1 Slikkrebs (Corophium volutator)
4.2.2 Musling (Macoma baltica)
4.2.3 Slangestjerne (Ophiura albida)
4.3 Økotoksikologiske test, ekstrakt
4.3.1 Microtox (Vibrio fischeri)
4.3.2  Planktonalge (Skeletonema costatum)
4.3.3 Krebsdyr (Acartia tonsa)


4.1 Kemisk karakterisering

4.1.1 Kemiske analyser

Resultater af de kemiske analyser af sedimentprøver (3 havne og referencestation i Kattegat) og ekstrakter af sedimentprøver er vist i bilag B. En oversigt over resultaterne fordelt på stofgrupper er vist i tabellerne 4.1 (sedimentprøver) og 4.2 (ekstrakter) nedenfor. I oversigterne er stoffer, hvor koncentrationerne er mindre end detektionsgrænsen, ikke medregnet. Biocider omfatter butyltinforbindelser (TBT, DBT, MBT opgjort som Sn) samt diuron og irgarol. For flere detaljer henvises til bilag B.

Tabel 4.1
Koncentrationer af kemiske stoffer i sedimentprøver fordelt på stofgrupper (µg/kg TS)

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Phthalatforbindelser (n=8)

1.700

594

125

-

Phenolforbindelser (n=4)

3.400

791

676

-

Organiske phosphatforbindelser (n=4)

180

110

3.800

-

PAH-forbindelser (n=32)

12.380

9.170

520.000

2.250

PCB-forbindelser (n=7)

308

108

164

6

Pesticider (n=18)

647

335

15.400

48

LAS (n=1)

17.000

<200

7.300

<200

Biocider (n=5)

364

924

42

-

Metaller (n=6)

1.560.000

780.000

1.060.000

210.000

n: Antal stoffer omfattet af gruppen.

Det fremgår af tabel 4.1, at sedimentprøven fra Horsens havn indeholder betydeligt højere koncentrationer af de fleste organiske stofgrupper (phthalater, phenoler, phosphater, PAH-forbindelser og pesticider) end prøverne fra de 2 øvrige havne. Koncentrationerne af biocider er dog betydeligt højere i prøver fra Københavns havn og Odense havn end i prøven fra Horsens havn. Koncentrationerne af de organiske stofgrupper er meget lave i prøven fra station 905 i Kattegat.

Tabel 4.2
Koncentrationer af kemiske stoffer i sedimentekstrakter fordelt på stofgrupper (µg/L)

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Phthalatforbindelser (n=8)

0,55

1,2

0,71

0,57

Phenolforbindelser (n=4)

1,4

-

1,4

-

Organiske phosphatforbindelser (n=4)

0,31

-

2,2

-

PAH-forbindelser (n=32)

0,50

0,44

520

0,08

PCB-forbindelser (n=7)

-

-

0,40

-

Pesticider (n=18)

0,04

-

11,4

-

LAS (n=1)

10

14

<5

7

Biocider (n=5)

0,15

0,34

0,43

-

Metaller (n=6)

222

53

145

30

NVOC

8.800

12.000

15.000

7.100

n: Antal stoffer omfattet af gruppen. NVOC: Non Volatile Organic Carbon.

         

Også i ekstrakterne er der fundet betydeligt højere koncentrationer af PAH-forbindelser og pesticider i ekstraktet af sediment fra Horsens havn end i de 2 øvrige havne. I ekstraktet af prøven fra Kattegat er der fundet meget lave koncentrationer af de fleste organiske stoffer bortset fra LAS. Det fremgår endvidere af tabel 4.2, at indholdet af identificerede og kvantificerede organiske stoffer kun udgør en meget lille andel (0,5-4%) af de samlede indhold af organisk stof bestemt som NVOC (Non Volatile Organic Carbon).

Sedimentprøver fra 2 af positionerne (Københavns havn og Odense havn) blev også indsamlet og analyseret i 1999 (Jensen & Gustavson 2000). Der er ikke fuldstændig overlap mellem analyseprogrammerne i de 2 undersøgelser, ligesom der heller ikke er anvendt samme analysemetoder. En sammenligning af resultaterne er vist i bilag C. Overordnet set er der en rimelig overensstemmelse mellem de målte koncentrationer i de 2 måleserier, idet resultaterne typisk kun afviger med en faktor 2-3 fra hinanden. For di-n-butylphthalat er der dog fundet en forskel på 50 gange mellem de 2 måleserier. For de 2 stationer er forholdene mellem de målte værdier i henholdsvis 2000 og 1999 beregnet til 1,53 (standard afvigelse 63%, n=25) (Københavns havn) og 0,71 (standard afvigelse 77%, n=24) (Odense havn).

Resultater af kemiske analyser af ammoniak og sulfid i henholdsvis sediment og vand i testen med slangestjerne er vist i tabel 4.3.

Tabel 4.3
Ammoniak og sulfid i sediment og vand i test med slangestjerne

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Ven kontrol

Sediment [mg/kg]

Ammoniak/ammonium-N

21

66

19

3,3

5,4

Sulfid-S

635

993

790

68

52

Vand [mg/L]

Ammoniak/ammonium-N

4,7

9,8

4,6

0,02

0,2

Sulfid-S

0,05

0,13

<0,03

<0,03

<0,03


Ammoniak (NH3) er væsentlig mere giftig end ammonium (NH4+). Graden af dissociering af ammoniak til ammoniumionen afhænger især af pH, men også af temperatur og salinitet. Ved forsøgsbetingelserne, hvor pH = 8,1-8,3, temperaturen ca. 15°C og saliniteten ca. 25‰, findes ca. 3-5% af den samlede mængde ammoniak/ammonium-N som ammoniak. De målte koncentrationer af ammoniak/ammonium-N i de 3 havne svarer således til koncentrationer af ammoniak på ca. 0,1-0,5 mg NH3/L. VKI har tidligere testet toksiciteten af ammoniak over for krebsdyret Acartia tonsa og bestemt LC50-48t til 0,6 mg/L (VKI 1992b). Det kan således ikke udelukkes, at indholdet af ammoniak kan bidrage til toksiske effekter i de udførte test. Ankley et al. (1990) testede porevand fra en række sedimentprøver på Ceriodaphnia dubia og fathead minnow og fandt ingen effekter på overlevelse i korttidstest ved koncentrationer på op til 12 mg/L. Hvorvidt disse arter er mindre følsomme end A. tonsa, eller indhold af naturlige komponenter i porevandet har betydning for denne forskel, kan ikke umiddelbart afklares.

Wang & Chapman (1999) har udarbejdet et review over sulfids toksicitet over for en række benthiske invertebrater. For Corophium sp. er LC50-24t bestemt til 1,4 mg/L, og for Macoma sp. er LC50-96t bestemt til 6,0 mg/L. Den mest følsomme af 15 testede marine bentiske invertebrater er amphipoden Anisogammarus, hvor LC50-96t er bestemt til 0,2 mg/L. De målte koncentrationer i vand fra testen med slangestjerne er målt til fra <0,03 til 0,13 mg/L. Det vurderes derfor, at de målte koncentrationer ikke vil bidrage til eventuelle toksiske effekter i testene.

4.1.2 Sedimenternes forureningsgrad

Sedimenternes forureningsgrad vurderes ud fra de enkelte stoffers bidrag til miljørisikoen (RQi) summeret inden for de enkelte stofgrupper. Der er kun medregnet bidrag fra stoffer, for hvilke der er bestemt en koncentration større end detektionsgrænsen, og for hvilke der er fastsat et kvalitetskrav. I tabellen er angivet antallet af stoffer, hvor der er fundet kvalitetskrav. De anvendte kvalitetskrav er angivet i tabellerne i bilag B. De beregnede risikokvotienter (RQ) for sedimentprøverne er angivet i tabel 4.4 og for ekstrakterne i tabel 4.5. Detaljer kan findes i bilag B.

Tabel 4.4
Risikokvotienter (RQ) for grupper af kemiske stoffer i sedimentprøver

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Phthalatforbindelser (n=2)

0,04

0,04

0,23

-

Phenolforbindelser (n=3)

85

20

16

<0,25

Organiske phosphatforbindelser (n=0)

-

-

-

-

PAH-forbindelser (n=17)

~130

~95

~10.800

~20

PCB-forbindelser (n=7)

~14

~5

~7

<1

Pesticider (n=12)

~640

~300

~27.000

~25

LAS (n=0)

-

-

-

-

Biocider (n=3)

~1.860

~6.390

~105

-

Metaller (n=6)

~100

~24

~37

~5

RQ

~2.700

~6.900

~39.000

~50

n: Antal stoffer som bidrager til stofgruppens RQ.

Der fremgår af tabel 4.4, at bidragene fra PAH-forbindelser og pesticider fuldstændigt dominerer det samlede billede i sedimentprøven fra Horsens havn, idet de bidrager med henholdsvis RQ = 10.800 og RQ = 27.000. I prøverne fra de øvrige 2 havne bidrager især de begroningshæmmende biocider (især TBT og irgarol) med høje RQ. De samlede RQ i de 3 havnesedimenter varierer fra 2.700 til 39.000, og herudfra må det vurderes, at der vil være stor risiko for udtalte akut toksiske effekter af de 3 havnesedimenter over for sedimentlevende organismer. Den samlede RQ på 50 for sedimentet fra Kattegat kan ikke forventes at resultere i en høj dødelighed i test for akut toksicitet.

Tabel 4.5
Risikokvotienter (RQ) for grupper af kemiske stoffer i ekstrakter

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Phthalatforbindelser (n=5)

<1

<1

<1

<1

Phenolforbindelser (n=3)

~2

~1

~2

-

Organiske phosphatforbindelser (n=1)

<1

<1

<1

<1

PAH-forbindelser (n=14)

~160

~160

~40.000

~2

PCB-forbindelser (n=7)

~7

~7

~45

-

Pesticider (n=13)

~40

~40

~2.000

-

LAS (n=1)

1,4

-

0,7

3,5

Biocider (n=4)

~16.000

~32.000

~56.000

-

Metaller (n=7)

~18

~5

~10

~3

RQ

~16.000

~33.000

~99.000

~9

n: Antal stoffer som bidrager til stofgruppens RQ.

Ekstraktet af sediment fra Horsens havn indeholder store bidrag fra biocider og PAH-forbindelser og i mindre grad pesticider. Ekstrakterne fra de 2 øvrige havne indeholder især bidrag fra TBT, mens ekstraktet fra Kattegat-prøven stort set ikke indeholder kemiske stoffer i koncentrationer større end kvalitetskravene. Også for ekstrakterne må der ud fra stofindholdet forventes udtalte toksiske effekter selv i korttidstest.

4.1.3 Frigivelse i klapningssituation

En oversigt over de beregnede fordelingskoefficienter (Kd’) findes i bilag D. Kd’-værdier er tilgængelige for 6 metaller for alle sedimentprøver, mens Kd’-værdier for en større del af de organiske stoffer kun kan beregnes for sediment fra Horsens havn, idet koncentrationerne i enten sediment eller ekstrakt i de øvrige prøver i stor udstrækning er lavere end de analytiske detektionsgrænser. For organiske stoffer er der således beregnet Kd’-værdier for henholdsvis 9 stoffer (Københavns havn), 7 stoffer (Odense havn), 46 stoffer (Horsens havn) og 1 stof (Kattegat)(se bilag D). Der kan således kun lægges vægt på resultaterne fra analyser af sediment og ekstrakt fra Horsens havn.

En del af stofmængden i ekstraktet vil formodentlig være bundet til opløst organisk stof, kolloider og meget små partikler. Ud fra den anvendte centrifugeringshastighed er det beregnet, at kun partikler større end ca. 0,7 µm vil bundfældes. Det er tidligere påvist (se f.eks. Pedersen et al. 1997), at kun en mindre del af en stofmængde i en vandfase vil være frit opløst og som sådan vil kunne anses for biotilgængelig. De analytisk bestemte koncentrationer overvurderer således den mængde, der på kort tid er biotilgængelig.

I nedenstående figur 4.1 er vist den empiriske sammenhæng mellem octanol-vand fordelingskoefficienten (log Kow) (Syracuse Research Corporation 2000) og de beregnede fordelingskoefficienter (Kd’).

Figur 4.1
Sammenhæng mellem log Kow og log Kd’

Det fremgår af figur 4.1, at den empirisk bestemte Kd’ er uafhængig af stoffernes octanol-vand fordelingskoefficient (Kow). Ligevægtsfordelingskoefficienten Kd vil normalt stige med stigende Kow og vil ofte kunne beregnes ud fra empiriske udtryk som log Kd = a · log Kow – b (se f.eks. Schwarzenbach et al. 1993). Det fremgår således af figur 4.1, at der under ekstraktionen, der simulerer en klapningssituation, ikke opnås ligevægt mellem indholdet i sediment og indholdet i ekstraktet. For stoffer med lav log Kow (omkring 4) har der formodentlig indstillet sig en ligevægt, idet logaritmen til ligevægtsfordelingskoefficienten kan beregnes til ca. 2,5. For stoffer med højere log Kow værdier er Kd’ lavere end ved ligevægt, det vil sige at koncentrationerne i ekstraktet er højere end ved ligevægt. Dette kan muligvis skyldes, at en stor del af de lipofile stoffer findes sorberet til små partikler, kolloider og opløst organisk stof. Frigivelsen fra sedimentet til vandfasen (som frit opløst og sorberet stof) er således relativt højere for lipofile stoffer end for hydrofile stoffer. Dette forhold er også fundet i andre undersøgelser af desorption af organiske stoffer fra jord og sediment (se f.eks. Schwarzenbach et al. 1993).

4.2 Økotoksikologiske test, sediment

4.2.1 Slikkrebs (Corophium volutator)

Resultater af test med slikkrebs er vist i tabel 4.6 og mere detaljeret i bilag E.

Tabel 4.6
Akut toksicitet over for slikkrebs (Corophium volutator)

Sediment

Dødelighed
[%]

Antal
dyr

Bemærkninger

Kbh. havn

10

50

I de første timer en del fritsvømmende dyr, der senere graver sig ned. Ved afslutning lugter sedimentet råddent og af olie/tjære.

Odense havn

16*

50

I de første timer en del fritsvømmende dyr, der senere graver sig ned.

Horsens havn

72**

50

Dyrene graver sig ikke ned, men ligger på overfladen og vrider sig. De fleste er døde efter 4 døgn. Ved afslutning lugter sedimentet kraftigt af olie/tjære.

Kattegat

16*

50

Alle dyr graver sig straks ned.

Ven kontrol

4

50

Alle dyr graver sig straks ned.

*: Signifikant højere dødelighed end i Ven kontrol på 5% niveau, **: Signifikant højere dødelighed end i Ven kontrol på 0,01% niveau.

Testen af sediment fra Horsens havn viste en signifikant forøget dødelighed (72%) i forhold til alle øvrige stationer (4-16%). I sedimentprøven fra Horsens havn gravede dyrene sig ikke ned, og de begyndte hurtigt at dø, således at de fleste dyr var døde efter 4 døgn. Også dødeligheden i testene med sedimentprøver fra Odense havn og Kattegat var signifikant højere end i kontrolsedimentet fra Ven, mens dødeligheden i prøven fra Københavns havn ikke var signifikant forskellig fra kontrollen. Normalt accepteres en dødelighed på op til 20% i kontrolsediment (PARCOM 1995), og den miljømæssige betydning af de målte effekter i prøverne fra Odense havn og Kattegat er derfor vanskelig at afklare. Herudover ses der i testene med alle 3 havnesedimenter effekter på adfærd, idet der i det mindste initielt ses en del fritsvømmende dyr, mens dyrene hurtigt graver sig ned i testene med sediment fra Kattegat og Ven.

