Kortlægning af diffus jordforurening i byområder. Delrapport 3

3. Forslag til undersøgelsesprogrammer

3.1 Nedfaldsmodel
3.2 Liniemodel
3.3 Overfaldsmodel
3.4 Bidragsmodel
3.5 Fyldjordsmodel
 

For de 5 forureningsmodeller er der i de efterfølgende afsnit skitseret aspekter, som bør overvejes som led i opstillingen af undersøgelsesprogrammer.

3.1 Nedfaldsmodel

Ved opstilling af en nedfaldsmodel forventes det, at forureningsniveauet i de terrænnære jordlag aftager med afstanden fra forureningskilden. Det forureningspåvirkede areal kan forventes at strække sig fra 100 m til 10 km, alt afhængig af historik vedrørende kildetype, kildestyrke, skorstenshøje, produktionsperiode m.v. En typisk undersøgelsesafstand vil være mindst 1000 m i alle retninger fra forureningskilden. Det vil forventes, at arealet nedstrøms den fremherskende vindretning vil være mere belastet end arealet opstrøms, og det forventes, at jordforureningen aftager i dybden. Endvidere kan topografi og nedbør påvirke omfanget af nedfaldsarealer for luftbåren forurening fra punktkilder. Ligeledes kan produktionsforhold som driftstemperatur, røgrensning, røgpartikelstørrelse m.v. have indflydelse på forureningsmængder og afstand for nedfaldsarealet.

For vurdering af jordforureningen opdeles det forureningspåvirkede areal i forskellige delområder i forskellige afstande (A-E) og retninger (N-NØ, NØ-Ø,Ø-SØ, SØ-Ø, Ø-SV,SV-V, V-NV, NV-N) fra forureningskilden. F.eks.:

A. Inden for skellet
B. 0 - 50 m    fra skellet
C. 50 - 150 m
D. 150 - 500 m
E. 500 - 1000 m

Delområder opdelt i henhold til afstande og retningen er illustreret i figur 3.1.

Figur 3.1
Forslag til delområder og prøvetagningsfelter for nedfaldsmodel
Proposal for subdivision of investigation area and sampling zones for deposition model

Der kan forventes jordforurening i følgende dybder:

I 0 - 5 cm Jordoverfladen inkl. græstørv. Det er vigtigt at skelne mellem plantebede, hvor der graves og uberørt jord, hvor der ikke graves, f.eks. græsarealer og ikke-dyrket jord.
II 2 - 10 cm Jordlag under græstørv, som typisk antages at være repræsentative ved vurdering af risiko for hudkontakt.
III 20 - 30 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
IV 45 - 55 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
V 95 - 105 cm Til afgrænsning af forurening.


Forureningsmodellen indikerer, at forureningsniveauet inden for et delområde (A- N-NØ; A-NØ-Ø, …E-S-SV m.v.) er sammenligneligt (ens). Det vil sige, at indholdet i jordprøver fra samme dybde i hvert enkelt delområde bør være repræsenteret af en gennemsnitsværdi, en medianværdi, en variationskoefficient og et konfidensinterval for den sande gennemsnitsværdi.

Skiftende vindretning og eventuelle ændringer i skorstenhøjde og placering gennem tiden kan betyde, at der vil kunne forventes målbare ændringer i forureningsniveauerne over en afstand på flere hundrede meter.

Der udpeges et antal prøvetagningsfelter af ca. 100 m² i forskellig afstand og retning fra forureningskilden i hvert delområde (A- N-NØ; A-NØ-Ø, …E-S-SV m.v.). Forureningsniveauet i et prøvetagningsfelt antages at være sammenligneligt (på samme niveau). Derfor undersøges udvalgte prøvetagningsfelter intensivt, mens andre felter kan screenes ved et mindre antal prøvetagningspunkter. De prøvetagningsfelter, som undersøges intensivt, forventes at være repræsentative for delområder i samme afstand, retning og dybde fra kilden.

