Vurdering af malings miljøbelastning i anvendelsesfasen

11. Anbefalinger

11.1 Anbefalinger
11.1.1 Anbefalinger til producenter på baggrund af miljøvurderingen
11.2 Baggrund for anbefalinger til forbrugerne
11.2.1 Scenarier for miljøpåvirkning
11.2.2 Baggrund for anbefalinger vedrørende rengøring af malegrej
11.2.3 Baggrund for anbefalinger vedrørende udendørs malearbejde
11.2.4 Baggrund for anbefalinger vedrørende malebakker
11.2.5 Baggrund for anbefalinger vedrørende opbevaring af malingen
11.2.6 Baggrund for anbefalinger vedrørende malingsresten

I kapitel 6 blev der på baggrund af spildkortlægningen givet anbefalinger til, hvordan spildet ved anvendelse af maling kan mindskes. De endelige anbefalinger afhænger imidlertid af miljøvurderingen af de enkelte malingstyper og rengøringsmidler til rengøring af malegrej, så der samtidigt kan sikres, at håndtering af affaldet bliver så optimal som muligt.

I dette kapitel præsenteres de anbefalinger som både spildkortlægning og miljøvurdering har givet anledning til. Der gives både anbefalinger til forbrugere samt producenter og forhandlere. Anbefalingerne præsenteres indledningsvist, mens baggrunden for de valgte anbefalinger er beskrevet til sidst i kapitlet. Baggrunden for anbefalinger er dels en diskussion af miljøvurderingen, og dels en diskussion af hvilke anbefalinger, der er praktisk håndterlige. Der er i anbefalingerne valgt at lægge vægt på miljøvurderingen. Det er derfor op til Miljøstyrelsen evt. i samarbejde med brancheforeningen at tage stilling til de endelige anbefalinger til forbrugerne.

11.1 Anbefalinger

Anbefalingerne er opdelt i de trin man gennemgår når man skal planlægge og gennemføre en maleopgave. Disse trin er:
Planlægning og indkøb
Brug
Rengøring, bortskaffelse og opbevaring

For rengøring, bortskaffelse og opbevaring er anbefalingerne opdelt i henholdsvis vandbaseret og opløsningsmiddelbaseret maling, da der er forskelle i anbefalinger på grund af forskelle i de forskellige malingstypers miljøfarlighed.

Planlægning og indkøb

  1. Mål arealet, der skal males. Mål op i hele centimeter, og beregn arealet i halve kvadratmeter. Notér målene og medbring dem ved indkøb, så der undgås et for stort indkøb af maling.

  2. Køb vandbaseret maling fremfor opløsningsmiddelbaseret maling, hvis det er muligt. Køb vandbaseret maling uden indhold af organiske opløsningsmidler eller med et så lille indhold af opløsningsmidler som muligt. Indkøb produkter med et så lavt kodenummer, som det kvalitetsmæssigt er muligt.

  3. Undgå ekstra indkøb af maling – køb hellere lidt for meget maling end for lidt. Der kan evt. suppleres op til den nødvendige mængde maling med en lille emballage, som senere kan bruges til at gemme en evt. malingsrest i. Mangler du kun en lille smule maling kan det dog lade sig gøre at strække malingen ved at fortynde den.

  4. Planlæg malearbejdet, så det udføres i større "klumper". Mal så meget som muligt hver gang malegrejet tages i brug.

Figur 11.1:
Anbefalinger til planlægning af malearbejde og indkøb af maling.
 

Brug

1.

Afdæk altid, når du maler udendørs

2.

Minimér spildet, når du maler

Skrab maling på låget af på kanten af emballagen, når emballagen åbnes.

Skrab malingsdryp tilbage i emballagen fra den lodrette yderside og fra randen af emballagen, når maling hældes op i mellememballage eller rullebakke. Malingsdryp kan evt. også aftørres med en pensel.

Mal så meget som muligt hver gang malegrejet tages i brug.

Pak overskydende malegrej og maling (i mellememballage) ind i plastposer til næste dag.

Aftør rørepind med en pensel eller skrab den af på kanten af emballagen efter omrøring.

3.

Minimér udledning af malingsrester til spildevandet

Sæt en plastpose om malebakken, og hæld maling direkte oven i denne.

