Renere teknologiprojekter 1996

Automatisk præcisionsstyring i ukrudtsbekæmpelsen

Arbejdsrapport nr. 80, 1996
Miljøstyrelsen

I slutningen af 80´erne begyndte Statens Planteavlsforsøg og Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole et samarbejdsprojekt med titlen "Udvikling af styringsteknik og redskaber til mekanisk ukrudtsbekæmpelse". Formålet var at udvikle et automatisk styresystem til radrensere samt at undersøge mulighederne for at bekæmpe ukrudt i korn ved hjælp af radrensning. Projektet vakte stor interesse i udlandet, men da styresystemet ikke umiddelbart kunne anvendes i praksis, gik det danske udviklingsarbejde i stå. I flere af vor nabolande blev arbejdet videreført og de første styresystemer anvendes nu i praksis. Denne rapport giver et overblik over mulighederne for at anvende automatisk præcisionsstyring i ukrudtsbekæmpelsen.

Første del giver en oversigt over de bekæmpelsesmetoder, der kan komme på tale i forbindelse med automatisk præcisionsstyring. Anden del beskriver forskellige principper for automatisk præcisionsstyring, og tredje del belyser økonomien ved præcisionsstyret ukrudtsbekæmpelse i bederoer. Rapporten afsluttes med en diskussion af mulighederne for at anvende mekanisk ukrudtsbekæmpelse i landbruget, især i rækkeafgrøder, hvor metoden er mest rentabel.

Det konkluderes, at det allerede nu er teknisk muligt at anvende automatisk præcisionsstyring i forbindelse med radrensning og båndsprøjtning. Systemerne er baseret på styring efter jordriller, der er etableret ved såning, men andre styringssystemer er på vej. Automatisk præcisionsstyring har en række fordele frem for radrensning og båndsprøjtning med manuel styring. Fordelene er større præcision, som giver nedsat herbicidforbrug, større kapacitet og forbedret arbejdsmiljø. I rækkeafgrøder kan forbruget af herbicider nedsættes med op til 80% i forhold til bredsprøjtning, hvilket i mange tilfælde gør metoden rentabel. I korn er metoden ikke rentabel men medfører en merudgift på omkring 500 kr. pr. ha under de nuværende prisforhold.

Til gengæld tager det længere tid at radrense og båndsprøjte end at bredsprøjte, og denne tid skal være til rådighed i den enkelte bedrift. Det kræver en investering. Men den største ulempe er nok, at der er usikkerhed om metodens effektivitet, fordi der ikke er noget dansk erfaringsgrundlag at trække på.

Trods de økonomiske fordele praktiseres radrensning og båndsprøjtning med automatisk præcisionsstyring ikke i Danmark. Landmænd, konsulenter og forsøgsvæsen har ikke interesseret sig for metoden. Sandsynligvis fordi man har satset på lavdosisstrategien.

Det er allerede nu realistisk at erstatte en stor del af bredsprøjtningen i rækkeafgrøder med automatisk præcisionsstyret radrensning og båndsprøjtning. Men hvis landbruget i højere grad skal vælge metoden, kræver det, at der iværksættes en målrettet forsknings- og udviklingsindsats. Der er brug for at få undersøgt spørgsmål som dysevalg og -placering ved båndsprøjtning og skærudformning i forbindelse med radrensning. Det vil også være nødvendigt at undersøge radrensning og båndsprøjtning i en eller flere arbejdsgange samt hvor effektive de forskellige styresystemer er på forskellige jordtyper. Samtidig er det vigtigt, at viden fra udenlandske forsøg og fra praksis kommer ud til de relevante aktører, evt. gennem en oplysningskampagne. På lidt længere sigt er det også realistisk at anvende automatisk præcisionsstyret radrensning og båndsprøjtning i korn og andre radsåede afgrøder. Det vil dog kræve et målrettet udviklingsarbejde og en politisk satsning, som kan gøre det økonomisk rentabelt.

Forfatter/udførende institution

Jesper Rasmussen, Statens Planteavlsforsøg. Afdeling for Ukrudtsbekæmpelse.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-717-2