Manual for offentligt-privat samarbejde om projekteksport

Bilag 3 : Forsikringsløsninger

Forsikringsforhold for hver samarbejdsmodel samt eksempelsituationer

På de følgende sider er der for hver af de fire samarbejdsmodeller i skematisk form angivet:
En overordnet risikoprofil for samarbejdsmodellen.
En risikoanalyse for hver af de involverede parter (projekthaver, den offentlige institution (medarbejderen), evt. leverandør og eksportorganisation).
For hver risiko i risikoanalysen er der angivet en mulig konsekvens/skade.
Til imødegåelse af de evt. tab i forbindelse med en skade, er der - for så vidt det er muligt at forsikre sig - for hver skadeart angivet en forsikringstype (hver af de nævnte forsikringstyper er nærmere gennemgået i forsikrings-redegørelsen, hvad angår dækningsgrad, erstatningsudbetaling og selvrisiko).

Idet fokus for forsikringsanalysen primært er hos den offentlige institution og dens medarbejdere, er de angivne forsikringsløsninger for projekthaver alene vejledende, hvorimod forsikringsløsningerne for den offentlige institution, underleverandøren (som er en offentlige institution), eller eksportorganisationen er uddybende.

Efter hver af de fire samarbejdsmodeller1, er der angivet et praktisk eksempel på de forsikringer, der bør tegnes.

De angivne eksempler på forsikringsdækninger er alene forslag, og der må ikke drages direkte paralleller til andre konkrete eksempler, idet der for hvert enkelt projekt bør gives en professionel forsikringsrådgivning fra en professionel international forsikringsmægler eller et forsikringsselskab, hvor sagens egenart skal dyrkes.

I de til manualen vedlagte kontraktforslag (bilag to-c) indgår forslag til formulering af fordeling af forsikringsansvar mellem kontraktparterne.

Udlånsmodellen

Fordeling af ansvar /risiko (overordnet risikoprofil for forsikringen)

Den udlånte medarbejder tilknyttes et projekt pga. en særlig viden om relevante forhold. Medarbejderen kan have en større eller mindre rolle i projektet med varierende ansvar. Projekthaver har det fulde ansvar for projektet overfor klienten i relation til medarbejderens viden og indsats, medmindre andet er aftalt. Den offentlige institution bærer ingen risiko/ansvar for projektet, men er forpligtet til at forsikre medarbejderen som individ. Den offentlige institution kan eventuelt, hvis aftalt i kontrakten, bære et medansvar /fuldt ansvar for medarbejderens løsning af opgaven.

Risikoidentifikation og forsikringsløsninger

Projektpartner

Risikoanalyse

Konsekvens af risiko

Forsikringsløsning

Projekthaver

Skade på projekt - udefrakommende skader

Tab af/på projektet

Entrepriseforsikring

Ansvar for medarbejder i forhold til projekt

Tab på projektet

Professionel ansvarsforsikring

Ansvar for medarbejder i forhold til 3. mand

Erstatning overfor 3. mand

Erhvervs- og produktansvars-
forsikring

Sygdom og død hos nøgleperson og evt. familie

Forsinkelse og tab på projekt

Sygdoms-, Ulykke og dødsforsik. med projekthaver som sikrede og nøglepersonforsik.

Erstatningsudgifter til ny medarbejder

Fordyrelse af projekt

Rejseforikring

Kontraktbrud hos medarbejder

Forsinkelse/
fordyrelse af projekt

Kontraktansvars-
forsikring

Off. institution (medarbejder)

Sygdom/
hospitalsindlæggelse - udgifter

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Sygdom/død/familie - udgifter

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Varig invaliditet/død - ulykkesforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, ulykke

Varig invaliditet/død - livsforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, liv

Ansvar overfor 3. mand

Ertstaningskrav

Rejseforsikring, privat- og erhvervsansvar

Ansvar overfor projekthaver

Ertstaningskrav

Professionel ansvarsforsikring

Skade på egne projekt- og indbogenstande

Forsinkelse og tab

Tingsforsikring

Kidnapning af medarbejder/familie

Løsesum/
omkostninger

Kidnapnings-
forsikring


Praktisk eksempel 1 på situation i udlånsmodellen

Situation:

Udlån af en kommunal medarbejder i 9 måneder i SABAH provinsen på Borneo i Malaysia. Eksperten har fast ophold i hovedbyen og jævnlige rejser til 4 distrikter. I alt udsendes 2 personer fra projekthaver og 1 fra kommunen. Honorar for opgaven er kr. 100.000 pr. måned eller kr. 900.000 for hele perioden.