Prøvetagningsfelterne placeres med forskellig indbyrdes afstand inden for delområdet, jf. figur 3.1. I hvert prøvetagningsfelt udtages jordprøver fra ca. 2 - 5 punkter i forskellig dybde. Jordprøverne udtages i forskellig indbyrdes afstand inden for prøvetagningsfeltet (f.eks. 1, 2, 4, 6 og 10 m). Der udtages hovedsageligt prøver fra 2-10 cm´s dybde, men også fra andre dybder.

Prøverne udtages som stikprøver, jf. afsnit 2.8.4. Den indbyrdes variation mellem prøver udtaget tæt på hinanden (1-10 m) og prøver udtaget ved større afstand (20-500 m) anvendes i databehandlingen til at vurdere, om prøver fra forskellige områder er forskellige fra hinanden.

Gennemsnit, median, standardafvigelse, variationskoefficient og konfidensinterval kan beregnes for hvert prøvetagningsfelt eller for grupper af prøvetagningsfelter, f.eks. prøvetagningsfelter i samme afstand og/eller retning fra forureningskilden. Prøvetagningsfelter kan sammenlignes, og det kan vurderes, hvorvidt koncentrationsniveauer udviser signifikante forskelle, og om disse forskelle kan relateres til afstand eller retning fra forureningskilden, eller til dybden.

Der testes, om forureningsniveau inden for samme afstand og retning fra forureningskilden er sammenlignelig, f.eks. om variansen mellem målingerne er af samme størrelse som analyseusikkerheden. Der testes endvidere, om forureningsniveauet i prøvetagningsfelter i forskellig afstand og retning fra forureningskilden er forskellig, og om forureningsniveauet i prøver fra forskellige dybder inden for samme prøvetagningsfelt ligeledes er forskellige.

Analyseparametre vælges primært på grundlag af den historisk redegørelse og forventede emission fra punktkilden. Der udvælges en række indikatorparametre og felt- eller screeningsanalyser med henblik på en reducering af analyseomkostninger. Der foretages dog en vurdering af analyseusikkerheden for indikatorparametrene ved udførelse af dobbeltbestemmelse på delprøver fra samme homogeniserede jordprøve, samt ved sammenligning med akkrediterede analyser. Der vælges analyseteknikker og parametre, som vil kunne bruges til dokumentation af jordforureningsniveauer i forhold til jordkvalitetskriterier og afskæringskriterier.

Der etableres en prøvetagnings- og analyseplan, som skal sikre, at der skabes den nødvendige sammenhæng mellem felt- og screeningsanalyser og dokumentationsanalyser samt opfylder de krav til dataindsamling, som er defineret i det statistiske og geostatistiske design, der belyser de opstillede hypoteser vedrørende den diffuse jordforurening.

Som minimum udtages prøver fra 3-5 punkter i 2 prøvetagningsfelter på 100 m² fra hvert afstandsinterval og i den retning, der har interesse, dog som minimum 30 prøver. F.eks. udtages prøver ved 4 afstandsintervaller og to retninger, i alt 48 prøver.

Den statistiske behandling vil belyse ,om de opstillede hypoteser kan bekræftes på basis af de indsamlede data, eller om der er behov for supplerende dataindsamling (eller ændringer af hypotesen).

I tabel 3.1 opstilles forslag (ikke udtømmende) til elementer i undersøgelsesstrategien.

Tabel 3.1
Undersøgelsesprogram for nedfaldsmodel
Investigation programme in connection with deposition model

Nedfaldsmodel

Historik og arealafgrænsning

Historik
Afstand fra punktkilde
OML beregninger
Fremherskende vindretninger
Topografi
Industriudvikling
Arealafgrænsning

Forureningsmodel

Skala fra 100 m - 10 km
Forurening aftager med afstanden fra kilden

Hypoteser

Forureningsniveauet aftager med afstanden fra punktkilden.

Forureningsniveauet er uafhængig af afstanden til punktkilden.

