Vejledning fra Miljøstyrelsen, 4/2001

Vejledning om indberetning af drikkevandsdata

1. Indledning
  
2. Vandforsyningens struktur
   
3. Indberetning af vandanalyser
3.1 Baggrund
3.2 Navngivning af filer ved elektronisk indberetning
3.3 Generelt om indberetningen
3.3.1 Identifikation af amt
3.3.2 Anlægsidentifikation
3.3.3 Identifikation af ledningsnet
3.3.4 Strukturelle sammenhænge
3.4 Drikkevandskontrol på vandværket
3.4.1 Identifikation af vandprøver
3.4.2 Data for hver enkelt parameter
3.5 Drikkevandskontrol på ledningsnettet
3.5.1 Identifikation af vandprøver
3.5.2 Data for hver enkelt parameter
3.6 Boringskontrol af råvand
3.6.1 Identifikation af prøvetagningssted
3.6.2 Identifikation af vandprøver
3.6.3 Data for hver enkelt parameter
3.7 Omprøver
   
4. Indberetning af indvindingsmængder
4.1 Baggrund
4.2 Elektronisk indberetning
4.3 Generelt om indberetning
4.4 Indvindingsmængder
4.4.1 Indvindingstilladelse
4.4.2 Oppumpede vandmængder
4.4.3 Vandindvindingsboringer i drift
 
5. Ændringer og præciseringer
  
6. Referencer
 

Bilag i vejledningens bilagsdel
STANDAT-værdikodelister

1. Indledning

I medfør af § 29 i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg indberetter amtskommunerne oplysninger om indvindingsmængde og kvaliteten af vand fra vandforsyningsanlæg til Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) /1-2/. Andre relevante referencer i denne sammenhæng udgøres af /3-4/.

Mht. indberetningen af indvundne vandmængder fremgår det af bekendtgørelsen, jf. § 25, at anlæggets ejer skal sende indberetning til kommunalbestyrelsen om anlæggets årsindvinding opgjort for tiden 1. januar til 31. december. Indberetningen skal ske inden 1. februar det følgende år. Kommunalbestyrelsen fremsender inden 1. april indberetningerne om årsindvinding til amtsrådet.

Attester om laboratorieundersøgelser af vandkvaliteten skal, jf. § 28, sendes fra det undersøgende laboratorium i digital form og på et af Miljøstyrelsen fastsat format til ejeren af vandforsyningsanlægget, kommunalbestyrelsen og amtsrådet. Hvis kravene til drikkevandets kvalitet ikke er overholdt, skal resultaterne af undersøgelsen også sendes til embedslægeinstitutionen. Indberetningen til amtsrådet skal ske på digital form og på et af Miljøstyrelsen fastsat format.

Amtsrådet skal indberette de oplysninger, amtsrådet modtager fra kommunalbestyrelser og laboratorier om indvindingsmængde fra vandforsyningsanlæg og kvaliteten af vand fra vandforsyningsanlæg til GEUS på digital form på et af Miljøstyrelsen fastsat format. Data indberettes en gang årligt fra amterne til GEUS. Deadline for denne indberetning er fastsat til 1. juni. Miljøstyrelsen er opmærksom på, at der for den del af indeværende år (2001), hvor bekendtgørelsen ikke har været i kraft, og hvor der således ikke har været mulighed for at kræve digital indberetning fra laboratorierne, kan der eksistere problemer med at indberette data i overensstemmelse med nærværende vejledning.

Vejledning om indberetning af drikkevandsdata fastsætter således det format, som altså jf. bekendtgørelsen anvendes af både amtskommunerne og laboratorierne ved dataindberetningen.

Forinden indberetning af data foretager amterne en kvalitetskontrol, der dels består af en datakontrol, omfattende eksempelvis analyseværdier og enheder, og dels en kontrol af STANDAT-syntaksen. De dannede STANDAT-filer kontrolleres med STANDAT Service Programmel – SSP. Fejlrapportfilen medsendes datadisketten ved indberetningen.

Indberetning sker i dag via fast medie (disketter eller CD-rom). På GEUS foretages der foruden et viruscheck en kontrol af data ved hjælp af SSP. Derefter gennemføres en testindlæsning af datafilerne. Data bliver valideret mod kodelister og indholdet i GEUS database. På denne baggrund bliver der rettet forespørgsler til amterne vedrørende uoverensstemmelser i indberetningen. Endelig indlæsning i GEUS' database foretages først når fejlfri filer er modtaget fra amterne.

Formålet med denne vejledning er at støtte og vejlede amter, laboratorier og vandforsyninger for derved at minimere antallet af fejl i indberetningen. Det skal dog bemærkes, at vejledningen ikke er udtømmende for de behov, som f.eks. amterne har for indberetning af andre datatyper (såsom forureningsundersøgelser m.v.).

Den årlige indberetning udgør grundlaget for Miljøstyrelsens vurderinger af drikkevandets kvalitet i Danmark samt for en videre central indberetning heraf til EU. I forbindelse med indberetningen kontrolleres det, hvorvidt data er fyldestgørende indberettet, og der udarbejdes lister over overskridelser af drikkevandskvalitetskrav.

EU kræver regelmæssige indberetninger om drikkevandets kvalitet i Danmark. Dette medfører, at Miljøstyrelsen skal anvende de regionale data fra drikkevandskontrollen med henblik på hvert 3. år at udarbejde rapporter til EU om drikkevandets tilstand i Danmark. Deadline for indberetningen til EU er 1. oktober.

EU er i særlig grad interesseret i, om kvalitetskravene er overholdt, og om der er givet dispensationer, samt hvad der besluttes for at forbedre vandkvaliteten på vandværker, der ikke overholder kvalitetskravene.

De indberettede data fra amtskommunerne, og herunder Frederiksberg og Københavns Kommune, samles hos GEUS, som forestår en dataoverførsel til Miljøstyrelsen, således at Miljøstyrelsen kan overholde sine forpligtigelser over for EU.

Nærværende vejledning består af tre hovedafsnit. I det første afsnit gives en overordnet beskrivelse af vandforsyningens struktur, og herunder en beskrivelse af, hvem der henholdsvis iværksætter indsamling af data, samt hvem der registrerer de til vandforsyningen knyttede data. Endvidere beskrives, hvorledes data afrapporteres og videresendes til de respektive myndigheder.

Herefter følger et afsnit om indberetning af vandanalyser. I dette gives en beskrivelse af, hvilke STANDAT-emner (GROUP) og tilhørende STANDAT-typer (FIELD), der indgår i STANDAT-filerne ved indberetningen. Tilsvarende for tredje afsnit om indvindingsmængder. I begge afsnit præciseres, hvilke STANDAT-emner og -typer der indberettes, samt hvad de enkelte typer rummer af data.

I sidste afsnit gives en kort opsummering af ændringer og præciseringer i forhold til tidligere års indberetninger.

Der er i det tilhørende appendiks vedlagt eksempelfiler på, hvorledes en indberetningsfil kan opbygges. For nogle af de anvendte STANDAT-typer i indberetningen er tilknyttet en værdikodeliste. De anvendte værdikodelister er vedlagt i vejledningens bilagsdel. Det præciseres, at værdikodelisterne løbende opdateres og udbygges med nye koder, hvorfor det er vigtigt at holde sig ajour med de gældende værdikodelister. Dette kan ske på internetadressen: http://ovs.dmu.dk/5Standat/.

2. Vandforsyningens struktur

Mindre danske vandforsyninger vil typisk have en enkel struktur bestående af:

-  Kildeplads med få indvindingsboringer og tilhørende indvindingsopland,
-  Vandværk med vandbehandling,
-  Ledningsnet til distribution af behandlet vand til forbrugerne.

For langt hovedparten af disse er indvindingen baseret på oppumpet grundvand og efterfølgende behandling af vandet på vandværket ved traditionel beluftning og filtrering i sandfiltre med sigte på iltning og fjernelse af f.eks. metan, svovlbrinte, ammonium, jern og mangan.

For især de større vandforsyninger er det almindeligt med en mere kompleks struktur, hvor det enkelte vandværk pumper vand fra flere kildepladser, og hvor også flere vandværker kan levere behandlet vand til samme ledningsnet.

Figur 2.1
Eksempler på vandforsyningens struktur

Den enkle henholdsvis den mere komplekse struktur for vandforsyningen er illustreret på figur 2.1. Der findes en lang række afvigelser herfra som eksempelvis indvinding baseret på indpumpning af overfladevand og direkte distribution af oppumpet grundvand, som er af en sådan kvalitet, at behandling ikke er nødvendig. Endvidere er det ikke ualmindeligt, at et vandværk af hensyn til forsyningssikkerheden har forbindelsesledninger til andre vandværker.

Nærværende vejledning omhandler indberetningen af data, som angår mængde og kvalitet af indvundet vand i Danmark. For så vidt angår mængder indberettes såvel vand indvundet til drikkevand som vand indvundet til andre formål. Med hensyn til kvalitetsdata for drikkevandskontrol og ledningsnetkontrol indberettes kun data for vand, der skal anvendes som drikkevand, henholdsvis vand til visse industrielle anvendelser, typisk vand anvendt til behandling af fødevarer eller fremstilling af lægemidler. Kvalitetsdata fra indvindinger mindre end 3.000 m3/år indberettes i det omfang, de foreligger. Der skal dog altid ske indberetning for de små indvindinger, hvis vandet anvendes til behandling af fødevarer eller rensning af malkeudstyr. For boringskontrol indberettes alle foreliggende kvalitetsdata.

Med hensyn til vandkvaliteten dokumenteres denne ved forskellige typer af kontrolanalyser. Hyppighed og omfang af kontrolanalyser fremgår af den til enhver tid gældende bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg:
Boringskontrol: Analyser af prøver af råvand udtaget fra de enkelte indvindingsboringer til vandværker.
Forenklet kontrol: Analyser af vandprøver fra ikke almene anlæg, typisk private enkeltvandforsyninger.
Normal kontrol: Analyser af prøver af behandlet vand fra vandværk.
Udvidet kontrol: Analyser af prøver af behandlet vand fra vandværk.
Sporstof kontrol: Analyser af prøver af behandlet vand fra vandværk til kontrol af indhold af metaller og andre uorganiske sporstoffer.
Kontrol af organiske mikroforureninger: Analyser af prøver af behandlet vand fra vandværk til kontrol af indhold af organiske mikroforureninger.
Begrænset kontrol: Analyser af prøver af vand fra tapsteder på ledningsnet.

På vandværker udføres der løbende – dog alt efter behov – driftsprøver med henblik på overvågning af værkets drift. Driftsprøver angår her de stoffer, som ændres eller fjernes ved vandbehandlingen på vandværkerne. Jf. den traditionelle vandbehandling på danske vandværker angår dette parametrene: methan, svovlbrinte, ilt, pH, ammonium, jern, mangan og aggressivitet. Et andet oplagt eksempel på driftsprøver er kimtalsbestemmelser til overvågning af vandkvalitet efter udbedring af ledningsbrud inden ledningen sættes i drift igen. Det understreges, at sådanne driftsprøver ikke ønskes indberettet. I denne sammenhæng fremhæves det, at prøver analyseret for pesticider og andre specialparametre ikke kan betragtes som driftsprøver men som en kontrol med organiske mikroforureninger og sporstoffer. Disse ønskes dermed altid indberettet.

Hver type af kontrolanalyser omfatter en gruppe af analyseparametre. Herudover kan der indgå supplerende analyseparametre fastlagt f.eks. af vandforsyningens tilsynsmyndighed.

Som supplement til ovennævnte udfører amterne endvidere en overvågning af grundvandets kvalitet under Det Nationale Program for Overvågning af Vandmiljøet 1998-2003 (NOVA-2003) i grundvandsovervågningsområderne (GRUMO) og landovervågningsoplandene (LOOP). Det sker ved regelmæssige analyser af vandprøver fra amternes overvågningsboringer. Indberetning af data fra NOVA-programmet er ikke omfattet af nærværende vejledning, men er beskrevet i en selvstændig teknisk anvisning fra GEUS /3/.

Vandkvaliteten dokumenteres generelt ved analyser for følgende parametre:
Hovedkomponenter af kationer og anioner såsom calcium og magnesium, samt chlorid og sulfat.
Luftarter såsom metan og svovlbrinte.
Fysiske og kemiske egenskaber såsom pH og aggressivitet.
Bakterier.
Uorganiske sporstoffer såsom nikkel, kobber og zink.
Organiske mikroforureninger såsom oliekomponenter, klorerede stoffer og pesticider.

De enkelte stoffer og parametre fremgår af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelser og vejledninger.

Hyppigheden for vandforsyningernes udtagning af prøver til kontrolanalyser afhænger af forsyningens størrelse, idet den foreskrevne hyppighed jf. bekendtgørelsen øges med den udpumpede vandmængde.

Resultaterne af analyserne jf. de forskellige typer af kontrol afrapporteres af pågældende analyselaboratorium. Laboratoriet afrapporterer samtidigt analyseresultaterne til såvel den aktuelle vandforsyning (vandværk) som til en række myndigheder som illustreret på figur 2.2. Indvundne vandmængder afrapporteres af pågældende vandforsyning til kommunen.

Se her!

Figur 2.2
Indberetning af analyseresultater og vandindvinding

For så vidt angår kvalitet af distribueret drikkevand fra vandforsyningerne kontrolleres denne ved analyser af prøver af behandlet vand fra vandværk, jf. normal kontrol og udvidet kontrol, henholdsvis af prøver af vand fra tapsteder på ledningsnet, jf. begrænset kontrol. Visse parametre indgår dog ikke i kontrolanalyserne af behandlet og distribueret vand, såfremt de pågældende parametre ikke findes ved kontrolanalyserne af råvandet, jf. boringskontrol. Dette gælder f.eks. typisk metan og svovlbrinte. Typisk har også indholdet af organiske mikroforureninger som klorerede stoffer og pesticider indgået i analyserne af behandlet og distribueret vand, såfremt de er påvist i råvandet.

Dette forhold er ændret ved den seneste revision af den tidligere bekendtgørelse (nr. 515) om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg, således at drikkevandet fra vandværkerne nu i større udstrækning kontrolleres for organiske mikroforureninger. Data fra boringskontrollen er stadig væsentlige for dokumentationen af kvaliteten af det vand, som leveres til forbrugerne. For yderligere detaljer henvises til bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001.

3. Indberetning af vandanalyser

3.1 Baggrund

Med henblik på dokumentation af kvaliteten af vand distribueret fra danske vandforsyninger indberettes resultater af analyser af følgende vandtyper:
Råvand fra hver enkelt vandindvindingsboring.
Kontrol af behandlet vand (rentvand) udpumpet af vandforsyningerne.
Kontrol af vand distribueret i ledningsnet.

Den overordnede ramme for drikkevandskontrollen er illustreret i figur 3.1. Den samlede indberetning til GEUS foretages af amterne, hvortil analyselaboratorierne rapporterer. Indberetningen af vandanalyser kan således overordnet opdeles i en hierarkisk struktur med følgende kategorier:
Angivelse af anlæg og prøvetype for indberetning.
Identifikation af prøvetagningssted.
Identifikation af prøve udtaget på prøvetagningsstedet.
Angivelse af resultater af analyser for de enkelte analyseparametre.

For hvert anlæg kan der således indberettes data fra flere prøvetagningssteder. Fra hvert prøvetagningssted kan der være udtaget flere vandprøver, og hver vandprøve vil være analyseret for en række parametre.

Se her!

Figur 3.1
Overordnet ramme for drikkevandskontrollen

3.2 Navngivning af filer ved elektronisk indberetning

Ved indberetning til Miljøstyrelsen (GEUS) afleveres der 2 forskellige filer med data om vandanalyser, henholdsvis for:
Data fra boringskontrol ved råvandsanalyser (BK)1.
Data fra drikkevandskontrol på vandværket og data fra drikkevandskontrol på ledningsnettet (DR).

Filerne navngives efter samme princip som datafiler for henholdsvis GRUMO og LOOP overvågningsprogrammerne. Filerne gives et filnavn på 7 karakterer og med filtypen ".DAT". De første to karakterer i filnavnet beskriver hvilken type vandanalyse filen indeholder (dvs. henholdsvis BK og DR). De næste 3 beskriver, hvilket amt indberetningen stammer fra, og de sidste to karakterer i filnavnet angiver, hvilket kalenderår data stammer fra.

Eksempelvis får en fil med data fra boringskontrol af råvandsanalyser fra 1999 fra Viborg Amt (VIB) således filnavnet: BKVIB99.DAT

I vejledningens bilagsdel er givet en liste over forkortelser for amterne samt Frederiksberg og Københavns kommuner.

I vejledningens appendiks er givet eksempel på opbygning af indberetningsfil.

3.3 Generelt om indberetningen

I tabel 3.1 er givet en oversigt over de typer af oplysninger, som skal indeholdes i de enkelte STANDAT-filer ved indberetningen. Oversigten viser indberetningens væsentligste komponenter. Der henvises i øvrigt til de mere detaljerede tabeller i de følgende afsnit.

Udtagningssteder for vandprøver fra indvindingsboringer til boringskontrol identificeres ved DGU-numrene for de pågældende boringer. Dette omtales nærmere i afsnit 3.6.

Udtagningssteder for drikkevandsprøver (rentvandsprøver) fra vandværk og prøver af vand fra ledningsnet identificeres ved anlægsnumre samt for ledningsnet angivelse af prøvetagningssted. Angivelse af anlægsnumre omtales nærmere i det følgende.

For så vidt angår data for de enkelte analyseparametre indberettes disse på ensartet vis for prøver fra indvindingsboringer henholdsvis prøver af vand fra vandværker og fra ledningsnet.

Tabel 3.1
Oversigt over væsentlige komponenter ved indberetning af vandanalyser til GEUS

 

Boringskontrol

Drikkevand

Ledningsnet

Filnavn

BKXXXYY.DAT

DRXXXYY.DAT

DRXXXYY.DAT

Identifikation
af amt

Amtsnr.

Amtsnr.

Amtsnr.

Amts navn

Amts navn

Amts navn

Anlægs- identifikation

 

Kommunenr.

Kommunenr.

 

Anlægsnr.

Anlægsnr.

 

Underanlægsnr.

Underanlægsnr.

Type og navn

 

Virksomhedstype

Virksomhedstype

 

Navn

Navn

Identifikation af prøvetagnings- sted

DGU-borings nummer

 

Prøvetagnings- sted

Identifikation af vandprøver

Tidspunkt for prøvetagning

Tidspunkt for prøvetagning

Tidspunkt for prøvetagning

Indtagsidentifikation

 

 

Formål

Formål

Formål

Omfang

Omfang

Omfang

Data for hver enkelt parameter

Analyselaboratorium

Analyse- laboratorium

Analyse- laboratorium

Analyseparameter

Analyseparameter

Analyse- parameter

Analysemetode

Analysemetode

Analysemetode

Analyseværdi

Analyseværdi

Analyseværdi

Enhed

Enhed

Enhed

Detektionsgrænse

Detektionsgrænse

Detektionsgrænse

3.3.1 Identifikation af amt

Til identifikation af indberetter angives øverst i hver enkelt fil oplysninger om indberetter og indberetningstidspunkt. Endvidere angives en definition af tegnsæt, datoformat, UTM-korttype og -zone. I tabel 3.2 er givet eksempel på opbygning af en fil header for en indberetningsfil. Det bemærkes, at dato jf. tabel 3.2 indberettes i formatet YYYYMMDD eksempelvis 20010516.

Tabel 3.2
Eksempel på oplysninger, der indgår øverst i de filer, der indberettes

HEADER

 

V1.1

Version

CODE PAGE 850

Tegnsæt

YYYYMMDD

Datoformat

Viborg Amt

Afsendervirksomhed

GEUS

Modtagervirksomhed

20000530

Udtræksdato

Gælder for amtets
generering af
indberetningsfil

17

Udtrækstime

06

Udtræksminut

UTM

Kortprojektion

32

Kortzone

 

Bemærkning

3.3.2 Anlægsidentifikation

Ved indberetning af data for drikkevandsprøver fra vandværker og prøver af vand fra ledningsnet anføres en identifikation af anlæg for prøvetagning, jf. tabel 3.3 og 3.4.

Tabel 3.3
Emne for identifikation af anlæg ved virksomhedsnummer
GROUP 00000000: Virksomhedsregister

Parameter

GROUP 00000000

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Kommune nr.