Opgave:

Rådgivning om udarbejdelse af en spildevandsplan for 4 oplande i regionen.

Forudsætninger:

Det forudsættes, at der i kontrakten mellem projekthaver og den offentlige institution er aftalt, at der kan videreføres et erstatningsansvarrejst mod projekthaver til den offentlige institution og omvendt.

Det forudsættes, at den rådgivning, der foretages, alene er af teoretisk art, det vil sige, at der ikke af den udlånte person selv eller af konkrete personer finder direkte anvisninger sted om tilrettelæggelse, indgriben eller på anden måde instruktion i en konkret og aktuel driftssituation. Dette ville medføre mulighed for et videregående ansvar end det rent professionelle ansvar.

Definitioner:

Projekthaver:
  
Rådgivende ingeniørfirma
Ekspert: Den offentlige institution, kommunalt ansat person
Køber: Dansk eller international donororganisation


Oplæg til forsikringsdækning:

Projekthaver:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de evt. krav, der måtte kunne blive rejst mod en medarbejder fra projekthaver-på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at medarbejderen forvolder skade på andre personers ting eller person. Summen fastsættes i henhold til lokal standard.
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav rejst af 3. mand (køber f.eks. Danced, modtagerlandet) mod projekthaver for f.eks. fejlagtig projektrådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande, der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning (max. kr. 100.000).
En kidnapningsforsikring.

Offentlig institution:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de eventuelle krav, der måtte kunne blive rejst mod ansættelsesstedets kommunalt ansatte ekspert - på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at eksperten forvolder skade på andre personers ting eller person. Summen fastsættes i henhold til lokal standard.
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav rejst af 3. mand (køber f.eks. Danida, eller modtagerlandet) mod eksperten for f.eks. fejlagtig rådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab. Rejses kravet mod projekthaver vil dette kunne videreføres til ekspertens ansættelsessted.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande, der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning (max. 100.000 kr).
Kidnapningsforsikring.

Praktisk eksempel 2 på situation i udlånsmodellen

Udgangspunkt:

Til projektet udlånes af en offentlig institution en medarbejder i 3 uger til korttidsmisssion i Lithauen. I alt udsendes 2 personer fra projekthaver og 1 fra kommunen. Honorar for opgaven er kr. 100.000 pr. måned.

Opgave:
Bistand til træning af personale i optimering af drift af rensningsanlæg
Undervisning i kursuslokaler
Rådgivning om generelle praktiske forbedringer af driftsrutiner på anlægget

Forudsætninger:

Det forudsættes, at der i kontrakten mellem projekthaver og den offentlige institution er aftalt frafald for muligheden for at videreføre et erstatningsansvar rejst mod projekthaver til den offentlige institution og/eller den udlånte medarbejder. Det vil sige at projekthaver hæfter for den udlånte medarbejders evt. fejl. Projekthaver har således ansvaret for medarbejderens ydelse og er pligtig at tegne de nødvendige forsikringer for medarbejderen.

Det forudsættes endvidere, at den rådgivning, der foretages, alene er af teoretisk art, det vil sige, at der ikke af den udlånte person selv eller konkrete personer finder direkte anvisninger sted om tilrettelæggelse, indgriben eller på anden måde instruktion i en konkret og aktuel driftssituation. Dette ville medføre mulighed for et videregående ansvar end det rent professionelle.

Definitioner:

Projekthaver:
 
Rådgivende ingeniørfirma
Medarbejder: Person ansat i den offentlige institution


Oplæg til forsikringsdækning:

Projekthaver:
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning
Kidnapningsforsikring bør overvejes.
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de evt. krav, der måtte kunne blive rejst mod projekthaverens ansatte samt ansættelsesstedets kommunale medarbejder - på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at medarbejderen forvolder skade på andre personers ting eller person. Tegnes i henhold til lokal standard.
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav, der er rejst af 3. mand (køber f.eks. Dancee eller modtagerlandet) mod projekthaver/medarbejder for f.eks. fejlagtig rådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab.