Pak ruller ind i plastposer uden rengøring til næste dag. Herved reduceres spildet og udledningen til spildevandet væsentligt.

Sæt pensler i vand til næste dag (eller pak dem ind i plastposer) uden rengøring. Herved undgås en unødig udledning til spildevandet.

4.

Undgå at løbe tør for maling

Hvis det ser ud til, at der ikke er maling nok er det muligt at spæde op med vand (for vandbaseret maling) eller relevant opløsningsmiddel (for opløsningsmiddelbaseret maling) for at strække den længere. Det kan dog kun lade sig gøre, hvis det er en lille mængde maling, der mangler. Vurdér dit forbrug, når du er halvvejs.

5.

Forlæng holdbarheden af malingen

Undgå at dyppe pensler direkte i malebøtten, hvis malingen skal gemmes. Brug mellememballage.

Figur 11.2:
Anbefalinger til reduktion af malingsspild ved brug af både vandbaseret og opløsningsmiddelbaseret malng.
 

Rengøring, bortskaffelse og opbevaring af vandbaseret maling

1.

Skal du gemme dit malegrej, så:

Aftør malegrejet på væg, afdækningsmateriale, avispapir eller lignende inden du begynder rengøringen.

Rens malegrej i en beholder (portionsvis) i stedet for under den rindende hane. Det kan reducere dit vandforbrug med op til 80%. Arbejd malingen ud af malegrejet i vandet.

Rengør malegrejet i vand eller med vand og sæbe. Brug ca. ½ liter til en rulle og ca. 1 dl pr. portion til en pensel afhængig af størrelse for hver portionsvise rengøring. Rengør med en ny portion vand til ønsket renhed.

Hæld første og anden gangs skyllevand i en lukket beholder (evt. en tom malebøtte) og aflever denne på genbrugsstation.

Skal du smide dit malegrej ud efter brug, så undlad at rengøre det først. Pak det ind i en plastpose og aflever det på genbrugsstation sammen med den eventuelle malingsrest.

2.

Hæld ikke malingsresten tilbage i emballagen, hvis der er hældt for meget maling op i mellememballage eller rullebakke. Det vil reducere holdbarheden af malingen. Brug i stedet malingsresten på væggen (hvis det er en væg, der males).

3.

Fjern malingsrester på indersiden af låget før malingsresten stilles til side og gemmes. Det øger malingens holdbarhed.

4.

Hæld malingsresten over i en mindre, egnet og genlukkelig emballage før den stilles til side og gemmes. Dette øger malingens holdbarhed. Brug kun en mindre emballage, hvor der har været samme maling i, så informationer på etiketten ikke går tabt.

5.

Malingsrester i emballage, der skal kasseres, skal afleveres på den lokale genbrugsstation eller hos farvehandleren, hvor den er købt.

Figur 11.3:
Anbefalinger til reduktion af miljøbelastning ved rengøring og bortskaffelse af vandbaseret maling (vægmaling og træbeskyttelse)
 

Rengøring, bortskaffelse og opbevaring af maling baseret på organiske opløsningsmidler

1.

Skal du gemme dit malegrej, så:

Rens malegrej i en beholder (portionsvis). Det giver det mindste forbrug af rengøringsmiddel. Brug ca. ½ liter til en rulle og ca. 1 dl til en pensel for hver portionsvise rengøring. Rengør med en ny portion rengøringsmiddel til ønsket renhed.

Brug et egnet rengøringsmiddel. Eksempelvis terpentin.

Hæld første og anden gangs skyl i en beholder og lad malingen bundfælde. Hæld den øverste væske fra og gem dette i en lukket beholder til rengøring næste gang, der males. Aflever malingsbundfaldet i en lukket beholder på genbrugsstation. Malingsrester og rester af penselrens og terpentin må under ingen omstændigheder hældes i kloakken, men skal afleveres på genbrugsstation.

Rengør herefter med vand og sæbe i en beholder. Aflever første gangs skyl med vand og sæbe på genbrugsstation pga. rester af terpentin/penselrens.

2.

Skal du smide dit malegrej ud, så smid det ud uden at rengøre det. Pak det ind i en plastpose og aflever det på genbrugsstation sammen med den eventuelle malingsrest.

3.