FIELD 00000033

STD00001

STANDAT-kode for beliggenheds-
kommune vælges fra kodeliste

219

Hillerød

Virksomheds-
type

FIELD 00001708

STD00118

STANDAT-kode: bogstavkode for virksomheds-
gruppe samt

V02

Private fælles vandforsynings-
anlæg

 

FIELD 00001709

 

løbenr. inden for virksomheds-
gruppe

 

 

Virksomheds-
løbenr.

FIELD 00000036

-

Virksomhedens løbenummer

000376

 

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

Til beskrivelse og identifikation af de enkelte anlæg anvendes nedenstående:
Kommunenr.
Anlægsnr.
Underanlægsnr.

Kommunenr., Anlægsnr. og Underanlægsnr. anføres altid. Såfremt et anlæg ikke er tildelt et Underanlægsnr. anføres her 00. Derudover kan typerne virksomhedsløbenr. og anlægstype anføres, såfremt dette ønskes.

Endvidere indberettes virksomhedstype under GROUP 00000000. Det bemærkes, at for nogle amter indgår virksomhedstype i anlægsidentifikationen. Dette må opretholdes, såfremt virksomhedstype her sikrer entydig anlægsidentifikation, men i øvrigt bør der arbejdes hen imod, at kombinationen af Kommunenr., Anlægsnr. og Underanlægsnr. udgør den entydige anlægsidentifikation.

Det bemærkes, at ved indberetning af indvindingsanlæg i GROUP 00003200, jf. tabel 3.4, anføres anlæggets koordinater altid (FIELD 00000047 og 48). Der anføres f.eks. koordinater relateret til punkt i vandværksbygning.

Tabel 3.4
Emne for identifikation af anlæg
GROUP 00003200: Vandværk

Parameter

GROUP 00003200

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Anlægstype

FIELD 00001546

-

Anlægstype

20

 

Anlægsnummer

FIELD 00001158

-

Anlægsnummer

0005

 

Underanlægs-nummer

FIELD 00001160

-

Underanlægs-
nummer

01

 

Vandværksnavn

FIELD 00001236

-

Angiver navnet på vandværket

Ullerød vandværk

 

Vejnavn og husnr.

FIELD 00001238

-

Angiver adresse på vandværket

Kæret 3

 

Stednavn

FIELD 00001124

-

Stednavn

Gadevang

 

Postnummer

FIELD 00000756

STD00002

Postnummer

3400

Hillerød

X-koordinat

FIELD 00000047

-

UTM centerkoordinat X-værdi, meter

704000

 

Y-koordinat

FIELD 00000048

-

UTM centerkoordinat Y-værdi, meter

6204000

 

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

Det er vigtigt, at der sikres entydighed i anlægsidentifikationen. Det gøres enklest ved at sikre, at kombinationen af Kommunenr., Anlægsnr. og Underanlægsnr. er entydig – og bevares uændret i hele anlæggets levetid. Ændringer i anlægsidentifikationen bør altså så vidt muligt undgås. Hvis et amt alligevel har fundet det nødvendigt at fortage sådanne ændringer, er det uhyre vigtigt, at disse ændringer indberettes til GEUS. Der findes p.t. ikke STANDAT-koder, der kan anvendes i denne forbindelse, så ændringer må indberettes som regnearks-filer eller lignende.

STANDAT-koderne for virksomhedstype i STD00118 giver mulighed for at benytte 2 forskellige opdelinger af anlæggene:

  1. Anvendelse af de generelle koder, der dækker alle typer virksomheder. Her hedder "vandforsyning" M42, "landbrug med blandet husdyrhold" L03, "privat helårsbolig" P01 osv.
  2. Anvendelse af de specielle vandindvindingskoder ensbetydende med alle koder der starter med "V". Her hedder "offentligt fælles vandforsynings-anlæg" V01, "markvanding" V40, "husholdning, 1-2 husstande" V95 osv.

Det anbefales at benytte den sidste mulighed, altså "V"-numrene. Det er også det system, som benyttes af de fleste amter. Der findes en formel mulighed for at anvende særlige "brugerdefinerede" virksomhedstyper, der anføres som W01, W02 osv. Da disse kun har lokal gyldighed, kan de ikke anvendes i en landsdækkende database. Derfor henstilles det, at disse "W"-numre ikke benyttes og at de i givet fald udelades af indberetningen, da de skaber problemer for SSP3.

Til angivelse af virksomhedstype er også kodelisten STD00074 blevet anvendt. Det er en ældre, mindre omfattende udgave af kodelisten STD00118. Der er mange forskelle mellem de to lister, men alle "V"-numrene i STD00074 findes uændret i STD00118. Dette betyder, at amter der bruger "V"-numrene, uden problemer kan skifte fra STD00074 til STD00118. Der skal blot rettes i STANDAT-filens definitionsdel, således at der benyttes FIELD 00001708 og 1709 i stedet for FIELD 00000034 og 35, jf. også tabel 3.3. Det anbefales derfor, at alle amter fremover indberetter efter den nye kodeliste STD00118.

3.3.3 Identifikation af ledningsnet

For vandforsyninger med en enkel struktur, hvor vand til et ledningsnet kun udpumpes fra ét vandværk, bør data fra drikkevandskontrol på ledningsnettet henføres til anlægsidentifikationen for det pågældende vandværk.

For vandforsyninger med en mere kompleks struktur, hvor flere vandværker leverer vand til samme ledningsnet, bør ledningsnettet oprettes med egen anlægsidentifikation. Data fra drikkevandskontrol på ledningsnettet henføres herefter til ledningsnettets anlægsidentifikation.

3.3.4 Strukturelle sammenhænge

Eventuelle strukturelle sammenhænge mellem vandværker (hovedanlæg overfor underanlæg) kan angives ved anvendelse af typen Underanlægsnr. Hovedanlægget har så Underanlægsnr. 00, mens underanlæggene har numrene 01, 02 osv. Mere komplicerede sammenhænge er det ikke muligt at registrere med STANDAT's nuværende opbygning. Anvendelse af typen Virksomhedsløbenr. til angivelse af strukturelle sammenhænge bør undgås, da der ikke er fastlagt en entydig måde at gøre dette på. Virksomhedsløbenr. benyttes i forvejen på flere forskellige måder af de enkelte amter.

3.4 Drikkevandskontrol på vandværket

3.4.1 Identifikation af vandprøver

Drikkevandsprøver udtaget på vandværk identificeres, jf. tabel 3.5, ved:
Tidspunkt for prøvetagning: Der anføres dato (i formatet YYYYMMDD) og klokkeslæt (time og minut).

Tabel 3.5
Emne for identifikation af drikkevandsprøve udtaget på vandværk
GROUP 00003210: Vandværk, rentvandsprøver

Se her!

Det understreges, at korrekt angivelse af tid for prøvetagning er nødvendig for efterfølgende identifikation af vandprøverne.

Denne identifikation suppleres ved angivelse af prøvejournal nr., men det bemærkes, at samme prøvejournal og dermed journal nr. kan indeholde flere prøver

For så vidt angår laboratorium angives det laboratorium, som er overordnet ansvarlig for prøven. Det bemærkes, at på parameterniveau angives det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter (se afsnit 3.4.2).

Med hensyn til formål præciseres det, at der bør anføres kode "05" (Drikkevandskontrol, vandværk) fra kodeliste STD00146 under FIELD 0001773. Dette sikrer angivelse af, at der er tale om kontrol af en drikkevandsprøve udtaget på vandværk.

Med hensyn til omfang af analysen præciseres det, at der bør anvendes FIELD 00001774 (og ikke 00001239) for angivelse af omfang af analyse. Til FIELD 00001774 hører kodelisten STD00147.

Prøvetager markeres under FIELD 00001538.

Endeligt er der et bemærkningsfelt, som giver muligheder for at give en beskrivelse af særlige forhold under vandprøvetagningen.

Med hensyn til omprøver henvises til afsnit 3.7.

3.4.2 Data for hver enkelt parameter

Nedenfor er listet de data, der skal indgå for hver parameter (jf. tabel 3.6A):

Tabel 3.6a
Emne for analyse af drikkevandsprøve udtaget på vandværk
GROUP 00003211: Vandværk, rentvandsprøve analyse

Parameter

GROUP 00003211

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Laboratorium

FIELD 00000601

STD00032

STANDAT-kode for analyse-
laboratorium vælges fra kodeliste

0112

Steins Labora-
torium A/S

Prøvejournal nr.

FIELD 00001219

-

Prøvejournalens løbenummer

A101-1111

 

Analyseparameter

FIELD 00000095

STD00019

STANDAT-kode for analyse-
parameter vælges fra kodeliste

1591

Chlorid

Analysemetode

FIELD 00000101

STD00018

STANDAT-kode for målemetode vælges fra kodeliste

0027

DS 249

Attribut

FIELD 00001114

STD00217

Attributter til analyseresultater 1).
Følgende kan anvendes:
> større end;
< mindre end;
! resultat anvendes ikke

<

 

Analyseværdi

FIELD 00000622

-

Angivelse af det målte resultat

5

 

Enhed

FIELD 00000100

STD00016

STANDAT-kode for måleenhed vælges fra kodeliste

0001

mg/l

Detektionsgrænse

FIELD 00001450

-

Angivelse af detektionsgrænse

5

 

Analysested

FIELD 00001676

STD00109

STANDAT-kode for stedet for udførelse af analyse vælges fra kodeliste

02

Labora-
torium

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

1) Attribut: Indtil detektionsgrænser og usikkerheder for alle metoder (f.eks. aggr. CO2) er fastlagt, kan det være nødvendigt at angive 0 som resultat. Dette gøres i pågældende tilfælde ved angivelse af 0 som attribut til analyseresultatet.
Laboratoriekode: Kode for det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Prøvejournal nr.: Der angives journal nr. for pågældende prøvejournal fra det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Analyseparameter: Kode for den analyserede parameter. I bilag 2 er givet en liste over udvalgte koder for analyseparametre. Som udgangspunkt bør disse koder anvendes.
Analysemetode: Kode for den anvendte analysemetode anføres.
Attribut: Kan være: <, > og !. Her angives eksempelvis et "<" som attribut fulgt af angivelse af detektionsgrænsen under typen analyseværdi, hvis indholdet i prøven har været under detektionsgrænsen, eller et "!" som attribut, såfremt resultatet skønnes fejlbehæftet.
Analyseværdi: Værdien som er målt af laboratoriet svarende til den angivne enhed. Det bemærkes at decimalpunktet i analyseværdier skal være et "punktum" og ikke et "komma". Det bemærkes endvidere, at analyseresultatet 0.00 ikke kan forekomme. I stedet angives et "<" som attribut fulgt af angivelse af detektionsgrænsen i analyseværdifeltet.
Enhed: Kode for enheden tilhørende analyseværdien angives. I listen over udvalgte koder for analyseparametre i bilag 2 er anført tilhørende enheder. Disse eller enheder, der umiddelbart kan omregnes hertil, benyttes ved indberetningen.
Detektionsgrænse: Detektionsgrænsen for analysen angives som beskrevet i Bekendtgørelse nr. 637 af 30. juni 1997 om kvalitetskrav til miljømålinger. Der angives detektionsgrænse gældende for den udførte analyse på det pågældende laboratorium. Detektionsgrænsen skal angives i samme enhed som analyseværdien.
Analysested: Kode for, hvor analysen er udført (i felten, på laboratorium m.v.).

Prøveidentifikationen udgøres jf. ovennævnte af tidspunkt for prøvetagningen.

Såfremt der er foretaget en vurdering af vandprøven, kan der også indberettes parametre herfor (jf. tabel 3.6B):

Tabel 3.6b
Emne for vurdering af drikkevand
GROUP 00003249: Vurdering af drikkevand

Parameter

GROUP 00003249

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Laboratorium

FIELD 00000601

STD00032

STANDAT-kode for analyselaboratorium vælges fra kodeliste

0112

Steins Labora-
torium A/S

Prøvejournal nr.

FIELD 00001219

-

Prøvejournalens løbenummer

A101-1111

 

Lugt

FIELD 00001055

STD00017

Kode for lugt

01

Ingen lugt

Smag

FIELD 00001677

STD00110

Kode for smag

02

Normal

Udseende

FIELD 00001678

STD00111

Kode for udseende

01

Klar

Farve

FIELD 00001679

STD00112

Kode for farve

01

Ingen

Analysested

FIELD 00001676

STD00109

STANDAT-kode for stedet for ud-førelse af analyse vælges fra kodeliste

02

Labora-
torium

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

Laboratoriekode: Kode for det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Prøvejournal nr.: Der angives journal nr. for pågældende prøvejournal fra det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Lugt: Kode for registreret lugtbedømmelse.
Smag: Kode for registreret smagsbedømmelse.
Udseende: Kode for registreret udseende.
Farve: Kode for registreret farvebedømmelse.
Analysested: Kode for, hvor analysen er udført (i felten, på laboratorium m.v.).

3.5 Drikkevandskontrol på ledningsnettet

Det understreges, at bortset fra angivelsen under formål (FIELD 0001773) er indberetningen af data fra drikkevandskontrol på vandværket i princippet helt tilsvarende til indberetningen af data fra drikkevandskontrol på ledningsnettet. Forskel markeres ved, at kode "06" (Drikkevandskontrol, ledningsnet) eller kode "07" (Drikkevandskontrol hos forbruger) fra kodeliste STD00146 anføres under FIELD 0001773.

3.5.1 Identifikation af vandprøver

Vandprøver udtaget på ledningsnet identificeres, jf. tabel 3.7, ved:
Angivelse af prøvetagningssted (udtagningspunkt).
Tidspunkt for prøvetagning: Der anføres dato (i formatet YYYYMMDD) og klokkeslæt (time og minut).

Tabel 3.7
Emne for identifikation af vandprøve udtaget på ledningsnet
GROUP 00003210: Vandværk, rentvandsprøver

Se her!

Det sted på ledningsnettet, hvor prøven er udtaget (udtagningspunktet), angives ved adresse og tapsted, jf. eksempel i tabel 3.7.

Det understreges, at korrekt angivelse af tid for prøvetagning er nødvendig for efterfølgende identifikation af vandprøverne. Prøvetagningssted og tidspunkt udgør prøveidentifikationen.

Denne identifikation suppleres ved angivelse af prøvejournalnr., men det bemærkes, at samme prøvejournal og dermed journal nr. kan indeholde flere prøver.

For så vidt angår "laboratorium" angives det laboratorium, som er overordnet ansvarlig for prøven. Det bemærkes, at på parameterniveau angives det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter (se afsnit 3.5.2).

Med hensyn til formål præciseres det, at der bør anføres kode "06" (Drikkevandskontrol, ledningsnet) eller kode "07" (Drikkevandskontrol hos forbruger) fra kodeliste STD00146 under FIELD 0001773. Dette sikrer angivelse af, at der er tale om kontrol af en vandprøve udtaget fra ledningsnet. De to koder "06" henholdsvis "07" angiver prøvetagning til kontrol af vandforsyningens ledningsnet henholdsvis prøvetagning til kontrol efter husinstallationer hos forbruger.

Med hensyn til omfang af analysen præciseres det, at der anvendes FIELD 00001774 (og ikke 00001239) for angivelse af omfang af analyse. Til FIELD 00001774 hører kodelisten STD00147.

Prøvetager markeres under FIELD 00001538.

Endeligt er der et bemærkningsfelt, som giver muligheder for at give en beskrivelse af særlige forhold under vandprøvetagningen.

Med hensyn til omprøver henvises der til afsnit 3.7.

3.5.2 Data for hver enkelt parameter

Nedenfor er listet de data, der, jf. tabel 3.8A, indgår for hver parameter:
Laboratoriekode: Kode for det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Prøvejournal nr.: Der angives journal nr. for pågældende prøvejournal fra det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Analyseparameter: Kode for den analyserede parameter. I bilag 2 er givet en liste over udvalgte koder for analyseparametre. Som udgangspunkt bør disse koder anvendes.
Analysemetode: Kode for den anvendte analysemetode anføres.
Attribut: Kan være: <, > og !. Her angives eksempelvis et "<" som attribut fulgt af angivelse af detektionsgrænsen under typen analyseværdi, hvis indholdet i prøven har været under detektionsgrænsen, eller et "!" som attribut, såfremt resultatet skønnes fejlbehæftet.
Analyseværdi: Værdien som er målt af laboratoriet svarende til den angivne enhed. Det bemærkes at decimalpunktet i analyseværdier skal være et "punktum" og ikke et "komma". Det bemærkes endvidere, at analyseresultatet 0.00 ikke kan forekomme. I stedet angives et "<" som attribut fulgt af angivelse af detektionsgrænsen under værdi.
Enhed: Kode for enheden tilhørende analyseværdien angives. I listen over udvalgte koder for analyseparametre i bilag 2 er anført tilhørende enheder. Disse eller enheder, der umiddelbart kan omregnes hertil, benyttes ved indberetningen.
Detektionsgrænse: Detektionsgrænsen for analysen angives. Der angives detektionsgrænse gældende for den udførte analyse på det pågældende laboratorium. Detektionsgrænsen angives i samme enhed som analyseværdien.
Analysested: Kode for, hvor analysen er udført (i felten, på laboratorium m.v.).

Tabel 3.8a
Emne for analyse af vandprøve udtaget på ledningsnet
GROUP 00003211: Vandværk, rentvandsprøve analyse

Se her!

Prøveidentifikationen udgøres jf. ovennævnte af prøvetagningssted og tidspunkt.

Såfremt der er foretaget en vurdering af vandprøven, bør der også indberettes parametre herfor (jf. tabel 3.8B):
Laboratoriekode: Kode for det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Prøvejournal nr.: Der angives journal nr. for pågældende prøvejournal fra det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Lugt: Kode for registreret lugtbedømmelse.
Smag: Kode for registreret smagsbedømmelse.
Udseende: Kode for registreret udseende.
Farve: Kode for registreret farvebedømmelse.
Analysested: Kode for, hvor analysen er udført (i felten, på laboratorium m.v.).

Tabel 3.8b
Emne for vurdering af drikkevand
GROUP 00003249: Vurdering af drikkevand

Parameter

GROUP 00003249

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Laboratorium

FIELD 00000601

STD00032

STANDAT-kode for analyse- laboratorium vælges fra kodeliste

0112

Steins Laboratorium A/S

Prøvejournal nr.

FIELD 00001219

-

Prøvejournalens løbenummer

A101-1111

 

Lugt

FIELD 00001055

STD00017

Kode for lugt

01

Ingen lugt

Smag

FIELD 00001677

STD00110

Kode for smag

02

Normal

Udseende

FIELD 00001678

STD00111

Kode for udseende

01

Klar

Farve

FIELD 00001679

STD00112

Kode for farve

01

Ingen

Analysested

FIELD 00001676

STD00109

STANDAT-kode for stedet for ud-førelse af analyse vælges fra kodeliste

02

Laboratorium

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

Det bemærkes, at selvom vandanalyserne for henholdsvis drikkevandskontrol fra vandværker samt drikkevandskontrol fra ledningsnettet normalt ikke har samme analysepakke, er det dog de samme oplysninger, der indberettes sammen med de enkelte parametre.

3.6 Boringskontrol af råvand

3.6.1 Identifikation af prøvetagningssted

Indledningsvist under identifikationen indberettes kommune nr. under GROUP 00000000. Herefter udgøres identifikation af prøvetagningssted for indvindingsboringer for vandprøver til boringskontrol af (jf. tabel 3.9):
DGU-borings nummer beskrives ved 3 STANDAT-typer, henholdsvis atlasblad, løbenummer og efterstillet bogstav (kræver således 3 linier i STANDAT-filen).

Tabel 3.9
Emne for identifikation af råvandsboring
GROUP 00003400: Grundvandskontrol

Se her!

Det understreges, at efterstilet bogstav i boringsnummeret skal være stort bogstav eller blank.

Til kontrol af at DGU-nr. er korrekt indtastet indberettes boringens UTM-koordinater. Endvidere kan Anlægsnr. og Underanlægsnr. anføres. Såfremt et anlæg ikke er tildelt et Underanlægsnr. anføres her 00.

3.6.2 Identifikation af vandprøver

Vandprøver udtaget fra indvindingsboringer identificeres ved (jf. tabel 3.10):
Indtagsnummer i boringen.
Dybde til top af øverste filter i indtaget i m u.t. med to decimaler.
Tidspunkt for prøvetagning: Der anføres dato (i formatet YYYYMMDD) og klokkeslæt (time og minut).

