Fire scenarier for fremtidens samfund og miljø

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport indeholder fire scenarier for fremtidens samfund og miljø. Scenarierne tegner billeder af forskellige mulige fremtider.

De fire scenarier er blevet til på baggrund af en udvælgelse af megatrends samt en mindre interessentundersøgelse, hvor aktører fra forskellige organisationer har udtalt sig om deres forventninger til fremtidens miljø og de dertil hørende udfordringer og problemer.

Interessenterne repræsenterer grupper i samfundet, der i deres arbejde og funktion har en berøringsflade med miljøspørgsmål. Interessenterne blev fundet indenfor følgende kategorier: Myndigheder, eksperter, forbrugere, medarbejdere, arbejdsgivere, lokalniveauet, internationalt og NGOer.

Megatrendsene er med til at danne grundlaget for scenarierne. Megatrends defineres som tendenser, der dels forventes at påvirke samfundet i fremtiden og dels at være så gennemtrængende at de påvirker alle enheder og aktører i samfundet. Som grundlag for de fire scenarier er følgende megatrends blevet valgt: Økonomisk vækst, globalisering, etos, teknologisering, individualisering og kompleksitet

På baggrund af svarene fra interessentundersøgelsen og deskresearch, har Instituttet i samarbejde med Miljøstyrelsen valgt at udspænde scenarierne via to scenarieakser, som tilsammen danner de fire scenarier. Udgangspunktet for valget af akserne bygger på en antagelse om, at de faktiske miljø- og ressourcemæssige forhold som udgangspunkt er ens i alle fire scenarier. De valgte akser er:

Samfundsakse: Top-down versus Bottom-up
Miljøakse: Stærk versus svag bæredygtighed

Disse akser giver tilsammen fire scenarier, som er skitseret på næste side.

Scenarierne skal anvendes som et inspirations- og debatredskab. Der er ikke et scenarie, der er "rigtigere" end de andre. De er alle fire sandsynlige – men alt afhængigt af læseren måske ikke lige ønskelige.

Scenarierne:

Scenarier i overblik

Scenarie 1

Scenarie 2

Scenarie 3

Scenarie 4

Titel

"Gennem ild og vand"

"Deus ex machina"

"Play it again"

"Én for alle"

Scenarierum

Stærk
bære
dygtighed og top-down

Svag
Bære
dygtighed
og top-down

Svag
Bære
dygtighed
og bottom-up

Stærk
Bære
dygtighed
og bottom-up

Status

Verden nær
Miljøkatastrofen

Den teknologiserede verden

Den iscenesatte
Verden

Verden i pagt med naturen

Krav

Gør noget!

Opfind
noget!

Fortæl mig noget!

Lav noget
om!

Løsningen ligger i:

Handling
(koordinering og ledelse)

Teknologisk
innovation
(troen på
frelsen
fra maskine)

Fortolkningen (overbevise og skabe mening)

At ændre verden,
(og starte med sig selv)