Hæld malingsresten tilbage i emballagen igen, hvis der er hældt for meget maling op i mellememballage eller rullebakke.

4.

Fjern malingsrester på indersiden af låget før malingsresten stilles til side og gemmes. Herved undgås, at flager fra låget drysser ned i malingen. Det øger malingens holdbarhed.

5.

Malingsrester i emballage, der skal kasseres, skal afleveres på den lokale genbrugsstation eller hos farvehandleren, hvor den er købt.

Figur 11.4:
Anbefalinger til reduktion af miljøbelastning ved rengøring og bortskaffelse af maling baseret på organiske opløsningsmidler.
  

Rengøring, bortskaffelse og opbevaring af grundingsolie

1.

Skal du gemme dit malegrej, så:

Rens malegrej i en beholder (portionsvis). Det giver det mindste forbrug af rengøringsmiddel. Brug ca. ½ liter til en rulle og ca. 1 dl til en pensel for hver portionsvise rengøring. Rengør med en ny portion rengøringsmiddel til ønsket renhed.

Rengør malegrejet i vand og sæbe.

2.

Skal du smide dit malegrej ud, så:

Smid det ud uden at rengøre det. Pak det ind i en plastpose og aflever det på genbrugsstation sammen med den eventuelle rest af grundingsolie.

3.

Hæld resten af grundingsolien tilbage i emballagen igen, hvis der er hældt for meget grundingsolie op i mellememballage.

4.

Rester af grundingsolie i emballage, der skal kasseres, skal afleveres på den lokale genbrugsstation eller hos farvehandleren, hvor den er købt.

Figur 11.5:
Anbefalinger til reduktion af miljøbelastning ved rengøring og bortskaffelse af grundingsolie.

11.1.1 Anbefalinger til producenter på baggrund af miljøvurderingen

På baggrund af spildkortlægningen og miljøvurderingen kan der opstilles følgende anbefalinger til producenter og forhandlere.

Anbefalinger til producenter og forhandlere

1.

Arbejd på at produktudvikle mere miljøvenlige produkter´

Udfas de mest giftige stoffer (Set i relation til koncentrationen)

Anvend lav toksiske stofgrupper, hvor det er muligt

2.

Arbejd på at produktudvikle mere ’anti-spild’venlige emballager

Emballagen skal være skrabe- og hældevenlig (så det eksempelvis er muligt at afskrabe rørepind på kanten af emballagen uden spild).

3.

Informér forbrugerne om indkøb og håndtering

Hjælp forbrugerne med vurdering/udregning af den mængde maling, der er behov for. Undgå et for stort overskud af maling.

Lav udførlige vejledninger for håndtering af spild og malingrester.

Gør forbrugerne opmærksom på, at brugt rengøringsvæske skal hældes på egnede lukkede beholdere og afleveres på genbrugsstation.

Gør forbrugerne opmærksom på, at malingsrester skal hældes over i en mindre, egnet emballage for at give længere holdbarhed.

Figur 11.1:
Anbefalinger til producenter og forhandlere.

11.2 Baggrund for anbefalinger til forbrugerne

11.2.1 Scenarier for miljøpåvirkning

Malingsrester skal i dag afleveres på den lokale genbrugsstation eller hos lokale farvehandlere. Desuden må terpentin eller penselrens, brugt til at rengøre ved brug af opløsningsmiddelbaseret maling, ikke hældes i kloakken, men skal afleveres på genbrugsstation. Dette gælder også malingsrester af opløsningsmiddelbaseret maling fra malegrej. Opløsningsmiddelbaseret maling må blandt andet ikke hældes i kloakken pga. eksplosionsfare.

Som beskrevet i kapitel 10 er der følgende tænkelige scenarier for miljøpåvirkningen for malingsspild: Malingsspildet kan udledes til jordmiljøet, vandmiljøet eller blive behandlet på affaldsforbrændingsanlæg. For spild til jorden sker der en direkte udledning. For vandmiljøet sker der rensning i rensningsanlæg. For en femtedel af husstandene sker der ingen rensning, da disse ikke leder til kloak. Maleaffald skal afleveres på genbrugsstation med henblik på destruktion ved specialforbrænding på Kommunekemi. Hvis dette ikke sker vil malingsaffaldet typisk blive affaldsbortskaffet ved hjælp af dagrenovation på affaldsforbrændingsanlæg.