Leverandørmodellen

Fordeling af ansvar / risiko (overordnet risikoprofil for forsikringen)

Leverandøren leverer en samlet ydelse, som kan bestå af flere typer af viden og medarbejdere til projekthaver. Projekthaver har det fulde ansvar for projektet i relation til klienten og er forpligtet til at forsikre projektet som helhed. Leverandøren bærer ansvaret for egne indsatser og viden og forsikres gennem projekthavers forsikring. Leverandøren er forpligtet til at forsikre egne medarbejdere som individer.

Risikoidentifikation og forsikringsløsning

Projektpartner

Risikoanalyse

Konsekvens af risiko

Forsikringsløsning

Projekthaver

Skade på projekt - udefrakommende skader

Tab af/på projektet

Entrepriseforsikring

Ansvar for leverandør i forhold til projekt

Tab på projektet

Professionel ansvarsforsikring

Ansvar for leverandør i forhold til 3. mand

Erstatning overfor 3. mand

Erhvervsansvars-
forsikring

Kontraktbrud hos leverandør

Forsinkelse/
fordyrelse af projekt

Kontraktansvars-
forsikring

Leverandør

Sygdom/
hospitalsindlæggelse - udgifter

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Sygdom/død/familie - udgifter

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Varig invaliditet/død - ulykkesforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, ulykke

Varig invaliditet/død - livsforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, liv

Ansvar overfor 3. mand

Ertstaningskrav

Rejseforsikring, privat- og erhvervsansvar

Ansvar overfor projekthaver/3. mand

Ertstaningskrav

Professionel ansvarsforsikring

Skade på egne projekt- og indbogenstande

Forsinkelse og tab

Tingsforsikring

Transportforsikring af egne projektgenstande

Forsinkelse og tab

Transportforsikring

Kidnapning af medarbejder/familie

Løsesum/
omkostninger

Kidnapnings-
forsikring


Praktisk eksempel på situation i leverandørmodellen

Situation:

Privat rådgivende ingeniørfirma har et projekt omhandlende udvidelse af og indkøring af et nyt forbrændingsanlæg i Sydafrika. Som del af projektet har projekthaver indgået aftale med kommunalt affaldsselskab I/S om gennemførelse af et uddannelses- og træningsprogram omfattende en samlet pakke:

Opgave:

Én samlet pakke omfattende:
Identifikation af træningsbehov ved rejse på stedet.
Studietur for ledere og udvalgt personale til Danmark.
Undervisning på anlægget i kursuslokale.
Rådgivning og instruktion af ansatte på anlægget.

I alt udsendes 2 personer fra projekthaver og 1 fra kommunen.

Opgaven forventes at vare ca. % år. Honorar for opgaven er kr. 100.000 pr. måned.

Forudsætninger:

Da graden af offentligt engagement i denne samarbejdsmodel er større end for udlånsmodellen, forudsættes det, at der i kontrakten mellem projekthaver og den offentlige institution er aftalt, at der ikke kan videreføres et erstatningskrav, der er rejst mod projekthaver til den offentlige institution. Det samme gør sig naturligvis også gældende den modsatte vej, hvis det er selve projektdelen af ydelsen, der er noget i vejen med.

For køberen eller modtageren af projektet vil der kun være projekthaveren at rejse et erstatningskrav mod, idet den offentlige institution vil være at betragte som underleverandør til projekthaver og meddækket på dennes professionelle rådgiveransvarsforsikring.

Det forudsættes, at den rådgivning, der foretages, alene er af teoretisk art, dvs., at der ikke af den udlånte person selv eller konkrete personer finder direkte anvisninger sted om tilrettelæggelse, indgriben eller på anden måde instruktion i en konkret og aktuel driftssituation. Dette ville medføre mulighed for et videregående ansvar end det rent professionelle.

Definitioner:

Projekthaver: Rådgivende ingeniørfirma
Expert: Ansættelsessted, kommunalt ansat person
Køber: Dansk eller international donororganisation
Modtager af projektet: Organisation i det land, der modtager projektet


Oplæg til forsikringsdækning:

Projekthaver:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de eventuelle krav, der måtte kunne blive rejst mod projekthaver på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at medarbejderen forvolder skade på andre personers ting eller person. Tegnes i henhold til lokal standard.
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav rejst af 3. mand (køber f.eks. Danida, modtagerlandet) mod projekthaver for f.eks. fejlagtig projektrådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab. Ansættelsesstedet er meddækket som sikret på policen.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning.
Transportforsikring af genstande beregnet for projektet fælles for projekthaver og den offentlige institution.
Kidnapningsforsikring.