4.2.2 Musling (Macoma baltica)

Resultater af test med musling er vist i tabel 4.7 og mere detaljeret i bilag F.

Tabel 4.7
Akut toksicitet over for musling (Macoma baltica)

Sediment

Dødelighed

[%]

Antal
dyr

Bemærkninger

Kbh. havn

0

40+40

Dyrene graver sig ned og genfindes ved testafslutning stort set, hvor de er tilsat.

Odense havn

0

40+40

Dyrene graver sig ned. Ved testafslutning er 3-4 ud af 10 dyr søgt over i kontrolsedimentet.

Horsens havn

0

40+40

Dyrene er halvvejs nedgravet i sedimentoverfladen, så de er synlige.

Kattegat

0

40+40

Dyrene graver sig ned og genfindes ved testafslutning stort set, hvor de er tilsat.

Nivå bugt kontrol

0

60

Dyrene graver sig ned og genfindes ved testafslutning stort set, hvor de er tilsat.


Der blev ikke registreret døde dyr efter 6 døgns eksponering. Dyrene graver sig stort set ned i samme sektion, hvor de tilsættes. Dog er der en tendens til, at dyrene i testen med sediment fra Odense havn forsøger at bevæge sig fra det forurenede havnesediment og over i kontrolsedimentet fra Nivå bugt. I testen med sediment fra Horsens havn er dyrene kun nedgravet i overfladen af sedimentet, således at de er synlige gennem testperioden. Der blev ikke registreret en signifikant effekt på dyrenes præference for havnesediment i forhold til referencesediment i de test, hvor de blev eksponeret for begge sedimenttyper i samme testakvarium.

4.2.3 Slangestjerne (Ophiura albida)

Resultater af test med slangestjerne er vist i tabel 4.8 og mere detaljeret i bilag G.

Tabel 4.8
Akut toksicitet over for slangestjerne (Ophiura albida)

Sediment

Dødelighed

[%]

Antal
dyr

Bemærkninger

Kbh. havn

0

60+60

Efter 5 timer kravler dyrene op ad siderne for at undgå kontakt med sediment. Dyrene er nogenlunde jævnt fordelt i testkarrene.

Odense havn

1

(død efter at være kravlet op af vandet)

60+60

Efter 5 timer står dyrene på spidsen af armene eller kravler op på siderne for at undgå kontakt. Efter 6 døgn har de fleste dyr afsnøret de yderste dele eller hele arme. Sediment lugter af sulfid ved afslutning.

Horsens havn

9

60+60

Efter 2 timer står dyrene på spidsen af armene for at undgå kontakt, efter 5 timer er de meget sløve. Efter 5 døgn registreres døde dyr.

Kattegat

0

60+60

Alle dyr har det fint og viser ingen tegn på toksiske effekter.

Ven kontrol

0

60

Alle dyr har det fint og viser ingen tegn på toksiske effekter.


I alle test med havnesedimenter var der tydelige tegn på, at dyrene forsøgte at undgå kontakt med sedimentet. De kravlede op ad siderne i testakvarierne og/eller stod på spidsen af armene, således at kroppen ikke kom i kontakt med sedimentet. I testen med sediment fra Odense havn havde de fleste dyr ved testens afslutning efter 6 døgn afsnøret de yderste dele af eller hele armene, men de var stadig i live. I testen med sediment fra Horsens havn blev der registreret en mindre dødelighed på ca. 9%. Der blev ikke registreret en signifikant effekt på dyrenes præference for havnesediment i forhold til referencesediment i de test, hvor de blev eksponeret for begge sedimenttyper i samme testakvarium.

4.3 Økotoksikologiske test, ekstrakt

4.3.1 Microtox (Vibrio fischeri)

Microtox test blev gennemført med ekstrakter af sedimentprøver fra de 3 havne, fra Kattegat, station 905 og fra DHIs referencestation ved Ven. Ligeledes blev der gennemført en kontroltest af det havvand, der blev anvendt til ekstraktion af sedimenterne. De målte hæmninger af luminiscens efter 30 minutters eksponering ved de højest testede koncentrationer på 333 mL/L er vist i tabel 4.9 og mere detaljeret i bilag H.

Tabel 4.9
Akut toksicitet af ekstrakt [333 mL/L] over for Microtox (Vibrio fischeri)

Sediment

Hæmning af luminiscens
relativt til havvand
[%]

Bemærkninger

Kbh. havn

-8

Prøven er svagt stimulerende.

Odense havn

-1

Ingen effekt.

Horsens havn

25

Hæmning.

Kattegat

-25

Prøven er stimulerende.

Ven kontrol

6

Svag, ikke signifikant effekt.

Havvand

0

Stimulerer lysudsendelse med 9-18%.


Testene viste, at havvand virker stimulerende på bakteriernes lysudsendelse, idet dog stimuleringen var størst ved en koncentration på 167 mL/L og mindre ved 333 mL/L. Kun ekstraktet af sediment fra Horsens havn viste en signifikant hæmning på 25% i den højest testede koncentration på 333 mL/L. Ekstrakt af sediment fra referencestationen ved Ven resulterede i en svagt hæmmende effekt.

4.3.2 Planktonalge (Skeletonema costatum)

Resultater af test med planktonalge er vist i tabel 4.10 og mere detaljeret i bilag I.

Tabel 4.10
Akut toksicitet af ekstrakt over for planktonalge (Skeletonema costatum)

Sediment

EC10
[ml/L]

EC50
[ml/L]

Kbh. havn

8,9
(7,6-10,3)

99
(92-106)

Odense havn

95
(82-108)

> 500

Horsens havn

10,9
(9,4-12,3)

51
(41-69)

Kattegat

111
(80-141)

>500

Ven kontrol

>500

>500


Ekstrakterne af sediment fra Horsens havn og Københavns havn udviste den højeste toksicitet med EC10 omkring 10 mL/L. Ekstrakterne af sediment fra Odense havn og Kattegat, station 905 var mindre toksiske med EC10 omkring 100 mL/L, mens ekstraktet af sediment fra Ven ikke var toksisk i den højest testede koncentration på 500 mL/L.

4.3.3 Krebsdyr (Acartia tonsa)

Resultater af test med krebsdyr er vist i tabel 4.11 og mere detaljeret i bilag J.

Tabel 4.11
Akut toksicitet af ekstrakt over for krebsdyr (Acartia tonsa)

Sediment

EC10

[ml/L]

EC50

[ml/L]

Kbh. havn

>500

>500

Odense havn

>500

>500

Horsens havn

131

(54,5-211)

>500

(407->500)

Kattegat

41,2

(16,5-69,4)

377

(221->500)

Ven kontrol

>500

>500


Ekstrakterne af sedimentet fra Kattegat, station 905 udviste den højeste toksicitet med EC10 på ca. 40 mL/L. Ekstraktet af sediment fra Horsens havn var mindre toksisk med en EC10 på ca. 131 mL/L. De øvrige ekstrakter var ikke toksiske ved de højest testede koncentrationer på 500 mL/L.

5. Diskussion

5.1 Vurdering af direkte toksiske effekter
5.2 Vurdering af forhold mellem indhold af forurenende stoffer og toksicitet
5.2.1 Sediment
5.2.2 Ekstrakt
5.3 Vurdering af frigivelse af forurenende stoffer ved klapning
 

5.1 Vurdering af direkte toksiske effekter

Testen med slikkrebs var den eneste test af sedimenter, hvor der blev observeret markante letale effekter, idet sedimentprøven fra Horsens havn resulterer i en dødelighed på 72% af de testede dyr efter 7 døgns eksponering. I test af de øvrige sedimentprøver oversteg dødeligheden ikke 20%, som accepteres i test af ikke-forurenede kontrolprøver (PARCOM 1995). Slikkrebs lever nedgravet i sedimentet, og vil derfor være direkte eksponeret til forurenende stoffer i sediment. Corophium volutator er en selektiv deposit feeder, som hovedsagelig lever af diatomeer, mikroalger og bakterier (Environment Canada 1992), og dyrene eksponeres således kun indirekte via fødeindtag. Slikkrebs er kendt for at være relativt følsomme over for toksiske stoffer i sediment (se f.eks. Hill et al. 1993).

I testen med musling blev der ikke registreret letale effekter. På trods af, at muslinger lever nedgravet i sedimentet, eksponeres de kun direkte til sedimentet via indtag af føde (detritus), mens de gennem respirationen eksponeres til vand, der indtages fra pelagialet. Der er ikke under testforløbets 6 døgn foretaget nogen registrering af indtag af detritus, og det er muligt, at muslingerne ikke indtager føde i testperioden, hvis fødekvaliteten ikke er tilfredsstillende. Kun i testen af sediment fra Horsens havn ses en vis modstand mod sedimentet, idet muslingerne kun er halvvejs nedgravet i sedimentoverfladen. Dette kan være et udtryk for, at sedimentet er så forurenet, at muslingerne forsøger at undgå kontakt med sedimentet.

I testen med slangestjerner blev der registreret en relativt lav dødelighed i testen med sediment fra Horsens havn. I alle test med havnesediment forsøger testorganismer dog i vid udstrækning at undgå fysisk kontakt med sedimentet. Epibenthiske slangestjerner foretrækker normalt et forholdsvist grovkornet sediment. Alle dyr i testen med kontrolsediment fra Ven har det fint og viser ikke tegn på toksiske effekter. Kornstørrelsesfordelingen af sedimentet fra Ven afviger ikke væsentligt fra fordelingen af de øvrige sedimenter, og selv om kontrolsedimentet har et lavere organisk indhold end de øvrige sedimenter (2-3 gange lavere, jf. tabel 3.2), må det konkluderes, at sedimentets tekstur formodentlig ikke har indflydelse på de registrerede effekter. Det konkluderes derfor, at de registrerede effekter er forårsaget af havnesedimenternes indhold af toksiske stoffer.

Resultaterne med Microtox-test af ekstrakter viste, at rent havvand virker stimulerende på bakterien resulterende i en forøget luminiscens. Hvis der tages højde for denne stimulering, viser de øvrige test af ekstrakter, at kun ekstraktet af sediment fra Horsens havn virker hæmmende på aktiviteten. De øvrige ekstrakter har stort set ikke nogen effekt bortset fra ekstrakt fra station 905 i Kattegat, som virker stimulerende. En sammenligning med de beregnede samlede toksicitetsbidrag i ekstrakter viser en rimelig overensstemmelse mellem forureningsgrad og effekt.

Planktonalgen Skeletonema costatum er den mest følsomme af de testede arter over for ekstrakterne af sediment. Dette er i modstrid med tidligere undersøgelser af sedimentprøver fra Københavns havn (Pedersen et al. 1998), hvor S. costatum var den mindst følsomme testorganisme ved sammenligning med slikkrebs, Microtox og Acartia tonsa.

Test af ekstrakter med krebsdyret Acartia tonsa viste overraskende, at ekstraktet af sediment fra Kattegat var mest toksisk med EC50 = 377 mL/L. For ingen af de øvrige ekstrakter var det muligt at bestemme en EC50, idet dette toksicitetsniveau ligger over den højest testede koncentration. Kun i ekstraktet af sediment fra Horsens havn blev der registreret toksiske effekter med EC10 = 131 mL/L. Som ovenfor nævnt viste tidligere undersøgelser af porevand fra havnesediment, at Acartia tonsa var relativt følsom, og der er således ikke overensstemmelse mellem resultaterne af de 2 undersøgelser.

5.2 Vurdering af forhold mellem indhold af forurenende stoffer og toksicitet

5.2.1 Sediment

De mest markante toksiske effekter blev fundet i testene med henholdsvis slikkrebs og slangestjerner, mens der stort set ikke blev observeret effekter i testene med muslinger. Markante letale effekter findes kun i sedimentet fra Horsens havn, idet der i testen med slikkrebs findes en dødelighed på 72%, og i testen med slangestjerne findes en dødelighed på 9%. Ud fra indholdet af kemiske stoffer i sedimentprøven og fastsatte sedimentkvalitetskrav er der beregnet risikokvotienter, og det samlede bidrag er opgjort til RQ = 39.000. En så høj værdi vil teoretisk være udtryk for et meget højt potentiale for akut toksiske effekter. Det væsentligste bidrag udgøres af lindan (g -hexachlorcyclohexan) med en beregnet RQ = 24.000. For lindan er der i Canada (CCME 1999) fastsat et kvalitetskrav for marine sedimenter på 0,32 µg/kg TS baseret på blandt andet iagttagelser af manglende tilstedeværelse af blandt andet amphipoder i sediment med en koncentration på 3 µg/kg og akut toksicitet over for Corophium volutator ved ca. 1.000 µg/kg. I sediment fra Horsens havn blev der målt en koncentration af lindan på 7.600 µg/kg. Der er således en rimelig overensstemmelse mellem de litteraturbaserede toksicitetsdata og de fundne effekter.

De mest markante subletale toksiske effekter hos slangestjerner ses i testen med sediment fra Odense havn, hvor dyrene forsøger at undgå kontakt med sedimentet. I løbet af testperioden afsnøres dele af eller hele arme. De største toksicitetsbidrag kommer fra indholdet af de begroningshæmmende biocider irgarol og TBT, som bidrager med RQ = 4.300 og 2.000 ud af en samlet risikokvotient på 6.900. For irgarol er der foreslået et sedimentkvalitetskrav på 0,0004-0,02 µg/kg vådvægt (her er anvendt 0,001 µg/kg TS) og for TBT et krav på 0,002-0,3 µg TBT/kg vådvægt (her er anvendt 0,3 µg TBT/kg vådvægt omregnet til 0,4 µg Sn/kg TS), jf. Madsen et al. (1998). Begge de foreslåede kvalitetskrav er ekstrapoleret fra toksicitetsdata for akvatiske (pelagiske) organismer og må derfor betegnes som usikkert bestemt. I modsætning til i de øvrige havnesedimenter findes der meget høje koncentrationer af de begroningshæmmende biocider i sediment fra Odense havn, og det forekommer derfor sandsynligt, at de meget markante effekter (afsnøring af dele af eller hele arme) er resultatet af netop disse høje koncentrationer. I test af det meget belastede sediment fra Horsens havn ses ikke disse effekter, men derimod enkelte døde dyr.

Generelt gælder for alle de anvendte sedimentkvalitetskrav, at de må betegnes som foreløbige, og at det derfor er svært at drage detaljerede konklusioner ud fra de kemiske analyser. Det fremgår dog af testresultaterne, at sediment fra Horsens havn er det mest toksiske efterfulgt af Odense havn og Københavns havn, mens sedimentet fra Kattegat ikke udviser toksiske effekter. Denne fordeling svarer nøje til fordelingen af de samlede risikokvotienter i de 4 sedimenter; kvotienten er markant højere i sediment fra Horsens havn (39.000) end fra Odense (6.900) og København (2.700), mens det er meget lavere i sediment fra Kattegat (50). Sammenhæng mellem risikokvotienter og dødelighed er vist i figur 5.1.

Figur 5.1
Sammenhæng mellem risikokvotient i sediment og dødelighed i test.

Det fremgår klart af de her gennemførte undersøgelser, at der er et stort spring mellem det forureningsniveau, hvor der teoretisk set begynder at være risici for økotoksiske effekter (dvs. RQ > 1), og det forureningsniveau, hvor der er målt effekter i biotest. Akut dødelighed vil således først kunne måles ved RQ ³ 7-10.000, mens der ved de her anvendte testmetoder vil kunne måles akut subletale effekter ved RQ = 3.000.

