Metode til risikovurdering af gasproducerende lossepladser 

Bilag 4 Resume af forprojektet

1. Indledning

1.1 Formål
1.2 Baggrund

1.1 Formål

Nellemann, Nielsen & Rauschenberger A/S og Forskningscenter Risø har i efteråret 1995 for Miljøstyrelsen gennemført et forprojekt vedrørende risikovurdering ved gaslossepladser. Projektet er publiceret i august 1998.

Formålet med projektet var at belyse mulighederne for at udarbejde et risikokoncept for bebyggelse på eller ved gasdannende lossepladser. I forprojektet blev der især fokuseret på gaseksplosionsrisikoen. Arbejdet var opdelt i 2 faser, hvor fase 1 var forprojektet, som skulle klarlægge, om et risikovurderingskoncept kunne udarbejdes.

Nærværende bilag er et resume af forprojektet.

1.2 Baggrund

Forprojektet blev udarbejdet som en følge af dels en gaseksplosionsulykke i 1991, dels som følge af, at der blev gennemført en række undersøgelser på nedlagte lossepladser, hvor der var bebyggelse enten på eller i umiddelbar nærhed af lossepladsen.

I Danmark eksisterer der ikke grænseværdier for hvor stort et indhold der må være af methan i poreluft og indeklima. For kuldioxid findes der kun grænseværdier for, hvor meget der må være i indeluften.

De risikovurderinger, der var gennemført i relation til de foretagne gasundersøgelser, var derfor gennemført efter forskellige koncepter. Vurderingerne omkring risiciene byggede på en række skøn, og vurderingerne var ofte konservative.