Underleverandøren (den offentlige institution):
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de evt. krav, der måtte kunne blive rejst mod den offentlige medarbejder på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at eksperten forvolder skade på andre personers ting eller person. Tegnes i henhold til lokal standard.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar. Forsikringen udvides til at dække personer, som deltager i udflugter, rejser i forbindelse med projektet, herunder gæster/kursister.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande, der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning.
Kidnapningsforsikring,

Modtager af projektet:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de eventuelle krav, der måtte kunne blive rejst mod modtagerens ansatte, hvis de forvolder skade på andre personers ting eller person. Forsikringen skal også gælde i udlandet - det vil sige her i Danmark. Tegnes i henhold til lokal standard.

Eksportorganisationsmodellen

Fordeling af ansvar/risiko (overordnet risikoprofil for forsikringen)

Eksportorganisationen indgår kontrakt med såvel den offentlige institution som projekthaver om udlån af medarbejdere (og evt. andre ydelser) fra den offentlige institution til projekthaver. Eksportorganisationen optræder (i option 1 i kontrakteksemplet, bilag 1 c) med fuldt ansvar for leverancen af medarbejdere og andre ydelser overfor projekthaver - også set i forhold til den offentlige institution. Projekthaver har det fulde ansvar for projektet i forhold til klienten og er forpligtet til at forsikre projektet som helhed. Eksportorganisationen er forpligtet til at udtage egne forsikringer, herunder ansvarsforsikring. I option 2 i kontrakteksemplet forbliver kvalitetsog forsikringsansvar hos ansættelsesstedet.

Risikoidentifikation og forsikringsløsning

Projektpartner

Risikoanalyse

Konsekvens af risiko

Forsikringsløsning

Projekthaver

Skade på projekt - udefrakommende skader

Tab af/på projektet

Entrepriseforsikring

Ansvar for eksportorg. i forhold til projekt

Tab på projektet

Professionel ansvarsforsikring

Ansvar for eksportorg. i forhold til 3. mand

Erstatning overfor 3. mand

Erhvervsansvars-
forsikring

Kontraktbrud hos eksportorganisation

Forsinkelse/
fordyrelse af projekt

Kontraktansvars-
forsikring

Eksportorg.
(Option 1)

Ansættelses sted (option 2)

Sygdom/
hospitalsindlæggelse

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Sygdom/hospitals-
indlæggelse/familie

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Varig invaliditet/død - ulykkesforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, ulykke

Varig invaliditet/død - livsforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, liv

Ansvar overfor 3. mand

Ertstaningskrav

Rejseforsikring, privat- og erhvervsansvar

Ansvar overfor projekthaver

Ertstaningskrav

Professionel ansvarsforsikring

Skade på egne projekt- og indbogenstande

Forsinkelse og tab

Tingsforsikring

Transportforsikring af egne projektgenstande

Forsinkelse og tab

Transportforsikring

Kidnapning af medarbejder/familie

Løsesum/
omkostninger

Kidnapnings-
forsikring

Eksportorg. (option 1) er forpligtet til at frigøre den offentlige institution for ethvert krav, dvs. den offentlige institution medtages som sikret på den professionelle rådgiveransvarsforsikring, som eksportorganisationen tegner. Det samme gælder de øvrige nævnte forsikringer. Der indsættes særklausul i alle policer. Dette medfører, at der på ansvarsforsikringerne vil være regresfrafald parterne indbyrdes.


Praktisk eksempel 1 på situation i eksportorganisationsmodellen (option 1)

Situation:

Situationen og opgaven er den samme som under eksemplet for leverandørmodellen, men rådgivningsfirmaet indgår i stedet aftalen med eksportorganisationen, det vil sige:

Privat rådgivende ingeniørfirma har projekt om udvidelse af og indkøring af et nyt forbrændingsanlæg i Sydafrika. Som del af projektet har proekthaver indgået aftale med eksportorganisation om gennemførelse af et uddannelses- og træningsprogram omfattende en samlet pakke:

Opgave:
Identifikation af træningsbehov ved rejse på stedet
Studietur for ledere og udvalgt personale til Danmark
Undervisning på anlægget i kursuslokale
Rådgivning og instruktioner af ansatte på anlægget

Eksportorganisationen løser opgaven alene ved aftale med et kommunalt affaldsselskab I/S, der stiller medarbejder(e) til rådighed.

