Renere teknologiprojekter 1996

Integration af renere teknologi i miljøsagsbehandlingen

Miljøprojekt nr. 331, 1996
Miljøstyrelsen

Fra 1992 blev miljøbeskyttelse gennem renere teknologi indført i dansk lovgivning. Forureningsbekæmpelsen skulle primært forebygge forurening og reducere forbruget af ressourcer. I kølvandet på denne miljølovgivning har en række spørgsmål meldt sig, bl.a. fordi en regulering gennem renere teknologi griber ind i en virksomheds interne forhold. Projektet har til formål at afdække såvel virksomheders som myndigheders synspunkter og holdninger til renere teknologi ved miljøsagsbehandling samt at beskrive metoder til, hvordan samspillet mellem parterne kan optimeres.

Rapporten indeholder en beskrivelse af den anvendte metode (kapitel 2), en gennemgang af renere teknologi i relation til miljølovgivningen (kapitel 3), resultat af interviewrunde (kapitel 4), og rundbordssamtaler (kapitel 5), beskrivelse af afsluttende konference (kapitel 6) samt en sammenfattende opsamling på konklusioner og ideer (kapitel 7).

Resultatet af projektet er skitseret i det følgende:
Selvom renere teknologi lovmæssigt har skullet inddrages ved sagsbehandling om miljøgodkendelser siden 1992, er der mangel på gode eksempler herpå. Det vurderes, at myndigheder og virksomheder ikke ved tilstrækkeligt om renere teknologi, og at det skyldes manglende erfaring på områdetons
Der er enighed om, at loven udgør en god ramme for myndighedernes vejledende rolle, og at indførelse af renere teknologi bør ske frivilligt, da succes med renere teknologi er betinget af virksomhedens eget engagement.
Renere teknologi er ikke kun et spørgsmål om tekniske løsninger, men også om strategier, holdninger og organisering af miljøarbejdet. Myndigheder og virksomheder bør være bevidst om dette forhold.
Lovsystemet giver reelt kun myndigheden kompetence til at stille krav om renere teknologi til virksomhedens egen produktionsproces. Gennem dialog kan myndigheden også sætte fokus på de områder, som relaterer til produktets hele livsforløb, f.eks. råvarefremstilling, produktets anvendelsesfase og bortskaffelse.
Når virksomhederne udarbejder en ansøgning om miljøgodkendelse, er det en god øvelse, som i sig selv kan virke motiverende og give virksomhederne indblik i egne miljøforhold. Myndighederne bør lægge vægt på at gå i dialog med virksomhederne i denne fase, da det er det bedste tidspunkt at motivere virksomheden til renere teknologiløsninger.
Myndighedernes forventninger til virksomhedens udskiftning af produktionsudstyr bør tilpasses virksomhedens reelle planer om udskiftningen. Her kan udarbejdelse af handlingsplaner for virksomhedens indførelse af renere teknologi være et velegnet værktøj i samarbejdet.
Da virksomheder er forskellige, er der behov for, at myndighederne situationstilpasser sin myndighedsrolle. Den vejledende og motiverende rolle er hensigtsmæssig over for de virksomheder, som er miljøpositive og den mellemgruppe af virksomheder, som kan motiveres til at blive detons Kontrol er mest hensigtsmæssig over for de mindre motiverede virksomheder. Der er opbakning til, at myndighedernes opsøgende arbejde især skal ske over for sidstnævnte gruppe.
Det er vigtigt, at hver enkelt myndighed tager stilling til, hvor der skal sættes ind, og hvorledes ressourcerne skal prioriteres i forhold til disse forskellige grupper af virksomheder.
De decentrale myndigheder kan fremme indførelse af renere teknologi gennem en mere opsøgende og igangsættende rolle over for virksomhederne. Dette kan praktiseres ved at afholde informationsmøder, etablere grupper til udveksling af erfaring, danne netværk mv.
Brancheforeninger vil kunne spille en central rolle for fremme af renere teknologi ved at vejlede og inspirere virksomheder og ved at indgå frivillige aftaler med de centrale myndigheder.
Generelt har både virksomheder og myndigheder behov for en større viden om renere teknologi. Det kan opnås gennem mere effektiv information om resultaterne af gennemførte projekter. Derudover er der behov for at ruste miljømedarbejdere hos myndigheder til at kunne samarbejde bedre med virksomheder for at gøre det lettere at holde en proces i gang.

Forfatter/udførende institution

Lisbeth Kromann, Jens Christian Binder og Lisbeth Øhrgaard, Nelleman, Nielsen & Rauschenberger A/S.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-7810-617-6