Tabel 3.10
Emne for identifikation af råvandsprøve til boringskontrol
GROUP 00003440: Grundvand, råvandsprøve

Se her!

For indberetning af boringskontroldata for vandindvindingsboringer understreges det, at kode "12" ("Boringskontrol, drikkevandsindvinding") fra kodeliste STD00146 bør anføres under FIELD 0001773 ("formål"). Dette gøres med henblik på at skelne mellem boringskontroldata fra vandindvindingsboringer henholdsvis data fra analyser af vand fra f.eks. markvandingsboringer og afværgepumpninger.

Prøvetager markeres under FIELD 00001538.

Udtagningsudstyr kan angives under FIELD 00001045.

For så vidt angår laboratorium angives det laboratorium, som er overordnet ansvarlig for prøven. Det bemærkes, at på parameterniveau angives det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter (se afsnit 3.6.3).

Endeligt er der et bemærkningsfelt, som giver muligheder for at give en beskrivelse af særlige forhold under vandprøvetagningen.

Med hensyn til omprøver henvises der til afsnit 3.7.

3.6.3 Data for hver enkelt parameter

Nedenfor er listet de data, der skal indgå for hver parameter (jf. tabel 3.11A):

Tabel 3.11a
Emne for analyse af råvandsprøve udtaget til boringskontrol
GROUP 00003441: Grundvand, råvandsprøve, analyse

Se her!
Laboratoriekode: Kode for det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Prøvejournal nr.: Der angives journal nr. for pågældende prøvejournal fra det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Filtrering. Kode for, hvorvidt prøven er filtreret på prøvetagningsstedet i forbindelse med prøvetagning.
Forbehandling: Kode for forbehandling af prøverne.
Analyseparameter: Kode for den analyserede parameter. I bilag 2 er givet en liste over udvalgte koder for analyseparametre. Som udgangspunkt bør disse koder anvendes.
Analysemetode: Det angives, hvilken analysemetode, der er anvendt.
Attribut: Kan være: <, > og !. Her angives eksempelvis et "<" som attribut fulgt af angivelse af detektionsgrænsen under typen analyseværdi, hvis indholdet i prøven har været under detektionsgrænsen, eller et "!" som attribut, såfremt resultatet skønnes fejlbehæftet.
Analyseværdi: Værdien som er målt af laboratoriet svarende til den angivne enhed. Det bemærkes at decimalpunktet i analyseværdier skal være et "punktum" og ikke et "komma". Det bemærkes endvidere, at analyseresultatet 0.00 ikke kan forekomme. I stedet angives som analyseværdi et "<" som attribut fulgt af angivelse af detektionsgrænsen i analyseværdifeltet.
Enhed: Kode for enheden tilhørende analyseværdien angives. I listen over udvalgte koder for analyseparametre i bilag 2 er anført tilhørende enheder. Disse eller enheder, der umiddelbart kan omregnes hertil, benyttes ved indberetningen.
Detektionsgrænse: Detektionsgrænsen for analysen angives som beskrevet i Bekendtgørelse nr. 637 af 30. juni 1997 om kvalitetskrav til miljømålinger. Der angives detektionsgrænse gældende for den udførte analyse på det pågældende laboratorium. Detektionsgrænsen angives i samme enhed som analyseværdien.
Analysested: Kode for, hvor analysen er udført (i felten, på laboratorium m.v.).

Prøveidentifikationen udgøres jf. ovennævnte af indtagsnummer, dybde til top af øverste filter i indtaget og tidspunkt for prøvetagningen.

Såfremt der er foretaget en vurdering af vandprøven, kan der også indberettes parametre herfor (jf. tabel 3.11B):

Tabel 3.11b
Emne for vurdering af grundvand
GROUP 00003449: Vurdering af grundvand

Parameter

GROUP 00003449

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Laboratorium

FIELD 00000601

STD00032

STANDAT-kode for analyse- laboratorium vælges fra kodeliste

0112

Steins Laboratorium A/S

Prøvejournal nr.

FIELD 00001219

-

Prøvejournalens løbenummer

A101-1111

 

Lugt

FIELD 00001055

STD00017

Kode for lugt

01

Ingen lugt

Smag

FIELD 00001677

STD00110

Kode for smag

02

Normal

Udseende

FIELD 00001678

STD00111

Kode for udseende

01

Klar

Farve

FIELD 00001679

STD00112

Kode for farve

01

Ingen

Analysested

FIELD 00001676

STD00109

STANDAT-kode for stedet for ud-førelse af analyse vælges fra kodeliste

02

Laboratorium

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

Laboratoriekode: Kode for det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Prøvejournalnr.: Der angives journalnr. for pågældende prøvejournal fra det laboratorium, der har analyseret den pågældende parameter.
Lugt: Kode for registreret lugtbedømmelse.
Smag: Kode for registreret smagsbedømmelse.
Udseende: Kode for registreret udseende.
Farve: Kode for registreret farvebedømmelse.
Analysested: Kode for, hvor analysen er udført (i felten, på laboratorium m.v.).

3.7 Omprøver

Indledningsvis understreges det, at der er forskel på supplerende prøver og erstattende omprøver:
Resultater af en supplerende prøve underbygger eller stiller spørgsmål ved resultaterne af en oprindelig prøve. For sidstnævnte tilfælde er det oprindelige resultatet dog ikke nødvendigvis fejlbehæftet. Sidstnævnte kan eksemplificeres ved påvisning af et lavt indhold af et pesticid i en oprindelig prøve men ingen påvisning af samme i en supplerende prøve. Begge resultater kan være korrekte.
Resultater af en omprøve erstatter (for en eller flere analyseparametre) resultaterne af en oprindelig prøve. Der foretages således en sammenligning af resultaterne, og det vurderes, at (nogle af) resultaterne af den oprindelige prøve sandsynligvis er fejlbehæftede.

For en omprøve bør det ved indberetningen angives, hvilken relation omprøven har til den oprindelig prøve. For omprøver anføres følgende ved indberetningen:
At der er tale om en omprøve.
Relation til oprindelig prøve.

For såvel drikkevandsprøve fra vandværk og ledningsnet (GROUP 00003210) som råvandsprøve fra indvindingsboring (GROUP 00003440) gøres dette ved markering under typen omfang (FIELD 00001774) (jf. tabel 3.12). Her vælges koden 07 for omprøve fra kodelisten STD00147.

Tabel 3.12
Eksempel på markering af omprøve i STANDAT-emne for identifikation af drikkevandsprøve udtaget på vandværk

Se her!

For omprøver indberettes endvidere en relation til den oprindelige prøve for omprøven. Dette gøres under særskilt emne for omprøver (GROUP 00003212 henholdsvis 00003442), jf. tabel 3.13A og B. Her indberettes:
Identifikation af oprindelig prøve ved angivelse af laboratorium og prøvejournal nr. for det laboratorium, der har håndteret den oprindelige prøve, samt ved angivelse af tidspunkt for udtagning af oprindelig prøve ved dato (i formatet YYYYMMDD) og klokkeslæt (time og minut).
Omprøvens status i forhold til den oprindelige prøve angives ved valg fra kodeliste. Det anføres således, hvorvidt resultaterne af den oprindelig prøve erstattes eller suppleres af omprøvens resultater.

Tabel 3.13a
Emne for identifikation af oprindelig drikkevandsprøve ved indberetning af omprøve
GROUP 00003212: Vandværk, rentvandsprøver, omprøver

Se her!

Tabel 3.13b
Emne for identifikation af oprindelig råvandsprøve ved indberetning af omprøve
GROUP 00003442: Grundvand, råvandsprøve, omprøver

Se her!

I det omfang resultaterne af den oprindelige prøve erstattes af omprøvens resultater, bør dette markeres for den oprindelige prøve. Dette gøres ved, at de resultater af den oprindelige prøve, der vurderes som fejlbehæftede, markeres ved tegnet "!" som attribut (FIELD 00001114) til analyseresultatet, jf. tabel 3.14.

Tabel 3.14
Eksempel på markering af oprindelig prøve i STANDAT-emne for analyse af drikkevandsprøve udtaget på vandværk (oprindelig prøve som erstattes af omprøve)

Se her!

Dette gælder for såvel drikkevandsprøve fra vandværk og vandprøve fra ledningsnet (GROUP 00003211) som råvandsprøve fra indvindingsboring (GROUP 00003441).

1 Filen kan indeholde andre typer af data. Det understreges derfor, at det er vigtigt at prøvetagningens formål er korrekt anført jf. afsnit 3.6.2

4. Indberetning af indvindingsmængder

4.1 Baggrund

Indvindingen skal opgives for samtlige indvindere således både fællesanlæg og enkeltindvindinger.

Målsætningen er en opgørelse af den totale indvundne vandmængde i det enkelte amt.

4.2 Elektronisk indberetning

Data for indvindingsmængder indberettes samlet på en fil sammen med data for drikkevandskontrol jf. afsnit 3.2. (dvs. de første to karakterer i filnavnet er DR).

For de amter, hvor dette ikke p.t. er teknisk muligt, indberettes data for indvindingsmængder selvstændigt. Filerne hertil navngives efter samme princip som omtalt i afsnit 3.2. Filerne gives et filnavn på 7 karakterer og med filtypen ".DAT". De første to karakterer i filnavnet skal her være VR for indvindingsdata. Data for drikkevandskontrollen indberettes i filer, hvor de første to karakterer i filnavnet er DR.

Såfremt indvindingsmængder og drikkevandskontrol indberettes i separate filer, skal oplysningerne om det enkelte anlæg (navn, adresse, koordinater m.v.) indberettes i filen med data for indvindingsmængder (VR) (jf. tabel 3.4).

Det bemærkes endvidere, at det anvendte decimalpunkt i indberetningsfilerne er "punktum" og ikke "komma".

I vejledningens appendiks er givet eksempler på opbygning af indberetningsfiler.

4.3 Generelt om indberetning

I tabel 4.1 er listet de væsentligste parametre, der skal indgå ved indberetning af vandressourcedata.

Tabel 4.1
Oversigt over hovedkomponenter ved indberetning af indvindingsdata til Miljøstyrelsen

Anlægsidentifikation

Anlægsnummer

Underanlægsnummer

Vandindvinding, indvindingstilladelse

Tilladelsesdato

Udløbsdato

Formål

Vandtype

Tilladt mængde

Myndighed

Vandindvinding, oppumpning

Periode (år)

Oppumpet mængde

Vandindvinding, boringer i drift

DGU-nr. boring

Dato for evt. slut af drift

4.4 Indvindingsmængder

I tilknytning til indberetning af indvindingsmængden indberettes den gældende indvindingstilladelse for det enkelte anlæg (jf. tabel 4.2).

Til identifikation af anlægget angives:
Anlægsnr.
Underanlægsnr.

4.4.1 Indvindingstilladelse

Tilladelsen beskrives ved følgende, jf. tabel 4.2:
Journal nr.: Tilladelsens journalnr. anføres.
Tilladelsesdato: Dato for tilladelsens ikrafttræden.
Udløbsdato: Dato for tilladelsens udløb.
Formål: Kode for indvindingsformålet vælges fra kodelisten.
Vandtype: Kode for vandtypen vælges fra kodelisten.
Tilladt mængde: Den tilladte indvindingsmængde angives i m3 pr. år.
Myndighed: Myndigheden der har udstedt tilladelsen anføres ved valg fra kodelisten.
Vandværksnavn: Vandværkets (anlæggets) navn angives.

Tabel 4.2
Emne for vandindvinding
GROUP 00003100: Vandindvinding

Se her!

4.4.2 Oppumpede vandmængder

Data for selve oppumpningen beskrives, jf. tabel 4.3, ved:
Perioden: Det anføres, hvilken periode vandindvindingen omfatter (opgives i hele år).
Oppumpet mængde: Den samlede oppumpede mængde vand (m3) i indvindingsperioden angives.
Målemetode: Kode der angiver, hvorledes den samlede oppumpede mængde er målt/opgjort.

Tabel 4.3
Emne for data fra vandindvinding
GROUP 00003101: Vandindvinding, oppumpning

Parameter

GROUP 00003101

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

Periode (År)

FIELD00001165

 

Årstal

1998

 

Oppumpet mængde

FIELD00001169

 

Oppumpet mængde

1200000

 

Målemetode

FIELD00001170

STD00013

STANDAT-kode for målemetode vælges fra kodeliste

02

Vandmåler

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

4.4.3 Vandindvindingsboringer i drift

Der indberettes under GROUP 00003299 kun vandværksboringer, som har været i drift som vandforsyningsboringer hele året eller en del af året. Der ønskes indberettet boringer, som har været i egentlig drift, og som ikke blot har været driftstestet. Forsyningsboringerne identificeres (jf. tabel 4.4) ved deres DGU-nr.

Tabel 4.4
Emne for identifikation af vandindvindingsboring
GROUP 00003299: Vandværk, boring

Parameter

GROUP 00003299

Kodeliste

Beskrivelse af STANDAT-type

Eksempel
Indhold i fil

Værdi af kode

DGU-nr.

FIELD 00001183

-

Første del af DGU-nr: Atlasblad

201

 

FIELD 00001184

-

Anden del af DGU-nr: Løbenummer

1501

 

FIELD 00001185

-

Evt. tredje del af DGU-nr: Stort bogstav

A

 

Slutdato

FIELD 00000442

-

Slutdato for drift

19990617

 

Kursiv skrift: Typer som skal være udfyldt ved indberetning - : Ingen kodeliste

DGU-nummeret angives ved følgende tre STANDAT-typer:
1. del af DGU-nr. er cifre der refererer til det atlasblad hvortil boringen henhører.
2. del af DGU-nr. er cifre der angiver boringens løbe nr.
3. del af DGU-nr. består af et efterstillet bogstav (altid stort bogstav). Såfremt boringsnummeret ikke omfatter et bogstav efterlades typen blank.

For så vidt angår slutdato skal der kun indberettes en slutdato, såfremt der er sket en væsentlig ændring i boringens status f.eks. overgang til afværgeboring eller permanent ophør af indvinding fra boringen. I givet fald indberettes slutdato ved angivelse af dato og årstal for afslutning af boringens drift som indvindingsboring.

Indberetning af startdato er ikke nødvendig, idet der her blot ønskes indberettet, om en boring har været i drift i pågældende år. Det er dermed ikke nødvendigt at angive, hvornår driften er startet. Derimod anvendes slutdatoen jf. ovennævnte, hvis der er sket en væsentlig ændring i boringens status.

Det understreges, at hvis der mangler indberetning af de aktive vandindvindings-boringer i GROUP 00003299, kan der ikke skabes forbindelse mellem de data, der tilknyttes en enkelt boring og de data, der tilknyttes et indvindingsanlæg – og det er til stor skade for nyttiggørelsen af data. Det er også vigtigt, at disse oplysninger ajourføres. Derfor skal de aktuelt tilknyttede boringer indberettes hvert år.

5. Ændringer og præciseringer

I tabel 5.1 er givet en opsummering af ændringer og præciseringer til indberetningspraksis som fastlagt ved nærværende vejledning.

Tabel 5.1
Opsummering af ændringer og præciseringer til indberetningspraksis

Vedrørende anlæg:

1

Indvindingsanlæggets identifikation bør opbygges således, at kombinationen af Kommunenr., Anlægsnr. og Underanlægsnr. er entydig.

2

Virksomhedstype angives i STANDAT-typerne 00001708 og 1709 efter kodeliste STD00118 og ikke i STANDAT-typerne 00000034 og 35 efter kodeliste STD00074.

3

Virksomhedstype angives så vidt muligt med de specielle indvindingskoder fra STD00118, der starter med "V". De øvrige kode (f.eks. M42 og L03) anvendes så vidt muligt ikke.

4

Der indberettes altid et underanlægsnr. Hvis et sådant ikke anvendes i den lokale database anføres 00.

5

Ved indberetning af indvindingsanlæg i STANDAT-emne 00003200 skal anlæggets koordinater altid anføres (STANDAT-type 00000047 og 48).

6

Oplysninger om import og eksport af vand (STANDAT-emne 00003320) og vandforsyning (STANDAT-emne 00003330) skal ikke længere indberettes.

7

Oplysninger om de boringer, der er tilknyttet indvindingsanlægget (STANDAT-emne 00003299), indberettes hvert år.

Vedrørende prøver:

8

Ved indberetning af drikkevandsprøver (STANDAT-emne 00003210) skal formål altid angives i STANDAT-type 00001773 efter kodeliste STD00146. Kun koderne "05" (Drikkevandskontrol, vandværk), "06" (Drikkevandskontrol, ledningsnet) og "07" (Drikkevandskontrol hos forbruger) må anvendes. Det er vigtigt at kunne skelne mellem disse prøvetyper, da det er forskellige sæt kvalitetskrav, der gælder.

9

Omprøver skal i omfang (STANDAT-type 00001774) angives med kode "07" (= omprøve). For omprøver skal der endvidere indberettes en relation til den oprindelige prøve for omprøven. Dette gøres under særskilt emne for omprøver (GROUP 00003212 henholdsvis 00003442).

10

Prøveomfang angives i STANDAT-type 00001774 i overensstemmelse med kodeliste STD00147. STANDAT-type 00001239 benyttes ikke mere.

Vedrørende analyser:

11

Laboratoriekode (STANDAT-type 00000601 efter kodeliste STD00032) angives også for hver parameter.

12

Ved indberetning af analyser skal detektionsgrænsen altid angives (STANDAT-type 00001450).

13

Ved indberetning af analyser skal metoden altid angives (STANDAT-type 00000101 efter kodeliste STD00018). Dette gøres for at sikre, at metoden er kendt i de tilfælde, hvor det har betydning for tolkning af resultatet.

14

Ved angivelse af analyseparameter efter kodeliste STD00019 kan der kun benyttes de koder, som fremgår af bilag 2. Undtaget fra denne regel er helt nye parametre.

15

For at minimere risikoen for enhedsfejl bør anvendelsen af enheder standardiseres. Det anbefales derfor, at laboratorierne benytter de enhedskoder (STANDAT-type 00000100 efter kodeliste STD00016), der i bilag 2 er anført ud for den enkelte stofparameter i kodeliste STD00019.

16

Af de tilladte tegn i attribut til analyseresultat (STANDAT-type 00001114) anvendes kun "<", ">" og "!".

Generelt:

17

Datoer skal angives i formatet YYYYMMDD – altså f.eks. 20000516. Dette skal også fremgå af STANDAT-filens header.

18

For boringskontrolanalyser skal analysested altid angives (er analysen foretaget f.eks. i felten eller på laboratoriet)

6. Referencer

/1/ Miljø- og Energiministeriet, 2001.
Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.
Bekendtgørelse nr. 871 af 21. september 2001.
[Tilbage]
  
/2/ Miljøstyrelsen, 1990.
Vejledning om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.
Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 3 / 1990.
[Tilbage]
  
/3/ GEUS, 1999.
Udkast til teknisk anvisning for grundvandsovervågningen.
Version 2, 5. oktober 1999.
[Tilbage]
  
/4/ Miljøstyrelsen, 1997.
Boringskontrol på vandværker.
Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 2 / 1997.
[Tilbage]

Appendiks:
Eksempelfiler

Eksempel på filer til indberetning af drikkevandsdata og vandressourcedata

Bemærk: Det viste eksempel er et brutto-format, der giver mulighed for at indberette alle de oplysninger, der er nævnt i afsnittene "Drikkevandskontrol på vandværket", "Drikkevandskontrol på ledningsnettet", "Omprøver" og "Indvindingsmængder". Afhængig af den aktuelle indberetning kan dele af formatet udelades. Se de enkelte afsnit for detaljer.

Markering med kursiv skrift angiver de felter, der er påkrævet, når det pågældende emne indberettes.

Fil indhold

Forklaring

Tilhørende kodeliste

HEADER

Start på HEADER

V1.1

Version

CODE PAGE 850

Tegnsæt

YYYYMMDD

Datoformat

Københavns Amt

Afsender

015

Afsender kommunenummer

Mette Moser

Afsender sagsbehandlernavn

GEUS

Modtager

999

Modtager kommunenummer

Birgit Ahlgren

Modtager sagsbehandlernavn

20000530

Udtræksdato

17

Udtrækstime

06

Udtræksminut

UTM

Korttype

32

Kortzone

 

Bemærkning

END HEADER

Slut på HEADER

 

DEFINITION

Start på definitionen

 

GROUP 00000000

Start på emne Virksomhedsregister

 

FIELD 00000033

Kode for beliggenhedskommune.