I alt udsendes 2 personer fra projekthaver og 1 fra kommunen (eksportorganisationen). Opgaven forventes at vare ca. ½ år. Honorar for opgaven er kr. 100.000 pr. måned.

Forudsætninger:

Det forudsættes, at der i samarbejdskontrakten mellem eksportorganisationen og ansættelsesstedet (kommunale medarbejder) er aftalt, at der ikke kan videreføres et erstatningsansvar rejst mod eksportorganisationen til ansættelsesstedet (kommunen, den udlånte ekspert). Det samme gør sig naturligvis også gældende den modsatte vej.

For køberen eller modtageren af projektet vil der generelt kun være projekthaver at rejse et erstatningskrav mod, idet denne vil være at betragte som hovedansvarlig.

Det forudsættes, at den rådgivning, der foretages, alene er af teoretisk art, dvs., at der ikke af den udlånte person selv eller konkrete personer finder direkte anvisninger sted om tilrettelæggelse, indgriben eller på anden måde instruktion i en konkret og aktuel driftssituation.

Dette ville medføre mulighed for et videregående ansvar end det rent professionelle ansvar.

Definitioner:

Projekthaver: Rådgivende ingeniørfirma
Ekspert: Offentlige institution, ansat person
Køber: Dansk eller international donororganisation
Modtager af projektet: Organisation i det land, der er modtager af projektet


Oplæg til forsikringsdækning

Projekthaver:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de eventuelle krav, der måtte kunne blive rejst mod projekthaver på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være at medarbejderen forvolder skade på andre personers ting eller person. Tegnes i henhold til lokal standard.
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav rejst af 3. mand (køber f.eks. Danida, modtagerlandet) mod projekthaver for f.eks. fejlagtig projektrådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab. Eksportorganisationen og ansættelsesstedet er meddækket som sikret på policen.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande, der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning.
Transportforsikring af genstande beregnet for projektet, som er fælles for projekthaver og den offentlige institution.
Kidnapningsforsikring.

Eksportorganisation:
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav rejst af projekthaver for f.eks. fejlagtig projektrådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab.
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de eventuelle krav, der måtte kunne blive rejst mod ansættelsesstedets kommunale ansatte ekspert - på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at eksperten forvolder skade på andre personers ting eller person. Tegnes i henhold til lokal standard.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar. Forsikringen udvides til at dække personer, som deltager i udflugter og rejser i forbindelse med projektet, herunder gæster/kursister.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande, der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning.
Kidnapningsforsikring.

Modtager af projektet:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de evt. krav, der måtte kunne blive rejst mod modtagerens ansatte, hvis de forvolder skade på andre personers ting eller person. Forsikringen skal også gælde i udlandet - det vil sige her i Danmark. Tegnes i henhold til lokal standard.

Praktisk eksempel 2 på situation i eksportorganisationsmodellen (option 2)

Det kommunale Affaldsselskab I/S indtræder forsikringsmæssigt i stedet for eksportorganisationen. Ellers identisk med ovenstående.

Partnermodellen

Fordeling af ansvar/risiko (overordnet risikoprofil for forsikringen)

Den offentlige institution er direkte kontraktspart overfor klienten og indgår på lige vilkår med privat projekthaver som ansvarlig for projektets udførelse. Projekthaver og den offentlige institution er forpligtet til at forsikre projektet som helhed i fællesskab.

Risikoidentifikation og forsikringsløsning

Projektpartner

Risikoanalyse

Konsekvens af risiko

Forsikringsløsning

Projekthaver og den off. institution

Skade på projekt - udefrakommende skader

Tab af/på projektet

Entrepriseforsikring

Ansvar for projekt

Tab på projektet

Professionel ansvarsforsikring

Ansvar for projekt i forhold til 3. mand

Erstatning overfor 3. mand

Erhvervs- og produktansvars-
forsikring

Kontraktbrud hos klient

Forsinkelse/
fordyrelse af projekt

Kontraktansvars-
forsikring

Forsinkelse hos leverandør

Forsinkelse/tab

Garantiforsikring

Garanti-/
kreditforsikring

Forsinkelse/tab

Garantiforsikring

Dagbøde-
forsikring

Tab

Dagbødeforsikring

Sygdom/hospitals-
indlæggelse - udgifter

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Sygdom/død/familie - udgifter