Denne forskel kan forklares med 2 forhold:
kemiske stoffer er sorberet til sedimentets indhold af organisk materiale og partikler, hvorved den biologiske tilgængelighed begrænses, og
de anvendte testmetoder er ikke følsomme nok til at kunne måle økotoksiske effekter.

Dette forhold er illustreret i nedenstående figur 5.2. Det må vurderes, at denne reelle effektgrænse målt ved RQ vil findes et sted i intervallet < 100-1.000, men det er ikke muligt ud fra de her gennemførte undersøgelser at vurdere det nærmere.

Figur 5.2
Sammenhæng mellem RQ og målte effekter

Det fremgår således, at det ikke ud fra kemiske analyser alene er muligt at fastsætte en grænse for, hvornår der kan forventes økotoksiske effekter. Det er dog heller ikke muligt at fastsætte en sådan grænse ud fra de her afprøvede biotestmetoder. Det vil være konservativt at tage udgangspunkt i resultater af kemiske analyser kombineret med sedimentkvalitetskrav, og et sådant udgangspunkt for en regulering vil nok ikke være realistisk, da stort set alle havnesedimenter i så fald vil blive vurderet som miljøfarlige. Der vil derfor være behov for en yderligere metodeudvikling inden for både biotilgængelighed og subletale eller kroniske biotest, før der vil kunne fastsættes grænser for belastet sediments miljøfarlighed.

5.2.2 Ekstrakt

Toksiciteten af ekstrakterne blev testet med Microtox, alger og krebsdyr. I testen med Microtox er effekterne så små, at det ikke er muligt at beregne effektkoncentrationer, mens EC10 og EC50 er beregnet i de øvrige test. Den empiriske sammenhæng mellem de samlede toksicitetsbidrag i ekstrakterne og EC10 er vist i figur 5.3.

Figur 5.3
Sammenhæng mellem risikokvotient i ekstrakt og toksicitet i test.

I test med planktonalge ses en markant toksisk effekt allerede ved en risikokvotient i ekstraktet på ca. 10. En forøgelse af kvotienten til ca. 100.000 resulterer kun i en 10 gange højere toksicitet. I test med krebsdyr registreres ikke en klar sammenhæng mellem risikokvotient i ekstrakt og den målte toksicitet.

Den største toksicitet blev fundet i testen med alger, hvor EC50-værdier på henholdsvis 51 og 99 mL/L blev fundet for ekstrakter fra henholdsvis Horsens havn og Københavns havn. En sammenligning af beregnede koncentrationer ved EC50-værdien med effektkoncentrationer for forskellige stoffer vil muligvis kunne belyse bidraget fra enkeltstoffer til den målte toksicitet. For de stoffer, der bidrager mest til risikokvotienten, er der søgt oplysninger om deres toksicitet over for alger i US-EPAs database ECOTOX. For TBT er der fundet oplysninger i Madsen et al. (1998). Toksicitetsniveauer for alger er angivet i tabel 5.1 sammen med beregnede koncentrationer ved EC50.

Tabel 5.1
Udvalgte stoffers potentielle bidrag til toksicitet af ekstraktprøver over for alger. For ekstrakterne er angivet beregnede koncentrationer [µg/L] ved EC50.

 

Toksicitetsniveau, alger
[µg/L]

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Fluoren

3.000-15.000

<0,005

<0,03

3

<0,03

Anthracen

3-100

<0,005

<0,03

1,4

<0,03

Benz(a)pyren

5-4.000

<0,005

<0,03

0,3

<0,03

Lindan

1.000

0,004

<0,005

0,4

<0,005

TBT (som Sn)

0,1-0,4

0,006

<0,07

0,01

<0,07


Det fremgår af tabel 5.1, at koncentrationerne af de udvalgte stoffer ved EC50 i alle tilfælde er lavere end, og ofte betydeligt lavere end, de fundne toksicitetsniveauer for alger. Der kan derfor ikke konstateres en direkte sammenhæng mellem de målte koncentrationer i ekstrakterne og den målte toksicitet i algetesten.

5.3 Vurdering af frigivelse af forurenende stoffer ved klapning

Ved klapning af sediment vil sedimentet kortvarigt opblandes med havvand. Større sedimentpartikler vil hurtigt synke til bunds, mens mindre partikler i kortere eller længere tid vil være suspenderet i pelagialet afhængigt af partikelstørrelse og vind- og strømforhold. Under klapningen vil forurenende stoffer kunne frigives fra sedimentet til vandmasserne. Dette forhold er forsøgt simuleret i nærværende undersøgelse efter de retningslinier, som er opstillet af US-EPA (1991).

Kemiske analyser af koncentrationer af kemiske stoffer i henholdsvis sedimentprøver og ekstrakter viser, at forholdet mellem koncentrationerne (fordelingskoefficienten Kd’) er stort set uafhængig af de organiske stoffers octanol-vand fordelingskoefficienter (Kow). For organiske stoffer med log Kow mindre end ca. 4 opnås der øjensynligt en ligevægt i løbet af udrystningsperioden på 0,5 time. For organiske stoffer med log Kow større end ca. 4 findes der større koncentrationer i ekstraktet end forventet ud fra de beregnede ligevægtsfordelingskoefficienter (Kd). Dette kan skyldes, at sådanne stoffer i stor udstrækning kan være sorberet til små sedimentpartikler, kolloider og opløst organisk stof, som stadig befinder sig i ekstraktet efter centrifugeringen. Disse fraktioner vil også kunne findes i pelagialet efter en klapning, og der kan derfor forventes en mobilisering af lipofile stoffer fra sedimentet ved en klapning.

En sammenligning af koncentrationerne af kemiske stoffer i ekstrakterne med toksiske effekter bestemt i toksicitetstest med Microtox, planktonalge og krebsdyr viser en betydeligt lavere toksicitet end forventet ud fra stofindholdet i ekstrakterne. Dette må forklares med, at stoffer kun i mindre omfang er biologisk tilgængelige, hvilket understøtter antagelsen om, at stofferne i stor udstrækning er sorberet til små partikler, kolloider og opløst organisk stof.

6. Forslag til strategi for økotoksikologisk karakterisering af forurenet sediment

6.1 Testorganismernes følsomhed
6.2 Relation mellem testorganismernes følsomhed og forureningsgrad
6.3 Tilgængelighed og håndtering af testorganismer
6.4 Forslag til teststrategi


Udvælgelse af testorganismer til økotoksikologisk karakterisering af forurenet sediment bør baseres på en række faktorer såsom testorganismernes følsomhed, sammenhæng mellem følsomheden og sedimenternes forureningsgrad og økonomiske omkostninger ved test af sedimentet. Disse forhold diskuteres nedenfor, og herudfra foreslås en strategi for test af sediment.

6.1 Testorganismernes følsomhed

På baggrund af de gennemførte test af henholdsvis sedimentprøver og ekstrakter er der foretaget en kvalitativ sammenligning af testorganismernes følsomhed. I vurderingen indgår ikke alene effekter på overlevelse, men også subletale effekter. Resultatet er vist i tabel 6.1.

Tabel 6.1
Sammenligning af testorganismers følsomhed

 

Kbh. havn

Odense havn

Horsens havn

Kattegat, st. 905

Kontrol

(Ven, Nivå)

Slikkrebs

(+)

+

++

+

-

Musling

-

(+)

(+)

-

-

Slangestjerne

+

++

+

-

-

Microtox

-

(+)

+

-

(+)

Planktonalge

++

+

++

+

-

Krebsdyr

-

-

+

++

-

-: Ingen effekt, (+): Mindre, ikke signifikant effekt, +: Signifikant effekt, ++: Stor effekt.

Det fremgår, at slangestjerne er den mest følsomme testorganisme til test af sedimentprøver. Dette skyldes først og fremmest subletale effekter (avoidance og ved stærkere forurening afsnøring af arme), som registreres i test af alle de undersøgte havnesedimenter. På trods af disse subletale effekter registreres der dog kun i ringe grad egentlige letale effekter i denne test. Eneste testorganisme, hvor der registreres markante letale effekter af sedimentprøver, er slikkrebs. I denne test registreres der dog også subletale effekter, idet dyrene i alle test med havnesediment udviser modvilje mod at grave sig ned i sedimentet. Efter nogle timer graver de sig dog ned i sedimentprøverne fra henholdsvis København og Odense havn, mens dyrene ikke gravede sig ned i sedimentprøven fra Horsens havn. Endelig vurderes det, at musling kun er lidt følsom over for forurenet sediment. Kun i sedimentprøverne fra Odense og Horsens havn blev der registreret en svag effekt.

I test af ekstrakter af sediment er planktonalge den mest følsomme testorganisme, idet der registreres væksthæmning i 4 ud af 5 testede ekstrakter. I denne undersøgelse viste krebsdyr sig at være betydeligt mindre følsom, og Microtox-testene viste kun ringe toksiske effekter og i flere tilfælde egentlig stimulerende effekter.

Det må således konkluderes, at de anvendte test for overlevelse er relativt ufølsomme over for de til dels stærkt forurenede sedimenter, mens der i højere grad kan registreres subletale effekter.

6.2 Relation mellem testorganismernes følsomhed og forureningsgrad

I test af sedimentprøver synes der at være mest direkte sammenhæng mellem koncentrationer af toksiske stoffer og toksicitet over for slikkrebs. Herudover er det konkluderet, at der synes at være en sammenhæng mellem indholdet af begroningshæmmende biocider og markante subletale effekter hos slangestjerner såsom afsnøring af dele af eller hele arme. Sedimenternes indhold af ammoniak og sulfid vurderes kun i ringe grad at bidrage til den målte toksicitet.

I test af ekstrakter ses der ikke direkte relationer mellem ekstrakternes forureningsgrad og de målte toksiske effekter, idet dog planktonalge synes at være mest følsom. Dette noget uklare billede forstærkes af, at tidligere gennemførte test af porevand fra Københavns havn viste, at krebsdyr var betydeligt mere følsomme end planktonalge (se Pedersen et al. 1998). Der kan således ikke ud fra det tilgængelige relativt spinkle datamateriale vurderes, hvilke testorganismer der mest tydeligt afspejler ekstrakternes (og dermed sedimenternes) forureningsgrad.

6.3 Tilgængelighed og håndtering af testorganismer

Ud fra de gennemførte test med sedimentlevende organismer vurderes det, at der ikke er væsentlige forskelle mellem deres tilgængelighed og håndtering. Omkostningerne ved indsamling eller indkøb af de 3 arter er af samme størrelsesorden (10-15.000 DKK for omkring 2.000 dyr), og der er heller ikke væsentlige forskelle på deres håndtering i laboratoriet under akklimatisering og test. Det vurderes, at omkostningerne til test af en sedimentprøve vil være i størrelsesordenen 20-25.000 DKK, mens test af flere prøver vil kunne gøres for væsentligt mindre beløb.

De pelagiske testorganismer vil relativt let kunne dyrkes i laboratoriet, således at de vil være tilgængelige året rundt til en lav pris. Test af et enkelt ekstrakt vil kunne udføres for en omkostning på 15-20.000 DKK, mens test af flere prøver vil være billigere. Microtox-testen vil dog være betydeligt billigere at udføre.

6.4 Forslag til teststrategi

På baggrund af de gennemførte test og vurderinger kan der opstilles en teststrategi indeholdende potentielle metoder til karakterisering af forurenede havnesedimenter. Ved opstilling af teststrategien er der taget højde for, at testresultaterne ikke nødvendigvis direkte skal afspejle de analytisk bestemte koncentrationer af kemiske stoffer, da økotoksikologiske test af sedimenter eller ekstrakter heraf netop skal ses som et supplement til kemiske analyser, således at der kan opnås et mere nuanceret billede af sedimenters forureningsgrad, end der kan opnås ved gennemførelse af kemiske analyser eller økotoksikologiske test alene. Det vurderes umiddelbart, at omkostningerne til biologisk test af en sedimentprøve vil være af nogenlunde samme størrelse som for gennemførelse af et grundigt kemisk analyseprogram.

Der er ikke her gjort noget forsøg på at prioritere de forskellige testmetoder, da den aktuelle anvendelse bør afspejle undersøgelsens formål, og da nogle af metoderne kræver videre udvikling og standardisering.
Test af sediment: Slangestjerne (Ophiura albida) vurderes efter det foreliggende grundlag at være følsom over for forurenende stoffer i sediment og måske meget følsom over for begroningshæmmende biocider. Sidst antagelse bør dog valideres før endelig stillingtagen til anvendelse af arten som testorganisme, ligesom der bør gennemføres en standardisering af metoden.
Test af sediment: Slikkrebs (Corophium volutator) er den mest følsomme art, når det gælder bestemmelse af direkte letale effekter. Den er formodentlig følsom over for en række forskellige kemiske stoffer, og der findes internationalt anerkendte standardmetoder.
Test af ekstrakt: Planktonalge (Skeletonema costatum) eller krebsdyr (Acartia tonsa) vil formodentlig kunne anvendes til test af ekstrakter af forurenet sediment. Der er dog ikke sammenfald mellem de her opnåede resultater og resultater af tidligere gennemførte test, og der bør derfor gennemføres en mere detaljeret validering inden endelig anbefaling. Begge testmetoder er internationalt standardiserede.

Der er ikke her gjort noget forsøg på at opstille grænser, for hvor toksisk en sedimentprøve eller et ekstrakt må være, hvis en klapning skal kunne tillades. Opstilling af sådanne administrative grænser bør baseres på konkrete miljøpolitiske vurderinger i relation til fastsættelse af biologiske og kemiske målsætninger for klapområder.

Bilag A: Kemiske analysemetoder

A.1 Bestemmelse af miljøfremmede stoffer ved GC-MS multimetode

PRINCIP: Vandige prøver (TS < 10%). Et afmålt volumen vandprøve (ca. 1 L) ekstraheres med dichlormethan efter tilsætning af deuteriummærkede surrogat standarder under basiske (pH > 11) og sure (pH < 2) betingelser. Ekstrakterne behandles med aktiveret kobber for at eliminere svovl (mercaptaner elimineres ligeledes).

Faste prøver (TS > 10%). En afvejet mængde fast prøve (svarende til ca. 10 g tørstof af mineralske prøver og biologiske prøver) ekstraheres med dichlormethan, efter at prøven er gjort sur (pH <2) og efter tilsætning af deuteriummærkede surrogat standarder. Ekstraktet behandles med aktiveret kobber (og evt. syre men kun hvis det er absolut nødvendigt f.eks. ved analyse af meget fedtholdige prøver).

Det organiske ekstrakt tørres med Na2SO4 gennem et faseseperationsfilter, og inddampes til ca. 5 mL på rotationsfordamper ved forsigtig indblæsning under nitrogen, hvorefter det basiske ekstrakt overføres til et 8 ml glas og inddampes forsigtigt under nitrogen til 1 mL.

Dette ekstrakt analyseres direkte efter tilsætning af intern standard.

Ekstrakterne analyseres ved GC-MS (i SIM mode) under anvendelse af on-column injektion eller pulsed splitless injektion, kapillar kolonne, og temperaturprogrammering. Der foretages en kvantitativ bestemmelse efter kalibrering over for eksterne standard blandinger med de specifikke forbindelser, og stofferne identificeres ud fra deres retentionstider og massespektre. Beregningen foretages ved hjælp af en karakteristisk målion under anvendelse af surrogat standard og intern sprøjtestandard.

DETEKTIONSGRÆNSER: Detektionsgrænsen i vandprøver er mellem 0,01 og 0,6 µg/l. Detektionsgrænsen i faste prøver er mellem 0,1 og 20 µg/kg TS.