STD00001

FIELD 00001708

Bogstavkode for virksomhedsgruppe.

STD00118

FIELD 00001709

Løbenr. inden for virksomhedsgruppe.

-

FIELD 00000036

Virksomhedens løbenummer.

-

 

GROUP 00003100

Start på emne Vandindvinding

 

FIELD 00001158

Anlægsnummer

-

FIELD 00001160

Underanlægsnummer.

-

FIELD 00000065

Journalnummer

-

FIELD 00001161

Tilladelsesdato. Angiver dato for tilladelse.

-

FIELD 00001162

Udløbsdato. Angiver dato for udløb af tilladelsen.

-

FIELD 00001271

Indvindingsformål.

STD00078

FIELD 00001163

Vandtype. O, G og K
O= Overfladevand,
G = Grundvand,
K = Kildevand

-

FIELD 00001247

Tilladt mængde i m3/år

-

FIELD 00000570

Kode for tilladelsesmyndighed.

STD00027

FIELD 00001236

Vandværksnavn.

-

 

GROUP 00003101

Start på emne Vandindvinding, Oppumpning

 

FIELD 00001165

Årstal.

-

FIELD 00001169

Oppumpet mængde.

-

FIELD 00001170

Målemetode.

STD00013

 

END GROUP

Slut på emne Vandindvinding, Oppumpning

 

 

END GROUP

Slut på emne Vandindvinding

 

 

GROUP 00003200

Start på emne Vandværk

 

FIELD 00001546

Anlægstype. Inddeling fra Kommunedatas gamle vandindvindingssystem.

-

FIELD 00001158

Anlægsnummer

-

FIELD 00001160

Underanlægsnummer.

-

FIELD 00001236

Vandværksnavn.

-

FIELD 00001238

Adresse ved vejnavn og husnr.

-

FIELD 00001124

Stednavn

-

FIELD 00000756

Postnummer

STD00002

FIELD 00000047

UTM centerkoordinat X-værdi, meter.

-

FIELD 00000048

UTM centerkoordinat Y-værdi, meter.

-

 

GROUP 00003210

Start på emne Vandværk, Rentvandsprøve

 

FIELD 00001224

Prøvetagningssted

Disse 4 felter kun påkrævet for prøver fra ledningsnet

-

FIELD 00001125

Adresse på ledningsnet

-

FIELD 00001124

Stednavn

-

FIELD 00000756

Postnummer

STD00002

FIELD 00001127

Dato

-

FIELD 00001220

Timeangivelse: 0 – 23

-

FIELD 00001221

Minutangivelse: 0 – 59

-

FIELD 00001773

Formål

STD00146

FIELD 00001774

Omfang

STD00147

FIELD 00001538

Prøvetager angivet ved initialer eller anden betegnelse for den person eller institution der har udtaget prøven

-

FIELD 00000601

Laboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00000056

FIELD 00000057

FIELD 00000058

Bemærkningsblok. Anvendes til fri tekst

Bemærkningsblok. Anvendes til fri tekst

Bemærkningsblok. Anvendes til fri tekst

-

-

-

FIELD 00000059

Bemærkningsblok. Anvendes til fri tekst

-

 

GROUP 00003211

Start på emne Vandværk, Rentvandsprøve, Analyse

 

FIELD 00000601

Analyselaboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00000095

Analyseparameter

STD00019

FIELD 00000101

Målemetode

STD00018

FIELD 00001114

Attributter til analyseresultater. Følgende kan anvendes:
> større end; < mindre end; ! resultat anvendes ikke

STD00217

FIELD 00000622

Angivelse af det målte resultat

-

FIELD 00000100

Måleenhed

STD00016

FIELD 00001450

Angivelse af detektionsgrænse

-

FIELD 00001676

Stedet for udførelse af analyse

STD00109

 

END GROUP

Slut på emne Vandværk, Rentvandsprøve, Analyse

 

 

GROUP 00003212

Start på emne Vandværk, Rentvandsprøve, Omprøve

 

FIELD 00000601

Laboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00001127

Dato

-

FIELD 00001220

Timeangivelse: 0 – 23

-

FIELD 00001221

Minutangivelse: 0 – 59

-

FIELD 00002195

Omprøvestatus

STD00210

 

END GROUP

Slut på emne Vandværk, Rentvandsprøve, Omprøve

 

 

GROUP 00003249

Start på emne Vurdering af drikkevand

 

FIELD 00000601

Analyselaboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00001055

Lugt

STD00017

FIELD 00001677

Smag

STD00110

FIELD 00001678

Udseende

STD00111

FIELD 00001679

Farve

STD00112

FIELD 00001676

Stedet for udførelse af analyse

STD00109

 

END GROUP

Slut på emne Vurdering af drikkevand

 

 

END GROUP

Slut på emne Vandværk, Rentvandsprøve

 

 

GROUP 00003299

Start på emne Vandværk, Boring

 

FIELD 00001183

Første del af DGU-nummer: Atlasblad

-

FIELD 00001184

Anden del af DGU-nummer: Løbenummer

-

FIELD 00001185

Tredje del af DGU-nummer: Stort bogstav eller blank

-

FIELD 00000442

Slutdato for drift

-

 

END GROUP

Slut på emne Vandværk, Boring

 

 

END GROUP

Slut på emne Vandværk

 

 

END GROUP

Slut på emne Virksomhedsregister

 

 

END DEFINITION

Afslutning på definitionen

 

DATA

Start på indberetning

 

....

 

 

....

 

 

....

 

 

....

 

 

....

 

 

END DATA

Slut indberetning

 

 

Eksempel på filer til indberetning af boringskontroldata

Markering med kursiv skrift angiver de felter, der er påkrævet, når det pågældende emne indberettes.

Fil indhold

Forklaring

Tilhørende kodeliste

HEADER

Start på HEADER

V1.1

Version

CODE PAGE 850

Tegnsæt

YYYYMMDD

Datoformat

Københavns Amt

Afsender

015

Afsender kommunenummer

Mette Moser

Afsender sagsbehandlernavn

GEUS

Modtager

999

Modtager kommunenummer

Birgit Ahlgren

Modtager sagsbehandlernavn

20000530

Udtræksdato

17

Udtrækstime

06

Udtræksminut

UTM

Korttype

32

Kortzone

 

Bemærkning

END HEADER

Slut på HEADER

 

DEFINITION

Start på definitionen

 

GROUP 00000000

Start på emne Virksomhedsregister

 

FIELD 00000033

Kode for beliggenhedskommune.

STD00001

 

GROUP 00003400

Start på emne Grundvandskontrol

 

FIELD 00001183

Første del af DGU-nummer: Atlasblad

-

FIELD 00001184

Anden del af DGU-nummer: Løbenummer

-

FIELD 00001185

Tredje del af DGU-nummer: Stort bogstav eller blank

-

FIELD 00000047

UTM centerkoordinat X-værdi, meter.

-

FIELD 00000048

UTM centerkoordinat Y-værdi, meter.

-

FIELD 00001158

Anlægsnummer

-

FIELD 00001160

Underanlægsnummer

-

 

GROUP 00003440

Start på emne Grundvand, Råvandsprøve

 

FIELD 00001502

Indtagsnummer. Dybeste er nr. 1

-

FIELD 00001263

Filteridentifikation, dybde til top af øverste filter i indtaget i m.u.t.

-

FIELD 00001127

Dato

-

FIELD 00001220

Timeangivelse: 0 – 23

-

FIELD 00001221

Minutangivelse: 0 – 59

-

FIELD 00001538

Prøvetager angivet ved initialer eller anden betegnelse for den person eller institution der har udtaget prøven

-

FIELD 00001045

Udtagningsudstyr

STD00024

FIELD 00000601

Laboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00001773

Formål

STD00146

FIELD 00001774

Omfang

STD00147

FIELD 00000056

FIELD 00000057

FIELD 00000058

Bemærkningslinie. Anvendes til fri tekst

Bemærkningslinie. Anvendes til fri tekst

Bemærkningslinie. Anvendes til fri tekst

-

-

-

FIELD 00000059

Bemærkningslinie. Anvendes til fri tekst

-

 

GROUP 00003441

Start på emne Grundvand, Analyse, Råvandsprøve

 

FIELD 00000601

Analyselaboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00001675

Er prøven filtreret

STD00108

FIELD 00000603

Forbehandling

STD00033

FIELD 00000095

Analyseparameter

STD00019

FIELD 00000101

Målemetode

STD00018

FIELD 00001114

Attributter til analyseresultater. Følgende kan anvendes:
> større end; < mindre end; ! resultat anvendes ikke

STD00217

FIELD 00000622

Angivelse af det målte resultat

-

FIELD 00000100

Måleenhed

STD00016

FIELD 00001450

Angivelse af detektionsgrænse

-

FIELD 00001676

Stedet for udførelse af analyse

STD00109

 

END GROUP

Slut på emne Grundvand, Analyse, Råvandsprøve

 

 

GROUP 00003449

Start på emne Vurdering af grundvand

 

FIELD 00000601

Analyselaboratorium

STD00032

FIELD 00001219

Prøvejournalens løbenummer

-

FIELD 00001055

Lugt

STD00017

FIELD 00001677

Smag

STD00110

FIELD 00001678

Udseende

STD00111

FIELD 00001679

Farve

STD00112

FIELD 00001676

Stedet for udførelse af analyse

STD00109

 

END GROUP

Slut på emne Vurdering af grundvand

 

 

END GROUP

Slut på emne Grundvand, Råvandsprøve

 

 

END GROUP

Slut på emne Grundvandskontrol

 

 

END GROUP

Slut på emne Virksomhedsregister

 

 

END DEFINITION

Afslutning på definitionen

 

DATA

Start på indberetning

 

....

 

 

....

 

 

....

 

 

....

 

 

....

 

 

END DATA

Slut indberetning

 

Bilag

STANDAT-værdikodelister

STD00001 Kommunenummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

000

Ikke oplyst

229

Skibby

373

Næstved

015

Københavns amt

231

Skævinge

375

Nørre-Alslev

020

Frederiksborg amt

233

Slangerup

377

Præstø

025

Roskilde amt

235

Stenløse

379

Ravnsborg

030

Vestsjællands amt

237

Ølstykke

381

Rudbjerg

035

Storstrøms amt

251

Bramsnæs

383

Rødby

040

Bornholms amt

253

Greve

385

Rønnede

042

Fyns amt

255

Gundsø

387

Sakskøbing

050

Sønderjyllands amt

257

Hvalsø

389

Stevns

055

Ribe amt

259

Køge

391

Stubbekøbing

060

Vejle amt

261

Lejre

393

Suså

065

Ringkjøbing amt

263

Ramsø

395

Sydfalster

070

Århus amt

265

Roskilde

397

Vordingborg

076

Viborg amt

267

Skovbo

401

Allinge-Gudhjem

080

Nordjyllands amt

269

Solrød

403

Hasle

085

Hovedstadsrådet

271

Vallø

405

Neksø

101

København

301

Bjergsted

407

Rønne

147

Frederiksberg

303

Dianalund

409

Aakirkeby

151

Ballerup

305

Dragsholm

411

Christiansø

153

Brøndby

307

Fuglebjerg

421

Assens

155

Dragør

309

Gørlev

423

Bogense

157

Gentofte

311

Hashøj

425

Broby

159

Gladsaxe

313

Haslev

427

Egebjerg

161

Glostrup

315

Holbæk

429

Ejby

163

Herlev

317

Hvidebæk

431

Faaborg

165

Albertslund

319

Høng

433

Glamsbjerg

167

Hvidovre

321

Jernløse

435

Gudme

169

Høje-Tåstrup

323

Kalundborg

437

Haarby

171

Ledøje-Smørum

325

Korsør

439

Kerteminde

173

Lyngby-Taarbæk

327

Nykøbing-Rørvig

441

Langeskov

175

Rødovre

329

Ringsted

443

Marstal

181

Søllerød

331

Skælskør

445

Middelfart

183

Ishøj

333

Slagelse

447

Munkebo

185

Tårnby

335

Sorø

449

Nyborg

187

Vallensbæk

337

Stenlille

451

Nørre-Aaby

189

Værløse

339

Svinninge

461

Odense

201

Allerød

341

Tornved

471

Otterup

205

Birkerød

343

Trundholm

473

Ringe

207

Farum

345

Tølløse

475

Rudkøbing

208

Fredensborg-
Humlebæk

351

Fakse

477

Ryslinge

209

Frederikssund

353

Fladså

479

Svendborg

211

Frederiksværk

355

Holeby

481

Sydlangeland

213

Græsted-Gilleleje

357

Holmegård

483

Søndersø

215

Helsinge

359

Højreby

485

Tommerup

217

Helsingør

361

Langebæk

487

Tranekær

219

Hillerød

363

Maribo

489

Ullerslev

221

Hundested

365

Møn

491

Vissenbjerg

223

Hørsholm

367

Nakskov

493

Ærøskøbing

225

Jægerspris

369

Nykøbing Falster

495

Ørbæk

227

Karlebo

371

Nysted

497

Årslev


STD00001 Kommunenummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

499

Aarup

625

Nørre-Snede

765

Hanstholm

501

Augustenborg

627

Tørring-Uldum

767

Hvorslev

503

Bov

629

Vamdrup

769

Karup

505

Bredebro

631

Vejle

771

Kjellerup

507

Broager

651

Aulum-Haderup

773

Morsø

509

Christiansfeld

653

Brande

775

Møldrup

511

Gram

655

Egvad

777

Sallingsund

513

Gråsten

657

Herning

779

Skive

515

Haderslev

659

Holmsland

781

Spøttrup

517

Højer

661

Holstebro

783

Sundsøre

519

Lundtoft

663

Ikast

785

Sydthy

521

Løgumkloster

665

Lemvig

787

Thisted

523

Nordborg

667

Ringkøbing

789

Tjele

525

Nørre-Rangstrup

669

Skjern

791

Viborg

527

Rødding

671

Struer

793

Ålestrup

529

Rødekro

673

Thyborøn-Harboøre

801

Arden

531

Skærbæk

675

Thyholm

803

Brovst

533

Sundeved

677

Trehøje

805

Brønderslev

535

Sydals

679

Ulfborg-Vemb

807

Dronninglund

537

Sønderborg

681

Videbæk

809

Farsø

539

Tinglev

683

Vinderup

811

Fjerritslev

541

Tønder

685

Aaskov

813

Frederikshavn

543

Vojens

701

Ebeltoft

815

Hadsund

545

Aabenraa

703

Galten

817

Hals

551

Billund

705

Gjern

819

Hirtshals

553

Blaabjerg

707

Grenaa

821

Hjørring

555

Blåvandshuk

709

Hadsten

823

Hobro

557

Bramming

711

Hammel

825

Læsø

559

Brørup

713

Hinnerup

827

Løgstør

561

Esbjerg

715

Hørning

829

Løkken-Vrå

563

Fanø

717

Langå

831

Nibe

565

Grindsted

719

Mariager

833

Nørager

567

Helle

721

Midtdjurs

835

Pandrup

569

Holsted

723

Nørhald

837

Sejlflod

571

Ribe

725

Nørre-Djurs

839

Sindal

573

Varde

727

Odder

841

Skagen

575

Vejen

729

Purhus

843

Skørping

577

Ølgod

731

Randers

845

Støvring

601

Brædstrup

733

Rosenholm

847

Sæby

603

Børkop

735

Rougsø

849

Åbybro

605

Egtved

737

Ry

851

Aalborg

607

Fredericia

739

Rønde

861

Års

609

Gedved

741

Samsø

998

Miljøstyrelsen

611

Give

743

Silkeborg

999

Ikke navngivet

613

Hedensted

745

Skanderborg

615

Horsens

747

Sønderhald

617

Jelling

749

Them

619

Juelsminde

751

Århus

621

Kolding

761

Bjerringbro

623

Lunderskov

763

Fjends

STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

0000

Ikke oplyst

1068

København K

1161

København K

0800

Høje Tåstrup

1069

København K

1162

København K

1000

København K

1070

København K

1163

København K

1001

København K

1071

København K

1164

København K

1002

København K

1072

København K

1165

København K

1003

København K

1073

København K

1166

København K

1004

København K

1074

København K

1167

København K

1005

København K

1100

København K

1168

København K

1006

København K

1101

København K

1169

København K

1007

København K

1102

København K

1170

København K

1008

København K

1103

København K

1171

København K

1009

København K

1104

København K

1172

København K

1010

København K

1105

København K

1173

København K

1011

København K

1106

København K

1174

København K

1012

København K

1107

København K

1175

København K

1013

København K

1108

København K

1200

København K

1014

København K

1109

København K

1201

København K

1015

København K

1110

København K

1202

København K

1016

København K

1111

København K

1203

København K

1017

København K

1112

København K

1204

København K

1018

København K

1113

København K

1205

København K

1019

København K

1114

København K

1206

København K

1020

København K

1115

København K

1207

København K

1021

København K

1116

København K

1208

København K

1022

København K

1117

København K

1209

København K

1023

København K

1118

København K

1210

København K

1024

København K

1119

København K

1211

København K

1025

København K

1120

København K

1212

København K

1026

København K

1121

København K

1213

København K

1027

København K

1122

København K

1214

København K

1028

København K

1123

København K

1215

København K

1029

København K

1124

København K

1216

København K

1050

København K

1125

København K

1217

København K

1051

København K

1126

København K

1218

København K

1052

København K

1127

København K

1219

København K

1053

København K

1128

København K

1220

København K

1054

København K

1129

København K

1250

København K

1055

København K

1130

København K

1251

København K

1056

København K

1131

København K

1252

København K

1057

København K

1150

København K

1253

København K

1058

København K

1151

København K

1254

København K

1059

København K

1152

København K

1255

København K

1060

København K

1153

København K

1256

København K

1061

København K

1154

København K

1257

København K

1062

København K

1155

København K

1258

København K

1063

København K

1156

København K

1259

København K

1064

København K

1157

København K

1260

København K

1065

København K

1158

København K

1261

København K

1066

København K

1159

København K

1262

København K

1067

København K

1160

København K

1263

København K


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

1264

København K

1364

København K

1457

København K

1265

København K

1365

København K

1458

København K

1266

København K

1366

København K

1459

København K

1267

København K

1367

København K

1460

København K

1268

København K

1368

København K

1461

København K

1270

København K

1369

København K

1462

København K

1271

København K

1370

København K

1463

København K

1300

København K

1371

København K

1464

København K

1301

København K

1399

København K

1465

København K

1302

København K

1400

København K

1466

København K

1303

København K

1401

København K

1467

København K

1304

København K

1402

København K

1468

København K

1305

København K

1403

København K

1470

København K

1306

København K

1404

København K

1471

København K

1307

København K

1405

København K

1472

København K

1308

København K

1406

København K

1473

København K

1309

København K

1407

København K

1501

København V

1310

København K

1408

København K

1502

København V

1311

København K

1409

København K

1503

København V

1312

København K

1410

København K

1504

København V

1313

København K

1411

København K

1505

København V

1314

København K

1412

København K

1506

København V

1315

København K

1413

København K

1507

København V

1316

København K

1414

København K

1508

København V

1317

København K

1415

København K

1509

København V

1318

København K

1416

København K

1510

København V

1319

København K

1417

København K

1511

København V

1320

København K

1418

København K

1512

København V

1321

København K

1419

København K

1513

København V

1322

København K

1420

København K

1514

København V

1323

København K

1421

København K

1515

København V

1324

København K

1422

København K

1516

København V

1325

København K

1423

København K

1517

København V

1326

København K

1424

København K

1518

København V

1327

København K

1425

København K

1519

København V

1328

København K

1426

København K

1520

København V

1329

København K

1427

København K

1521

København V

1350

København K

1428

København K

1522

København V

1352

København K

1429

København K

1523

København V

1353

København K

1430

København K

1524

København V

1354

København K

1431

København K

1525

København V

1355

København K

1432

København K

1526

København V

1356

København K

1433

København K

1527

København V

1357

København K

1450

København K

1528

København V

1358

København K

1451

København K

1529

København V

1359

København K

1452

København K

1550

København V

1360

København K

1453

København K

1551

København V

1361

København K

1454

København K

1552

København V

1362

København K

1455

København K

1553

København V

1363

København K

1456

København K

1554

København V


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

1555

København V

1635

København V

1721

København V

1556

København V

1650

København V

1722

København V

1557

København V

1651

København V

1723

København V

1558

København V

1652

København V

1724

København V

1559

København V

1653

København V

1725

København V

1560

København V

1654

København V

1726

København V

1561

København V

1655

København V

1727

København V

1562

København V

1656

København V

1728

København V

1563

København V

1657

København V

1729

København V

1564

København V

1658

København V

1730

København V

1567

København V

1659

København V

1731

København V

1568

København V

1660

København V

1732

København V

1569

København V

1661

København V

1733

København V

1570

København V

1662

København V

1734

København V

1571

København V

1663

København V

1735

København V

1572

København V

1664

København V

1736

København V

1573

København V

1665

København V

1737

København V

1574

København V

1666

København V

1738

København V

1575

København V

1667

København V

1739

København V

1576

København V

1668

København V

1748

København V

1577

København V

1669

København V

1749

København V

1600

København V

1670

København V

1750

København V

1601

København V

1671

København V

1751

København V

1602

København V

1672

København V

1752

København V

1603

København V

1673

København V

1753

København V

1604

København V

1674

København V

1754

København V

1605

København V

1675

København V

1755

København V

1606

København V

1676

København V

1756

København V

1607

København V

1677

København V

1757

København V

1608

København V

1700

København V

1758

København V

1609

København V

1701

København V

1759

København V

1610

København V

1702

København V

1760

København V

1611

København V

1703

København V

1761

København V

1612

København V

1704

København V

1762

København V

1613

København V

1705

København V

1763

København V

1614

København V

1706

København V

1764

København V

1615

København V

1707

København V

1765

København V

1616

København V

1708

København V

1766

København V

1617

København V

1709

København V

1770

København V

1618

København V

1710

København V

1771

København V

1619

København V

1711

København V

1772

København V

1620

København V

1712

København V

1773

København V

1621

København V

1713

København V

1774

København V

1622

København V

1714

København V

1775

København V

1623

København V

1715

København V

1776

København V

1624

København V

1716

København V

1777

København V

1631

København V

1717

København V

1778

København V

1632

København V

1718

København V

1799

København V.