Når anbefalingerne skal gives er der forskellige forhold, der skal tages hensyn til:
En femtedel af de danske boliger (helårs, sommerhuse, kolonihaver mv.) afleder ikke spildevand til renseanlæg, men direkte til recipient.
Kommunekemi har i øjeblikket skrappere emissionskrav end almindelige affaldsforbrændingsanlæg. Almindelige affaldsforbrændingsanlæg vil som EU-direktivforslaget ser ud nu, være omfattet af de samme skrappe emissionskrav til tungmetaller og dioxiner fem år efter forslagets vedtagelse.
Kemikalieaffald håndteres i dag ved forbrænding på Kommunekemi.
Opløsningsmiddelbaseret maling vurderes generelt at være mere uønsket i vandmiljøet end vandbaseret maling.
Vandbaseret træbeskyttelse vurderes generelt at være mere uønsket i vandmiljøet end vandbaseret vægmaling.
Penselrens vurderes at være potentielt mere belastende for vandmiljøet end maling.

11.2.2 Baggrund for anbefalinger vedrørende rengøring af malegrej

Spildkortlægningen har vist, at der er store muligheder for at begrænse spildet ved malearbejder ligesom der er mulighed for at flytte eksempelvis spild fra vandmiljøet til affaldet ved at ændre arbejdsrutiner. De endelige anbefalinger i disse situationer vil derfor afhænge af miljøvurderingen af malingsprodukterne til vand, jord og affald. De situationer, hvor spildkortlægningen har vist, at spild kan reduceres eller flyttes fra en fase til en anden er beskrevet nedenfor. Ved at reducere spildet og ikke anvendt maling opnås endvidere den gevinst, at råvareforbrug og den dertil hørende forurening tilsvarende reduceres.
At reducere antallet af rengøringer af malegrej reducerer malingsspildet
At reducere mængden af maling, der ikke bliver anvendt (malingsrest) reducerer malingsspildet
At aflevere ruller på genbrugsstation efter endt arbejde i stedet for at vaske dem flytter hele spildet fra spildevandet til affaldet.
At aftørre malegrej før rengøring flytter noget af malingsspildet fra spildevandet til affaldet.
At afdække jorden ved udendørs malearbejde flytter spildet fra jorden til affaldet.
At pakke malebakkerne ind i plastposer inden ophældning af maling i denne flytter hele spildet fra malebakken fra spildevandet til affaldet.

På baggrund af miljøvurderingen i kapitel 10 anbefales det at behandle de forskellige malingsspild og malingsrester på følgende måde. Se Tabel 11.1.

Tabel 11.1:
Oversigt over malingsrest og forskellige former for malingsspild, samt hvad det anbefales at gøre ved det.

Malingsrest/spild

Vandbaseret maling

Solventbaseret maling

Malingsrest i emballage

Skal afleveres på genbrugsstation

Skal afleveres på genbrugsstation

"Tomme" malingsemballager

Kan smides i husholdningsaffaldet med låg på

Kan smides i husholdningsaffaldet med låg på

Brugt malegrej
(der smides ud)

Lægges i en plastpose og afleveres på genbrugsstation.

Lægges i en plastpose og afleveres på genbrugsstation.

Afdækningsmateriale, aviser m.m.

Kan smides i husholdningsaffaldet i en plastpose

Kan smides i husholdningsaffaldet i en plastpose

Rengøringsvæske med maling

Første og anden gangs skyl skal afleveres på genbrugsstation. Herefter kan der rengøres med vand, evt. vand og sæbe, der kan hældes i kloakken.

Aflever brugt terpentin/penselrens på genbrugsstation. Herefter rengøres med vand og sæbe. Første gangs skyl herfra skal også afleveres på genbrugsstation pga. rester af penselrens/terpentin. Herefter rengøres med vand, der kan hældes i kloakken.

Lad evt. terpentin/penselrens blandingen med maling stå og bundfælde og hæld den "rene" terpentin/penselrens fra og genbrug denne ved næste malearbejde.