INTERN KVALITETSKONTROL: I forbindelse med hver analyseserie (10-12 prøver) udføres følgende kontrolanalyser: 2 reagensblind (Merck lichrosolv), 2 tilsætningsforsøg på et niveau, der højest er ca. 10 gange detektionsgrænsen (~2,5 ppm i det endelige ekstrakt) og 1 prøve i duplikat, hvis tilstrækkeligt prøvemateriale haves.

USIKKERHED: Ved kontrolanalyse af spikede, naturlige prøver er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 15-20 %.

A.2 Bestemmelse af metaller og sporelementer i sediment

PRINCIP:

Forbehandling: Prøvematerialet homogeniseres.

Destruktion: En repræsentativt udtaget delprøve af det foreliggende prøvemateriale afvejes i specialrensede glasflasker. 20 ml 7 M salpetersyre tilsættes. Prøveblandingerne destrueres under tryk ved opvarmning i autoklave til 120 ° C (200 kPa) i 30 minutter. Blindprøver samt referencemateriale destrueres parallelt med prøverne.

Analyse:

Cd, Cu, Ni, Pb: De destruerede prøver analyseres ved hjælp af højtopløselig induktiv koblet plasma massespektrometri (HR-ICPMS), idet der anvendes ekstern kalibrering og rentrumsteknik.

Al, Cu, Pb, Zn: De destruerede prøver analyseres ved hjælp af atomabsorptionsspektrometri med flammeteknik (FAAS), idet der anvendes baggrundskorrektion, og måling foretages ved brug af en kalibreringskurve.

Hg: De destruerede prøver analyseres ved hjælp af atomabsorptionsspektrometri med cold vapour teknik (CVAAS) under anvendelse af natriumborhydrid, idet der anvendes baggrundskorrektion, standardadditionsteknik og amalgamteknik.

REFERENCE:

Destruktion; Dansk Standard DS 259, DS 2210.

Måling ved HR-ICPMS: U.S. Environmental Protection Agency method 200.8 : 1991: Determination of trace elements in waters and wastes by inductively coupled plasma - mass spectrometry

Måling ved FAAS; Dansk Standard DS 238, DS 263, DS 284, Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 3111 A+B+D, 18th edition (1992). Perkin Elmer Analytical Methods for Atomic Absorption Spectrometry 1990.

Måling ved CVAAS; Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 3112 B, 18th edition (1992). Perkin Elmer Analytical Methods using the MHS Mercury/hydride System 1979.

INTERN KVALITETSKONTROL:

Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af syntetiske og naturlige referencematerialer.

USIKKERHED:

Ved kontrolanalyse er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 5-10 %, dog 10-15 % for Hg.

A.3 Bestemmelse af metaller og sporelementer i vand og perkolat

PRINCIP:

Forbehandling: Alle vandige prøver konserveres med suprapur salpetersyre til pH < 2 og opbevares ved stuetemperatur.

Analyse:

Ni: Prøverne analyseres direkte ved hjælp af atomabsorptionsspektrometri med grafitovnsteknik (ETAAS), idet der anvendes baggrundskorrektion og standardadditionsteknik.

Cd, Cu, Pb, Zn: Prøverne analyseres ved hjælp af højtopløselig induktiv koblet plasma massespektrometri (HR-ICPMS), idet der anvendes standardadditions- og rentrumsteknik.

Hg: Prøverne analyseres ved hjælp af atomabsorptionsspektrometri med cold vapour teknik (CVAAS) under anvendelse af natriumborhydrid. Der anvendes baggrundskorrektion, standardadditionsteknik og amalgamteknik. Forud for måling destrueres en delprøve, idet 40 ml prøve afmåles i glasflasker og 10 ml koncentreret kvartsdestilleret salpetersyre tilsættes. Prøveblandingen opvarmes i en autoklave til 120 ° C (200 kPa) i 30 minutter.

REFERENCER:

Destruktion (Hg): Dansk Standard DS 259, DS 2210.

Måling ved ETAAS; Dansk Standard DS 2211, Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 3113 A+B, 18th edition (1992+1994). Perkin Elmer Analytical Techniques for Furnace Atomic Absorption Spectrometry 1984.

Måling ved HR-ICPMS: U.S. Environmental Protection Agency method 200.8 : 1991: Determination of trace elements in waters and wastes by inductively coupled plasma - mass spectrometry

Måling ved CVAAS; Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 3112 B, 18th edition (1992). Perkin Elmer Analytical Methods using the MHS Mercury/hydride System 1979.

INTERN KVALITETSKONTROL:

Resultaterne er kontrolleret ved samtidig analyse af vandige referencematerialer.

USIKKERHED:

Ved kontrolanalyse er der en analyseusikkerhed, CVTotal, på 2-8 %, dog 5-15 % for Hg.

Bilag B: Kemiske analyser af sedimentprøver og ekstrakter

Se her!

 

Bilag C: Sammenligning af analyseresultater fra 1999 og 2000

 

København

Odense

 

µg/kg TS

µg/kg TS

µg/kg TS

µg/kg TS

Årstal

2000

1999

2000

1999

Di-iso-nonylphthalat

59

 

22

 

Di(2-ethylhexyl)adipat

<5

 

<5

 

Di(2-ethylhexyl)phthalat

1600

5500

510

1300

Butylbenzylphthalat

11

< 40

57

200

Diethylphthalat

<5

66

<5

< 40

Dimethylphthalat

<5

46

<5

< 40

Di-n-butylphthalat

23

820

5

240

Di-n-octylphthalat

<5

< 40

<5

< 40

4-Octylphenol

<20

 

<20

 

Bisphenol A

<10

 

11

 

Nonylphenol

 

 

 

 

Nonylphenol (+EO1 og EO2)

3400

3400

780

3000

Tributylphosphat

180

< 35

110

< 35

Tricresylphosphat

<5

< 35

<5

< 35

Triphenylphosphat

<10

< 35

<10

< 35

Tris-1.3-dichlorisopropylphosphat

<20

 

<20

 

Naphthalen

270

130

87

110

2-Methylnaphthalen

300

 

97

 

1-Methylnaphthalen

210

 

66

 

Biphenyl

96

 

33

 

1.5-Dimethylnaphthalen

240

 

73

 

Acenaphthylen

100

62

62

110

Acenaphthen

100

33

62

83

Dibenzofuran

200

 

67

 

2.3.5-trimethylnaphthalen

1100

 

140

 

Fluoren

170

61

81

120

1-Methylfluoren

140

 

38

 

Dibenzothiophen

140

 

59

 

Phenanthren

490

290

320

1100

Anthracen

150

80

140

560

Carbazol

100

 

67

 

2-Methylphenanthren

230

 

68

 

2-Methylanthracen

90

 

54

 

1-Methylphenanthren

250

 

62

 

3.6-Dimethylphenanthren

130

 

67

 

Fluoranthen

1300

1700

1400

2500

Pyren

680

1400

700

2000

1-Benzofluoren

150

 

180

 

1-Methylpyren

80

 

85

 

Benz(a)anthracen

580

150

380

910

Chrysen/Triphenylen

600

250

530

1100

Benzo(b+k+j)flouranthen

1600

1000

1600

2000

Benz(e)pyren

590

 

490

 

Benz(a)pyren

580

670

630

1100

 

 

København

Odense

 

µg/kg TS

µg/kg TS

µg/kg TS

µg/kg TS

Årstal

2000

1999

2000

1999

Perylen

190

 

290

 

Indeno(1.2.3-cd)pyren

630

350

630

540

Dibenzo(a,h)anthracen

56

63

56

110

Benzo(ghi)perylen

840

300

560

530

PCB#28

68

< 10

16

< 10

PCB#52

62

< 10

12

< 10

PCB#101

27

< 10

12

< 10

PCB#118

22

< 10

11

< 10

PCB#138

51

< 10

23

< 10

PCB#153

49

< 10

24

< 10

PCB#180

29

< 10

10

< 10

Aldrin

<0,1

< 20

<0,1

< 20

HCH, alpha-

27

< 20

10

< 20

HCH, beta-

140

< 20

55

< 20

HCH, delta-

150

< 20

69

< 20

HCH, gamma-

160

< 20

80

< 20

DDD, p,p'-

33

< 20

9

< 20

DDE, p,p'-

17

< 20

10

< 20

DDT, p,p'-

120

< 40

50

< 40

Dieldrin

<0,1

< 20

<0,1

< 20

Endosulfan I

<0,1

< 20

<0,1

< 20

Endosulfan II

<0,1

< 20

52

< 20

Endosulfan sulfat

<0,1

< 20

<0,1

< 20

Endrin

<0,1

< 20

<0,1

< 20

Endrin Aldehyd

<0,1

 

<0,1

 

Endrin Keton

<0,1

 

<0,1

 

Heptachlor

<0,1

< 20

<0,1

< 20

Heptachlorepoxid

<0,1

< 20

<0,1

< 20

Methoxychlor

<0,1

< 40

<0,1

< 40

LAS

17000

8400

<200

1700

TBT (som Sn)

295

132

795

373

DBT (som Sn)

65

130

65

<100

MBT (som Sn)

<15

14

45

-

diuron

3

3.4

15

7.5

irgarol

1

1.9

4

2.8

 

 

 

 

 

Hg

8200

 

540

 

Cd

2560

 

2920

 

Cu

187000

186000

142000

128000

Ni

41000

 

23800

 

Pb

550000

 

92000

 

Zn

770000

 

520000

 

Bilag D: Frigivelse af kemiske stoffer til ekstrakter ved udrystning

Rysteforsøget består i 0,5 time grundig ryst med efterfølgende centrifugering (30 min, 1200 rpm). Herefter tages den ovenstående væske (supernatanten) fra og analyseres. Supernatanten indeholder frit opløst stof, som er desorberet under rystningen, samt stof sorberet til opløst organisk stof, kolloider og suspenderede partikler, der ikke er bundfældet under centrifugeringen. Med den anvendte centrifuge kan det skønnes, at partikler (densitet 1,1 kg/L) med en diameter større end ca. 0,65 m m vil bundfældes, mens mindre partikler kan forventes stadig at være i supernatanten efter centrifugering.

Den korte tid, der rystes, er formodentlig ikke tilstrækkeligt til, at fordelingen mellem sorberet og desorberet/opløst stof opnår ligevægt. Det kan derfor forventes, at koncentrationen af opløst stof efter en halv times rystning er mindre end ligevægtskoncentration.

Fordelingen mellem sediment og ekstrakt er således en funktion af
desorptionshastigheden
stoffets fugacitet i de to faser
mængden og arten af suspenderet stof

Heraf er det kun fugaciteten i vandfasen, der kan forventes at afhænge af stoffets hydrofobicitet.

Startkoncentrationen i sedimentet i forhold til koncentrationen i supernatant (sorberet til suspenderede partikler, kolloider og opløst efter rystning og centrifugering) benævnes Kd' og er således ikke et udtryk for ligevægtsfordelingen, der betegnes Kd.

Målte værdier af log Kd' for en simuleret dredging situation i de tre havne korrelerer kun i ringe grad med log Kow (Syracuse Research Corporation). For Odense havn (7 stoffer) r2=0,3, for Københavns havn (9 stoffer) r2=0,48 og for Horsens havn (46 stoffer) r2=0,088. I store træk er der tale om stoffer, for hvilke hydrofobiciteten normalt anses for hovedansvarlig for fordelingen mellem sediment og vandfase, men i dette forsøg er dét tilsyneladende ikke tilfældet, og ser man kun på PAH’er, er der stadig meget lav korrelation mellem log Kd' og log Kow for alle tre havne. Dette indikerer, at det mere er desorptionshastighed og mængden af suspenderet stof i ekstraktet, der bestemmer Kd'. Det kan forventes, at desorptionshastigheden (1. orden) er størst for de stoffer, der sorberer kraftigst (Schwarzenbach et al. 1993), og at ligevægt derfor nås før for stoffer med høj Kd/Kow end for stoffer med lav Kd/Kow. Dette betyder at stofferne med høj Kow også ville være dem hvis koncentrationer indenfor den tid der blev rystet, når tættest på ligevægt og altså dermed lavest Kd'. Stofferne der har lav Kow når ikke så tæt på ligevægt og Kd' vil være noget større end Kd.

Resultaterne viser da også, at der ikke opnås ligevægt i forsøget, idet Kd' er en del større end den Kd, der kan estimeres ud fra Kow for PAH’er (log Kd = log (foc × Koc) = 1,01× log Kow – 0,73 + log foc (Schwarzenbach et al. 1993), hvor foc er fraktionen af organisk kulstof i sedimentet.

Der er en høj korrelation mellem log Kd' for København og Odense (6 stoffer, r2 = 0,99), mens log Kd' for Horsens ikke korrelerer med log Kd' for nogen af de to andre sedimenter. Dette skyldes formodentlig hovedsageligt forskel i mængde og art af det suspenderede stof i ekstraktet, hvor Horsens måske afviger, ved at der er mere suspenderet stof i ekstraktet efter centrifugering. Hvis der er meget suspenderet stof i ekstraktet, betyder det, at det bliver afgørende for Kd'. Sammen med desorptionskinetikken er resultatet, at alle stoffer får mere eller mindre samme Kd', hvilket tydeligt ses for Horsens havn sedimentet.

Glødetabet for de tre sedimenter er sammenlignelige med henholdsvis 134, 118 og 168 g/kg TS for Odense, København og Horsens havn.

I kontrolsedimentet fra Kattegat, st. 905 er der kun et stof, hvis indhold overstiger detektionsgrænsen i både ekstrakt og sediment, og det er derfor ikke muligt at vurdere fordelingen af stof her i forhold til i havnene. På grund af de lave koncentrationer frigøres/suspenderes der ikke tilstrækkeligt til ekstraktet, til at koncentrationen når over detektionsgrænsen.

Schwarzenbach, R.P.; Gschwend, P.M. og Imboden, D.M. (1993). Environmental organic chemistry. John Wiley & Sons, New York

Syracuse Research Corporation (2000). Database over fysisk-kemiske egenskaber af organiske stoffer. http://esc.syrres.com/interkow/physchem.htm

Se her!

