Renere teknologiprojekter 1996

Vandbesparelser i boliger – Projektering af vand- og afløbsinstallationer

Arbejdsrapport nr. 51, 1996
Miljøstyrelsen

Formålet med denne rapport er at give en teknisk vejledning i vandbesparelsestiltag og deres konsekvenser for vand- og afløbsinstallationer. I rapporten behandles projektering og udførelse grundigt, så det er muligt at opnå optimale vandbesparende installationer.

De miljømæssige følger vil være et nedsat forbrug af råstoffer til rørledninger i vand- og afløbsinstallationerne, og dertil kommer en reduktion i råvandsindvindingen med deraf følgende gavnlig indflydelse på søer og vandløb. Førstnævnte opnås, fordi forbedrede dimensionsmetoder sammen med mindre vand- og spildevandsbelastninger vil give mindre ledningsdimensioner.

Vandforsyningen i Danmark er baseret på grundvand, der uden omfattende rensning bruges i drikkevandsinstallationer. De senere års øgede bevidsthed om, at det er nødvendigt at nedsætte vandforbruget, hvis denne status skal opretholdes, har medført, at mange tekniske tiltag til vandbesparelser er fremkommet. Det er ikke kun de miljømæssige aspekter, men også de stigende vandafgifter, der har været medvirkende til denne udvikling.

I industrien er der indført vandbesparende tiltag i forbindelse med flere vandforbrugende processer. Inden for bygningsområdet er der foretaget oplysningskampagner med informationer om, hvad brugere selv kan gøre for at nedsætte vandforbruget.

Kampagnerne er stort set gået på at ændre dårlige brugsvaner og komme med forslag til indkøb og montering af simpelt vandbesparende udstyr til vandinstallationer. Der findes endnu ikke egentlige samlede tekniske løsninger, hvor besparelser opnås, uden at brugerne mærker det, og hvor besparelserne i form af mindre vandstrømme udnyttes ved en dimensionering af ledningssystemerne for vand og afløb. Vejledning i udformning af systemer, hvor regnvand og gråt spildevand genbruges, findes heller ikke i generel accepteret form.

Denne rapport behandler i kapitel 2 vandbesparelser generelt og beskriver nogle af mulighederne for at nedsætte vandforbruget ved relativt enkle foranstaltninger.

I kapitel 3 beskrives de muligheder, der er for at dimensionere vandinstallationens ledninger, således at det reducerede vandforbrug udnyttes til at anvende mindre rørdimensioner og dermed forbrug af rørmaterialer.

I kapitel 4 behandles emnet vandbesparende wc’er udførligt. Wc’et er i boliger den største vandforbruger blandt installationsgenstandene, og desuden har skyllevandet fra wc’et en væsentlig betydning for selvrensningen i afløbssystemet efter wc’et.

Nedsættelsen af skyllevandsmængden betyder, at der skal tages særlige hensyn til udformningen af afløbssystemet. Disse forhold er behandlet i kapitlerne 5 og 6.

Kapitel 7 giver udførlige projekterings- og udførelsesvejledninger for afløbssystemer, der er godkendt til anvendelsen i vandbesparende wc’er. I kapitel 8 behandles på lignende måde et godkendt renoveringssystem, der anvender mindre rørdimensioner end traditionelle afløbssystemer. Dette er muliggjort ved anvendelsen af wc’er, der skyller med 3,5 liter vand pr. skyl.

I kapitel 9 giver figurer og tekst et værktøj til at vurdere tilstanden af gamle afløbsledninger. Ved hjælp af dette kan det afgøres, om man ved installering af vandbesparende installationer til det eksisterende afløbssystem risikerer forstoppelser i afløbsrørene.

Vejledningen er udformet, så den kan anvendes ved planlægning, projektering og udførelse af vand- og afløbsinstallationer i og udenfor nye bygninger og på en sådan måde, at sikkerhedsmæssige, sundhedsmæssige og komfortmæssige forhold tilgodeses sammen med besparelserne.

Forfatter/udførende institution

Inge Faldager og Viggo Nielsen, Dansk Teknologisk Institut Rørcentret.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-640-0