1633

København V

1719

København V

1800

Frederiksberg C

1634

København V

1720

København V

1801

Frederiksberg C


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

1802

Frederiksberg C

1876

Frederiksberg C

1970

Frederiksberg C

1803

Frederiksberg C

1877

Frederiksberg C

1971

Frederiksberg C

1804

Frederiksberg C

1878

Frederiksberg C

1972

Frederiksberg C

1805

Frederiksberg C

1879

Frederiksberg C

1973

Frederiksberg C

1806

Frederiksberg C

1900

Frederiksberg C

1974

Frederiksberg C

1807

Frederiksberg C

1901

Frederiksberg C

2000

Frederiksberg

1808

Frederiksberg C

1902

Frederiksberg C

2100

København Ø

1809

Frederiksberg C

1903

Frederiksberg C

2200

København N

1810

Frederiksberg C

1904

Frederiksberg C

2300

København S

1811

Frederiksberg C

1905

Frederiksberg C

2400

København NV

1812

Frederiksberg C

1906

Frederiksberg C

2450

København SV

1813

Frederiksberg C

1907

København V

2500

Valby

1814

Frederiksberg C

1908

Frederiksberg C

2600

Glostrup

1815

Frederiksberg C

1909

Frederiksberg C

2605

Brøndby

1816

Frederiksberg C

1910

Frederiksberg C

2610

Rødovre

1817

Frederiksberg C

1911

Frederiksberg C

2620

Albertslund

1818

Frederiksberg C

1912

Frederiksberg C

2625

Vallensbæk

1819

Frederiksberg C

1913

Frederiksberg C

2630

Taastrup

1820

Frederiksberg C

1914

Frederiksberg C

2635

Ishøj

1822

Frederiksberg C

1915

Frederiksberg C

2640

Hedehusene

1823

Frederiksberg C

1916

Frederiksberg C

2650

Hvidovre

1824

Frederiksberg C

1917

Frederiksberg C

2660

Brøndby Strand

1825

Frederiksberg C

1918

Frederiksberg C

2665

Vallensbæk Strand

1826

Frederiksberg C

1920

Frederiksberg C

2670

Greve

1827

Frederiksberg C

1921

Frederiksberg C

2680

Solrød Strand

1828

Frederiksberg C

1922

Frederiksberg C

2690

Karlslunde

1829

Frederiksberg C

1923

Frederiksberg C

2700

Brønshøj

1850

Frederiksberg C

1924

Frederiksberg C

2720

Vanløse

1851

Frederiksberg C

1925

Frederiksberg C

2730

Herlev

1852

Frederiksberg C

1926

Frederiksberg C

2740

Skovlunde

1853

Frederiksberg C

1927

Frederiksberg C

2750

Ballerup

1854

Frederiksberg C

1928

Frederiksberg C

2760

Måløv

1855

Frederiksberg C

1950

Frederiksberg C

2765

Smørum

1856

Frederiksberg C

1951

Frederiksberg C

2770

Kastrup

1857

Frederiksberg C

1952

Frederiksberg C

2791

Dragør

1860

Frederiksberg C

1953

Frederiksberg C

2800

Lyngby

1861

Frederiksberg C

1954

Frederiksberg C

2820

Gentofte

1862

Frederiksberg C

1955

Frederiksberg C

2830

Virum

1863

Frederiksberg C

1956

Frederiksberg C

2840

Holte

1864

Frederiksberg C

1957

Frederiksberg C

2850

Nærum

1865

Frederiksberg C

1958

Frederiksberg C

2860

Søborg

1866

Frederiksberg C

1959

Frederiksberg C

2880

Bagsværd

1867

Frederiksberg C

1960

Frederiksberg C

2900

Hellerup

1868

Frederiksberg C

1961

Frederiksberg C

2920

Charlottenlund

1870

Frederiksberg C

1962

Frederiksberg C

2930

Klampenborg

1871

Frederiksberg C

1963

Frederiksberg C

2942

Skodsborg

1872

Frederiksberg C

1964

Frederiksberg C

2950

Vedbæk

1873

Frederiksberg C

1965

Frederiksberg C

2960

Rungsted Kyst

1874

Frederiksberg C

1966

Frederiksberg C

2970

Hørsholm

1875

Frederiksberg C

1967

Frederiksberg C

2980

Kokkedal


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

2990

Nivå

4100

Ringsted

4581

Rørvig

3000

Helsingør

4130

Viby Sj.

4583

Sjællands Odde

3050

Humlebæk

4140

Borup

4591

Føllenslev

3060

Espergærde

4160

Herlufmagle

4592

Sejerø

3070

Snekkersten

4171

Glumsø

4593

Eskebjerg

3080

Tikøb

4173

Fjenneslev

4600

Køge

3100

Hornbæk

4174

Jystrup Midtsj.

4621

Gadstrup

3120

Dronningmølle

4180

Sorø

4622

Havdrup

3140

Ålsgårde

4190

Munke-Bjergby

4623

Lille-Skensved

3150

Hellebæk

4200

Slagelse

4632

Bjæverskov

3200

Helsinge

4220

Korsør

4640

Fakse

3210

Vejby

4230

Skælskør

4652

Hårlev

3220

Tisvildeleje

4241

Vemmelev

4653

Karise

3230

Græsted

4242

Boeslunde

4654

Fakse Ladeplads

3250

Gilleleje

4243

Rude

4660

Store-Heddinge

3300

Frederiksværk

4250

Fuglebjerg

4671

Strøby

3310

Ølsted

4261

Dalmose

4672

Klippinge

3320

Skævinge

4262

Sandved

4673

Rødvig Stevns

3330

Gørløse

4270

Høng

4681

Herfølge

3360

Liseleje

4281

Gørlev

4682

Tureby

3370

Melby

4291

Ruds-Vedby

4683

Rønnede

3390

Hundested

4293

Dianalund

4684

Holme-Olstrup

3400

Hillerød

4295

Stenlille

4690

Haslev

3450

Allerød

4300

Holbæk

4700

Næstved

3460

Birkerød

4320

Lejre

4720

Præstø

3480

Fredensborg

4330

Hvalsø

4731

Brandelev

3490

Kvistgård

4340

Tølløse

4733

Tappernøje

3500

Værløse

4350

Ugerløse

4734

-Allerslev

3520

Farum

4360

Kirke-Eskildstrup

4735

Mern

3540

Lynge

4370

Store-Merløse

4736

Karrebæksminde

3550

Slangerup

4380

Nyrup

4750

Lundby

3600

Frederikssund

4390

Vipperød

4760

Vordingborg

3630

Jægerspris

4400

Kalundborg

4771

Kalvehave

3650

Ølstykke

4420

Regstrup

4772

Langebæk

3660

Stenløse

4440

Mørkøv

4773

Stensved

3670

Veksø Sjæll.

4450

Jyderup

4780

Stege

3700

Rønne

4460

Snertinge

4791

Borre

3720

Aakirkeby

4470

Svebølle

4792

Askeby

3730

Neksø

4480

Store-Fuglede

4793

Bogø By

3740

Svaneke

4490

Jerslev Sj.

4800

Nykøbing F.

3751

Østermarie

4500

Nykøbing Sj.

4840

Nørre-Alslev

3760

Gudhjem

4520

Svinninge

4850

Stubbekøbing

3770

Allinge

4532

Gislinge

4862

Guldborg

3782

Klemensker

4534

Hørve

4863

Eskildstrup

3790

Hasle

4540

Fårevejle

4871

Horbelev

4000

Roskilde

4550

Asnæs

4872

Idestrup

4040

Jyllinge

4560

Vig

4873

Væggerløse

4050

Skibby

4571

Grevinge

4874

Gedser

4060

Kirke-Såby

4572

Nørre-Asminderup

4880

Nysted

4070

Kirke-Hyllinge

4573

Højby

4891

Toreby L.


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

4892

Kettinge

5560

Aarup

6240

Løgumkloster

4894

Øster-Ulslev

5580

Nørre-Aaby

6261

Bredebro

4895

Errindlev

5591

Gelsted

6270

Tønder

4900

Nakskov

5592

Ejby

6280

Højer

4912

Harpelunde

5600

Faaborg

6300

Gråsten

4913

Horslunde

5610

Assens

6310

Broager

4920

Søllested

5620

Glamsbjerg

6320

Egernsund

4930

Maribo

5631

Ebberup

6330

Padborg

4941

Brandholm

5642

Millinge

6340

Kruså

4943

Torrig L.

5672

Broby

6360

Tinglev

4944

Fejø

5683

Haarby

6372

Bylderup-Bov

4951

Nørreballe

5690

Tommerup

6382

Tørsbøl

4952

Stokkemarke

5700

Svendborg

6392

Bolderslev

4953

Vesterborg

5750

Ringe

6400

Sønderborg

4960

Holeby

5762

Vester-Skerninge

6430

Nordborg

4970

Rødby

5771

Stenstrup

6440

Augustenborg

4983

Dannemare

5772

Kværndrup

6470

Sydals

4990

Sakskøbing

5792

Årslev

6500

Vojens

5000

Odense C

5800

Nyborg

6510

Gram

5100

Odense C

5853

Ørbæk

6520

Toftlund

5200

Odense V

5854

Gislev

6534

Agerskov

5210

Odense NV

5856

Ryslinge

6535

Branderup J

5220

Odense SØ

5863

Ferritslev F

6541

Bevtoft

5230

Odense M

5871

Frørup

6560

Sommersted

5240

Odense NØ

5874

Hesselager

6580

Vamdrup

5250

Odense SV

5881

Skårup Fyn

6600

Vejen

5260

Odense S

5882

Vejstrup

6621

Gesten

5270

Odense N

5883

Oure

6622

Bække

5290

Marslev

5884

Gudme

6623

Vorbasse

5300

Kerteminde

5892

Gudbjerg

6630

Rødding

5320

Agedrup

5900

Rudkøbing

6640

Lunderskov

5330

Munkebo

5932

Humble

6650

Brørup

5350

Rynkeby

5935

Bagenkop

6660

Lintrup

5370

Mesinge

5953

Tranekær

6670

Holsted

5380

Dalby

5960

Marstal

6682

Hovborg

5390

Martofte

5970

Ærøskøbing

6683

Føvling

5400

Bogense

5985

Søby Ærø

6690

Gørding

5450

Otterup

6000

Kolding

6700

Esbjerg

5462

Morud

6040

Egtved

6701

Esbjerg

5463

Harndrup

6051

Almind

6705

Esbjerg Ø

5464

Brenderup F

6052

Viuf

6710

Esbjerg V

5466

Asperup

6064

Jordrup

6715

Esbjerg N

5471

Søndersø

6070

Christiansfeld

6720

Fanø

5474

Veflinge

6091

Bjert

6731

Tjæreborg

5485

Skamby

6092

Stenderup

6740

Bramming

5491

Blommenslyst

6093

Sjølund

6752

Glejbjerg

5492

Vissenbjerg

6094

Hejls

6753

Agerbæk

5500

Middelfart

6100

Haderslev

6760

Ribe

5540

Ullerslev

6200

Aabenraa

6771

Gredstedbro

5550

Langeskov

6230

Rødekro

6780

Skærbæk


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

6791

- Kongsmark (6792)

7361

Ejstrupholm

8240

Risskov

6792

Rømø

7362

Hampen

8250

Egå

6800

Varde

7400

Herning

8260

Viby J.

6818

Årre

7430

Ikast

8270

Højbjerg

6823

Ansager

7441

Bording

8280

Trige

6830

Nørre Nebel

7442

Engesvang

8300

Odder

6840

Oksbøl

7451

Sunds

8305

Samsø

6851

Janderup Vestsj

7470

Karup J

8310

Tranbjerg J.

6852

Billum

7480

Vildbjerg

8320

Mårslet

6853

Vejers Strand

7490

Avlum

8330

Beder

6854

Henne

7500

Holstebro

8340

Malling

6855

Ovtrup

7540

Haderup

8350

Hundslund

6857

Blåvand

7550

Sørvad

8355

Solbjerg

6862

Tistrup

7560

Hjerm

8361

Hasselager

6870

Ølgod

7570

Vemb

8362

Hørning

6880

Tarm

7600

Struer

8370

Hadsten

6893

Hemmet

7620

Lemvig

8380

Trige

6900

Skjern

7650

Bøvlingbjerg

8381

Mundelstrup

6920

Videbæk

7660

Bækmarksbro

8382

Hinnerup

6933

Kibæk

7673

Harboøre

8400

Ebeltoft

6940

Lem St.

7680

Thyborøn

8410

Rønde

6950

Ringkøbing

7700

Thisted

8420

Knebel

6960

Hvide Sande

7730

Hanstholm

8444

Balle

6971

Spjald

7741

Frøstrup

8450

Hammel

6973

Ørnhøj

7742

Vesløs

8462

Harlev J.

6980

Tim

7752

Snedsted

8464

Galten

6990

Ulfborg

7755

Bedsted Thy

8471

Sabro

7000

Fredericia

7760

Hurup Thy

8472

Sporup

7080

Børkop

7770

Vestervig

8500

Grenaa

7100

Vejle

7790

Hvidbjerg

8520

Lystrup

7120

Vejle Ø.

7800

Skive

8530

Hjortshøj

7130

Juelsminde

7830

Vinderup

8541

Skødstrup

7140

Stouby

7840

Højslev

8543

Hornslet

7150

Barrit

7850

Stoholm Jyll.

8544

Mørke

7160

Tørring

7860

Spøttrup

8550

Ryomgård

7171

Uldum

7861

--Balling

8560

Kolind

7173

Vonge

7870

Roslev

8570

Trustrup

7182

Bredsten

7884

Fur

8581

Nimtofte

7183

Randbøl

7900

Nykøbing M.

8585

Glesborg

7184

Vandel

7950

Erslev

8586

Ørum Djurs

7190

Billund

7960

Karby

8592

Anholt

7200

Grindsted

7970

Redsted M.

8600

Silkeborg

7250

Hejnsvig

7980

Vils

8620

Kjellerup

7260

Sønder-Omme

7990

Øster-Assels

8632

Lemming

7270

Stakroge

8000

Århus C

8641

Sorring

7280

Sønder-Felding

8100

Århus C

8643

Ans By

7300

Jelling

8200

Århus N

8653

Them

7321

Gadbjerg

8210

Århus V

8654

Bryrup

7323

Give

8220

Brabrand

8660

Skanderborg

7330

Brande

8230

Åbyhøj

8670

Låsby


STD00002 Postnummertabel

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

8680

Ry

9320

Hjallerup

9981

Jerup

8700

Horsens

9330

Dronninglund

9982

Ålbæk

8721

Daugård

9340

Asaa

9990

Skagen

8722

Hedensted

9352

Dybvad

8723

Løsning

9362

Gandrup

8732

Hovedgård

9370

Hals

8740

Brædstrup

9380

Vestbjerg

8751

Gedved

9381

Sulsted

8752

Østbirk

9382

Tylstrup

8762

Flemming

9400

Nørresundby

8763

Rask Mølle

9430

Vadum

8765

Klovborg

9440

Aabybro

8766

Nørre-Snede

9460

Brovst

8781

Stenderup

9480

Løkken

8783

Hornsyld

9490

Pandrup

8791

Tranebjerg Samsø

9492

Blokhus

8795

Nordby Samsø

9493

Saltum

8799

Tunø Katteg.

9500

Hobro

8800

Viborg

9510

Arden

8830

Tjele

9520

Skørping

8831

Løgstrup

9530

Støvring

8832

Skals

9541

Suldrup

8840

Rødkærsbro

9550

Mariager

8850

Bjerringbro

9560

Hadsund

8860

Ulstrup

9574

Bælum

8870

Langå

9575

Terndrup

8881

Thorsø

9600

Års

8882

Fårvang

9610

Nørager

8883

Gjern

9620

Aalestrup

8900

Randers

9631

Gedsted

8950

Ørsted

9632

Møldrup

8961

Allingåbro

9640

Farsø

8963

Auning

9670

Løgstør

8970

Havndal

9681

Ranum

8981

Spentrup

9690

Fjerritslev

8983

Gjerlev J

9700

Brønderslev

8990

Fårup

9740

Jerslev J.

9000

Aalborg

9750

Øster-Vrå

9100

Aalborg

9760

Vrå

9200

Aalborg SV

9800

Hjørring

9210

Aalborg SØ

9830

Tårs

9220

Aalborg Øst

9850

Hirtshals

9230

Svenstrup J.

9870

Sindal

9240

Nibe

9881

Bindslev

9260

Gistrup

9891

Tolne

9270

Klarup

9900

Frederikshavn

9280

Storvorde

9940

Byrum

9293

Kongerslev

9950

Vesterø Havn

9300

Sæby

9960

Østerby Havn

9310

Vodskov

9970

Strandby

STD00013 Målemetode (vandforbrug)

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Opgørelse i driftstimer

02

Vandmåler

03

Elmåler

04

Timetæller

05

Thomson måleoverfald

06

Skøn

99

Andet

STD00016 Måleenheder

Se også kodeliste STD00019

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

0000

Ikke oplyst

0048

ml/g

0097

l

0001

mg/l

0049

mV

0098

m3

0002

mg/kg TS

0050

antal/500 ml

0099

dB(A)

0003

pH

0051

g/(m2*d)

0101

mg/(m2*d)

0004

pct.

0052

g/(m3*d)

0102

mg/(m3*d)

0005

--

0053

pCi/l

0103

PE

0006

stk.

0054

fortyndingsgrad

0104

LE/s

0007

µS/cm

0055

l/s

0105

LE/m3

0008

meq/l

0056

m3/år

0110

normalkubikmeter

0009

mmol/l

0057

1000/100 ml

0111

LE/normalkubikm.

0010

d

0058

1000.000/100 ml

0112

normalkubikmeter/h

0011

FTU

0059

g/l

0113

mg/normalkubikm.

0012

ml/l

0060

g/d

0120

g/h

0013

mg/kg VV

0061

g/kg VV

0121

mg/kg

0014

kg/d

0062

m3/måned

0122

antal/250 ml

0015

antal/l

0063

m

0123

µg/kg TS

0016

**

0064

l/(s*km2)

0124

m/s

0017

pct. overl.

0065

km2

0125

g/kg

0018

antal/100 ml

0067

t/år

0126

l/d

0019

cm

0068

ha

0127

antal/g VV

0020

µg/l

0069

mg/(m3*h)

0128

cm/s

0021

pct. af TS

0070

g/(m3*h)

0129

celler/ml

0022

grader dH

0071

mg/g SS

0130

celler/l

0023

g/kg TS

0072

abs.