Bilag E: Testresultater fra akut toksicitetstest med slikkrebs (Corophium volutator)

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Corophium volutator

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Div. havnesedimenter

LAB. NR.:

91333/673, 676-679

TESTPERIODE:

2000.10.06-2000.10.13

DELTAGERE:

HEE/CS

 

Prøve

Antal døde (D = døde; A = aktive på overfladen)

Dag nr.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Frederiks-
holmløbet, Kbh.s Havn

0

 

0

2D

2D

2D

2D

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

1D

 

1D

1D

1D

3D

3D

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

Odense
Havn

1A

 

2A

1D

1D

1D

1D

 

 

 

0

 

0

0

1D

1D

1D

 

 

 

1A

 

1D

1D

1D

1D

1D

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

2A

 

0

0

0

0

0

 

 

 

Horsens
Havn

7A 1D

 

8D

8D

8D

8D

8D

 

 

 

5A 3D

 

4A 3D

1A 6D

7D

7D

7D

 

 

 

6A

 

2A 4D

6D

1A 6D

7D

7D

 

 

 

7A

 

2A 3D

1A 6D

2A 6D

8D

1A 8D

 

 

 

9A 1D

 

4A 4D

1A 6D

8D

8D

1A 8D

 

 

 

Kattegat
Station 905

0

 

0

0

1D

1D

1D

 

 

 

1D

 

1D

1D

1D

1D

1D

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

0

 

0

1D

1D

1D

1D

 

 

 

0

 

1D

1D

1D

1D

 

 

 

 

Ven,
kontrolsediment

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

1D

 

1D

1D

1D

1D

1D

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Corophium volutator

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Div. havnesedimenter

LAB. NR.:

91333/673, 676-679

TESTPERIODE:

2000.10.06-2000.10.13

DELTAGERE:

HEE/CS


Overlevelse på Dag 7

Prøve

Antal
dyr

Totalt antal dyr

Antal levende dyr

Totalt antal levende dyr

Antal døde
dyr

Totalt antal døde dyr

Frederiks-
holmløbet,
Kbh.s Havn

10

50

9

45

1

5

10

9

1

10

9

1

10

8

2

10

10

0

Odense
Havn

10

50

9

42

1

8

10

9

1

10

7

3

10

8

2

10

9

1

Horsens
Havn

10

50

3

14

7

36

10

2

8

10

2

8

10

6

4

10

1

9

Kattegat
Station 905

10

50

9

42

1

8

10

9

1

10

7

3

10

8

2

10

9

1

Ven,
kontrol-
sediment

10

50

10

48

0

2

10

10

0

10

9

1

10

9

1

10

10

0


Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Corophium volutator

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Div. havnesedimenter

LAB. NR.:

91333/673, 676-679

TESTPERIODE:

2000.10.06-2000.10.13

DELTAGERE:

HEE/CS


Prøve

Dag 0

Dag 1

Dag 3

Dag 5

Dag 7

O2 (%)

pH

O2 (%)

pH

O2 (%)

pH

O2 (%)

pH

O2 (%)

pH

Frederiks-
holmløbet,
Kbh.s Havn

98

8,2

96-97

8,2

95

8,3-8,4

95

8,3

95

8,3

8,2

8,2

 

 

8,3

8,2

8,2

 

 

8,3

8,2

8,2

 

 

8,4

8,3

8,3

 

 

8,4

Odense
Havn

98

8,3

96-97

8,4

95-96

8,5

96

8,5

95

8,5

8,3

8,4

 

 

8,5

8,2

8,3

 

 

8,5

8,3

8,4

 

 

8,5

8,3

8,3

 

 

8,6

Horsens
Havn

98

8,3

97-98

8,4

95-97

8,3-8,4

96

8,3

95-96

8,4

8,3

8,4

 

 

8,5

8,3

8,4

 

 

8,5

8,3

8,4

 

 

8,5

8,3

8,4

 

 

8,5

Kattegat
Station 905

98

8,1

96-98

8,2

96

8,1-8,2

95

8,1

94-95

8,3

8,1

8,2

 

 

8,3

8,1

8,2

 

 

8,3

8,1

8,2

 

 

8,3

8,1

8,2

 

 

8,3

Ven,
kontrol-
sediment

98

8,1

96-97

8,2

95-96

8,0

97

8,1

95-96

8,3

8,1

8,2

8,1

 

 

8,3

8,1

8,2

8,1

 

 

8,3

8,1

8,2

8,1

 

 

8,3

8,1

8,2

8,1

 

 

8,3


Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Corophium volutator

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Div. havnesedimenter

LAB. NR.:

91333/673, 676-679

TESTPERIODE:

2000.10.06-2000.10.13

DELTAGERE:

HEE/CS


 

Prøve

Dag 0

Dag 1

Dag 3

Dag 5

Dag 7

Temp. (°C)

Salth.
(‰)

Temp. (°C)

Salth.
(‰)

Temp. (°C)

Salth.
(‰)

Temp. (°C)

Salth.
(‰)

Temp. (°C)

Salth.
(‰)

Frederiks-
holmløbet,
Kbh.s Havn

15,5

20,6

15,1

20,9

14,5-
15,0

20,9-
21,3

15,0

20,7

15,4

20,3

15,5

 

 

15,4

20,7

15,5

 

 

15,2

20,4

15,5

 

 

15,1

20,1

15,5

 

 

15,3

20,4

Odense
Havn

15,4

21,7

15,1-
15,2

22,2

14,3-
14,7

22,2-
23,4

14,6

21,9

15,4

21,8

15,4

22,2

 

 

15,2

22,5

15,4

22,2

 

 

15,2

22,0

15,4

23,0

 

 

15,4

22,8

15,4

22,7

 

 

15,1

22,9

Horsens
Havn

15,7

21,9

15,0-
15,2

22,2

14,9-
15,1

22,4-
22,9

15,2

22,0

15,0

22,5

15,6

22,3

 

 

14,9

22,9

15,6

22,4

 

 

14,9

22,7

15,6

22,6

 

 

14,8

22,9

15,6

22,8

 

 

14,8

22,9

Kattegat
Station 905

15,6

22,9

15,0-
15,3

24,0

14,5-
15,1

24,6-
25,8

14,8

24,8

15,0

25,8

15,5

24,1

 

 

14,9

25,8

15,5

24,3

 

 

14,9

25,7

15,5

24,6

 

 

14,9

26,1

15,5

24,8

 

 

15,0

25,8

Ven,
kontrol-
sediment

15,6

22,9

14,9-
15,2

23,5

14,6-
15,3

23,6-
24,1

15,1

23,3

15,1

23,3

15,6

23,6

 

 

15,0

24,0

15,6

23,7

 

 

15,0

23,9

15,5

23,9

 

 

14,9

23,8

15,4

24,0

 

 

14,9

24,2

 

Bilag F: Testresultater fra akut toksicitetstest med musling (Macoma baltica)

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret
på overfladen

 

Dato: 7/11 kl. 10:30 Tid: ½ time

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

1

1

 

 

0

1

 

 

4

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

2

 

 

2

2

 

 

5

2

 

 

3

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 7/11 kl. 13:00 Tid: 3 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

0

1

 

 

0

1

 

 

3

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

2

 

 

1

1

 

 

2

1

 

 

3

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 8/11 Tid: 1. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

0

0

 

 

0

0

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kontrol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

0

1

 

 

0

0

 

 

0

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 9/11 Tid: 2. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

0

0

 

 

0

0

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

0

1

 

 

0

0

 

 

0

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 


Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 10/11 Tid: 3. dag

 
 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Levende

0

   

0

0

   

0

0

   

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

 

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Levende

1

   

0

1

   

0

0

   

0

 

C 1

C 2

       
 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kont-
rol

Kon-
trol

               

Dyr tilsat

X

   

X

               

Døde

                       

Levende

0

   

0

               

 

 

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

0

0

 

 

0

0

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
rol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

0

1

 

 

0

0

 

 

0

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR


 

10 dyr tilsat

Døde/levende

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

10

0

0

10

10

0

1

9

6

4

1

9

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Levende

10

0

0

10

8

0

1

9

8

2

0

10

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

10

0

0

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

  10 dyr tilsat Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

   

X

X

   

X

X

   

X

0

100

 

93

 

91

 

1

96

 

93

 

90

 

3

94

 

95

 

94

 

6

94

 

93

 

93

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

   

X

X

   

X

X

 

X

 

0

100

 

92

 

90

 

1

97

 

92

 

91

 

3

95

 

94

 

93

 

6

95

 

93

 

92

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

       

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

               

X

   

X

               

0

>100

         

1

96

         

3

96

         

6

95

         


Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

7,9

 

7,9

 

1

8,0

 

8,1

 

8,0

 

3

8,0

 

8,0

 

8,0

 

6

8,0

 

8,0

 

8,1

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

 

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

7,9

 

7,9

 

1

8,0

 

8,0

 

8,0

 

3

8,0

 

8,0

 

8,0

 

6

8,0

 

8,0

 

8,1

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

8,0

 

 

 

 

 

1

8,0

 

 

 

 

 

3

8,0

 

 

 

 

 

6

8,0

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

 

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,8

 

12,5

 

1

13,6

 

13,5

 

13,3

 

3

13,6

 

13,3

 

13,1

 

6

14,0

 

13,8

 

13,5

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,5

 

12,5

 

1

14,0

 

13,3

 

13,3

 

3

13,5

 

13,1

 

13,0

 

6

14,0

 

13,6

 

13,5

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

13,0

 

 

 

 

 

1

13,9

 

 

 

 

 

3

14,0

 

 

 

 

 

6

14,3

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

21

 

21

 

1

21

 

21

 

21

 

3

23

 

22

 

22

 

6

24

 

23

 

22

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

21

 

21

 

1

21

 

21

 

21

 

3

22

 

23

 

21

 

6

23

 

23

 

23

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

21

 

 

 

 

 

1

21

 

 

 

 

 

3

22

 

 

 

 

 

6

23

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 7/11 kl. 10:30 Tid: ½ time

 

 

A 1

A 2

1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

2

 

 

3

3

 

 

2

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-

trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

 

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

2

 

 

2

4

 

 

7

4

 

 

7

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 7/11 kl. 13:00 Tid: 3 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

1

 

 

1

2

 

 

1

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

2

 

 

1

2

 

 

4

1

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 8/11 Tid: 1. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

0

1

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

 

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

 

 

 

1

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 9/11 Tid: 2. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

 

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

11

 

 

0

1

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

 

 

 

0

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 10/11 Tid: 3. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

0

1

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

0

0

 

 

0

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

X

 

 

X

 

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

0

 

 

0

 

1

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

0

0

 

 

0

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/levende

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

10

0

0

10

10

0

3

7

9

1

1

9

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

10

0

0

10

9

 

4

6

8

2

2

8

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

10

0

0

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

100

 

90

 

91

 

1

96

 

95

 

85

 

3

94

 

97

 

94

 

6

94

 

94

 

93

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

100

 

90

 

84

 

1

97

 

93

 

87

 

3

95

 

95

 

93

 

6

95

 

93

 

92

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

>100

 

 

 

 

 

1

96

 

 

 

 

 

3

96

 

 

 

 

 

6

95

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-

nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

8,1

 

8,1

 

1

8,0

 

8,1

 

8,0

 

3

8,0

 

8,2

 

8,2

 

6

8,0

 

8,2

 

8,2

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

8,0

 

8,0

 

1

8,0

 

8,1

 

8,1

 

3

8,0

 

8,2

 

8,2

 

6

8,0

 

8,2

 

8,2

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

8,0

 

 

 

 

 

 

 

1

8,0

 

 

 

 

 

 

 

3

8,0

 

 

 

 

 

 

 

6

8,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,8

 

12,7

 

1

13,6

 

13,5

 

13,3

 

3

13,6

 

13,3

 

13,0

 

6

14,0

 

13,7

 

13,7

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,5

 

12,7

 

1

14,0

 

13,6

 

13,4

 

3

13,5

 

13,5

 

13,3

 

6

14,0

 

13,5

 

13,6

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

0

13,0

 

 

 

 

 

1

13,9

 

 

 

 

 

3

14,0

 

 

 

 

 

6

14,3

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

21

 

21

 

1

21

 

21

 

21

 

3

23

 

22

 

22

 

6

24

 

23

 

23

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

21

 

21

 

1

21

 

21

 

21

 

3

22

 

23

 

22

 

6

23

 

24

 

24

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

 

 

0

21

 

 

 

 

 

1

21

 

 

 

 

 

 

3

22

 

 

 

 

 

6

23

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 7/11 kl. 10:30 Tid: ½ time

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

1

4

 

 

6

6

 

 

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

2

 

 

2

5

 

 

2

7

 

 

8

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

0

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 7/11 kl. 13:00 Tid: 3 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

2

 

 

6

5

 

 

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

2

 

 

1

5

 

 

2

5

 

 

8

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr
tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 8/11 Tid: 1.dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1*

A 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

0

 

 

4

0

 

 

1

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1*

B 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

2

 

 

0

0

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

* Dyrene (- observationer) er nedgravet, men kun lige i overfladen, så muslingerne er synlige

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

             

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 9/11 Tid: 2. dag

 
 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1*

A 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Levende

0

   

0

0

   

4

2

   

9

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1*

B 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Lev-
ende

1

   

0

1

   

1

3

   

7

 

C 1

C 2

* Dyrene (- observationer) er nedgravet, men kun lige i overfladen, så muslingerne er synlige

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

             

Dyr tilsat

X

   

X

               

Døde

                       

Levende

0

   

0

               

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 10/11 Tid: 3. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1*

A 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

2

5

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2*

B 1*

B 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-

sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

0

 

 

4

3

 

 

7

 

C 1

C 2

* Dyrene (- observationer) er nedgravet, men kun lige i overfladen, så muslingerne er synlige

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

             

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2*

A 1*

A 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hors-
ens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

0

 

 

1

1

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2*

B 1*

B 2*

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

0

 

 

2

1

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

* Dyrene (- observationer) er nedgravet, men kun lige i overfladen, så muslingerne er synlige

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

             

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/levende

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

10

0

0

10

10

 

2

8

10

 

1

9

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

10

0

0

10

10

 

 

10

8

2

 

10

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

10

0

0

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
tro
l

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

100

 

96

 

94

 

1

96

 

96

 

85

 

3

94

 

97

 

96

 

6

94

 

97

 

94

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

100

 

95

 

92

 

1

97

 

94

 

85

 

3

95

 

96

 

93

 

6

95

 

95

 

91

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

>100

 

 

 

 

 

1

96

 

 

 

 

 

3

96

 

 

 

 

 

6

95

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

 

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

8,1

 

8,1

 

1

8,0

 

7,8

 

7,8

 

3

8,0

 

8,1

 

8,1

 

6

8,0

 

8,2

 

8,1

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
ens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

 

X

 

 

X

 

X

 

 

X

0

8,0

 

8,0

 

8,1

 

1

8,0

 

7,8

 

7,9

 

3

8,0

 

8,1

 

8,1

 

6

8,0

 

8,1

 

8,1

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

8,0

 

 

 

 

 

1

8,0

 

 

 

 

 

3

8,0

 

 

 

 

 

6

8,0

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

 

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

 

X

 

 

X

 

X

 

 

X

0

13,1

 

12,9

 

12,9

 

1

13,6

 

13,7

 

13,8

 

3

13,6

 

13,7

 

13,7

 

6

14,0

 

13,9

 

13,9

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hors-
ens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-

sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,7

 

12,8

 

1

14,0

 

13,6

 

13,8

 

3

13,5

 

13,3

 

13,3

 

6

14,0

 

13,8

 

14,0

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-

trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

13,0

 

 

 

 

 

1

13,9

 

 

 

 

 

3

14,0

 

 

 

 

 

6

14,3

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

21

 

22

 

1

21

 

22

 

22

 

3

23

 

22

 

23

 

6

24

 

23

 

24

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

21

 

22

 

1

21

 

22

 

22

 

3

22

 

22

 

22

 

6

23

 

24

 

25

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

0

21

 

 

 

 

 

1

21

 

 

 

 

 

3

22

 

 

 

 

 

6

23

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 7/11 kl. 10:30 Tid: ½ time

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

1

 

 

1

4

 

 

5

8

 

 

6

 

B 1

B 2

 

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

2

 

 

2

2

 

 

5

6

 

 

6

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 7/11 kl. 13:00 Tid: 3 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

3

 

 

4

5

 

 

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

1

2

 

 

4

3

 

 

5

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 8/11 Tid: 1. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

3

0

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-

ende

1

 

 

0

0

 

 

1

3

 

 

2

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 9/11 Tid: 2. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

3

0

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

0

 

 

0

3

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Dyr observeret på overfladen

 

Dato: 10/11 Tid: 3. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

3

0

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ko-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

0

 

 

0

1

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

1

 

 

1

0

 

 

0

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

0

 

 

0

0

 

0

1

 

 

0

 

C 1

C 2

 

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

1

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/levende

 

Dato: 13/11 Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

10

0

0

10

10

 

 

10

10

 

1

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

10

0

0

10

10

 

 

10

10

 

2

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

 

     

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

10

0

0

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

100

 

95

 

96

 

1

96

 

96

 

93

 

3

94

 

97

 

98

 

6

94

 

94

 

96

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

100

 

95

 

95

 

1

97

 

94

 

93

 

3

95

 

97

 

97

 

6

95

 

95

 

95

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

>100

 

 

 

 

 

1

96

 

