Renere teknologiprojekter 1997

Total Cost Assessment

Arbejdsrapport nr. 51, 1997
Miljøstyrelsen

Rapporten tager udgangspunkt i et internationalt "Total Cost Assessment" (TCA) projekt, der belyser mulighederne for at indarbejde miljøaspekter i forbindelse med udarbejdelsen af finansielle investeringsanalyser. Med inspiration herfra er der udarbejdet et dansk TCA-projekt, der kan forbedre og forenkle dette arbejde yderligere. Heri skitseres en mulig metode, som eksemplificeres med to testcases.

Det danske TCA-projekt skal ses i sammenhæng med en stigende trend, hvor man inkluderer økonomiske tiltag i miljøpolitiske spørgsmål. Det er ment som et værktøj til virksomhederne for at gøre det muligt at medtage miljømæssige fordele og omkostninger i deres finansielle analyser med henblik på at kunne træffe beslutninger på et miljømæssigt forbedret grundlag.

I USA har inddragelsen af beregninger af denne type været til gavn ikke blot for virksomhederne, men også for miljøet. I udarbejdelsen af rapporten har det ikke været et mål at bevise denne sammenhæng, men der har på den anden side heller ikke været noget, som har modbevist den.

Ved udarbejdelsen af det danske TCA-koncept har man lagt vægt på at nå frem til et koncept, som:
Hjælper virksomhederne med at kvalificere beslutninger om investeringer.
Er enkelt og kan anvendes af medarbejdere uden særligt kendskab til virksomhedsøkonomi eller IT.
Er blevet tilpasset små og mellemstore virksomheders behov i forbindelse med overvejelser om investeringer.
Giver virksomheder uden systematiske analyserutiner adgang til analyse- og ledelsesredskaber, som kan bruges til at beregne de økonomiske konsekvenser i forbindelse med forestående investeringer. Virksomheder, som allerede har sådanne rutiner, kan benytte det som et supplerende redskab til at opnå et endnu bedre beslutningsgrundlag.
Så vidt muligt er baseret på allerede eksisterende informationer fra virksomhedens økonomisystemer og regnskaber
Kan anvendes af virksomheder uden brug af yderligere beregninger end dem, der normalt anvendes i forbindelse med investeringsanalyser.
Giver adgang til stipulere specielle betingelser i et regneark, der viser den forventede penetrationskurve og livscyklus for det pågældende produkt

Afprøvningen viser, at det danske TCA-koncept er meget brugbart, idet det strukturerer investeringsanalyser og gør det lettere at medtage miljømæssige aspekter i analyserne. Desuden hjælper regnearket med at gøre det lettere at simulere forskellige scenarier.

I slutningen af rapporten stilles følgende spørgsmål:
Hvornår er det relevant at anvende det danske TCA-koncept i beslutningsprocessen?
Hvem bruger TCA?
Gavner brugen af TCA miljøet?
Hvordan kan man styrke brugen af TCA?

Der gives ingen endelige svar på disse spørgsmål, men der foreslås forskellige tiltag, som kan bidrage til besvarelsen.

Forfatter/udførende institution

Heidi K. Stranddorf og Johnny Iversen, dk-TEKNIK, Bo Danielsen og Mikkel Vinther, Andersen Management International A/S, Birgit Munck-Kampmann og Jens Peter Mortensen, Water Quality Institute.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-827-6