Omkostninger og indtægtstab

Rejseforsikring, sygdom

Varig indvaliditet/død - ulykkesforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, ulykke

Varig indvaliditet/død - livsforsikring

Erstatning til medarbejder/
efterladte

Rejseforsikring, liv

Ansvar overfor 3. mand

Erstatningskrav

Rejseforsikring, privat- og erhvervsansvar

Ansvar overfor projekthaver

Erstatningskrav

Professionel ansvarsforsikring

Skade på egne projekt- og indbogenstande

Forsinkelse og tab

Tingsforsikring

Transportforsikring af egne projektgenstande

Forsinkelse og tab

Transportforsikring

Kidnapning af medarbejdere/
familie

Løsesum/
omkostninger

Kidnapnings-
forsikring


Praktisk eksempel på situation i partnermodellen

Situation:

Situationen og opgaven er den samme som under de to tidligere eksempler, men det kommunale affaldsselskab I/S er ligestillet partner og direkte kontraktpartner om opgaven over for køber, det vil sige:

Privat rådgivende ingeniørfirma og kommunalt affaldsselskab I/S har i partnerskab projekt om udvidelse af og indkøring af et nyt forbrændingsanlæg i Sydafrika. Det kommunale affaldsselskab har ved kontrakt overfor køber den opgave at gennemføre et uddannelses- og træningsprogram omfattende en samlet pakke:

Opgave:

Én samlet pakke omfattende:
Identifikation af træningsbehov ved rejser på stedet
Studietur for ledere og udvalgt personale til Danmark
Undervisning på anlægget i kursuslokale
Rådgivning og instruktioner af ansatte på anlægget

I alt udsendes 2 personer fra projekthaver og 1 fra kommunen.

Opgaven forventes at vare ca. ½ år. Honorar for opgaven er kr. 100.000 pr. måned.

Forudsætninger:

Da alle i denne kontraktmodel stort set er lige ansvarlige for gennemførelsen af projektet, forudsættes det, at der i samarbejdskontrakten mellem partnerne er aftalt, at der ikke indbyrdes kan videreføres et erstatningsansvar rejst mod nogen af partnerne.

For køberen eller modtageren af projektet vil der generelt kun være den samlede projekthaver at rejse et erstatningskrav mod, idet denne vil være at betragte som hovedansvarlig.

Det forudsættes, at den rådgivning, der foretages, alene er af teoretisk art, dvs., at der ikke af den udlånte person selv eller konkrete personer finder direkte anvisninger sted om tilrettelæggelse, indgriben eller på anden måde instruktion i en konkret og aktuel driftssituation. Dette ville medføre mulighed for et videregående ansvar end det rent professionelle ansvar.

Definitioner:

Projekthaver: Rådgivende ingeniørfirma
Ekspert: Offentlig institution, ansat person
  
Køber: Dansk eller international donororganisation
Modtager af projektet: Organisation i det land, der er modtager af projektet


Oplæg til forsikringsdækning:

Partnerorganisationen:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de eventuelle krav, der måtte kunne blive rejst mod partnernes ansatte på grund af forhold, som ikke direkte har med projektet at gøre. Dette kunne f.eks. være, at medarbejderen forvolder skade på andre personers ting eller person. Tegnes i henhold til lokal standard.
Professionel ansvarsforsikring dækkende krav, der er rejst af 3. mand (køber f.eks. Danida, modtagerlandet) mod en eller hele partnerorganisationen for f.eks. fejlagtig projektrådgivning, der efterfølgende forvolder direkte eller indirekte skade på ting, personer eller rene formuetab.
Rejseforsikring sygdom, ulykke og evt. død, samt privat ansvar.
Tingforsikring dækkende de af medarbejderens egne løsøregenstande, der ikke dækkes under rejseforsikringens bagagedækning.
Transportforsikring af genstande beregnet for projektet fælles for alle partnere.
Kidnapningsforsikring for alle udsendte medarbejdere.

Modtager af projektet:
Erhvervsansvarsforsikring til at dække de evt. krav, der måtte kunne blive rejst mod modtagerens ansatte, hvis de forvolder skade på andre personers ting eller person. Forsikringen skal også gælde i udlandet - det vil sige her i Danmark. Tegnes i henhold til lokal standard.
1 Orlovsmodellen er ikke taget med, idet den ikke forsikringsmæssigt involverer en offentlig institution