 

 

 

 

3

96

 

 

 

 

 

6

95

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

8,1

 

8,1

 

1

8,0

 

8,0

 

8,0

 

3

8,0

 

8,1

 

8,1

 

6

8,0

 

8,2

 

8,1

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

8,0

 

8,1

 

8,1

 

1

8,0

 

8,0

 

8,0

 

3

8,0

 

8,1

 

8,1

 

6

8,0

 

8,1

 

8,1

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

8,0

 

 

 

 

 

1

8,0

 

 

 

 

 

3

8,0

 

 

 

 

 

6

8,0

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

 

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,8

 

12,8

 

1

13,6

 

13,7

 

13,6

 

3

13,6

 

13,5

 

13,6

 

6

14,0

 

13,9

 

13,8

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

13,1

 

12,9

 

12,8

 

1

14,0

 

13,5

 

13,5

 

3

13,5

 

13,3

 

13,3

 

6

14,0

 

13,7

 

13,7

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

13,0

 

 

 

 

 

1

13,9

 

 

 

 

 

3

14,0

 

 

 

 

 

6

14,3

 

 

 

 

 

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Macoma baltica

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.11.07-2000.11.13

DELTAGERE:

HEE/HBR

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

22

 

22

 

1

21

 

23

 

23

 

3

23

 

23

 

24

 

6

24

 

24

 

25

 

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

21

 

22

 

22

 

1

21

 

23

 

23

 

3

22

 

24

 

25

 

6

23

 

25

 

26

 

Tid
(dage)

C 1

C 2

 

 

 

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

0

21

 

 

 

 

 

1

21

 

 

 

 

 

3

22

 

 

 

 

 

6

23

 

 

 

 

 

 

Bilag G: Testresultater fra akut toksicitetstest med slangestjerne (Ophiura albida)

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 26/10 kl. 11:00 Tid: 2 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

6

4

3

7

2

8

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

7

3

6

4

6

4

3

7

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

7

3

5

5

6

4

3

7

 

 

 

Dato: 26/10 kl. 14:00 Tid: 5 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

6

4

7

3

3

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

5

5

3

7

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

6

4

2

8

6

4

Dyrene kravler op ad siderne for at undgå kontakt med sedimentet

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 27/10 Tid: 24 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

 

5

5

7

3

 

7

3

8

2

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

9

1

6

4

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

 

 

 

 

6

4

8

2

7

3

7

3


Dyrene sidder stadig op ad siderne

 

 

Dato: 28/10 kl. 13:00 Tid: 48 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

6

4

6

4

5

5

5

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

7

3

10

0

5

5

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

7

3

6

4

5

5

6

4

En del af dyrene sidder stadig op ad siderne i testene med havnesedimentet

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 30/10 kl. 8:00 Tid: 4 dage

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

6

4

5

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

5

5

4

6

8

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

7

3

5

5

5

5

5

5

 

 

 

Dato: 31/10 kl. 10:00 Tid: 5 dage

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

5

5

7

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

8

2

7

3

5

5

6

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

9

1

4

6

4

6

3

7

Dyrene falder lidt ned i sedimentet

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive

 

Dato: 1/11 kl. 8:00 Tid: 6 dage

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

5

5

6

4

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

6

4

6

4

4

6

7

3

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

7

3

4

6

6

4

6

4

Dyrene falder lidt ned i sedimentet

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet,
Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

90

90

89

89

1

 

 

90

90

93

94

4

 

 

91

92

93

94

6

 

 

93

93

94

95

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

X

 

0

 

 

89

89

89

89

1

 

 

90

90

92

93

4

 

 

91

91

93

94

6

 

 

94

91

94

95

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

88

89

89

88

1

 

 

90

91

93

92

4

 

 

94

92

93

94

6

 

 

93

92

93

93

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

8,2

8,2

8,1

8,1

1

 

 

8,1

8,1

8,1

8,1

4

 

 

8,1

8,1

8,2

8,2

6

 

 

8,2

8,2

8,2

8,2

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

8,2

8,2

8,1

8,1

1

 

 

8,1

8,1

8,1

8,1

4

 

 

8,2

8,1

8,2

8,1

6

 

 

8,2

8,2

8,2

8,2

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

8,2

8,2

8,1

8,1

1

 

 

8,1

8,1

8,1

8,1

4

 

 

8,1

8,2

8,1

8,1

6

 

 

8,2

8,2

8,2

8,2

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

14,3

14,0

13,9

14,2

1

 

 

14,4

13,8

13,6

13,9

4

 

 

13,9

13,9

13,4

13,7

6

 

 

13,9

13,7

13,2

13,6

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

14,3

13,7

13,5

13,8

1

 

 

14,4

13,5

13,3

13,9

4

 

 

13,7

13,4

13,7

13,1

6

 

 

13,7

13,2

13,0

13,1

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

14,2

13,7

13,6

13,8

1

 

 

14,3

13,6

13,4

13,6

4

 

 

13,6

13,6

13,2

13,3

6

 

 

13,7

13,4

13,1

13,2

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

LAB. NR.:

91333/673

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

31

31

31

31

1

 

 

31

31

30

31

4

 

 

32

32

31

31

6

 

 

32

32

32

32

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

31

31

30

30

1

 

 

31

31

31

30

4

 

 

32

32

31

31

6

 

 

33

33

33

33

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kbh.

Kon-
trol

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

Kbh.

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

31

31

31

31

1

 

 

31

31

31

31

4

 

 

32

32

32

32

6

 

 

33

34

34

32

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 26/10 kl. 11:00 Tid: 2 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

6

4

6

4

3

7

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

5

5

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

4

6

6

4

5

5

 

 

 

Dato: 26/10 kl. 14:00 Tid: 5 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

2

8

7

3

7

3

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

1*

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

6

4

5

4

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

3

7

5

5

3

7

3

7

* Dyret var kravlet op over vandoverfladen
Dyrene synes at have det skidt og kravler op ad kanterne for at undgå kontakt med sedimentet. De står på "tæer", som på som på gloende kul.

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 27/10 Tid: 1. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

3

7

8

2

7

3

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

6

4

4

5

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

8

2

7

3

7

3

4

6

Dyrene sidder stadig op ad siderne i testene med havnesedimentet

 

 

Dato: 28/10 Tid: 2. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev
ende

 

 

 

 

2

8

7

3

5

5

6

4

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

1

8

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

8

2

7

3

4

6

8

2

Dyrene sidder stadig op ad siderne i testene med havnesedimentet

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 30/10 Tid: 4. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

 

X

 

 

X

 

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

8

2

5

5

6

4

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

9

1

9

1

5

4

6

4

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

8

2

4

6

6

4

Dyrene forsøger at have så lidt kontakt med sedimentet som muligt

 

 

Dato: 31/10 Tid: 5. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

4

6

5

5

6

4

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

6

4

5

5

5

4

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

6

4

6

4

Dyrene undgår kontakt med sedimentet. Står på armene

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive

 

Dato: 1/11 kl. 08:00  Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

6

4

7

3

5

5

3

7

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

5

5

7

3

4

5

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

 

 

 

 

6

4

5

5

8

2

4

5

Dyrene står stadig på armene for at undgår kontakt med sedimentet. Men de fleste af dyrene har mistet hele arme eller
det yderste af armene, så de kun har små "armstumper" tilbage. Der ligger enkelte løse arme i karret. Sedimentet er ved
afslutning fint lyst på overfladen, men anaerobt og ildelugtende af H2S underneden.

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

88

89

80

80

1

 

 

95

94

92

93

4

 

 

94

94

93

93

6

 

 

96

96

93

94

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

88

89

78

79

1

 

 

94

93

91

92

4

 

 

94

94

94

94

6

 

 

95

95

 

93

94

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

 

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-

nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

83

92

76

83

1

 

 

94

93

92

91

4

 

 

94

94

90

93

6

 

 

96

95

93

93

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

   

X

X

   

X

X

   

X

0

   

8,2

8,2

8,0

8,0

1

   

8,1

8,1

8,1

8,2

4

   

8,2

8,2

8,2

8,3

6

   

8,2

8,2

8,3

8,4

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

   

X

X

   

X

X

   

X

0

   

8,2

8,2

8,0

8,0

1

   

8,1

8,1

8,2

8,2

4

   

8,1

8,1

8,3

8,3

6

   

8,2

8,2

8,3

8,3

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

   

X

X

   

X

X

   

X

0

   

8,2

8,2

8,0

8,0

1

   

8,1

8,1

8,2

8,2

4

   

8,2

8,1

8,2

8,2

6

   

8,2

8,2

8,3

8,3

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

14,3

14,4

14,6

14,6

1

 

 

14,3

13,9

14,5

14,4

4

 

 

14,0

14,0

14,3

14,4

6

 

 

13,9

14,1

14,2

14,2

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

14,1

14,1

14,6

14,6

1

 

 

13,8

14,3

14,4

14,5

4

 

 

13,7

13,6

14,3

14,1

6

 

 

14,0

13,6

14,2

14,0

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

14,0

14,2

14,6

14,6

1

 

 

13,8

14,1

14,3

14,4

4

 

 

13,7

13,7

14,1

14,0

6

 

 

13,6

13,5

14,0

13,9

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Odense Havn

LAB. NR.:

91333/676

TESTPERIODE:

2000.10.26-2000.11.01

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

31

31

31

31

1

 

 

31

31

31

31

4

 

 

32

32

32

31

6

 

 

32

32

32

32

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

31

31

31

31

1

 

 

31

31

31

31

4

 

 

32

32

31

31

6

 

 

33

33

32

32

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Ode-
nse

Kon-
trol

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

Ode-
nse

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

 

 

31

31

31

31

1

 

 

31

31

30

31

4

 

 

32

32

30

31

6

 

 

34

33

32

32

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 17/10 kl. 11:30 Tid: 2 timer

 
 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Lev-
ende

5

6

3

7

8

2

5

5

4

6

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Levende

4

6

5

5

9

1

9

1

8

2

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

   

X

X

   

X

X

   

X

Døde

                       

Levende

6

4

4

6

5

5

7

3

4

6

5

5

Dyrene "står på arme" for at undgå kontakt med sedimentet

 

 

Dato: 17/10 kl. 15:30 Tid: 5 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

6

5

3

7

9

1

8

2

7

3

5

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Lev-
ende

3

7

6

4

6

4

9

1

6

4

4

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
ens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

5

5

2

8

9

1

7

3

5

5

5

5

Dyrene i havnesedimentet er meget sløve

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 18/10 Tid: 1.dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

6

5

4

6

10

0

9

1

4

6

5

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Levende

2

8

4

6

7

3

9

1

5

5

3

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

7

3

7

3

9

1

9

1

4

6

5

5

 

 

 

Dato: 19/10 Tid: 2. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

4

6

4

7

3

6

4

4

6

6

4

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Lev-
ende

3

7

6

4

7

3

7

3

7

3

5

4

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

5

5

8

2

8

2

3

7

4

6

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 20/10 Tid: 3. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hors-
ens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

4

3

7

6

4

5

5

5

5

7

3

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Lev-
ende

4

6

9

1

9

1

6

4

5

5

5

4

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

9

1

5

5

8

2

8

2

3

7

5

5

 

 

 

Dato: 22/10 Tid: 5. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

1

 

2

 

 

 

1

Lev-
ende

5

5

4

6

9

 

8

 

5

5

5

4

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

1

 

Levende

5

5

8

2

8

2

7

 

5

5

5

4

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

Levende

7

3

5

5

7

3

7

 

3

7

5

5

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive

 

Dato: 23/10 Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

1

 

2

 

 

 

1

Lev-
ende

5

6

6

4

9

 

6

2

3

7

4

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr -
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

1

 

Lev-
ende

7

3

5

5

8

2

7

 

5

5

4

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Dyr
tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

5

5

9

1

6

1

3

7

5

5

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hors-
ens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

84

85

83

83

83

83

1

91

93

89

88

91

91

3

94

93

92

90

95

95

6

91

91

87

86

93

92

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

82

80

84

83

82

83

1

94

91

89

90

91

91

3

94

94

91

91

94

94

6

93

92

88

88

92

93

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

81

83

83

83

83

83

1

92

92

90

91

90

92

3

93

93

93

93

94

94

6

91

91

89

87

94

93

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

7,9

7,9

7,9

7,9

7,8

7,8

1

8,0

8,0

8,0

8,0

8,0

8,0

3

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

6

8,3

8,3

8,5

8,5

8,1

8,1

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

7,9

7,9

7,9

7,9

7,8

7,8

1

8,0

8,0

8,0

8,0

8,0

8,0

3

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

6

8,3

8,3

8,5

8,5

8,1

8,1

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

7,9

7,9

7,9

7,9

7,8

7,8

1

8,0

8,0

8,0

8,0

8,0

8,0

3

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

6

8,3

8,3

8,6

8,5

8,1

8,1

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

14,6

14,6

14,9

14,9

14,9

14,9

1

14,6

14,6

14,6

14,7

14,6

14,6

3

14,9

14,4

14,5

14,6

14,4

14,5

6

14,9

14,8

15,0

15,0

14,7

14,8

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

14,6

14,7

14,9

14,9

14,9

14,9

1

14,6

14,6

14,8

14,7

14,4

14,4

3

14,5

14,4

14,7

14,7

14,1

14,3

6

14,7

14,9

15,0

15,0

14,7

14,5

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

14,6

14,7

14,9

14,9

14,9

14,9

1

14,6

14,6

14,9

14,7

14,3

14,3

3

14,6

14,6

14,8

14,7

14,1

14,1

6

15,0

15,0

15,1

15,1

14,5

14,6

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Horsens Havn

LAB. NR.:

91333/679

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

32

32

32

32

31

31

1

31

31

31

31

32

32

3

33

33

32

32

31

31

6

33

33

33

33

32

32

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

32

32

32

32

31

31

1

31

31

31

31

32

32

3

33

33

32

32

31

32

6

33

34

32

32

32

32

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Hor-
sens

Kon-
trol

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

Hor-
sens

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

32

32

32

32

31

31

1

31

31

31

31

32

32

3

33

33

32

32

32

32

6

34

34

33

33

32

33

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 17/10 kl. 11:30 Tid: 2 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

5

6

3

7

8

2

5

5

4

6

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

4

6

5

5

5

5

6

4

6

4

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

6

4

4

6

5

5

5

5

7

3

3

7

 

 

 

Dato: 17/10 kl. 15:30 Tid: 5 timer

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

6

5

3

7

5

5

3

7

7

3

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

3

7

6

4

4

6

4

6

6

4

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

5

5

2

8

5

5

2

8

4

6

5

5

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 18/10 Tid: 1. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

6

5

4

6

4

6

5

5

6

4

5

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

2

8

4

6

8

2

7

3

5

5

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

 

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

7

3

6

4

1

9

7

3

4

6

 

 

 

Dato: 19/10 Tid: 2. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levende

7

4

6

4

6

4

6

4

4

6

5

5

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

3

7

6

4

6

4

5

5

4

6

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

5

5

6

4

4

6

6

4

5

5

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive på overfladen

 

Dato: 20/10 Tid: 3. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

4

3

7

5

5

4

6

5

5

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

4

6

9

1

5

5

4

6

4

6

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

 

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

9

1

5

5

5

5

2

8

7

3

7

3

 

 

 

Dato: 22/10 Tid: 5. dag

 

 

A 1

A 2

A 1

A 2

 

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

6

5

4

6

7

3

4

6

5

5

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

5

5

8

2

7

3

4

6

4

6

5

5

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

5

5

5

5

3

7

6

4

5

5

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Døde/aktive

 

Dato: 23/10 Tid: 6. dag

SLUT

 