11.2.2.1 Generel miljøvurdering af indholdsstoffer i maling og træbeskyttelse

Miljøvurderingen i kapitel 7, 8 og 10 viser, at maling generelt indeholder en række stoffer, der er uønskede i miljøet. Især maling baseret på organiske opløsningsmidler og penselrens indeholder stoffer, der er uønskede eller problematiske i miljøet. Undersøgelserne viser for spildscenarierne, at det er nødvendigt at fortynde udledningen med henholdsvis 2 til 70 gange den daglige udledning fra en gennemsnitshusstand for at sikre et "nul-effekt-niveau". For den femtedel af de danske husstande, der ikke afleder til renseanlæg, er der behov for en endnu større fortynding for at sikre et "nul-effekt-niveau". Selv for vandbaseret vægmaling kan der være tale om en nødvendig fortynding på op til 200 gange det daglige vandforbrug for en gennemsnitshusstand for et malearbejde, hvor der males en stue, når der ikke afledes til renseanlæg.

Hvis malingsrester smides ud med affaldet eller afleveres på genbrugsstation og dermed behandles på Kommunekemi, vil medforbrænding af malingsrester med andet chlorholdigt affald kunne bidrage til dioxin- og furandannelse. Dette vil også være tilfældet hvis maling bliver affaldsbortskaffet som almindeligt husholdningsaffald. Affaldsforbrænding af maling medfører en metalforurening i røggas, slagge og restprodukt fra røgrens. Kommunekemi har pr. 1. Juli 2000 krav til rensning for dioxiner/furaner. Hvis et nuværende EU-direktivforslag vedtages vil alle affaldsforbrændingsanlæg leve op til samme vilkår som Kommunekemi. I dag er det mere miljøvenligt at behandle malingsaffald på Kommunekemi fremfor på affaldsforbrændingsanlæg, men det forventes at også affaldsforbrændingsanlæg med tiden skal leve op til de samme krav til emission af tungmetaller, samt dioxiner/furaner.

I forbindelse med malearbejdet, ved håndtering og opbevaring af malingsrester og rengøringsvæsker (penselrens/terpentin) samt ved affaldsbortskaffelse vil der forekomme emissioner af miljø og sundhedsskadelige VOC’er, primært fra de opløsningsmiddelbaserede malinger. Miljøpåvirkningen afhænger af malingstypen, men generelt har opløsningsmiddelbaseret maling en større miljøpåvirkning af både vandmiljø, indeklima (arbejdsmiljøet) og det eksterne miljø (på grund af VOC’er) end vandbaseret maling, der indeholder langt færre opløsningsmidler.

Det vurderes, at det i dag miljømæssigt vil være en fordel at behandle malingsspild på Kommunekemi fremfor at udlede malingsspildet til kloakken for både opløsningsmiddelbaserede og vandbaserede produkter.

11.2.2.2 Indkøb af maling

Da der er tale om miljøbelastende stoffer er det generelt ønskeligt at reducere det samlede spild til miljøet mest muligt. Dette gøres først og fremmest ved at sørge for at indkøbe den rette mængde maling, det vil sige undgå et alt for stort eller for lille et indkøb. Det er derfor vigtigt at udregne det areal, der skal males inden indkøb. Er man ude for en situation, hvor man opdager, at man kommer til at mangle en lille mængde maling, kan man eventuelt spæde op med opløsningsmiddel eller vand afhængig af malingstype for at få malingen til at strække noget længere, og herved undgå at skulle købe alt for meget ekstra maling ind. En let måde at vurdere om malingsmængden rækker er at vurdere forbruget og den resterende mængde, når halvdelen af opgaven er udført (typisk når det hele er malet første gang).

11.2.2.3 Maling i malegrej

Det vigtigste er at reducere det totale spild. Dette kan reduceres ved at bruge så få pensler og ruller som muligt. Det er klart, at man ved at bruge små pensler og ruller, også kan reducere det totale spild. Dette må dog ikke være på bekostning af et øget tidsforbrug for malearbejdet, da det kan betyde flere indpakninger eller rengøringer og dermed et øget spild.

