Renere teknologiprojekter 1996

Elimination af organisk spildevand fra organisk batchproduktion

Arbejdsrapport nr. 9, 1996
Miljøstyrelsen

Projektets overordnede mål er genvinding af minimum 80% organiske opløsningsmidler og reduktion af A/S GEAs vandforbrug med 2000 - 3000 m3. Projektet skal afdække og vurdere de tekniske løsningsmuligheder og deres indvirkning på miljø, energi og økonomi.

Projektet er opdelt i tre hovedblokke. Første blok indeholder udvikling og bygning af pilotanlægget. Anden blok indeholder en teoretisk undersøgelse af pilotanlægget samt en bestemmelse af, hvordan anlægget fungerer, og hvilke faktorer der er bestemmende for virkningen. Sidste blok angiver forsøg på pilotanlægget, der sigter på den praktiske anvendelighed og effektivitet af anlægget.

Løsningskonceptet, der bygger på udskiftning af servicevæsken i vakuumpumperne fra vand til olie, er absolut anvendeligt. Udskiftningen af servicevæsken muliggør en kraftig reduktion af vandforbruget via substitution af vandet, og genvindingen af opløsningsmidlerne forenkles, da dampstrømmen fra produktionen kun kommer i en fraktion.

Der er indsamlet erfaringer om praktiske og tekniske detaljer ved løsningskonceptet og pilotanlægget. Der er brugt teknisk faglitteratur, undersøgelser og forsøg på at finde, afdække og vurdere løsningen.

Helhedsindtrykket er:
at det er teknisk muligt at fjerne både opløsningsmidler og vandforbrug.
at løsninger skal udformes under hensyn til opløsningsmidlets type, eksisterende udstyr i produktionshallen og produktprogrammet.
at genvinding af opløsningsmidlerne og reduktion af vandforbruget, afhængigt af produktprogram og produktionsmetoder, kan være en god forretning.
at fremtidens miljøkrav kun kan overholdes, hvis producenten reducerer og på længere sigt eliminerer væskeudledningen.

Forudsætningerne, for at konceptet kan udnyttes effektivt, ligger i den specifikke type opløsningsmiddel, der arbejdes med. Opløsningsmidlerne kan opdeles i tre grupper med henholdsvis højt-, mellem- og lavt damptryk. Desto højere damptryk opløsningsmidlet har, desto mere anvendelig bliver løsningskonceptet, idet afdampningsgraden stiger med højden af damptrykket.

Forfatter/udførende institution

A/S GEA.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-541-2