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

5

6

6

4

5

5

5

5

3

7

4

6

 

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

5

5

6

4

3

7

5

5

4

6

 

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

 

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

Dyr tilsat

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

Døde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lev-
ende

7

3

5

5

5

5

3

7

5

5

5

5

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Oxygen (%)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

84

85

83

83

85

85

1

91

93

94

94

93

93

3

94

93

96

95

96

94

6

91

91

95

95

96

96

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

82

80

83

84

85

85

1

94

91

93

94

94

93

3

94

94

95

95

96

95

6

93

92

94

95

95

96

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

81

83

85

81

84

83

1

92

92

94

94

93

94

3

93

93

95

94

95

96

6

91

91

95

95

95

95

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

pH

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

7,9

7,9

8,0

8,0

8,0

8,0

1

8,0

8,0

8,0

8,0

8,1

8,1

3

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

6

8,3

8,3

8,2

8,2

8,2

8,2

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

7,9

7,9

8,0

8,0

8,0

8,0

1

8,0

8,0

8,0

8,0

8,1

8,1

3

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

6

8,3

8,3

8,2

8,2

8,2

8,2

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

7,9

7,9

8,0

8,0

8,0

8,0

1

8,0

8,0

8,0

8,0

8,1

8,1

3

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

8,1

6

8,3

8,3

8,2

8,2

8,1

8,2

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Temperatur

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

14,6

14,6

14,7

14,7

 

14,8

14,8

1

14,6

14,6

14,6

14,4

14,4

14,4

3

14,9

14,4

14,4

14,1

14,4

14,4

6

14,9

14,8

14,8

14,7

14,7

14,7

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

14,6

14,7

14,7

14,7

14,8

14,9

1

14,6

14,6

14,5

14,4

14,3

14,3

3

14,5

14,4

13,9

13,9

14,1

14,2

6

14,7

14,9

14,6

14,4

14,5

14,5

Tid
(dage)

C 1

C 2

C 1

C 2

C 1

C 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

14,6

14,7

14,7

14,7

14,9

14,9

1

14,6

14,6

14,3

14,2

14,3

14,2

3

14,6

14,6

14,0

13,9

14,1

14,3

6

15,0

15,0

14,4

14,5

14,6

14,6

 

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Ophiura albida

SAGSNR.:

50853

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

LAB. NR.:

91333/677

TESTPERIODE:

2000.10.17-2000.10.23

DELTAGERE:

HEE/HBR/CS

 

 

 

10 dyr tilsat

Salinitet (‰)

Tid
(dage)

A 1

A 2

A 1

A 2

A 1

A 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 05

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

32

32

32

32

32

32

1

31

31

31

31

31

31

3

33

33

33

33

33

33

6

33

33

34

34

34

34

Tid
(dage)

B 1

B 2

B 1

B 2

B 1

B 2

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

32

32

32

32

32

32

1

31

31

31

31

31

31

3

33

33

33

33

33

33

6

33

34

34

34

34

34

 

C 1

C 2

C 2

C 1

C 2

 

Tid
(dage)

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

Kon-
trol

St. 905

Kon-
trol

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

St. 905

 

X

 

 

X

X

 

 

X

X

 

 

X

0

32

32

32

32

32

32

1

31

31

31

31

31

31

3

33

33

33

34

34

33

6

34

34

34

35

35

35

 

Bilag H: Microtox test

Resultaterne fra de udførte Microtox test med den luminescerende bakterie Vibrio fischeri er angivet i form af:

Den direkte målte hæmningseffekt af den testede prøve. Det vil sige den procentvise reduktion af Vibrio fischeris luminescens forårsaget af prøven i forhold til en kontrol uden prøvemateriale.

Hæmningseffekten korrigeret for blindværdi. Resultater fra test af delmængder af det ufiltreret havvand brugt til ekstraktion af havnesedimenterne blev anvendt som blindværdier. Det skal bemærkes , at havvandet bidrog til en forøgelse af luminescensen i forhold til kontroller uden havvand.

Prøve

Konc.
(mL/L)

Test
periode
(minutter)

Målt effekt
(%)

Hæmningseffekt efter korrektion

(%)

Middelværdi
(%)

Kbh. havn

166,67

15

-30,12

-8,97

-7,91

166,67

15

-28,00

-6,85

333,33

15

-25,19

-13,89

-13,71

333,33

15

-24,83

-13,53

166,67

30

-22,88

-4,88

-5,28

166,67

30

-23,69

-5,69

333,33

30

-18,43

-8,98

-8,28

333,33

30

-17,04

-7,59

Odense havn

166,67

15

-13,81

7,34

7,96

166,67

15

-12,56

8,59

333,33

15

-14,38

-3,08

-0,90

333,33

15

-10,02

1,28

166,67

30

-9,99

8,01

7,29

166,67

30

-11,43

6,57

333,33

30

-13,18

-3,73

-1,38

333,33

30

-8,48

0,97

Horsens havn

166,67

15

4,95

26,10

27,13

166,67

15

7,01

28,16

333,33

15

19,14

30,44

29,02

333,33

15

16,29

27,59

166,67

30

3,80

21,80

23,40

166,67

30

6,99

24,99

333,33

30

16,45

25,90

24,65

333,33

30

13,94

23,39

Kattegat Station 905

166,67

15

-35,92

-14,77

-13,10

166,67

15

-32,59

-11,44

333,33

15

-37,80

-26,50

-25,81

333,33

15

-36,42

-25,12

166,67

30

-32,59

-14,59

-13,47

166,67

30

-30,34

-12,34

333,33

30

-36,84

-27,39

-25,23

333,33

30

-32,52

-23,07

Ven kontrol

166,67

15

-12,93

8,22

8,28

166,67

15

-12,82

8,33

333,33

15

-6,45

4,85

4,81

333,33

15

-6,54

4,76

166,67

30

-8,57

9,43

8,85

166,67

30

-9,73

8,27

333,33

30

-3,17

6,28

5,66

333,33

30

-4,42

5,03

Blind

166,67

15

-20,09

0,00

0,00

166,67

15

-22,19

0,00

333,33

15

-7,45

0,00

0,00

333,33

15

-15,18

0,00

166,67

30

-15,19

0,00

0,00

166,67

30

-20,83

0,00

333,33

30

-5,60

0,00

0,00

333,33

30

-13,28

0,00

 

Bilag I: Testresultater fra akut toksicitetstest med planktonalge (Skeletonema costatum)

Inhibition of the growth of Skeletonema costatum with "Frederiksholmløbet Kbh’s havn".

Statistical parameters calculated from continuous responses based on continuous mean.
Testtype : Growth Inhibition Test.
7 doses and 20 responses have been used during calculations.

Control values.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

Control 1

0.103

-

Control 2

0.103

-

Control 3

0.103

-

Control 4

0.102

-

Control 5

0.104

-

Control 6

0.104

-

Control mean

0.103

0


Experimental Data.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

5.0

0.097

6

5.0

0.097

6

5.0

0.097

6

10.0

0.092

11

10.0

0.091

12

10.0

0.092

11

20.0

0.082

21

20.0

0.082

21

20.0

0.083

20

50.0

0.066

36

50.0

0.065

37

50.0

0.069

33

100.0

0.052

50

100.0

0.052

50

100.0

0.056

46

200.0

0.032

69

200.0

0.033

68

200.0

0.035

66

500.0

0.026

75

500.0

0.018

83

500.0

0.000

100


Dunnett’s procedure:

NOEC: < 5.0 mL/L
LOEC: 5.0 mL/L

EC-values and limits of the 95% confidence interval.

y(EC)

LCL

EC(yo)

UCL

10

7.6

8.9

10.3

50

92.3

99.0

106.3

90

> 500.0


Inhibition of the growth of Skeletonema costatum with "Odense havn"

Statistical parameters calculated from continuous responses based on continuous mean.
Testtype : Growth Inhibition Test.
6 doses and 16 responses have been used during calculations.

Control values.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

Control 1

0.103

-

Control 2

0.103

-

Control 3

0.103

-

Control 4

0.102

-

Control 5

0.104

-

Control 6

0.104

-

Control mean

0.103

0


Experimental Data.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

5.0

0.104

0

5.0

0.106

0

5.0

0.104

0

10.0

0.104

0

10.0

0.105

0

10.0

0.103

0

20.0

0.103

0

20.0

0.102

1

20.0

0.102

1

50.0

0.099

4

50.0

0.097

6

50.0

0.097

6

100.0

0.093

10

100.0

0.092

11

100.0

0.093

10

200.0

0.084

19

200.0

0.086

17

200.0

0.084

19

500.0

0.075

27

500.0

0.076

26

500.0

0.072

30


Dunnett’s procedure:

NOEC: 20.0 mL/L
LOEC: 50.0 mL/L

EC-values and limits of the 95% confidence interval.

y(EC)

LCL

EC(yo)

UCL

10

81.6

95.2

108.3

50

> 500.0

90

> 500.0


Inhibition of the growth of Skeletonema costatum with "Horsens havn"

Statistical parameters calculated from continuous responses based on continuous mean.
Testtype : Growth Inhibition Test.
7 doses and 18 responses have been used during calculations.

Control values.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

Control 1

0.102

-

Control 2

0.099

-

Control 3

0.102

-

Control 4

0.101

-

Control 5

0.100

-

Control mean

0.101

0


Experimental Data.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

1.0

0.102

0

1.0

0.098

3

1.0

0.101

0

2.0

0.101

0

2.0

0.100

1

2.0

0.098

3

5.0

0.100

1

5.0

0.089

12

5.0

0.095

6

10.0

0.091

10

10.0

0.091

10

10.0

0.091

10

20.0

0.083

18

20.0

0.087

14

20.0

0.086

15

50.0

0.000

100

50.0

0.000

100

50.0

0.000

100

100.0

0.002

98

100.0

0.002

98

100.0

0.000

100


Dunnett’s procedure:

NOEC: 2.0 mL/L
LOEC: 5.0 mL/L

EC-values and limits of the 95% confidence interval.

y(EC)

LCL

EC(yo)

UCL

10

9.4

10.9

12.3

50

40.9

51.1

69.4

90

> 100.0


Inhibition of the growth of Skeletonema costatum with "Kattegat, station 905"

Statistical parameters calculated from continuous responses based on continuous mean.
Testtype : Growth Inhibition Test.
7 doses and 18 responses have been used during calculations.

Control values.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

Control 1

0.103

-

Control 2

0.103

-

Control 3

0.103

-

Control 4

0.102

-

Control 5

0.104

-

Control 6

0.104

-

Control mean

0.103

0


Experimental Data.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

5.0

0.105

0

5.0

0.104

0

5.0

0.103

0

10.0

0.104

0

10.0

0.102

1

10.0

0.101

2

20.0

0.102

1

20.0

0.101

2

20.0

0.100

3

50.0

0.100

3

50.0

0.098

5

50.0

0.096

7

100.0

0.095

8

100.0

0.095

8

100.0

0.094

9

200.0

0.087

16

200.0

0.088

15

200.0

0.090

13

500.0

0.055

47

500.0

0.071

31

500.0

0.052

50


Dunnett’s procedure:

NOEC: 20.0 mL/L
LOEC: 50.0 mL/L

EC-values and limits of the 95% confidence interval.

y(EC)

LCL

EC(yo)

UCL

10

79.9

111.4

140.6

50

> 500.0

90

> 500.0


Inhibition of the growth of Skeletonema costatum with " Ven kontrolsediment"

Statistical parameters calculated from continuous responses based on continuous mean.
Testtype : Growth Inhibition Test.
2 doses and 4 responses have been used during calculations.

Control values.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

Control 1

0.104

-

Control 2

0.101

-

Control 3

0.104

-

Control 4

0.103

-

Control 5

0.102

-

Control mean

0.103

0


Experimental Data.

Concentration in mL/L

Growth

Inhibition in per cent

5.0

0.104

0

5.0

0.103

0

5.0

0.105

0

10.0

0.103

0

10.0

0.105

0

10.0

0.105

0

20.0

0.103

0

20.0

0.104

0

20.0

0.105

0

50.0

0.105

0

50.0

0.106

0

50.0

0.105

0

100.0

0.104

0

100.0

0.103

0

100.0

0.104

0

200.0

0.102

1

200.0

0.103

0

200.0

0.102

1

500.0

0.101

2

500.0

0.102

1


*) Data did not allow any statistical calculation of the EC-values.

Dunnett’s procedure:

NOEC: ³ 500.0 mL/L
LOEC: > 500.0 mL/L

 

Inhibition of the growth of Skeletonema costatum with "3,5-DCP"

Date: 2000.11.14 - 2000.11.17

Statistical parameters calculated from continuous responses based on continuous mean.
Testtype : Growth Inhibition Test. Growth rate
6 doses and 12 responses have been used during calculations.

Control values.

Concentration in mg/L

Growth

Inhibition in per cent

Control 1

0.108

-

Control 2

0.107

-

Control 3

0.107

-

Control 4

0.109

-

Control 5

0.109

-

Control 6

0.108

-

Control mean

0.108

0


Experimental Data.

Concentration in mg/L

Growth

Inhibition in per cent

0.20

0.106

2

0.20

0.107

1

0.40

0.105

3

0.40

0.107

1

0.70

0.105

3

0.70

0.106

2

1.00

0.062

43

1.00

0.075

31

1.40

0.048

56

1.40

0.051

53

2.00

0.018

83

2.00

0.008

93


Dunnett’s procedure:

NOEC: 0.70 mg/L
LOEC: 1.00 mg/L

EC-values and limits of the 95% confidence interval.

y(EC)

LCL

EC(yo)

UCL

10

0.46

0.63

0.75

50

1.14

1.24

1.35

90

>2.00

 

Bilag J: Testresultater fra akut toksicitetstest med krebsdyr (Acartia tonsa)

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Acartia tonsa

LAB. NR.:

91334/673

TESTSTOF:

Frederiksholmløbet, Kbh.s Havn

SAGSNR.:

50853

STARTDATO:

2000.12.05

DELTAGERE:

HBR

EKSTRAKT

pH

O2-indhold (% mætning)

 

START

SLUT

START

SLUT

Kontrol

8,0

8,0

99

97

Største koncentration

8,0

8,2

97

96

 

 

Koncentration
mL/L

Total
antal
dyr pr.
konc.

Antal dyr pr.
testglas

ANTAL DØDE

24 TIMER

48 TIMER

A

C

E

A

C

E

Total

A

C

E

Total

B

D

F

B

D

F

B

D

F

Kontrol

30

5

5

5

0

0

0

0

0

0

0

0

5

5

5

0

0

0

0

0

0

5,0

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

10

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

20

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

50

19

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

4

5

 

0

0

 

0

0

 

100

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

200

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

500

23

6

6

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

6

 

0

0

 

0

0

 

 

 

mL/L

0 timer

24 timer

48 timer

Konc.

O2

pH

O2

pH

O2

pH

Kontrol

99

8,0

 

 

97

8,0

100

97

8,0

 

 

97

8,0

200

97

8,0

 

 

96

8,1

500

97

8,0

 

 

96

8,2


O2-indholdet er angivet i % af mætning

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Acartia tonsa

LAB. NR.:

91334/676

TESTSTOF:

Odense Havn

SAGSNR.:

50853

STARTDATO:

2000.12.05

DELTAGERE:

HBR

EKSTRAKT

pH

O2-indhold (% mætning)

 

START

SLUT

START

SLUT

Kontrol

8,0

8,0

99

97

Største koncentration

8,0

8,3

97

96

 

 

Koncentration
mL/L

Total
antal
dyr pr.
konc.

