Renere teknologiprojekter 1996

Miljøvenlige komfurer og ovne

Miljøprojekt nr. 338, 1996
Miljøstyrelsen

I rapporten gennemgås et komfurs livsforløb, og de vigtigste miljø- og sundhedsbelastninger analyseres og vurderes. Forskellige teknologivalg er vurderet, men rapporten kan ikke entydigt pege på en enkelt teknologi som værende den bedste. Det konkluderes, at den fremtidige udvikling af teknologi til komfurer, kogeplader og ovne bør fokusere på energiforbruget, idet det er dette, der giver anledning til de største miljøbelastninger.

Hvert år skifter over 150.000 danske familier komfuret ud med et nyt, hvilket medfører, at de gamle komfurer skal bortskaffes. Dette resulterer i en affaldsmængde på omkring 7.500 tons, hvoraf hovedparten dog bliver genanvendt. Den største miljøbelastning ved madlavning vurderes at være brugen af komfurerne, idet hver familie bruger i størrelsesordenen 400-600 kWh om året til madlavning. Dette energiforbrug kræver afbrænding af fossile brændsler, hvilket igen medfører bidrag til globale, regionale og lokale miljø- og sundhedsbelastninger.

I rapporten analyseres en del forskellige teknologier til madlavning, og der gives en række råd om, hvor man skal lægge vægten i det fremtidige udviklingsarbejde for at kunne reducere den samlede miljøbelastning. Det metodiske udgangspunkt har været baseret på livscyklustanken, d.v.s. at alle de væsentlige miljøbelastninger er medtaget i analysen lige fra udvinding af råvarer til bortskaffelse af det udtjente produkt.

Målgruppen for projektet har været producenter af ovne og komfurer samt offentlige og private forbrugere. Tilsammen er det disse personer, der i store træk bestemmer den samlede miljøbelastning i komfurets levetid.

I projektet blev et komfurs miljøbelastning analyseret og vurderet i forhold til fem overordnede emner, nemlig råvareforbrug, energiforbrug, miljøbelastning (globalt, regionalt og lokalt), sundhedsbelastning og risiko for uheld.

Analysen af råvareforbruget viste overordnet, at de væsentligste materialer i et komfur (jern/stål, andre metaller) kun forsvinder ud af kredsløbet i et ringe omfang, mens plast og mineralbaserede materialer som glas, mineraluld og emalje i al væsentlighed deponeres og må regnes som tabt for eftertiden. Det vurderes, at nutidens bortskaffelsesmetode (shredning) fungerer relativt tilfredsstillende i forhold til de materialer, som indgår i et komfur i dag.

Langt den største del af energiforbruget finder sted i brugsfasen. Da der uanset teknologivalg er tale om et relativt stort forbrug af fossile brændsler med en kort forsyningshorisont, bør udviklingsarbejdet koncentreres om at reducere energiforbruget, f.eks. ved at øge effektiviteten af energioverførslen. Gasteknologi bruger mindre primærenergi, men nye former for elkonvertering, f.eks. induktionsteknologi, kan også vise sig at være energibesparende i forhold til den konventionelle teknologi.

De væsentligste globale og regionale miljøbelastninger i komfurets livscyklus stammer fra afbrænding af fossile brændsler. En forøgelse af energieffektiviteten vil dermed også reducere disse miljøbelastninger. Med hensyn til lokale miljøbelastninger peger rapporten på produktionen af råvarer, specielt metaller, som særligt belastende.

Vurderingen af sundhedsbelastningen blev i projektet koncentreret om to teknologier, nemlig gasteknologi og induktionsteknologi. En toksikologisk vurdering af NOx-emissionen fra gaskomfurer viste, at der ved de nuværende koncentrationer af NOx i køkkener ved madlavning kan forventes en øget forekomst af luftvejssygdomme hos særligt følsomme grupper, specielt børn i tæt trafikerede byer og astmatikere. Induktionsteknologien blev vurderet, fordi nye rapporter har vist en mulig sammenhæng mellem udsættelsen for elektromagnetisk stråling og visse sygdomme, bl.a. kræft. Det var ikke muligt at lave en konklusion på baggrund af det foreliggende materiale, og udviklingen på området bør derfor følges nøje af både komfurproducenter og toksikologer.

Vurdering af risikoen for uheld blev nedprioriteret i projektets forløb, idet lovkrav og teknologisk udvikling har elimineret risikoen for gaseksplosioner ved brug af moderne gasteknologi. En vurdering af risikoen for større uheld som tankskibsforlis lå uden for projektets rammer.

De overordnede konklusioner summeres her kort:
Der kan ikke peges entydigt på en enkelt teknologi, der bør fremmes. I stedet kan produktudviklere søge at udvikle/forbedre og implementere energieffektive løsninger i alle salgbare former for teknologi, idet der på denne måde sker en generel reduktion af energiforbruget og den relaterede miljøbelastning.
Fremme af energibesparende teknologier må ikke ske på bekostning af en større sundhedsmæssig belastning. Det er derfor vigtigt at arbejde på at nedbringe NO2-emissionen fra gaskomfurer og at reducere eksponeringen for radiofrekvent stråling fra induktionskomfurer.
Materialevalget til komfurer er af mindre væsentlig betydning. Ved anvendelse af nye, alternative materialer bør det indgå i overvejelserne, hvorvidt disse kan indgå i det eksisterende bortskaffelsessystem på forsvarlig måde, eller om der skal etableres specielle foranstaltninger med henblik på genanvendelse.
Forbrugeren kan ved at optimere sin madlavning reducere miljøbelastningen lige så meget, som det er muligt med den nyeste teknologiske udvikling. Komfurproducenter kan hjælpe forbrugeren ved at udvikle løsninger, der er nemme at anvende også for mennesker uden de store tekniske forudsætninger.

Forfatter/udførende institution

Anders Schmidt, Birgitte Holm Christensen og Allan Astrup Jensen, dk-TEKNIK.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0105-3094
ISBN nr. 87-78-659-1