0131

antal/cm2

0024

mS/m

0073

pound

0132

g/s

0025

kg/år

0074

pint

0133

t/d

0026

antal/g

0075

gallon

0134

g/m3

0027

kg/m3

0076

ounce

0135

uE/(cm2*s)

0028

kg/l

0077

quart

0136

bar

0029

grader C

0078

mill./ml

0137

kg/måned

0030

mg/kg GT

0079

mill./g

0138

pct. af vådvægt

0031

g/kg GT

0080

antal/50 ml

0139

1000/g

0032

mm

0081

antal/10 ml

0140

h

0033

m3/d

0082

meq/kg

0141

g/ml

0034

m3/h

0083

mg/m2

0142

µg/kg

0035

antal/100 g

0084

i 1 g

0143

mmol/kg

0036

promille

0085

i 25 g

0144

meq/g TS

0037

u/dm3

0086

i 50 g

0145

mg/kg P

0038

mol/dm3

0087

% RF

0146

mg/100 g

0039

µmol/dm3

0088

i.e./ml

0147

mg/100 ml

0040

antal/110 ml

0089

mg/dm2

0148

m3/(red.ha*år)

0041

antal/ml

0090

mg/s

0149

m3/red.ha

0042

K

0091

g

0150

m3/s

0043

S/cm

0092

kg

0151

kg/(red.ha*år)

0044

S/m

0093

t

0152

pr. år

0045

ppm

0094

mg/g

0153

min

0046

ppb

0095

LE (Lugtekvivalent)

0154

antal/år

0047

mg/m3

0096

ml

0155

ng/l


STD00016 Måleenheder

Se også kodeliste STD00019

Kode

Beskrivelse

0156

ng/kg

0157

TU

0158

kg/h

0159

LAS/l

0160

Pt mg/l

0161

Tritium Unit

0163

pg/l

0164

mS/cm

0165

eq/kg TS

0166

mm3/l

0167

µm

0168

µm3

0170

LAS mg/l

0171

LAS g/l

0172

LAS µg/l

0173

kg/(ha*år)

0174

kj/100 g

0175

kj/kg

0176

kCal/kg

0177

antal/10 cm2

0178

µg/stk.

0179

hkg/ha

0180

fe/ha

0181

µg/ml

0182

mill./100g

0183

g/m2

0184

antal/m2

0185

Årstal

0186

µmol/cm2

0187

mg/g tørvægt

0188

mg/g vådvægt

0189

µmol/cm3

0190

g/cm3

0191

m2

9999

Andet

STD00017 Lugt

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Ingen lugt

02

Kloakagtig

03

Ensilage

04

Ajleagtig

05

Ammoniak

06

Svovlbrinte

07

Kemikalieagtig

08

Jordagtig

09

Gylle

10

Fisk

11

Jern

12

Olieagtig

13

Muggen

14

Syrlig

15

Svag

16

Kraftig

17

Spildevand

18

Brakvand

99

Andet

STD00018 Målemetoder

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

0000

Ikke oplyst

0050

DS 288

0111

IDF 145:1990

0001

DS

0051

DS 289

0112

IDF 143:1990

0002

DS/R

0052

DS 290

0113

IDF 93A:1985

0003

DS-F

0053

DS 291

0114

IDF 94B:1990

0004

DS 203

0054

DS 292

0115

IDF 100:1981

0005

DS 204

0055

DS 293

0116

IDF 63:1971

0006

DS 207

0056

DS 294

0117

IDF 4A:1982

0007

DS/R 208

0057

DS 295

0118

IDF 5B:1986

0008

DS/R 209

0058

DS 296

0119

IDF 84A:1984

0009

DS 217

0059

DS 297

0120

IDF 80:1977

0010

DS 218

0060

DS 298

0121

IDF 10:1960

0011

DS 219

0061

DS 2201

0122

IDF 12B:1988

0012

DS 220

0062

DS 2250

0123

IDF 11A:1986

0013

DS 221

0063

DS 2251

0124

IDF 116A:1987

0014

DS 222

0064

DS 2252

0125

IDF 70:1972

0015

DS 223

0065

DS 2253

0126

IDF 126A:1988

0016

DS 224

0066

DS 2254

0127

IDF 30:1964

0017

DS 230

0067

DS 2255 MPN

0128

IDF 106:1982

0018

DS 233

0068

DS 2256

0129

IDF 59A:1986

0019

DS 235

0069

DS 208

0130

IDF 96A:1987

0020

DS 236

0070

DS 255

0131

IDF 127A.1988

0021

DS 237

0071

DS 207/SM 14,213E

0132

IDF 79B:1991

0022

DS 238

0072

DS 222/223

0133

ISO 7150/2

0023

DS 239

0073

DS 2217

0134

ICP-MS

0024

DS 241

0074

DS 2212

0198

SM 305

0025

DS 242

0075

DS2211

0199

SM 14, 213E

0026

DS 248

0078

DS 266 M. Kauffmann

0200

SM

0027

DS 249

0079

DS 266 R 10 bouillon

0201

SM 14, 405B

0028

DS 250

0080

DS 268

0202

SM 14, 419A

0029

DS 251

0081

DS 284

0203

SM 14, 427A

0030

DS 252

0082

DS 285

0204

SM 14, 504B

0031

DS 253

0083

DS 286

0205

SM 14, 1002G.1

0032

DS 254

0084

DS 213

0206

SM 304

0033

DS 256

0085

DS 2205

0207

SM 314

0034

DS 258

0086

DS 2206

0208

SM 317

0035

DS 259

0087

DS/EN 26777

0209

SM 320

0036

DS 260

0088

DS/EN 26595

0210

SM 322B

0037

DS/R 261

0089

DS/EN 25814

0211

SM 325B

0038

DS 262

0090

DS/EN 25813

0212

SM 417B

0039

DS 263

0091

DS/EN 28692

0213

SM 418

0040

DS 264

0092

DS/EN 29408

0214

SM 418A

0041

DS 275

0093

DS/EN 29439

0215

SM 419

0042

DS 277

0094

DS/EN 29888

0216

SM 503A 16.ed

0043

DS 278

0095

DS/EN 27888

0217

SM 16ed. 303A

0044

DS 279

0096

DS/R 254

0218

SM 503

0045

DS 280

0097

SM 3500-Fe D

0219

SM 426C

0046

DS 281

0098

Gran Plot titrering m. HCL

0220

ISO

0047

DS 282

0099

Winkler titrering

0221

FAO/WHO

0048

DS 283

0100

L.br.min. MS

0222

ISO 2479

0049

DS 287

0110

IDF 73A:1985, metode A

0223

ISO 2480


STD00018 Målemetoder

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

0224

ISO 2481

0358

AF0301

0429

AT0351

0225

ISO 2482

0370

AM0021

0430

AT0361

0226

ISO 2483

0371

AM0031

0431

AT0372

0227

ISO/DIS 9308/1

0372

AM0051

0432

AT0381

0228

ISO 7899/2

0373

AM0061

0433

AT0392

0230

DIN

0374

AM0101

0434

AT0401

0240

VKI

0375

AM0111

0435

AT0411

0241

Secchi skive

0376

AM0121

0436

AT0421

0250

LM

0377

AM0141

0437

AT0431

0251

LC/MS

0378

AM0151

0438

AT0441

0252

LC/MS/MS

0379

AM0161

0439

AT0451

0260

BMEPC

0380

AM0181

0440

AT0461

0270

DIF

0381

AM0191

0441

AT0471

0271

DIF 9A

0382

AM0201

0442

AT0481

0272

DS 217, mod

0383

AM0211

0443

AT0491

0273

Biometer

0384

AM0221

0444

AT0502

0274

Titrimetrisk

0385

AM0231

0445

AT0511

0280

BEK 100 19/2-86

0386

AM0241

0446

AT0522

0281

DVT 77 p.112

0387

AM0251

0447

AT0531

0282

SFI 11

0388

AM1081

0448

AT0541

0283

SFI 13

0389

AM1091

0449

AT0551

0284

SFI 19

0400

AT0011

0450

AT0561

0285

SFI 27

0401

AT0021

0451

AT0571

0286

SFI 30

0402

AT0031

0452

AT0581

0287

Anal.Chem. 47:747

0403

AT0041

0453

AT0582

0288

Korolef

0404

AT0051

0454

AT0591

0300

LST

0405

AT0061

0455

AT0601

0301

6Z0011

0406

AT0071

0456

AT0611

0310

A11171

0407

AT0081

0457

AT1041

0311

A11181

0408

AT0091

0458

AT1201

0320

AB1111

0409

AT0101

0459

AT1261

0321

AB1131

0410

AT0111

0460

AT1291

0330

AE1161

0411

AT0121

0461

AT1301

0340

AF0021

0412

AT0151

0462

AT1351

0341

AF0071

0413

AT0162

0463

AT1361

0342

AF0081

0414

AT0181

0470

AV0031

0343

AF0091

0415

AT0191

0471

AV0041

0344

AF0111

0416

AT0201

0472

AV0061

0345

AF0141

0417

AT0211

0473

AV0071

0346

AF0151

0418

AT0221

0474

AV0081

0347

AF0161

0419

AT0231

0475

AV0091

0348

AF0171

0420

AT0242

0476

AV0101

0349

AF0181

0421

AT0251

0477

AV0111

0350

AF0191

0422

AT0272

0478

AV0121

0351

AF0221

0423

AT0282

0479

AV0131

0352

AF0231

0424

AT0291

0481

AV0141

0353

AF0251

0425

AT0301

0482

AV0151

0354

AF0271

0426

AT0312

0483

AV0161

0355

AF0281

0427

AT0321

0484

AV0171

0356

AF0291

0428

AT0331

0485

AV0181


STD00018 Målemetoder

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

0486

AV0191

0572

NMKL 9

0622

NMKL 63

0487

AV0201

0573

NMKL 10 RG

0623

NMKL 64

0488

AV0211

0574

NMKL 11

0624

NMKL 66

0489

AV0221

0575

NMKL 12

0625

NMKL 67

0490

AV1141

0576

NMKL 13

0626

NMKL 68

0491

AV1151

0577

NMKL 14

0627

NMKL 69

0492

AV1311

0578

NMKL 17

0628

NMKL 70

0500

AW1191

0579

NMKL 18

0629

NMKL 71

0510

AY1011

0580

NMKL 19

0630

NMKL 72

0511

AY1111

0581

NMKL 20

0631

NMKL 73

0512

AY1211

0582

NMKL 21

0632

NMKL 74

0513

AY1221

0583

NMKL 22

0633

NMKL 75

0514

AY1231

0584

NMKL 23

0634

NMKL 76

0515

AY1331

0585

NMKL 25

0635

NMKL 77

0516

AY1341

0586

NMKL 26

0636

NMKL 78

0520

AZ1021

0587

NMKL 27

0637

NMKL 79

0528

BU 9011

0588

NMKL 28

0638

NMKL 80

0529

BU 8822

0589

NMKL 30

0639

NMKL 81

0530

BU7112

0590

NMKL 31

0640

NMKL 82

0531

BU7211

0591

NMKL 32

0641

NMKL 84

0532

BU7221

0592

NMKL 33

0642

NMKL 85

0533

BU7231

0593

NMKL 34

0643

NMKL 86

0534

BU7311

0594

NMKL 35

0644

NMKL 87

0535

BU7322

0595

NMKL 37

0645

NMKL 88

0536

BU7611

0596

NMKL 38

0646

NMKL 89

0537

BU7811

0597

NMKL 39

0647

NMKL 90

0538

BU7821

0598

NMKL 40

0648

NMKL 91

0539

BU7831

0599

NMKL 41

0649

NMKL 92

0540

BU7911

0600

NMKL 42

0650

NMKL 93

0541

BU7921

0601

NMKL 43

0651

NMKL 94

0542

BU8011

0602

NMKL 44

0652

NMKL 95

0543

BU8021

0603

NMKL 45

0653

NMKL 96

0544

BU8111

0604

NMKL 46

0654

NMKL 97

0545

BU8211

0605

NMKL 47

0655

NMKL 98

0546

BU8311

0606

NMKL 48

0656

NMKL 99

0547

BU8321

0607

NMKL 49 I

0657

NMKL 100

0548

BU8331

0608

NMKL 49 II

0658

NMKL 101

0549

BU8341

0609

NMKL 50

0659

NMKL 102

0550

BU8511

0610

NMKL 51

0660

NMKL 103

0561

BU8521

0611

NMKL 52

0661

NMKL 104

0562

BU8531

0612

NMKL 53

0662

NMKL 105

0563

NMKL

0613

NMKL 54

0663

NMKL 106

0564

NMKL 1

0614

NMKL 55

0664

NMKL 107

0565

NMKL 2

0615

NMKL 56

0665

NMKL 108

0566

NMKL 3

0616

NMKL 57

0666

NMKL 109

0567

NMKL 4

0617

NMKL 58

0667

NMKL 110

0568

NMKL 5 svaberm.

0618

NMKL 59

0668

NMKL 111

0569

NMKL 6

0619

NMKL 60

0669

NMKL 112

0570

NMKL 7

0620

NMKL 61

0670

NMKL 113

0571

NMKL 8

0621

NMKL 62

0671

NMKL 114


STD00018 Målemetoder

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

0672

NMKL 115

0722

VD.C.

0773

VD Cir. 10/11 1993 C7

0673

NMKL 116

0723

--VD.C.

0774

VD Cir. 10/11 1993 B1

0674

NMKL 118

0724

VD.I

0775

VD Cir. 10/11 1993 B2

0675

NMKL 122

0725

VD.I

0776

VD Cir. 10/11 1993 B3

0676

NMKL 123

0726

VD.I

0777

VD Cir. 10/11 1993 B4

0677

NMKL 124

0727

VD.I

0778

VD Cir. 10/11 1993 B5

0678

NMKL 126

0728

VD.I

0779

VD Cir. 10/11 1993 B6

0679

NMKL 128

0729

VD.I

0780

VM

0680

NMKL 129

0730

VD.I

0781

VBM

0681

NMKL 130

0731

VD.I sorb.agar

0790

IDF 108

0682

NMKL 125

0732

VD.I

0791

IF nr. 9

0683

NMKL 5 skyllemet.

0733

VD.I

0795

AOAC

0684

NMKL 5 aftryksmet.

0734

VD.I belastet prøve

0796

AOAC 946.03,1990

0685

NMKL 4

0735

VD.I.

0808

GC / MID

0686

NMKL 10 SBR

0736

VD.I

0809

GC / PID

0687

NMKL 117

0737

VD.I

0810

GC, FID

0688

NMKL 119

0738

VD.I Mikroskopisk

0811

GC, ECD

0689

NMKL 131

0739

VD.I Eletronisk

0812

SM, 16 307B

0690

NMKL 132

0740

VD.I

0813

SM 16 412B

0691

NMKL 134

0741

VD.I

0814

ISO 3201

0692

NMKL 136

0742

VD.I

0815

SM 16 303F

0693

NMKL 137

0743

VD.I

0816

Atomfluorescens

0694

NMKL 140

0744

VD.I

0830

Rebsdorf m.fl. (1988)

0695

NMKL 141

0745

VD.I

0840

Vejl.MST

0696

NMKL 149

0747

VD.I

0850

Vejl.MST.3/1974

0697

NMKL 150

0748

VD.I

0851

Vejl.MST.6/1984

0698

VD.C

0749

VD.I

0852

Vejl.MST.2/1979

0699

VD.C.

0750

VD.I

0853

Vejl.MST.3/1982

0700

VD.C.

0751

VD.I

0854

Vejl.MST.7/1984

0701

VD.C.

0752

VD.I Gerber

0855

Vejl.MST. 5/1984

0702

VD.C.

0753

VD.I Skyllemetoden

0856

Vejl.MST. 224 5/4/1989

0703

VD.C.

0754

VD.I

0857

BEK. 568 6/12/1983

0704

VD.C.

0755

VD.C. MEA

0860

Vejl.MST.1/1978

0705

VD.C.

0756

VD.C.Sorb.A

0861

Vejl.MST.5/1974

0706

VD.C.

0757

VD.C. M.Kauffmann

0862

V.MST. Membramfilter

0707

VD.C.

0758

VD.C. B.P. Medium

0863

Vejl. MST 6 / 1990 luftforur

0708

VD.C.

0759

VD.C.

0870

Vejl.MST.7/1974

0709

VD.C.

0760

--VD.CIRK. 1/11-84

0871

NFM.2/1983

0710

VD.C.OGYE

0761

--VD.INSTR. 15/3-83

0879

ELISA

0711

VD.C.

0762

--VD.INSTR. 15/3-85

0880

FIA

0712

VD.C.

0763

VD.I. belastet prøve

0881

IC

0713

VD.C.

0764

VD.I. belastet prøve

0882

TOC-app.

0714

VD.C.

0765

VD.I. - MRS

0883

Miljø-proj.75

0715

VD.C.

0766

VD Cir. 10/11 1993

0884

Limn.Metd.

0716

VD.C.

0767

VD Cir. 10/11 1993 C1

0885

ELV-1-58

0717

VD.C.R-10 bouiln.

0768

VD Cir. 10/11 1993 C2

0886

SE

0718

VD.C. BA

0769

VD Cir. 10/11 1993 C3

0887

SS 02.81 YY

0719

VD.C.

0770

VD Cir. 10/11 1993 C4

0888

Beregnet

0720

VD.C.

0771

VD Cir. 10/11 1993 C5

0889

Målt i felten

0721

VD.C.

0772

VD Cir. 10/11 1993 C6

0890

ICP


STD00018 Målemetoder

Kode

Beskrivelse

0909

Mufleovn, 500 grader C.

0910

AAS

0911

AAS,Grafitovn

0912

AAS,Hydrid

0913

AAS, flamme

0914

AOX

0915

VOX

0920

FES

0930

HPLC,MS

0931

HPLC,UV

0932

HPLC,VIS

0933

HPLC,RI

0940

GC

0941

GC/MS

0942

GC,Headspace

0943

GC,Kapillar

0944

GC, PFPD

0950

IR

0960

Ionselektiv elektrode

0961

Dionex-qie

0962

Radioaktiv mærkning

0963

Spektrofotometri

0970

Enzymatisk

0971

Microtox-apperatur

0972

Aflæst på vandbræt

0973

Automatisk registreret

0974

Forslag europæisk std. 92 BOD

0980

Utherm"hl metode

0981

Utherm"l metode e.opkencentr.

0982

Epifluorescensteknik

0983

Netfiltrering

0984

Stereomikroskopi

0985

Kjeldahl-N-Nordforsk

0986

CN-analysator

0987

Smedes, QUASH round1 1997

0988

Bligh og Dyer, 1959

0990

Lokal

0999

Anden

1100

Lachat, anvendes ved analyse af ammonium

1200

DS 9963, vandundersøgelse. Bestemmelse af alkalitet.

9999

STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)

Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

0009

Kationer, total

0008

meq/l

0010

Anioner, total

0008

meq/l

0011

Konduktivitet

0024

mS/m

0012

Lugt ved 12 grader

0054

fortyndingsgrad

0013

Lugt ved 25 grader

0054

fortyndingsgrad

0014

Smag ved 12 grader

0054

fortyndingsgrad

0015

Smag ved 25 grader.

0054

fortyndingsgrad

0017

Syn, smag og lugt

9999

Andet

0041

pH

0003

pH

0046

Turbiditet

0011

FTU

0061

Farvetal-Pt

0160

Pt mg/l

0111

Restaktivitet

0053

pCi/l

0125

Inddampningsrest

0001

mg/l

0251

Oxygen indhold

0001

mg/l

0291

Alkalinitet,total TA

0008

meq/l

0292

Alk.phenolpthaleinPA

0008

meq/l

0302

Carbonat

0001

mg/l

0303

Carbondioxid

0001

mg/l

0304

Carbondioxid, aggr.

