Principper for beregning af nitratreduktion i jordlagene under rodzonen

13. Vidensbehov i forbindelse med kortlægning af jordlagenes reduktionskapaciteter

På baggrund af det eksisterende vidensgrundlag, der bl.a. knytter sig til NPo forskningsprogrammets resultater, har det været muligt at afstikke rammerne for en vurdering af jordlagenes reduktionskapaciteter. Vidensgrundlaget knytter sig primært til forskellige geologiske områder og det vil derfor være ønskeligt at, der i forbindelse med arbejdet omkring indsatsplaner, opbygges en supplerende viden til brug for en mere nuanceret vurdering af danske sedimenters reduktionsegenskaber på lokal skala.

Det vil således være ønskeligt at der opbygges viden vedrørende:
nitratreduktionskapaciteten i den umættede zone med speciel vægt på den del der strækker sig fra pløjelaget og ned til grundvandszonen
jordlagenes evne til at genopbygge reduktionskapacitet,
metode til analyse af jordlagenes reduktionskapaciteter,
sedimentkemiske data, der tager hensyn til regionale forskelle og samt forskellige geologiske typer (bl.a. kalksedimenter, fede tertiære lere og en række bornholmske bjergarter). For indeværende findes sedimentkemiske data kun for få ler- og sandlokaliteter,
abiotisk (kemisk), evt. kemisk og mikrobiel koblede nitratreduktionsprocesser i sedimenter under rodzonen. Det vil være væsentlig at undersøge hvilke reducerende stoffer der indgår direkte i omdannelsen af nitrat og hvilke der stimulerer miljøet for en omdannelse af nitrat. Uden dette detailkendskab vil det være vanskeligt at kortlægge de processer, der i dag kendes som "dæklags beskyttende egenskaber"
opskaleringsteknikker, hvor punktobservationer eller lokale oplysninger søges anvendt på større områder
retningslinier for modellering med henblik på dimensionering af indsatsplaner, hvor specielt fastlæggelse af nøjagtighedskriterier, metoder til kvantificering af usikkerheder samt anvendelse af stoftransportmodeller inddrages med henblik på en vurdering af udvaskningen fra rodzonen, den umættede og mættede zone.