Renere teknologiprojekter 1996

Medarbejderdeltagelse ved indførelse af renere teknologi på Andelsslagteriet TICAN

Arbejdsrapport nr. 66, 1996
Miljøstyrelsen

Hvordan inddrager man medarbejderne i forbindelse med indførelsen af renere teknologi i slagteribranchen? Andelsslagteriet Tican har gennemført et forsøgsprojekt for at besvare dette spørgsmål. I denne arbejdsrapport beskrives og analyseres projektet, og der fremsættes anbefalinger til virksomhedens fortsatte arbejde på dette område.

I kapitel 1 beskrives Tican i relation til omverdenen, virksomhedens egen organisation og samarbejdsforhold samt Ticans miljøforhold.

Projektforløbet er beskrevet i kapitel 2, hvor forventningerne til projektet samt de konkrete aktiviteter, der er blevet gennemført, belyses.

Kapitel 3 samler op på de to foregående kapitler og analyserer Ticans forudsætninger i forhold til projektforløbet og tydeliggør de traditioner, som eksisterer på virksomheden i forhold til f.eks. medarbejderdeltagelse i den forebyggende miljøindsats.

Kapitel 4 indeholder en konklusion på rapporten og anbefalinger til Tican med henblik på at fastlægge nye rammer for det forebyggende miljøarbejde.

Tican har i løbet af projektperioden sat initiativer i gang, som har været en udvidelse af MIRT-projektets oprindelige indhold. Dette gælder specielt med indførelsen af det integrerede kvalitets- og miljøstyringssystem og ikke mindst med det decentrale miljøarbejde ved oprettelsen af 9 afdelingsvise miljøgrupper.

Grupperne har arbejdet med kortlægning, målopstilling og handlingsplaner samt iværksat aktiviteter med henblik på en løsning af arbejdsmiljø- og miljøproblemer. Forløbet har givet gruppemedlemmerne et overblik over principperne i den forebyggende miljøindsats og dermed et nyt grundlag at arbejde videre med.

Tican har arbejdet bevidst med miljøforhold siden 1985. Det var oprindelig de forøgede vandpriser, som var grundlaget for miljøbevidstheden, og det var relateret til interne ressourcebesparelser og dermed minimeringen af produktionsomkostningerne. Generelt har Tican tidligere været styret af myndighedskrav og handlet reaktivt. Gennem branchekonsulentordningen for renere teknologi, deltagelsen i MIRT-projektet og ikke mindst indførelsen af kvalitets- og miljøstyring har virksomheden skiftet til en forebyggende strategi, som samtidig er en mere systematisk indsats end den foregående.

Generelt er der på Tican en omfattende medarbejderdeltagelse i problemløsning og i beslutningsprocesser – specielt i sammenligning med den resterende del af slagteribranchen.

Den eksisterende virksomhedskultur, ledelses- og organisationsstruktur samt virksomhedens tradition for medarbejderdeltagelse og løbende miljøforbedringer har været gode forudsætninger for projektet. Virksomhedens forudsætninger har dog også medført barrierer for gruppernes miljøindsats. Det er specielt fokuseringen på produktionen, den manglende erkendelse af procesforløbets vigtighed og nogle gruppers manglende egendynamik, der har fungeret som barrierer for projektets intensioner.

Tican har, når det drejer sig om miljøindsatsen, opnået en række konkrete forbedringer primært omkring teknisk optimering. Derimod er der tvivl om, hvorvidt Tican er kommet videre, når det drejer sig om medarbejderdeltagelse – specielt set i lyset af virksomhedens traditioner.

Rapporten giver desuden en række forslag og anbefalinger til miljø- og arbejdsmiljøforbedringer samt til, hvordan medarbejdernes deltagelse kan fungere bedst muligt i Tican.

Forfatter/udførende institution

Lene M. Nielsen, Aalborg Universitet, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-690-7