0001

mg/l

0305

Hydrogencarbonat

0001

mg/l

0306

Natriumhydrogencarb

0001

mg/l

0307

Calciumcarb,udfældet

0001

mg/l

0351

Hårdhed, total

0022

grader dH

0352

Hårdhed, permanent

0022

grader dH

0353

Hårdhed,carbonat

0022

grader dH

0377

Carbon, org. TOC

0001

mg/l

0380

Carbon,org,NVOC

0001

mg/l

0382

Carbon,org,VOC

0001

mg/l

0401

Chlorphenol, (m &-p)

0020

µg/l

0404

Cis-1,2-dichlorethen

0020

µg/l

0407

1,1-Dichlorethylen

0020

µg/l

0408

Trans-1,2-dichloreth

0020

µg/l

0409

Trichlorethan

0020

µg/l

0410

4CCP

0020

µg/l

0411

2CCP

0020

µg/l

0412

2CPA,2-Chlorphenoxy

0020

µg/l

0413

2C6MPP, 2-(2-chlor-6

0020

µg/l

0420

Butobarbital

0020

µg/l

0421

DEIA

0020

µg/l

0422

Terbuthylazin, desethyl

0020

µg/l

0423

Amobarbital

0020

µg/l

0426

DEHP

0020

µg/l

0434

Di-n-octylphathalat

0020

µg/l

0450

N-Propanol

0020

µg/l

0451

Carbofuran, hydroxy

0020

µg/l

0452

Simazin, hydroxy

0020

µg/l

0454

isodrin

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

0456

Isobutanol

0020

µg/l

0458

Benazolin

0020

µg/l

0461

Methylnaphthalen

0020

µg/l

0462

metoxuron

0020

µg/l

0467

nonylphenoler

0020

µg/l

0476

phenanthren

0020

µg/l

0490

MTBE

0020

µg/l

0601

0602

Permanganattal KMnO4

Detergenter anion

0001

0020

mg/l

µg/l

0649

Naphtalen

0020

µg/l

0650

Styren

0020

µg/l

0651

Acetone

0020

µg/l

0654

Cyanid, total

0020

µg/l

0656

Cyanid, syreflygtigt

0020

µg/l

0657

Ethanol

0020

µg/l

0658

2-propanol

0020

µg/l

0661

Acenaphthylen

0020

µg/l

0662

Benzen

0020

µg/l

0665

Toluen

0020

µg/l

0668

Xylen

0020

µg/l

0669

Benz(b)fluoranthen

0020

µg/l

0670

Dibenz(ah)anthracen

0020

µg/l

0671

Benz(ghi)perylen

0020

µg/l

0672

Benz(k)fluoranthen

0020

µg/l

0702

Benz(a)anthracen

0020

µg/l

1011

Ammoniak+ammonium

0001

mg/l

1051

Nitrit

0001

mg/l

1176

Nitrat

0001

mg/l

1211

Nitrogen,total

0001

mg/l

1302

Orthophosphat-P

0001

mg/l

1376

Phosphor, total-P

0001

mg/l

1501

Aluminium

0020

µg/l

1506

Antimon

0020

µg/l

1511

Arsen

0020

µg/l

1516

Barium

0020

µg/l

1531

Bly

0020

µg/l

1536

Bor

0020

µg/l

1541

Brom

0020

µg/l

1542

Bromid

0020

µg/l

1546

Cadmium

0020

µg/l

1551

Calcium

0001

mg/l

1556

Chlor,total

0001

mg/l

1557

Chlor,frit

0020

µg/l

1558

Chlor, bundet

0020

µg/l

1560

Chlor,org,AOX

0020

µg/l

1562

Chlor,org,VOX

0020

µg/l

1563

2-Chlorphenol

0020

µg/l

1571

Monochloramin-Cl2

0001

mg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

1572

Dichloramin -Cl2

0001

mg/l

1591

Chlorid

0001

mg/l

2002

Chrom

0020

µg/l

2006

Chromat

0020

µg/l

2011

Kobolt (Co)

0020

µg/l

2022

Fluorid

0001

mg/l

2041

Jern

0001

mg/l

2043

Jern ferro

0001

mg/l

2056

Kalium

0001

mg/l

2061

Kobber

0020

µg/l

2071

Kviksølv

0020

µg/l

2081

Magnesium

0001

mg/l

2086

Mangan

0001

mg/l

2091

Molybdæn (Mo)

0020

µg/l

2096

Natrium

0001

mg/l

2101

Nikkel

0020

µg/l

2106

Selen

0020

µg/l

2111

Silicium

0001

mg/l

2113

Siliciumdioxid

0001

mg/l

2126

Strontium

0020

µg/l

2142

Sulfat

0001

mg/l

2181

Sulfid-S

0001

mg/l

2226

Sølv

0020

µg/l

2236

Tin

0020

µg/l

2246

Vanadium

0020

µg/l

2251

Zink

0020

µg/l

2501

Methan

0001

mg/l

2526

Detergenter nonion

0020

µg/l

2528

Detergenter kation

0020

µg/l

2576

Kulbr.,opl.el.emulg.

0020

µg/l

2612

Chloroform

0020

µg/l

2613

Dichlormonobrommetan

0020

µg/l

2614

Dibrommonochlormetan

0020

µg/l

2615

Bromoform

0020

µg/l

2616

Tetrachlormethan

0020

µg/l

2617

Tetrachlorethylen

0020

µg/l

2618

Trichlorethylen

0020

µg/l

2621

1,1,1-trichlorethan

0020

µg/l

2624

Dichlormetan

0020

µg/l

2627

Dichlobenil

0020

µg/l

2628

Diuron

0020

µg/l

2660

P-xylen

0020

µg/l

2661

M-xylen

0020

µg/l

2662

O-xylen

0020

µg/l

2664

M+P-xylen

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

2676

Phenol

0020

µg/l

2677

Phenoler som phenol

0020

µg/l

2678

3-methylphenol

0020

µg/l

2679

2,3 dimethylphenol

0020

µg/l

2680

2-methylphenol

0020

µg/l

2681

4-methylphenol

0020

µg/l

2682

3,4-dimethylphenol

0020

µg/l

2683

3,5-dimethylphenol

0020

µg/l

2684

2,6-dimethylphenol

0020

µg/l

2685

2,4-dimethylphenol

0020

µg/l

2686

4-chlor,2-methylpheno

0020

µg/l

2687

6-chlor,2-methylpheno

0020

µg/l

2688

2,4-dichlorphenol

0020

µg/l

2689

4,6-diclor,2-methylp

0020

µg/l

2690

2,6-dichlorphenol

0020

µg/l

2691

2,4,6-trichlorphenol

0020

µg/l

2692

2,3,4,6-tetraclorphe

0020

µg/l

2693

2,3,5,6-tetraclorphe

0020

µg/l

2694

2,3,4,5-tetraclorphe

0020

µg/l

2695

Pentachlorphenol

0020

µg/l

2697

2,5-dimethylphenol

0020

µg/l

2698

4-chlorphenol

0020

µg/l

2701

Fluoranthen

0020

µg/l

2703

2-Methylnaphtalen

0020

µg/l

2712

2,6-Dichlorbenzamid

0020

µg/l

2726

Pesticider, sum

0020

µg/l

2728

Indone(1,2,3cd)pyren

0020

µg/l

3007

Ethylbenzen

0020

µg/l

3026

Acenaphthen

0020

µg/l

3031

Benzylbuthylphthalat

0020

µg/l

3033

Diphenylamin

0020

µg/l

3044

Dibuthylphthalat

0020

µg/l

3047

Diethylether

0020

µg/l

3048

Diethylphthalat

0020

µg/l

3050

Dimethylphthalat

0020

µg/l

3051

Dioxan

0020

µg/l

3054

Ethylacetat

0020

µg/l

3081

Tetrahydrofuran

0020

µg/l

3084

Benz(e)pyren

0020

µg/l

3085

Benz(j)fluoranthen

0020

µg/l

3088

Dichlorethylen

0020

µg/l

3089

1,1,2-Trichlorethan

0020

µg/l

3090

1,1,2,2-Tetrach.eth.

0020

µg/l

3093

3-Chlorphenol

0020

µg/l

3101

2-Chloranilin

0020

µg/l

3105

Chlorbenzen

0020

µg/l

3122

Trichlorfluormethan

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

3125

2-(2,6-dich.ph)props

0020

µg/l

3126

2,4,5-T

0020

µg/l

3129

Amitrol

0020

µg/l

3130

Bromacil

0020

µg/l

3131

Chlordan

0020

µg/l

3132

Dalapon

0020

µg/l

3134

Dieldrin

0020

µg/l

3135

Endrin

0020

µg/l

3136

Heptachlor

0020

µg/l

3137

Heptachlorepoxid

0020

µg/l

3138

Hexachlorbenzen

0020

µg/l

3139

Gamma Lindan (HCH)

0020

µg/l

3140

Malathion

0020

µg/l

3141

Methoxychlor

0020

µg/l

3142

Methylbromid

0020

µg/l

3143

DDE, sum af o,p- og p,p-

0020

µg/l

3144

DDD, sum af o,p- og p,p-

0020

µg/l

3145

DDT, sum af o,p- og p,p-

0020

µg/l

3146

Terbacil

0020

µg/l

3503

Aldrin

0020

µg/l

3504

Amitraz

0020

µg/l

3505

Atrazin, desethyl-

0020

µg/l

3506

Atrazin, desisopropy

0020

µg/l

3507

Atrazin, hydroxy-

0020

µg/l

3508

Azinphos-ethyl

0020

µg/l

3509

Azinphos-methyl

0020

µg/l

3510

Benazolin-ethyl

0020

µg/l

3511

Binapacryl

0020

µg/l

3512

Bromophos

0020

µg/l

3513

Bromophos-ethyl

0020

µg/l

3514

Bromopropylat

0020

µg/l

3515

Bromoxynil

0020

µg/l

3516

Bupirimat

0020

µg/l

3517

Captafol

0020

µg/l

3518

Captan

0020

µg/l

3519

Carbaryl

0020

µg/l

3520

Carbendazim

0020

µg/l

3521

Carbetamid

0020

µg/l

3522

Carbofenotion

0020

µg/l

3523

Carbosulfan

0020

µg/l

3524

Carboxin

0020

µg/l

3525

Chinomethionat

0020

µg/l

3526

Chlorfenson

0020

µg/l

3527

Chlorfenvinphos

0020

µg/l

3528

Chloridazon

0020

µg/l

3529

Chlormefos

0020

µg/l

3530

Chlormequat-chlorid

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

3531

Chloropropyate

0020

µg/l

3532

Chlorothalonil

0020

µg/l

3533

Chlorpropham

0020

µg/l

3535

Chlorpyrifos-methyl

0020

µg/l

3536

Chlorsulfuron

0020

µg/l

3537

Clopyralid

0020

µg/l

3539

Cyanazin

0020

µg/l

3540

Cyanofenphos

0020

µg/l

3541

Cyanophos

0020

µg/l

3542

Cycloat

0020

µg/l

3543

Cyfluthrin

0020

µg/l

3544

Cyhalothrin, lambda-

0020

µg/l

3545

Cypermethrin

0020

µg/l

3546

Cypermethrin, alfa-

0020

µg/l

3547

2,4-DB

0020

µg/l

3548

2,6-DCPP

0020

µg/l

3549

DDD, o,p-

0020

µg/l

3550

DDD, p,p-

0020

µg/l

3551

DDE, o,p-

0020

µg/l

3552

DDE, p,p-

0020

µg/l

3553

DDT, o,p-

0020

µg/l

3554

DDT, p,p-

0020

µg/l

3555

Deltamethrin

0020

µg/l

3556

Desmedipham

0020

µg/l

3557

Desmetryn

0020

µg/l

3558

Dialifos

0020

µg/l

3559

Diazinon

0020

µg/l

3560

Dicamba

0020

µg/l

3561

Dichlorfluanid

0020

µg/l

3562

Dimetachlor

0020

µg/l

3563

Dimethoat

0020

µg/l

3564

Dinobuton

0020

µg/l

3565

Endosulfan

0020

µg/l

3566

Endosulfan, alpha

0020

µg/l

3567

Endosulfan, beta

0020

µg/l

3568

EPTC

0020

µg/l

3569

Esfenvalerat

0020

µg/l

3570

Ethiofencarb

0020

µg/l

3571

Ethion

0020

µg/l

3572

Ethofumesat

0020

µg/l

3573

Ethylenthiurea

0020

µg/l

3574

Etrimfos

0020

µg/l

3575

Fenamiphos

0020

µg/l

3576

Fenchlorphos

0020

µg/l

3577

Fenfuram

0020

µg/l

3578

Fenitrothion

0020

µg/l

3579

Fenoprop

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

3580

Fenpropimorph

0020

µg/l

3581

Fenson

0020

µg/l

3582

Fenthion

0020

µg/l

3583

Fenvalerat

0020

µg/l

3584

Flamprop-M-isopropyl

0020

µg/l

3585

Fluazifop

0020

µg/l

3586

Fluazifop-butyl

0020

µg/l

3587

Flucythrinat

0020

µg/l

3588

Fluroxypyr

0020

µg/l

3589

Folpet

0020

µg/l

3590

Fonofos

0020

µg/l

3591

Formothion

0020

µg/l

3592

Glyphosat

0020

µg/l

3593

HCH-alfa

0020

µg/l

3594

HCH-beta

0020

µg/l

3595

HCH-delta

0020

µg/l

3596

Heptenophos

0020

µg/l

3597

Hexazinon

0020

µg/l

3598

Hymexazol

0020

µg/l

3599

Imazalil

0020

µg/l

3600

Ioxynil

0020

µg/l

3601

Iprodion

0020

µg/l

3602

Isofenphos

0020

µg/l

3603

Lenacil

0020

µg/l

3604

Lineacil

0020

µg/l

3605

Linuron

0020

µg/l

3607

Maleinhydrazid

0020

µg/l

3608

MCPB

0020

µg/l

3609

Mecarban

0020

µg/l

3610

Mephosfolan

0020

µg/l

3611

Metalaxyl

0020

µg/l

3612

Metamitron

0020

µg/l

3613

Metazachlor

0020

µg/l

3614

Methabenzthiazuron

0020

µg/l

3615

Methidathion

0020

µg/l

3616

Metolachlor

0020

µg/l

3617

Metribuzin

0020

µg/l

3618

Metsulfuron methyl

0020

µg/l

3619

Mevinphos

0020

µg/l

3620

Mirex

0020

µg/l

3621

Oxydemeton-methyl

0020

µg/l

3622

Parathion

0020

µg/l

3623

Parathion-methyl

0020

µg/l

3624

Penconazol

0020

µg/l

3625

Pendimethalin

0020

µg/l

3626

Permethrin

0020

µg/l

3627

Phenmedipham

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

3628

Phosalon

0020

µg/l

3629

Phosmet

0020

µg/l

3630

Phosphamidon

0020

µg/l

3631

Pirimicarb

0020

µg/l

3632

Pirimiphos-methyl

0020

µg/l

3633

Prochloraz

0020

µg/l

3634

Procymidon

0020

µg/l

3635

Profenofos

0020

µg/l

3636

Promecarb

0020

µg/l

3637

Prometryn

0020

µg/l

3638

Propachlor

0020

µg/l

3639

Propanil

0020

µg/l

3640

Propargit

0020

µg/l

3641

Propazin

0020

µg/l

3642

Propham

0020

µg/l

3643

Propiconazol

0020

µg/l

3644

Propineb

0020

µg/l

3645

Propoxur

0020

µg/l

3646

Propyzamid

0020

µg/l

3647

Prothiofos

0020

µg/l

3648

Pyrazophos

0020

µg/l

3649

Quinalphos

0020

µg/l

3650

Sebutylazin

0020

µg/l

3651

Sulfotep

0020

µg/l

3653

Tecnazen

0020

µg/l

3655

Terbuthylazin

0020

µg/l

3657

Terbutryn

0020

µg/l

3658

Tetrachlorvinfos

0020

µg/l

3659

Tetradifon

0020

µg/l

3660

Tetrasul

0020

µg/l

3661

Thiabendazol

0020

µg/l

3662

Thifensulfuron methy

0020

µg/l

3663

Thionazin

0020

µg/l

3664

Tolclofos-methyl

0020

µg/l

3665

Tolylfluanid

0020

µg/l

3666

Tri-allat

0020

µg/l

3667

Triadimefon

0020

µg/l

3668

Triadimenol

0020

µg/l

3669

Triasulfuron

0020

µg/l

3670

1,2,4-Triazol

0020

µg/l

3671

Triazophos

0020

µg/l

3672

Tribenuron methyl

0020

µg/l

3673

Trifluralin

0020

µg/l

3674

Triforin

0020

µg/l

3675

Vinclozolin

0020

µg/l

3678

Disulfoton

0020

µg/l

4010

Terbuthylazin, hydroxy

0020

µg/l


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

4012

Methomyl

0020

µg/l

4013

2,6-D

0020

µg/l

4014

2,6-dichlorbenzosyre

0020

µg/l

4015

Flamprop

0020

µg/l

4016

Chlorpyrifos

0020

µg/l

4017

2-M-6-CPA

0020

µg/l

4018

2-M-4,6-DCPA

0020

µg/l

4019

2-M-4,6-DCPP

0020

µg/l

4020

2,3,6-TCBA

0020

µg/l

4021

Dinoterb

0020

µg/l

4510

Dichlorprop

0020

µg/l

4511

MCPA

0020

µg/l

4512

Mechlorprop

0020

µg/l

4513

DNOC

0020

µg/l

4514

Dinoseb

0020

µg/l

4515

Atrazin

0020

µg/l

4516

Simazin

0020

µg/l

4520

Aldicarb

0020

µg/l

4521

Carbofuran

0020

µg/l

4523

Alachlor

0020

µg/l

4524

Methylisothiocyanat

0020

µg/l

4527

1-buthanol

0020

µg/l

4534

2,4,5-trichlorphenol

0020

µg/l

4536

AMPA

0020

µg/l

4537

Omethoat

0020

µg/l

8252

Methanol

0020

µg/l

9001

Kimtal 37Gr. PCA

0041

antal/ml

9002

Kimtal 37Gr. BA

0041

antal/ml

9028

Kimtal 2lGr. KING B

0041

antal/ml

9029

Kimtal 22Gr. KING B

0041

antal/ml

9051

Coliforme bakt.37Gr.

0018

antal/100 ml

9070

Proteolytiske kim

0041

antal/ml

9151

Salmonella

0018

antal/100 ml

9170

Sulfitr. clostridier

0041

antal/ml

9179

Enterobacteriaceae

0018

antal/100 ml

9187

Fækale colibakterier

0018

antal/100 ml

9251

Cl.perfringens

0018

antal/100 ml

9351

Streptoc.fæcalis

0018

antal/100 ml

9355

Pseudom.aeroginosa

0018

antal/100 ml

9414

Isoxaben

0020

µg/l

9417

Trichlortrifluorethn

0020

µg/l

9422

1,2-dichlorethan

0020

µg/l

9451

Campylobacter

0018

antal/100 ml

9526

Gærsvampe

0018

antal/100 ml

9530

Gær og skimmelsvampe

0018

antal/100 ml

9551

Skimmelsvampe

0018

antal/100 ml

9576

Alger

0041

antal/ml


STD00019 Stofparametre (reduceret liste omfatter udvalgte parametre)
Til de anførte stofparametre anvendes de i denne tabel anførte enheder eller enheder der umiddelbart kan omregnes hertil

Kode

Beskrivelse af stofparameter

Kode

Beskrivelse af enhed

9818

1-methyl-napthalen

0020

µg/l

9819

Fluoren

0020

µg/l

9821

Antracen

0020

µg/l

9822

Pyren

0020

µg/l

9823

Chrysen

0020

µg/l

9824

Benz[a]pyren

0020

µg/l

9902

Temperatur

0029

grader C

9939

Dihydrogensulfid

0001

mg/l

9943

2,4-D

0020

µg/l

9944

Bentazon

0020

µg/l

9945

Isoproturon

0020

µg/l

9946

Vinylchlorid

0020

µg/l

9950

Butanon

0020

µg/l

STD00024 Prøvetagningsudstyr

De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

46

Ruttner vandhenter

01

Ekman

47

Hjerteklap vandhenter

02

Kajak

48

Hydro-bios vandhenter

03

Ketcher

49

Pilleprøve

04

Deber-C311

50

CTD datalogger

05

Sima

51

Vakuum

06

Emt-E10

52

Montejuspumpe

07

Paab-AU-115

53

Sugekopper eller lign.