Forureningsniveauet er det samme som baggrundsniveau uden for punktkildens nedfaldsområde.

Forureningsniveauet aftager med dybden.

Forureningssammensætningen er i overensstemmelse med den forventede emission fra punktkilden.

Jordkvalitetskriterier overskrides inden for en given afstand fra kilden.

Statistisk og geostatistisk design

Deskriptiv statistik: Gennemsnit for delområder og sammenligning af delområder, analyseusikkerhed og konfidensinterval for gennemsnit, sammenligning af forureningsniveau med jordkvalitetskriterier.

Geostatistisk behandling af data og visualisering af forureningsniveauer over undersøgelsesområdet

Analyseparametre

Typiske parametre: PAH, tungmetaller (Pb, Cd, Cu, Zn, Ni, evt. V, Sb), PCB, Dioxiner

Indikatorparametre

Pb, Cu, Zn, PAH

Feltmålinger og screeningsanalyser

Immunassay-PAH*
GC/FID screening
EDXRF (Cu, Cr, Pb, Ni, As, Zn)
Geologi
PID
Tørstof
Glødetab

Dokumentationsanalyser

GC-MS-SIM: Ved en del af analyser kan der analyseres for MST 7 PAH, i andre prøver for 16-17 eller flere PAH For et antal prøver evalueres PAH sammensætningen.

EDXRF + 10% kontrolanalyser med ICP eller AAS samt for Cd, V, Sb

Prøvetagnings- og analyseplan

Prøvetagningsnet på 1-10 og 50-500 m´s afstand.

Prøvetagningsdybder: 0-5 cm, 2-10, 20-30 , 45-55 og 95-105 cm, dog mest 2-10 cm med mindre der er tale om ny muldjord.

Der anbefales en indledende undersøgelse (fase1) med et prøvetagningsnet med stor afstand mellem punkterne og et tættere net i delområder, f.eks. nær forureningskilden.

Hypoteser om forureningsforhold revideres og afprøves i fase 2.

Databehandling og rapportering

Data fra prøvetagningsfelter og delområder vurderes ved hjælp af de statistiske værktøjer og iht. de opstillede hypoteser mhp. bevisførelse.

*niveauangivende

3.2 Liniemodel

Ved opstilling af en liniemodel forventes det, at forureningen aftager med afstanden fra vejen, og at det forureningspåvirkede areal strækker sig fra 0 til mindst 30 m fra vejrabatten. Det forventes, at jordforureningen aftager i dybden.

Der bør indsamles supplerende oplysninger om topografi, anlægsaktiviteter (årstal, jordfyld), afledning af vejvand, vejprofil (bredde, støjvold, vejgrøft), vejalder/tracé, omgivelser (fortov, cykelsti, græsplæne, afstand til boligbebyggelse, trafikmålinger som årsdøgntrafik, typisk trafikhastighed, antal af køretøjer og fordeling på typer, placering af vejkryds, meteorologiske oplysninger om vindforhold og nedbørmængder, samt om evt. andre kilder, herunder punkforureningskilder i området.

For vurdering af forureningen opdeles det forureningspåvirkede areal i forskellige afstandsintervaller fra den asfalterede vejkant.

A 0 - 2 m
B 2 - 5 m
C 5 - 10 m
D 10 - 30 m
E 30 - 100 m

Delområder opdelt i henhold til afstand er illustreret i figur 3.2.

Figur 3.2
Forslag til delområder og prøvetagningsfelter for liniemodel
Proposal for subdivision of investigation area and sampling zones for line model.

Der kan forventes jordforurening i følgende dybder:

I 0 - 5 cm Jordoverfladen inkl. græstørv. Det er vigtigt at skelne mellem plantebede, hvor der graves og uberørt jord, hvor der ikke graves, f.eks. græsarealer, ikke-dyrket jord.
II 2 - 10 cm Jordlag under græstørv, som typisk antages at være repræsentative ved vurdering af risiko for hudkontakt.
III 20 - 30 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
IV 45 - 55 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
V 95 - 105 cm Anvendes til afgrænsning.