Malingsspildet i malegrejet reduceres desuden ved at håndtere malegrejet fornuftigt i påføringsperioden. Eksempelvis ved at pakke malegrej ind i plastposer eller stille pensler i vand mellem forskellige maledage. Ruller opbevares bedst i plastposer, hvis de inden er fugtet godt med maling. Pensler indeholder mindre maling og kan derfor have større chance for at tørre ud, hvorfor det kan være en god ide at stille penslen i vand i stedet. Opbevaringsmetoderne kan bruges for både vandbaseret og opløsningsmiddelbaseret maling.

11.2.2.4 Rengøring eller kassering af malegrej?

Der er to alternativer: Malegrejet rengøres eller malegrejet smides ud uden rengøring. Det kræver imidlertid en mere dybdegående undersøgelse for at vurdere, hvad der er det mest miljømæssigt korrekte at gøre: At undgå rengøringsmiddel (eksempelvis penselrens), smide malegrejet ud efter brug uden rengøring og købe nyt malegrej eller at anvende rengøringsmiddel, og dermed spare materialerne til fremstilling af en ny pensel eller rulle. Resultatet vil formentlig afhænge af, hvilken type rengøringsmiddel (eksempelvis vand eller penselrens), der anvendes, hvorfor dette så også bør tages med i overvejelserne.

Det er ikke værd at undersøge dette, da mange forbrugere under alle omstændigheder vil mene, at det er for dyrt at kassere malegrej efter hvert malejob, hvorfor anbefalingerne deles op efter forbrugerens situation. Hvis forbrugeren alligevel skal kassere malegrejet er der ingen grund til at foretage en rengøring, og malegrejet kasseres direkte. I disse situationer anbefales det at emballere malegrejet forsvarligt for at reducere eventuelle VOC-emissioner, samt at undgå uhygiejniske forhold ved affaldshåndteringen. Det brugte malegrej afleveres på genbrugsstation.

Hvis forbrugeren derimod vil gemme malegrejet, rengøres dette portionsvist. Første og anden gangs skyl afleveres i en lukket beholder (evt. en tom malebøtte) på genbrugsstation, hvorefter malegrejet rengøres færdigt portionsvist i vand eller vand og sæbe. Dette gælder både for vandbaseret og opløsningsmiddelbaseret maling. Ved rengøring kan det anbefales at rense grejet i flere små portioner af rengøringsmiddel (½ liter til en rulle og ca. 1 dl til en pensel). Derved reduceres den anvendte mængde betydeligt og det er muligt at opsamle de første portioner, der er mest forurenet med maling.

Ved rengøring af malegrej med opløsningsmiddelbaseret maling og træbeskyttelse må det anbefales at alt terpentin og penselrens opsamles og afleveres som kemikalieaffald (hvilket det også skal i dag). De sidste rester maling kan herefter fjernes med vand eller med vand og sæbe, men det anbefales at første skyl med vand og sæbe også opsamles og afleveres på genbrugsstation på grund af rester af penselrens/terpentin i skyllevandet, som er uønskede i miljøet. Derved reduceres den mængde problematiske stoffer, der tilledes kloakken væsentligt.

For penselrens og terpentin kan det endvidere anbefales at gemme de brugte midler og lade dem henstå i tætte beholdere. Med tiden vil malingen bundfælde og opløsningsmidlerne kan dekanteres og anvendes igen. Malingsbundfaldet afleveres som kemikalieaffald. Når det gælder penselrens eller terpentin må det under ingen omstændigheder hældes i kloakken, men skal afleveres på genbrugsstation.

Spildkortlægningen viser, at den mængde maling, der sidder tilbage i pensler og ruller kan begrænses væsentligt (ofte over 50%), hvis malegrejet aftørres på afdækningsmateriale eller avis. Hvis der er tale om malegrej med maling, der ikke indeholder VOC’er, kan det anbefales at aftørre malegrejet inden rengøring. Hvis malegrejet, der indeholder organiske opløsningsmidler aftørres, vil det kun øge den mængde opløsningsmidler, der fordamper. Det skal dog bemærkes, at mængderne i malegrejet, for de fleste maleopgaver, er små i forhold til den mængde opløsningsmidler, der er i den maling, der er blevet påført.

11.2.2.5 Spild på afdækning

Selve spildet ved malearbejdet er det ikke muligt at reducere væsentligt på. Der vil altid forekomme en vis mængde spild på afdækning og i malegrej. Spild på afdækningsmateriale er et forholdsvist lille spild.