08

Aquasampler HCV 24

54

Aquasampler HCV 120

09

Ultelektro UFA-120

55

Flowsampler 2000

10

Manning S4040

56

Mindre pr. fra HAPS bundh

11

Isco-1680 High Speed

57

Petersen grab

12

Lyste-808

58

Smith-McIntyre grab(Peter

13

Aquasampler ST 200

59

Olauson bundhenter

14

Aquasampler HCV 26

60

USNEL boxcore

15

Spand, øse

61

Multi corer

16

Eget,**

62

flaske(Niskinvandhenter)

17

Van Veen

63

pumpe

18

Dykpumpe

64

in situ, dykker

19

Sugepumpe

65

in situ, til fods

20

Stationær pumpe

66

Bomtrawl

21

Vandhenter

67

Kurv m. madding

22

Drikkevandshane

68

Bundskraber

23

Aquasampler HCV 27

69

Limnos vandhenter

24

Cola Vandhenter

99

Andet

25

Haps

26

Smørstikke

27

Sparkeprøve i ketcher

28

Boks

29

Cylinder

30

Ejektorpumpe

31

Aquasampler HCV 2

32

Aquasampler HCV 20

33

Aquasampler HCV 21

34

Aquasampler HCV 25

35

Aquasampler PRT 20

36

Planktonpumpe

37

Metalfri vandhane

38

Planktonnet

39

Lindahl slange

40

Epic 1011

41

MJK780

42

Van Veen 0.1 m2

43

Van Veen 0.025 m2

44

Polyethylen ske

45

Trekantskraber

STD00027 Godkendelsesmyndigheder

De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Kommunalbestyrelsen

02

Amtsrådet

03

Hovedstadsrådet

04

Miljøstyrelsen

05

Landvæsensnævnet

06

Landvæsenskommission

07

Overlandvæsenskommission

08

Grænsevandløbskommission

09

Fredningsstyrelsen

10

Fredningsnævnet

11

Overfredningsnævnet

12

Miljøankenævnet

13

Miljøankenævn

14

Naturklagenævn

15

Miljøministeren

16

Skov- og Naturstyrelsen

17

Planstyrelsen

18

Veterinærdirektoratet

19

Kystinspektoratet

20

Staten

21

VD (kødkontrol)

22

VD (levnedsmidler)

23

LM-styrelsen

24

Fiskeriministeriet

25

Statskontrollen

26

Sundhedsstyrelsen

27

Plantetilsynet

28

Foderstofkontrollen

98

Ingen

99

Andet

STD00032 Laboratorier

Værdikodelisten er under gennemgribende revision som følge af bl.a. de sammenlægninger af analyselaboratorierne, der har fundet sted. På den baggrund bringes listen ikke i nærværende vejledning, men fremsendes separat december 2001. Der henvises i øvrigt til STANDAT's hjemmeside: http://ovs.dmu.dk/5Standat/

STD00033 Forbehandling

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Ingen forbehandling

02

Køling

03

Frysning

04

Fældning

11

Svovlsyrekonserv.

12

Saltsyrekonservering

13

Salpetersyrekonserv.

14

Filtrering

15

Trykfiltrering

16

Sur lugol

17

Basisk lugol

18

Formalin

99

Andet

STD00078 Indvindingsformål for vand

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Alment vandforsyningsanlæg

02

Mindre ikke-alment vandforsyningsanlæg

03

Nødforsyningsanlæg, drikkevandskvalitet

04

Nødforsyningsanlæg, ikke drikkevandskvalitet

05

Industri, drikkevandskvalitet

06

Industri, ikke drikkevandskvalitet

07

Vanding, drikkevandskvalitet

08

Vanding, ikke drikkevandskvalitet

09

Varmepumpe med reinjektion

10

Varmepumpe uden reinjektion

99

Andet

STD00108 Filtrering

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Ikke filtreret

02

Filtreret i felten

03

Filtreret i laboratoriet

99

Andet

STD00109 Udførelse af analyse

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Felt

02

Laboratorium

99

Andet

STD00110 Smag

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Ingen

02

Normal

03

Jern

04

Bitter

05

Salt

06

Olie

10

Svag

11

Kraftig

12

Jordagtig

13

Muggen

14

Syrlig

15

Ammoniak

99

Andet

STD00111 Udseende

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Klar

02

Lidt uklar

03

Uklar

04

Meget uklar

05

Grumset

06

Opaliserende

07

Mælket

08

Olieagtig

09

Partikler

99

Andet

STD00112 Farve

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Ingen

02

Hvidlig

03

Gullig

04

Rødlig

05

Grønlig

06

Blålig

07

Brunlig

08

Grålig

09

Sort

10

Brunlig, lys

11

Brunlig, mørk

99

Andet

STD00118 Virksomhedstyper 1992

De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

A 01

Jern-, stål-, metal-og stålvalseværker

D 57

Presning, armering, ekstrud., plast<100kg/d

A 02

Jern-, stål- og metalstøberier

D 58

Fremstil. polymere materialer. <100kg/d

A 03

Galvanisering, anodisering, elektropol.

E 01

Cellulose- , papir- og papfabrikker

A 04

Støvfrembringende overfladebehandling

E 02

Træimprægneringsanstalter

A 05

Stålskibsværfter og flydedokke

E 03

Rotations/offset/silke/ bogtrykkerier

A 06

Virksomheder i øvrigt > 1000 m2

E 04

Savværker og fremst. finer- fiberplader

A 07

Akkumulatorfabrikker og kabelfabrikker

E 05

Gummifabrikker > 1.000 t

A 08

Elektrotekniske, transform., kredsløb

E 06

Textilblegerier og textilfarverier

A 51

Guld- og sølvsmedier. Kunststøberier

E 07

Oliemøller

A 52

Overfladebeh. Lak/farveforbrug <6kg/time

E 08

Forarb. af korn, frø eller foderstoffer

A 53

Maskinfabrikker, -værksteder 100-1000 m2

E 09

Møllerier

A 54

Elektronik - kredsløb og transformatorer

E 10

Engrosbagerier (herunder brødfabrikker)

A 55

Metallisering af plastgenstande

E 11

Bryggerier, malt- og mineralvandsfabr.

B 01

Cementfabrikker, kalk- og molerværker

E 12

Sprit- og gærfabrikker

B 02

Cementstøberi, betonblanderi > 20.000 t

E 13

Kartoffelmels- og stivelsesfabrikker

B 03

Glasværk og mineraluldsfabrik

E 14

Sukkerfabrikker

B 04

Teglværker, klinker, glaserede rør m.m.

E 51

Rotations/offset/silke/bogtrykker.

B 05

Fremst.bygningselement, mineralske råst.

E 52

Savværk, møbelfab.og maskinsnedkeri

B 51

Cementstøberier, betonbl. < 20.000 t.

E 53

Gummifabrikker. 100 - 1.000 t.

B 52

Mørtel, sten, grus ej indvinding.

E 54

Margarinefabrikker.(vegetabilsk)

B 53

Porcelæn, fajance, lervarefab.<200kg/døgn

E 55

Forarb., korn, frø, foderstoffer. <6t/time

B 54

Udvinding, oparbejdning af salte

E 56

Engrosbageri (herunder brødfab.) <5.000t

B 55

Gas-, slaggebeton- ell. kalksten

E 57

Bryggeri, malt-, mineralvandsfab.<10.000t

C 01

Anlæg for raffinering af mineralolie

E 58

Parpirvarer & kartonage

C 02

Behandling og oparbejdning af naturgas

E 59

Væveri, spinderi, trikotage, konfekt.

C 03

Lagre af flydende gas, mineralolie

E 60

Renserier, erhv. drevne vaskerier

C 04

Asfalt- og vejmateriale > 10 t/time

E 61

Fremst.-frugtkons. el. dybfrost.<1.000t.

C 05

Tagpapfabrikker

E 62

Anlæg til vask, rensn.-grøntsager<1.000t

C 06

Tjæredestillationsanlæg

E 63

Eddike- og sennepsfabrikker

C 51

Asfalt- vejmateriale fremst. <10t/time

F 01

Slagterier

C 52

Gas- og koksværker

F 02

Fremstill. af kødkonserves ell. dybfrost

C 53

Formbrændselsfabrikker

F 03

Kødfoder/benmel/blodmel /fjermelsfabrik.

D 01

Fremst. af organ. eller uorgan. produkt.

F 04

Garverier

D 02

Petrokemisk industri

F 05

Mejerier, konsumis-, tørmælksfabrikker

D 03

Kunstgødningsfabrikker

F 06

Fiskemelsfabrikker

D 04

Fremstilling af lægemidler

F 07

Fremstill. af skaldyrs- eller fiskeprod.

D 05

Fremst. farve-, tilsætningsstof >3.000 t

F 08

Tørring eller formaling af skaller

D 06

Fremst., tapning, pakning, bekæmpelsesm.

F 51

Slagterier og tarmrens. <10.000t/5.000t

D 07

Sæbe/vaske-/rengøringsmiddel > 5.000 t

F 52

Pelsberederier

D 08

Farve- og lakfabrikker > 3.000 t

F 53

Mejerier, konsumis-, mælkekons-fab<150000t

D 09

Presning, ekstrud. af plast > 100 kg/dag

F 54

Fremstill. af skaldyr-, fiskeprod.2-3000t

D 10

Fremst. skumplast, polymere >100 kg/dag

F 55

Talg/fedtsmelt., raff. anim. olier

D 51

Fremst. af organ. ell. uorgan. pro.

F 56

Røgeri, slagter-, viktualievirk.<500kg/d

D 52

Fremst. farvestof, tilsætnings. <3000t.

F 58

Margarinefabrikker. (animalsk)

D 53

Sæbe/vaske-/rengøringsm.fabrik. <5.000t.

F 59

Lædervare- og skotøjsfabrikker

D 54

Farve- og lakfabrikker. < 3.000t.

G 01

Kraft-varme > 50 MW

D 55

Fotografisk industri, -laboratorier

G 02

Kraft-varme 1 - 5 MW

D 56

Aftapning, pakning af kemikalier

G 03

Kraft-varme 5 - 50 MW


STD00118 Virksomhedstyper 1992
De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

H 01

Motor/knallertbaner, køretekniske anlæg

M 50

Bygge- og anlægsvirksomhed

H 02

Lufthavne og flyvepladser

M 61

Engros og vareformidling

H 51

Garageanlæg > 3 stk.

M 62

Detailhandel

I 01

Svinefarme fjerkræfarme > 250 DE

M 63

Restaurations- og hotelvirksomhed

I 02

Dambrug

M 71

Transport-, pakhus- og lagervirksomhed

I 51

Åledambrug med fuld recirkulation

M 72

Post og telekommunikation

J 01

Protein-, Pektin- og enzymfabrikker

M 81

Bank- og finansieringsvirksomhed

J 02

Anm.pligtige virksomheder (GENTEKNOLOGI)

M 82

Forsikringsvirksomhed

J 03

Anmeldelsepligtige virksomheder (pgf.5)

M 83

Ejendomsadm./ handel, forretningsservice

J 04

Krematorieanlæg

M 91

Offentlig administration

J 05

Udendørs skydebaner

M 92

Kloak/renovationsvæsen og rengøring m.v.

J 06

Forlystelsesparker

M 93

Undervisn./sundheds/ velfærdsinstitution

J 51

Fremst. af protein, pektin, enzymer.

M 94

Forlystelser, sport m.v.

J 52

Indendørs skydebaner.

M 95

Reparation og anden servicevirksomhed

K 01

Oparbejdning, destruktion af kemikalier

M 96

International/eksterritorial virksomhed

K 02

Nedknusning, deponering af affald

M 99

Anden virksomhed

K 03

Oparbejdning, destruktion af spildolie

N 01

Registreret kødvarevirksomhed

K 04

Behandling, deponering af forurenet jord

N 02

Brødfabrik, engros bageri

K 05

Ophugningsanlæg, bilophugning

N 03

Frugt- og grøntsagsvirksomhed

K 06

Omlastestation > 30 t/dag

N 04

Salatfabrik

K 07

Oplagring, kompost, dyregødning, biogas

N 05

Kafferisteri

K 08

Anden kompostering > 100 t/år

N 06

Chokolade-, sukkervare-, snacksfabrik

K 09

Affaldsforbrændingsanlæg

N 07

Mølleri

K 51

Containerplads med op til 4 containere

N 08

Bryggeri og mineralvandsfabrik

K 52

Omlastestation op til 30 tons/dag

N 09

Vin-, saft- og mostfabrik

K 53

Kompostering op til 100 tons/år

N 10

Honningvirksomhed

L 01

Landbrug primært med kvæghold

N 11

Tilsætningsstofproducerende virksomhed

L 02

Landbrug primært med svinehold

N 12

Næringsmidler i øvrigt

L 03

Landbrug med blandet husdyrhold

N 25

En gros, fersk kød m.v.

L 04

Landbrug uden husdyrhold

N 26

En gros, kødvarer, salater

M 11

Gartneri, Planteskole og øvrige landbrug

N 27

En gros, dybfrost og konsumis

M 12

Skovbrug m.v.

N 28

En gros, m/aftapning, emballage m.v.

M 13

Fiskeri

N 29

En gros, større, blandede, emballage

M 21

Brunkulslejer

N 30

En gros, holdbare emballager

M 22

Udvinding af olie og naturgas

N 31

Kontraktpakningsvirksomhed

M 23

Malmgravning

N 32

Frugt- og grøntsagsvirksomhed

M 29

Anden råstofindvinding

N 33

Honningsvirksomhed

M 31

Nærings- og nydelsesmiddelindustri

N 34

En gros forhandling, vin og spiritus

M 32

Tekstil-, beklædnings- og læderindustri

N 35

Øl- og mineralvandsdepot

M 33

Træ og møbelindustri

N 36

Importør uden lager

M 34

Papir og grafisk industri

N 50

Keramisk værksted

M 35

Kemisk industri

N 51

Importør af keramik og glas

M 36

Sten-, ler- og glasindustri

N 52

Emballagevirksomhed

M 37

Jern- og metalværker og støberier

N 53

Importør

M 38

Jern- og metalindustri

N 60

Frugt og grønt producent

M 39

Anden fremstillingsvirksomhed

N 65

Kornlager

M 41

El-, gas- og varmeforsyning

N 70

Konsummælksmejeri

M 42

Vandforsyning

N 72

Statskontrol. med mejeriprod. og æg m.m.


STD00118 Virksomhedstyper 1992
De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

Kode

Beskrivelse

N 75

Slagteri

O 93

Levnedsmiddelvogn uden tilvirkning

N 80

Kødproduktvirksomhed

O 94

Torvehandler

N 85

Fiskefabrik

O 95

Automat (køl, frost eller varme)

N 99

Andet

O 99

Andet

O 01

Slagter- og viktualieforretning

P 01

Privat helårsbolig

O 02

Supermarked med slagterafdeling

P 02

Privat fritidsbolig

O 03

Smørrebrødsforretning

P 03

Flerfamiliebolig

O 04

Fiskeforretning, fiskeafdeling

Q 01

Autoværksteder (branchebekendtgørelse)

O 05

Osteforretning

Q 02

Pelsdyrefarme (branchebekendtgørelse)

O 06

Bageri, bageriafdeling

R 01

Vandsystem

O 07

Brødudsalg, brødafdeling (m/tilvirkning)

S 01

Gl.H5 Vindkraftanlæg, effekt > 150 kW

O 08

Konfektureforretning (m/tilvirkning)

S 02

Gl.H6 Vindmølleparker, effekt > 200 kW

O 09

Anden detailvirksomhed (m/tilvirkning)

S 03

Gl.I4 Service, reparation af motorkøretø

O 21

Restauration med fuldt vareudvalg

S 04

Gl.J2 Pelsdyrfarme

O 22

Restauration med begrænset vareudvalg

S 05

Gl.J5 Dyrehospitaler/klinikker, rideskol

O 23

Cafeteria med fuldt vareudvalg

S 06

Gl.J7 Erhvervsmæssige hundepensioner/ken

O 24

Cafeteria med begrænset vareudvalg

S 07

Gl.J3 Husdyrbrug > 120 dyreenheder

O 25

Grill-bar

S 08

Gl.J4 Bolignære husdyrhold

O 26

Din‚r transportable virksomhed

T 01

Strandeng

O 31

Kantine med bredt vareudvalg

U 01

Udledning af urenset spildevand

O 32

Kantine med begrænset tilvirkning

U 02

Rensningsanlæg

O 36

Institutionskøkken med kold og varm mad

U 03

Overløbsbygværk

O 37

Institutionskøkken med begrænset funkt.

U 04

Separeret overfladevand

O 38

Vuggestue, alders-, daginstitution

U 05

Udledning til off. kloak

O 39

Børnehave med større madfremstilling

V 01

Offentlige fælles vandforsyningsanlæg

O 41

Forsamlingshus (gr. II), selskabslokaler

V 02

Private fælles vandforsyningsanlæg

O 42

Forenings-, klublokaler

V 03

Husholdninger, 3-9 husstande

O 45

Levnedsmiddelbod m/tilvirkning

V 30

Institutioner o.lign.

O 46

Levnedsmiddelvogn m/tilvirkning

V 40

Markvanding

O 47

Varm-drik automat

V 41

Sportsplads, park o.lign.

O 48

Røgeri

V 50

Gartneri

O 61

Købmandsforretning, brugsforening o.l.

V 51

Spiselige afgrøder

O 62

Købmandsforretning m. detailp. fersk kød

V 52

Blomstergartneri

O 63

Nærbutik, døgnkiosk, begrænset sortiment

V 53

Planteskole

O 64

Nærbutik, servicestation

V 60

Dambrug

O 67

Frugt- og grøntforretning

V 70

Hotel, Campingplads o.lign.

O 68

Materialist (registreret)

V 80

Anden erhvervsvirksomhed

O 71

Brødudsalg

V 81

Levnedsmiddelindustri

O 72

Konfektureforretning

V 82

Jern og metalindustri

O 73

Kiosk, bilistbutik, o.l.

V 83

Papir og trævareindustri

O 75

Øl- og vinstue, servering kaffe med brød

V 84

Grusvask

O 76

Bar i teater o.lign.

V 85

Husdyrfarm

O 80

Registreret kantine uden tilvirkning

V 90

Andet enkeltanlæg

O 85

Anretterkøkken i institution

V 91

Varmepumpe med reinjektion

O 86

Reg. daginstitution (børnehave o.l.)

V 92

Varmepumpe uden reinjektion

O 90

Registreret forsamlingshus (gr. I) o.l.

V 93

Bortledning af vand

O 91

Registreret forenings- eller klublokale

V 94

Nødforsyningsanlæg

O 92

Is- og konfekturekiosk

V 95

Husholdning 1-2 husstande


STD00118 Virksomhedstyper 1992
De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

V 97

Forureningsundersøgelser

V 98

GRUMO boringer

V 99

Afværgeanlæg

W 01

Brugerdefineret virksomhed type W-01

 

 

 

 

 

STD00146 Formål

De med kursiv skrift markerede koder skal anvendes ved indberetning af data jf. denne vejledning

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Drikkevandskontrol

02

Drikkevandskontrol - andet

03

Råvandskontrol

04

Forureningsundersøgelse

05

Drikkevandskontrol, vandværk

06

Drikkevandskontrol, ledningsnet

07

Drikkevandskontrol hos forbruger

08

Grundvandskontrol, råvand ublandet

09

Grundvandskontrol, andet

10

Overfladevandskontrol, råvand ublandet

11

Overfladevandskontrol, andet

12

Boringskontrol, drikkevandsindvinding

13

Grundvandskontrol (GRUMO)

14

Grundvandskontrol (LOOP)

15

Grundvandskontrol (afværgeboring)

99

Andet

STD00147 Omfang

Kode

Beskrivelse

00

Ikke oplyst

01

Begrænset

02

Normal

03

Udvidet

04

Andet

05

Boringskontrol

06

Forenklet kontrol

07

Omprøve

08

Sporstofkontrol

09

Kontrol af organiske mikroforureninger

STD00210 Status for omprøver

Kode

Beskrivelse

00

Ej oplyst

01

Resultater af omprøve supplerer resultater af oprindelig prøve

02

Resultater af omprøve erstatter alle resultater af oprindelig prøve

03

Resultater af omprøve erstatter kun resultater af oprindelig prøve for omprøvens analyserede parametre

99

Andet

STD00217 Kodeliste for attributter

Kode

Beskrivelse

A

Ikke påvist

B

Påvist

C

Spor

D

Ikke målelig

S

Skøn

0

Resultatet er nul

<

Mindre end

>

Større end

*

Gennemsnit

/

Delresultat

!

Resultatet anvendes ikke