Forureningsmodellen indikerer, at forureningsniveauet inden for et delområde (A-E) er sammenligneligt (ens). Det vil sige, at indholdet i jordprøver fra samme dybde i hvert delområde bør være repræsenteret af en gennemsnitsværdi, en medianværdi, en variationskoefficient og et konfidensinterval for den sande gennemsnitsværdi.

Der udpeges et antal prøvetagningsfelter på ca. 4 m² i hvert delområde (A-E). De trafikale forhold langs testarealet er ens, og derfor forureningsniveauet langs vejstrækningen forventes at være ens. Prøvetagningsfelterne placeres i forskellig afstand på begge sider af vejen. Tæt på vejstrækningen forventes ændringerne i forureningsniveauerne at være målbare over afstande på få m, hvorfor udvalgte prøvetagningsfelter undersøges intensivt tæt på vejen, mens andre prøvetagningsfelter screenes med et mindre antal prøvetagningspunkter. De prøvetagningsfelter, som undersøges intensivt, forventes at være repræsentative for delområder i samme afstand og dybde.

Prøvetagningsfelterne placeres med forskellig indbyrdes afstand inden for delområdet, jf. figur 3.2. Der udtages jordprøver fra ca. 2-5 punkter og i forskellig dybde i hvert prøvetagningsfelt. Jordprøverne udtages med forskellig indbyrdes afstand inden for prøvetagningsfeltet (f.eks. 0,5, 0,7, 1, 1,5, 2 m). Der udtages hovedsageligt prøver fra 2-10 cm´s dybde, men også fra andre dybder.

Prøverne udtages som stikprøver, jf. afsnit 2.8.4. Den indbyrdes variation mellem prøver udtaget tæt på hinanden (1-2 m) og prøver udtaget ved større afstand (5-30 m) anvendes i databehandling til at vurdere, om prøver fra forskellige områder er forskellige fra hinanden.

Gennemsnit, standardafvigelse, variationskoefficient og konfidensinterval kan beregnes for hver prøvetagningsfelt eller for grupper af prøvetagningsfelter, f.eks. prøvetagningsfelter i samme afstand fra vejen. Prøvetagningsfelter kan sammenlignes, og det kan vurderes, hvorvidt koncentrationsniveauer udviser signifikante forskelle, og om disse forskelle kan relateres til afstanden fra vejen og til dybden.

Det testes, om forureningsniveauet ved samme afstande fra asfaltvejkant er sammenlignelige, f.eks. om variansen mellem prøvepunkterne er af samme størrelse som analyseusikkerheden. Det testes, om forureningsniveauet i prøvetagningsfelter i forskellig afstand og retning fra vejen er forskellige. Det testes ,om forureningsniveauet i prøver fra forskellige dybder inden for samme prøvetagningsfelt er forskellige.

Analyseparametre er beskrevet i tabel 3.2 og forventes som minimum at omfatte bly og andre tungmetaller, PAH´er og olie. Ikke alle parametre måles i alle jordprøver, idet der anvendes indikatorparametre. Et mindre antal jordprøver screenes for flere parametre.

Der foretages en vurdering af analyseusikkerheden for indikatorparametrene. Dette gøres ved udførelse af dobbeltbestemmelser på delprøver fra samme homogeniserede jordprøve samt ved sammenligning med akkrediterede analyser.

Der udvælges en række indikatorparametre og felt- eller screeningsanalyser med henblik på reducering af analyseomkostninger. Der vælges analyseteknikker og parametre, som vil kunne bruges til dokumentation af jordforureningsniveauer i forhold til jordkvalitets- og afskæringskriterier. Der etableres en prøvetagnings- og analyseplan, som skal sikre at der skabes den nødvendige sammenhæng mellem felt-, screenings- og dokumentationsanalyser samt opfylder de krav til dataindsamling, som er defineret i det statistiske og geostatistiske design, der belyser de opstillede hypoteser vedrørende den diffuse jordforurening.

