Renere teknologiprojekter 1996

Øget genbrug af vand i papirindustrien

Arbejdsrapport nr. 68, 1996
Miljøstyrelsen

Denne rapport præsenterer resultaterne af projektet "Øget genbrug af vand i papirindustrien. Udvikling af biocid fri metode til kontrol af mikrobiel vækst". Projektet er gennemført i samarbejde mellem Brdr. Hartmann A/S, Instituttet for Produktudvikling (IPU) og Vandkvalitetsinstituttet (VKI).

Papirfabrikkerne er blandt de mest vandforbrugende industrier, og derfor har mange virksomheder indført vandgenbrug. Det kan forårsage arbejdmiljøproblemer og lugtgener. Formålet med projektet har derfor været at udvikle en teknologi til kontrol af mikrobiel vækst i recirkuleret vand i papir- og papfremstilling for herigennem at løse lugt- og arbejdsmiljøproblemer forbundet med genbrug af vandet og om muligt opnå helt lukkede systemer.

I afsnit 2 beskrives produktionen af støbepap hos Brdr. Hartmann A/S, som kort beskrevet består af tre trin:
Opløsning af genbrugsaviser
Støbning af produktet i papirmaskiner
Tørring af produktet

I afsnit 3 beskrives vandsystemet med det almindelige vandforbrug i produktionen overfor det optimale vandforbrug med de i dag gennemførte tiltag, og man kan således se, hvordan en målrettet indsats vil kunne reducere det almindelige vandforbrug væsentligt. Der findes desuden en beskrivelse af de forskellige vandtyper i produktionen.

I afsnit 4 behandler de mekanismer, som kan bruges til at reducere den mikrobiologiske aktivitet i vand- og produktionssystemet på Brdr. Hartmann. Der beskrives forskellige forsøg bl.a. indenfor biofiltrering og membranfiltrering, og der redegøres for de forskellige resultater og konklusioner vedrørende disse forsøg.

I afsnit 5 beskrives tre mulige scenarier for øget vandgenbrug. De forventes at resultere i en kontrollabel biologisk vækst med mulighed for at reducere forbruget af biocid og vand.

I afsnit 6 er der udarbejdet en miljømæssig vurdering af indholdsstofferne i returpapir og de anvendte råvarer og kemikalier. Desuden er der lavet en opstilling af massestrømme for indholdsstoffer i returpapir og kemikalier, som dog stort set er baseret på skøn.

I afsnit 7 er de tre scenarier miljøvurderet efter LCA-metoden. Heraf fremgår det, at alene forbruget af biocid kan forsvare yderligere vandrensning og genbrug på Brdr. Hartmann. Til gengæld er det miljømæssigt fordelagtigt at introducere vandrensningsteknologier, der kan reducere biocidforbruget.

I afsnit 8 konkluderes, at biofiltreringen er en egnet teknologi til at kontrollere den mikrobielle vækst i det recirkulerede vand i pap- og papirfremstillingen, og at ultrafiltrering af det recirkulerede vand producerer en høj vandkvalitet. Det kan desuden konkluderes, at enhver reduktion i biocidforbruget total set vil føre til en samlet miljøforbedring. For at dokumentere reduktioner i biocidforbruget anbefales det at teste de anvendte opgraderingsteknikker i en produktionslignende skala. Desuden gives andre råd til anvendelse af de forskellige filtre.

Forfatter/udførende institution

Sven-Erik Jepsen, Vandkvalitetsinstituttet, Hans Henrik Knudsen, Instituttet for Produktudvikling

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-693-1