Membranfiltrering af afsletningsvand i textilindustrien

Sammenfatning

Baggrunden for projektet var, at der ved afsletning af vævede tekstilvarer genereres et spildevand med et højt COD-indhold. De delvist nedbrudte slettemidler må imidlertid forventes relativt let at kunne fjernes ved en passende filtreringsproces, hvorefter vandet med dets indhold af energi og eventuelle hjælpekemikalier kan bruges igen.

Formålet med projektet har derfor været at finde den bedst egnede proces til filtrering af afsletningsspildevand ved afprøvning i laboratorie- og pilotskala samt at afprøve den i fuld skala. De økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved denne proces skulle samtidig afdækkes. Pilotskalaforsøg og fuldskala afprøvning er gennemført på Nordisk Blege- og Farveri i Helsingør. Her gennemføres afsletning dels oxidativ, dels enzymatisk.

Det blev hurtigt konstateret, at rensning og genanvendelse af spildevand fra syntetiske slettemidler allerede er gjort til genstand for omfattende undersøgelser. Det blev derfor besluttet, at projektet skulle koncentrere sig om naturlige slettemidler – som regel naturlig stivelse eller modificerede stivelser. Disse er samtidig de hyppigst forekommende på virksomheden.

En række membrantyper blev testet i laboratoriet med det aktuelle spildevand, og resultaterne heraf gav anledning til de første udvælgelser af membraner til pilotskala forsøg.

Der blev gennemført to serier af pilotskala forsøg. I den første serie blev der primært fokuseret på den oxidative proces. Dette viste sig imidlertid at give en række praktiske problemer, især i forbindelse med risiko for genudfældning af slette i membranerne. Den anden serie undersøgte derfor kun den enzymatisk nedbrudte slette, og her viste det sig, at både nano og omvendt osmose membraner kan anvendes til formålet.

Et fuldskala anlæg blev derefter designet og leveret til virksomheden. Det blev designet til at skulle kunne behandle spildevandet fra enzymatisk afsletning fra virksomhedens 9 jiggere. Nanofiltrering blev valgt med en kapacitet på 21 m3 i løbet af 24 timer.

Anlægget har kørt i en periode, hvor driften har været løbende justeret, og enkelte anlægskomponenter er blevet udskiftet. Der foreligger p.t. driftserfaringer fra mellem 6 og 7 måneders drift, men denne driftstid har ikke været lang nok til, at membranlevetid og optimal renseprocedure har kunnet endeligt bestemmes. Det rensede vand har været genanvendt uden problemer.

Der er imidlertid opstillet et økonomisk potentiale, som viser, at fuldt udnyttet vil det pågældende anlæg have en simpel tilbagebetalingstid på mellem 2 og 3 år, idet der dog her ikke er medtaget udgifter til eventuelle membranudskiftninger, rensekemikalier, elektricitet samt bortskaffelse af koncentrat.

Bortskaffelsen af koncentratet er ikke endeligt afklaret. Undersøgelser har vist, at koncentratet vil være velegnet til biogasproduktion samt som kulstofkilde i forbindelse med denitrifikation. Der forhandles med Helsingør Kommune om at levere koncentratet til et af kommunens renseanlæg, hvor der foretages denitrifikation.

Det kan altså konkluderes, at membranfiltrering kan anvendes til at separere spildevand fra afsletning i rent vand til genbrug og koncentrat, der kan nyttiggøres. De økonomiske forhold er ikke endelig klarlagt.