Som minimum udtages prøver fra 3-5 punkter i 2 prøvetagningsfelter på 10 m² i hvert afstandsinterval, dog minimum 30 prøver. F.eks. ved 5 afstandsintervaller, i alt 30 prøver.

Den statistiske behandling vil belyse, om de opstillede hypoteser kan bekræftes på basis af de indsamlede data, eller om der er behov for supplerende dataindsamling (eller ændringer af hypotesen).

I tabel 3.2 opstilles forslag (ikke udtømmende) til elementer i undersøgelsesstrategien.

Tabel 3.2
Undersøgelsesprogram for liniemodel
Investigation programme in connection with line model

Liniemodel

Historik og arealafgrænsning

Historik
Afstand fra veje m.v.
Trafiktal
Afledning af vejvand
Vejkonstruktionen
Jernbaneanlæg
Fremherskende vindretninger
Topografi
Arealafgrænsning

Forureningsmodel

Skala fra 0,5 m - 100 m
Forurening aftager med afstanden fra kilden

Hypoteser

Forureningsniveauet aftager med afstanden fra liniekilden.

Forureningsniveauet er uafhængigt af afstanden til liniekilden.

Forureningsniveauet er det samme som baggrundsniveauet.

Forureningsniveauet aftager med dybden.

Jordkvalitetskriterier overskrides.

Forureningssammensætningen er i overensstemmelse med den forventede emission fra trafikken.

Statistisk og geostatistisk design

Deskriptiv statistik: Gennemsnit for delområder og sammenligning af delområder, analyseusikkerhed og konfidensinterval for gennemsnit, sammenligning af forureningsniveau med jordkvalitetskriterier.

Geostatistisk behandling af data og visualisering af forureningsniveauer over undersøgelsesområdet.

Analyseparametre

Typiske parametre: PAH
Olie
Pb, Cu, Zn, andre tungmetaller,
Phthalater
Asbest ?(analyseteknisk problemer)
Cyanid ?(i vejmateriale, men ikke forventeligt i jorden)

Indikatorparametre

Pb

Feltmålinger og screeningsanalyser

GC/FID screening
EDXRF (Cu, Cr, Pb, Ni, As, Zn)
Geologi
PID
Tørstof
Glødetab

Dokumentationsanalyser

GC/FID olie

GC-MS-SIM: BTEX, PAH En del prøver kan analyseres for MST 7 PAH, andre for flere PAH.

For et antal prøver evalueres PAH-sammensætning og oliekulbrinter.

EDXRF + 10 % kontrolanalyser med ICP eller AAS samt evt. for Cd, V, Sb

Prøvetagnings- og analyseplan

Prøvetagningsnet på 1-4 og 5–100 m´s afstand

Prøvetagningsdybder: 0-5 cm, 2–10, 20-30, 45-55 og 95-105 cm, dog mest i 2-10 cm, med mindre der er tale om ny muldjord.

Databehandling og rapportering

Data fra prøvetagningsfelter og delområder vurderes ved hjælp af de statistiske værktøjer og iht. de opstillede hypoteser mhp. bevisførelse.

3.3 Overfaldsmodel

Ved opstilling af en overflademodel forventes vil det, at jordforureningen er jævnt fordelt over området, og at forureningen aftager i dybden.

Der bør indsamle supplerende oplysninger om arealanvendelse samt om hvornår og hvor meget materiale, der er udlagt over arealet.

Der kan forventes jordforurening i følgende dybder:

I 0 - 5 cm Jordoverfladen inkl. græstørv. Det er vigtigt at skelne mellem plantebede, hvor der graves og uberørt jord, hvor der ikke graves, f.eks. græsarealer og ikke-dyrket jord.
II 2 - 10 cm Jordlag under græstørv, som typisk antages at være repræsentative ved vurdering af risiko for hudkontakt.
III 20 - 30 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
IV 45 - 55 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
V 95 - 105 cm Anvendes til afgrænsning.