11.2.3 Baggrund for anbefalinger vedrørende udendørs malearbejde

Miljøpåvirkningen af malingsspild til jord viser, at indholdsstofferne i maling kan have en akut økotoksikologisk effekt på jordorganismer og planter, hvorfor det anbefales at anvende afdækning ved udendørs malearbejde. Herved kan spild til jorden undgås, måske lige bortset fra diverse uheld, og spildet ender som et spild til affald. Spildkortlægningen viser, at spildet til jorden ofte kun udgør et par procent af den indkøbte mængde maling, hvorfor dette spild på afdækningsmateriale kan kasseres med husholdningsaffaldet.

11.2.4 Baggrund for anbefalinger vedrørende malebakker

Spildkortlægningen viser, at spildet i rullebakker er af en væsentlig størrelse, og at dette spild kan flyttes helt fra spildevandet til affaldet ved brug af plastposer om rullebakker. Spildkortlægningen har desuden vist, at malingsspildet i forbindelse med malebakker ser ud til at være større ved brug af plastpose om malebakken fremfor ingen brug af plastpose.

Det anbefales, trods dette større spild, at anvende plastpose om rullebakken, hvori malingen hældes af flere årsager. Dels er rullebakker forholdsvis store og dermed besværlige at rengøre, hvorfor det er meget nemmere blot at krænge en plastpose af malebakken efter endt malearbejde. Netop fordi malebakken kan være stor vil det være en besværlig operation at skulle foretage en batchvis rengøring af rullebakken og hælde rengøringsmidler med rester af maling fra rullebakken i en beholder, som så afleveres på genbrugsstation. For opløsningsmiddelbaseret maling kan det betyde et langt større forbrug af penselrens/terpentin, hvis en malebakke skal rengøres, fremfor at plastposen krænges af malebakken og smides ud efter brug.

11.2.5 Baggrund for anbefalinger vedrørende opbevaring af malingen

Spildkortlægningen viser, at der kan være en del maling tilbage efter endt malearbejde, der gemmes til næste gang. Denne rest kasseres ofte på grund af, at malingsresten er blevet for gammel ("rådden") og indtørret eller, fordi malingsflager på låget kan være faldet ned i malingen, der bliver inhomogen.

Det er muligt at komme med anbefalinger til, hvordan malingens holdbarhed kan forlænges, så der dermed er større chance for at malingsresten anvendes i stedet for at blive til affald. Problemet med holdbarhed eksisterer primært for vandbaseret maling, der ikke er lige så holdbar som maling baseret på organiske opløsningsmidler. Først og fremmest bør der anvendes mellememballage, så urenheder fra snavsede pensler undgås. Dette kan forurene malingen, hvorved holdbarheden reduceres. Herudover bør det ikke anbefales at hælde maling tilbage i originalemballagen, hvis man for eksempel har hældt for meget maling op i mellememballage eller rullebakke, da denne maling også er forurenet af malegrejet.

Desuden kan det undgås at flager fra udtørret maling drysser ned i malingsresten, hvis låget aftørres med en pensel, når malingsbøtten åbnes. Men malingen på låget skal fjernes inden den tørrer.

En anden mulighed er at omhælde malingsresten i en mindre emballage. Ved omhældning til en mindre emballage skal man passe på, at vigtige informationer om malingen (farve, malingstype, advarselsmærkning og anden etiketinformation) ikke går tabt. Malingen bør derfor primært omhældes til mindre malingsbøtter med samme etiket, hvis man har det.

11.2.6 Baggrund for anbefalinger vedrørende malingsresten

For de malingsrester, der bliver tilovers, er der i dag regler om, at de skal affaldsbortskaffes ved aflevering på genbrugsstation eller hos farvehandlere. Herfra sendes de videre til Kommunekemi for specialforbrænding for at sikre den bedst mulige destruktion. Kommunekemi har i dag strengere regler mht. fjernelse af dioxiner og furaner fra røggassen, men som EU-direkteivforslaget ligger nu vil også almindelige affaldsbehandlingsanlæg skulle overholde de samme krav til rensning efter en overgangsperiode på fem år efter forslagets vedtagelse. Det skulle derfor i fremtiden være muligt at affaldsbehandle malingsrester på almindelige affaldsforbrændingsanlæg også.