Renere teknologiprojekter 1996

Vaskbare tekstiler til habitter

Arbejdsrapport nr. 64, 1996
Miljøstyrelsen

Fra den 1. januar 1996 blev det forbudt at købe CFC 113 i Danmark. Stoffet anvendes til kemisk tøjrens på renserier. En række beklædningsprodukter, der typisk fremstilles af uld, uld blandet med syntetiske fibre, bomuld eller bomuld blandet med syntetiske fibre bliver traditionelt vedligeholdt ved hjælp af kemisk rensning på renserier. På grund af forbudet må der findes alternativer til kemisk rens af disse beklædningsprodukter.

Projektets formål er at udarbejde retningslinier for konstruktion og fremstilling af komplicerede beklædningsprodukter, der muliggør en vedligeholdelse baseret på vask i vand i stedet for kemisk rens. Disse beklædningsprodukter er f.eks. habitter og overtøj.

Der udvælges fire stofkvaliteter ud fra kriterierne, at disse dels skal kunne tåle at blive vasket, dels at konstruktionen på de udvalgte stofkvaliteter dækker et så stort spektrum som muligt. De fire materialetyper, der er til test, er yderstof, indlægsstof, foerstof og kravefilt. Ydermere er kravet, at yderstofferne kun må bestå af fibermaterialerne uld eller uld/polyester (PES) blandinger.

Før afprøvning af de forskellige stofkvaliteter undersøges stofkvaliteternes konstruktion og m2-vægtons Herefter testes hver stofkvalitet, for at finde de stoffer der egner sig bedst til vask i vand. Stofferne testes efter følgende tørre- og vaskemetoder: Tumbling, hængetørring, husholdnings-vask og vådrens.

Stofkvaliteternes dimensionsændring må maksimalt være +/- 1% i skud- og kæde-retningen ved henholdsvis vådrens og/eller husholdningsvask. Hvis stofkvaliteten kan opfylde kravet, er den godkendt til fuldskalaforsøg.

Ud fra de udvalgte stofkvaliteter skulle det være muligt at konstruere en jakke, ikke kun af 100% PES-fibre, men også af andre fiberblandinger. Vaskeresultaterne viser, at ved iblanding af PES forbedres resultater fra en vådvask for en 100% ren uld ydervare. Det samme resultat med iblanding af PES i andre fibermaterialer ses for foerstofferne, indlægsstofferne og kravefiltene. Garnnumrene i længde- og bredderetningen har også positiv indflydelse på det endelige vaskeresultat. Derimod spiller trådtætheden og bindingens resultat ikke den store rolle for vaskeresultatet. Uanset vaskemetode bør tumletørring undlades, da det påvirker de tynde og løstbundne stoffer i negativ retning.

På baggrund af forsøgene med alternative produkter og produktionsformer udvælges tre yderstoffer, der opsyes til tre jakker. Yderstofferne er sammensat af henholdsvis uld/PES 55/45, uld/PES 55/45 og uld/PES 40/60. Derudover udvælges foerstof bestående af triacetat/PA 75/25, indlægsstof bestående af PES/CV 71/29 samt kravefilt bestående af 100% PES.

Jakkerne vaskes 10 gange hver efter to vaskemetoder: Husholdningsvask med hængetørring og oppresning med almindeligt dampstrygejern – (metode B) og vådrensning med tørring på dampdukke med kold luft og professionel oppresning på hhv. dampdukke og dampbord (metode D).

Efter hver vask vurderes:
Efterbehandlingstiden – ved måling af den totale tørre- og oppresningstid.
Materialet – ved måling af dimensions-ændring, farveændring, filtningstendens og pillingtendens.
Udseendet – ved en samlet subjektiv bedømmelse før og efter vask.
Komforten – af den enkelte testperson ved prøvning.

Projektet viser, at det kan lade sig gøre at konstruere og producere en vaskbar jakke, der ikke kun består af 100% PES, men af en ydervare bestående af uld/PES, indlægsstoffer bestående af PES/CV, foerstof bestående af Triacetat/PA og kravefilt bestående af 100% PES.

Projektet angiver en skematisk specifikation over, hvilke parametre der bør tages stilling til, før man giver sig i kast med at finde egnede tekstilmaterialer til produktion af vaskbar tungere beklædning.

Forfatter/udførende institution

Projektet er udført af DTI Beklædning og Textil (DTI-BT) i samarbejde med G. Falbe-Hansen A/S (GFH) og Dansk Renseri Forening (DRF).

Birgitte Steenbeck, Bjarne Ahrens og John Hansen. Dansk Teknologisk Institutons Beklædning og Textil.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-623-0