Antal dyr pr.
testglas

ANTAL DØDE

24 TIMER

48 TIMER

A

C

E

A

C

E

Total

A

C

E

Total

B

D

F

B

D

F

B

D

F

Kontrol

30

6

5

5

0

0

0

0

0

0

0

0

5

5

4

0

0

0

0

0

0

5,0

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

10

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

1

5

5

 

0

0

 

0

1

 

20

21

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

6

5

 

0

0

 

0

0

 

50

22

5

6

 

0

0

 

0

0

0

 

0

6

5

 

0

0

 

0

0

 

100

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

200

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

500

21

4

6

 

0

0

 

0

0

0

 

0

6

5

 

0

0

 

0

0

 

 

 

mL/L

0 timer

24 timer

48 timer

Konc.

O2

pH

O2

pH

O2

pH

Kontrol

99

8,0

 

 

97

8,0

100

97

8,0

 

 

97

8,2

200

97

8,0

 

 

97

8,2

500

97

8,0

 

 

96

8,3


O2-indholdet er angivet i % af mætning

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Acartia tonsa

LAB. NR.:

91334/679

TESTSTOF:

Horsens Havn

SAGSNR.:

50853

STARTDATO:

2000.11.28

DELTAGERE:

HBR/HEE

EKSTRAKT

pH

O2-indhold (% mætning)

 

START

SLUT

START

SLUT

Kontrol

7,9

8,1

99

98

Største koncentration

7,9

8,2

92

90

 

 

 

Koncentration
mL/L

Total
antal
dyr pr.
konc.

Antal dyr pr.
testglas

ANTAL DØDE

24 TIMER

48 TIMER

A

C

E

A

C

E

Total

A

C

E

Total

B

D

F

B

D

F

B

D

F

Kontrol

30

5

5

5

0

0

0

0

0

0

0

1

5

5

5

0

0

0

0

0

1

5,0

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

10

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

20

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

50

21

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

1

6

5

 

0

0

 

0

1

 

100

20

5

5

 

0

0

 

0

0

1

 

1

5

5

 

0

0

 

0

0

 

200

20

5

5

 

1

0

 

1

1

1

 

3

5

5

 

0

0

 

0

1

 

500

20

5

5

 

0

0

 

0

3

2

 

8

5

5

 

0

0

 

1

2

 

 

 

mL/L

0 timer

24 timer

48 timer

Konc.

O2

pH

O2

pH

O2

pH

Kontrol

99

7,9

 

 

98

8,1

100

96

7,9

 

 

95

8,1

200

94

7,9

 

 

94

8,2

500

92

7,9

 

 

90

8,2


O2-indholdet er angivet i % af mætning

LOG

24 timer

48 timer

LC10

 

131 (54,5 – 211)

LC50

 

>500 (407 – >500)

LC90

 

>500

Enhed: mL/L

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Acartia tonsa

LAB. NR.:

91334/677

TESTSTOF:

Kattegat, Station 905

SAGSNR.:

50853

STARTDATO:

2000.11.27

DELTAGERE:

HBR

EKSTRAKT

pH

O2-indhold (% mætning)

 

START

SLUT

START

SLUT

Kontrol

7,9

7,9

97

98

Største koncentration

7,9

7,9

97

98

 

 

Koncentration
mL/L

Total
antal
dyr pr.
konc.

Antal dyr pr.
testglas

ANTAL DØDE

24 TIMER

48 TIMER

A

C

E

A

C

E

Total

A

C

E

Total

B

D

F

B

D

F

B

D

F

Kontrol

31

5

5

5

5*

0

0

0

 

0

0

0

6

5

5

0

0

0

0

0

0

5,0

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

10

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

20

21

5

5

 

0

0

 

0

1

0

 

2

6

5

 

0

0

 

1

0

 

50

20

5

5

 

0

0

 

0

0

1

 

2

5

5

 

0

0

 

1

0

 

100

20

5

5

 

3

0

 

3

4

0

 

5

5

5

 

0

0

 

0

1

 

200

21

5

6

 

1

0

 

1

3

1

 

6

5

5

 

0

0

 

2

0

 

500

20

5

5

 

0

1

 

3

3

2

 

12

5

5

 

1

1

 

3

4

 

* Glasset måske forurenet

mL/L

0 timer

24 timer

48 timer

Konc.

O2

pH

O2

pH

O2

pH

Kontrol

97

7,9

 

 

98

7,9

100

97

7,9

 

 

98

7,9

200

97

7,9

 

 

98

7,9

500

97

7,9

 

 

98

7,9


O2-indholdet er angivet i % af mætning

 

LOG

24 timer

48 timer

LC10

 

41,2 (16,5 – 69,4)

LC50

 

377 (221 – >500)

LC90

 

>500


Enhed: mL/L

 

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Acartia tonsa

LAB. NR.:

91334/677

TESTSTOF:

Ven, kontrolsediment

SAGSNR.:

50853

STARTDATO:

2000.11.28

DELTAGERE:

HBR/HEE

EKSTRAKT

pH

O2-indhold (% mætning)

 

START

SLUT

START

SLUT

Kontrol

7,9

8,1

99

99

Største koncentration

8,0

8,1

98

98

 

 

Koncentration
mL/L

Total
antal
dyr pr.
konc.

Antal dyr pr.
testglas

ANTAL DØDE

24 TIMER

48 TIMER

A

C

E

A

C

E

Total

A

C

E

Total

B

D

F

B

D

F

B

D

F

Kontrol

30

5

5

5

0

0

0

1

0

0

0

1

5

5

5

1

0

0

1

0

0

5,0

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

10

21

5

6

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

20

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

50

20

5

5

 

0

0

 

0

1

0

 

1

5

5

 

0

0

 

0

0

 

100

21

6

5

 

0

0

 

0

0

0

 

1

5

5

 

0

0

 

0

1

 

200

20

5

5

 

0

0

 

0

0

0

 

0

5

5

 

0

0

 

0

0

 

500

20

5

5

 

0

0

 

0

1

0

 

1

5

5

 

0

0

 

0

0

 

 

mL/L

0 timer

24 timer

48 timer

Konc.

O2

pH

O2

pH

O2

pH

Kontrol

99

7,9

 

 

99

8,1

100

99

7,9

 

 

98

8,1

200

99

7,9

 

 

98

8,1

500

98

8,0

 

 

98

8,1


O2-indholdet er angivet i % af mætning

Primærdata for akuttest

TESTORGANISME:

Acartia tonsa

LAB. NR.:

91334/673

TESTSTOF:

3,5-DCP

SAGSNR.:

50853

STARTDATO:

2000.11.01

DELTAGERE:

CS

EKSTRAKT

pH

O2-indhold (% mætning)

 

START

SLUT

START

SLUT

Kontrol

8,1

8,1

100

100

Største koncentration

8,0

8,2

100

100

 

 

 

Koncentration
mg/L

Total
antal
dyr pr.
konc.

Antal dyr pr.
testglas

ANTAL DØDE

24 TIMER

48 TIMER

A

C

E

A

C

E

Total

A

C

E

Total

B

D

F

B

D

F

B

D

F

Kontrol

30

5

5

5

0

0

0

0

0

0

0

0

5

5

5

0

0

0

0

0

0

0,10

20

5

5

 

0

0

 

0

1

0

 

2

5

5

 

0

0

 

0

1

 

0,18

20

5

5

 

0

0

 

0

0

1

 

1

5

5

 

0

0

 

0

0

 

0,32

20

5

5

 

0

0

 

0

0

1

 

3

5

5

 

0

0

 

1

1

 

0,56

20

5

5

 

0

1

 

3

1

1

 

8

5

5

 

1

1

 

5

1

 

1,00

20

5

5

 

1

0

 

4

3

3

 

14

5

5

 

2

1

 

4

5

 

1,80

20

5

5

 

1

4

 

9

3

4

 

16

5

5

 

2

2

 

4

5

 

3,20

20

5

5

 

5

5

 

20

5

5

 

20

5

5

 

5

5

 

5

5

 

 

 

mg/L

0 timer

24 timer

48 timer

Konc.

O2

pH

O2

pH

O2

pH

Kontrol

100

8,1

 

 

100

8,1

1,00

100

8,0

 

 

100

8,1

1,80

100

8,0

 

 

100

8,2

3,20

100

8,0

100

8,2

 

 


O2-indholdet er angivet i % af mætning

LOG

24 timer

48 timer

LC10

0,67 (0,43 - 0,86)

0,19 (0,11 - 0,27)

LC50

1,49 (1,21 - 1,87)

0,66 (0,51 - 0,87)

LC90

>3,2 (2,50 - > 3,2)

2,32 (1,62 - >3,2)


Enhed: mg/L

Litteraturliste

Andersen H.V. & E. Bjørnestad (1997). Sedimentkvalitet i Liepaja havn. Vand & Jord 4, 142-144.

Andersen H.V., J. Kjølholt, C. Poll, S.Ø. Dahl, F. Stuer-Lauridsen, F. Pedersen & E. Bjørnestad. Environmental risk assessment of surface water and sediments in Copenhagen Harbour. Wat. Sci. Tech. 37(6-7), 263-272.

Ankley G.T., A. Katko & J.W. Arthur (1990). Identification of ammonia as an important sediment-associated toxicant in the lower Fox River and Green Bay, Wisconsin. Environmental Toxicology & Chemistry 9, 313-322.

Bennetzen S., E. Bjørnestad, L. Møller & T. Breindahl (2000). Økotoksikologisk og kemisk karakterisering af organiske forureninger i marine sedimenter indsamlet af Lillebæltsamarbejdet og Fyns Amt. DHI – Institut for Vand og Miljø, rapport til Fyns Amt.

Carr R.S. & D.C. Chapman (1995). Comparison of methods for conducting marine and estuarine sediment porewater toxicity tests – extraction, storage, and handling techniques. Archives of Environmental Contamination and Toxicology 28, 69-77.

CCME (1999). Canadian Environmental Quality Guidelines. Canadian Council of Ministers of the Environment, Winnipeg.

Chapman P.M. (1986). Sediment quality criteria from the sediment quality triad: An example. Environmental Toxicology and Chemistry 5, 957-964.

Chapman P.M., E.A. Power, R.N. Dexter & H.B. Andersen (1991). Evaluation of effects associated with an oil platform, using the sediment quality triad. Environmental Toxicology and Chemistry 10, 407-424.

EC (1996). Technical guidance documents in support of the Commission Directive 93/67/EEC on risk assessment for new notified substances and the Commission Regulation (EC) No. 1488/94 on risk assessment for existing substances. European Commission, Ispra.

Environment Canada (1992). Biological test method: Acute test for sediment toxicity using marine or estuarine amphipods. Environment Canada, Environmental Protection Series, EPS 1/RM/26.

Herbst T. & M. Nendza (2000). Inventory of marine biotest methods for the evaluation of dredged material and sediments. Umweltbundesamt, Texte 28/00.

Hill I.R., P. Matthissen & F. Heimbach (1993). Guidance document on sediment toxicity tests and bioassays for freshwater and marine environments. SETAC.

ISO International Standard 10253 (1995). Water quality - Marine algal growth inhibition test with Skeletonema costatum and Phaeodactylum tricornutum. 1995.10.01.

ISO International Standard 14669 (1999). Water quality - determination of acute lethal toxicity to marine copepods (Copepoda, Crustacea). 1999.04.01.

Jensen A. & K. Gustavson (2000). Havnesedimenters indhold af miljøfremmede organiske forbindelser – Kortlægning af nuværende og fremtidige behov for klapning og deponering. DHI – Institut for Vand og Miljø, rapport til Miljøstyrelsen.

Jensen C.A. (2000). Tributyltin (TBT) i det marine miljø og misdannelser af marine snegle i Århus Amt 1998-1999. Århus Amt, Natur og Miljø.

Kristensen P., J. Tørsløv, E. Bjørnestad, G. Petersen, L. Samsøe-Petersen, C.J. Roghair, M.A.H. Wolters-Balk & J. van der Wal (1998). Detailed review paper on aquatic testing methods for pesticides and industrial chemicals. OECD Environmental Health and Safety Publications, Series on Testing and Assessment No. 11. OECD, Paris.

Lillebæltsamarbejdet (1998). Miljøfremmede stoffer i havbunden. Fyns Amt, Sønderjyllands Amt og Vejle Amt.

Madsen T., K. Gustavson, L. Samsøe-Petersen, F. Simonsen, J. Jacobsen, S. Foverskov & M.M. Larsen (1998). Kortlægning og vurdering af antibegroningsmidler til lystbåde i Danmark. Miljøstyrelsen, Miljøprojekt 384.

Microtox Manual (1992). A Toxicity Testing Handbook. Vol. 1-5. Microbics Corporation, Carlsbad, California, U.S.

Microtox (1995). Acute Toxicity Basic Test Procedures. Azur Environmental, Carlsbad, California, U.S.

Miljø og Energiministeriet (1996). Bekendtgørelse om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer eller havet. Bkg. nr. 921 af 8. oktober 1996.

Møhlenberg F. & T. Kiørboe (1983). Burrowing and avoidance behaviour in marine organisms exposed to pesticide-contaminated sediment. Marine Pollution Bulletin 14(2), 57-60.

Møller L., F. Pedersen, D. Rasmussen & M. Winther-Nielsen (2000). Forslag til vandkvalitetsstandarder for udvalgte tungmetaller, B-stoffer og PAH’er. DHI – Institut for Vand og Miljø. Baggrundsnotat til Miljøstyrelsen.

PARCOM (1995). Protocols on methods for the testing of chemicals used in the offshore industry. Oslo and Paris Commissions, London.

Pedersen F., F. Stuer-Lauridsen, H. Larsen, M.E. Poulsen & E. Bjørnestad (1997). Biotilgængelighed af PAH-forbindelser i sedimenter. Miljøforskning 33, 65-72.

Pedersen F., E. Bjørnestad, H.V. Andersen, J. Kjøllholt & C. Poll (1998). Characterization of sediments from Copenhagen Harbour by use of biotests. Wat. Sci. Tech. 37(6-7), pp. 233-240.

Pedersen F. & L. Samsøe-Petersen (1995). Water quality criteria for selected priority substances. Danish Environmental Protection Agency, Working Report No. 44.

Petersen G.I. & F. Pedersen (1998). Review of environmental fate and effects of selected phthalate esters. Danish EPA, Environmental Project No. 412, pp. 85.

RIVM (1999). Environmental risk limits in the Netherlands. National Institute of Public Health and the Environment, Bilthoven.

Schwarzenbach R.P., P.M. Gschwend & D.M. Imboden (1993). Environmental organic chemistry. John Wiley & Sons, New York.

Statens Naturvårdsverk (1992). Probit analysis, Version 2.3 – Preliminary C. 1992.01.22.

Syracuse Research Corporation (2000). Database over fysisk-kemiske egenskaber af organiske stoffer. http://esc.syrres.com/interkow/physchem.htm

US-EPA (1989). Short-term methods for estimating the chronic toxicity of effluents and receiving waters to freshwater organisms. Computer program: Dunnett’s procedure in the analysis of data from short-term toxicity tests with aquatic organisms. US-EPA, Cincinnati, version 1.1.

US-EPA (1991). Evaluation of dredged material proposed for ocean disposal. Testing manual. EPA-503/8-91/001.

US-EPA (2000). ECOTOX database. http://www.epa.gov/ecotox

VKI (1992a). TOXEDO Ver. 1.2. Program for statistical estimation of EC-values, based on experimental data from ecotoxicological assays.

VKI (1992b). Undersøgelse af spildevand fra Esbjerg Fiskeindustri. VKI 302826, rapport til Ribe Amt.

Wang F. & P.M. Chapman (1999). Biological implications of sulphide in sediment – a review focusing on sediment toxicity. Environmental Toxicology & Chemistry 18(11), 2526-2532.