Forureningsmodellen indikerer, at forureningsniveauet er sammenligneligt (ens) over arealet. Det vil sige, at indholdet i jordprøverne bør kunne repræsenteres af samme gennemsnitsværdi, medianværdi, variationskoefficient og konfidensinterval.

Der udpeges et antal prøvetagningsfelter på hver 100 m². Prøvetagningsfelterne placeres ved forskellige indbyrdes afstand inden for arealet. I hver prøvetagningsfelt udtages jordprøver med forskellige indbyrdes afstand (f.eks. 1, 2, 4, 10 m) fra ca. 2-5 punkter og ved forskellige dybder.

Prøverne udtages som stikprøver, jf. afsnit 2.8.4. Den indbyrdes variation mellem prøverne udtaget tæt på hinanden (1-10 m) samt med større afstand (20-500 m), anvendes i databehandling til at vurdere om prøverne fra forskellige områder er forskellige fra hinanden.

Gennemsnit, standardafvigelse, variationskoefficient og konfidensinterval kan beregnes for hvert prøvetagningsfelt eller for grupper af prøvetagningsfelter. Prøvetagningsfelter kan sammenlignes, og det kan vurderes, hvorvidt koncentrationsniveauer udviser signifikante forskelle.

Det testes, om forureningsniveauet er ens over arealet, dvs. om variansen mellem prøvepunkterne er af samme størrelse som analyseusikkerheden. Det testes, om forureningsniveauet i prøvetagningsfelter i forskellig afstand og retning er forskellige og det testes, om forureningsniveauet i prøver fra forskellige dybder inden for samme prøvetagningsfelt er forskellige.

Analyseparametre vælges primært på grundlag af den historiske redegørelse og den forventede belastning. Typiske måleparametre er beskrevet i tabel 3.3. Der udvælges en række indikatorparametre og felt- eller screeningsanalyser med henblik på reducering af analyseomkostningerne. Ikke alle parametre måles i alle jordprøver, men et mindre antal jordprøver screenes for flere parametre.

Der foretages dog vurdering af analyseusikkerheden for indikatorparametrene ved udførelse af dobbeltbestemmelse på delprøver fra samme homogeniserede jordprøve, samt ved sammenligning med akkrediterede analyser.

Der vælges analyseteknikker og parametre, som vil kunne anvendes til dokumentation af jordforureningsniveauer i forhold til jordkvalitets- og afskæringskriterier.

Der etableres en prøvetagnings- og analyseplan, som skal sikre, at der skabes den nødvendige sammenhæng mellem felt- og screenings- og dokumentationsanalyser samt opfylder de krav til dataindsamling, som er defineret i det statistiske og geostatistiske design, der belyser de opstillede hypoteser vedrørende den diffuse jordforurening.

Som minimum udtages prøver fra 3-5 punkter i 5 prøvetagningsfelter på 100 m², dog minimum 30 prøver.

Den statistiske behandling vil belyse, om de opstillede hypoteser kan bekræftes på basis af de indsamlede data, eller om der er behov for supplerende dataindsamling (eller ændringer af hypotesen).

I tabel 3.3 opstilles forslag (ikke udtømmende) til elementer i undersøgelsesstrategien.

Tabel 3.3
Undersøgelsesprogram for overflademodel
Investigation programme in connection with surface addition model

Overflademodel

Historik og arealafgrænsning

Historik
Arealafgrænsning

Forureningsmodel

Skala fra 10 m - 500 m
Forurening er ens over arealet og aftager med dybden

Hypoteser

Forureningsniveauet aftager med dybden.
Forureningsniveauet er det samme over hele areal.
Jordkvalitetskriterier overskrides.
Forureningssammensætningen er i overensstemmelse med historik vedrørende udlægning.

Statistisk og geostatistisk design

Deskriptiv statistik: Gennemsnit og median for arealet, Analyseusikkerhed og konfidensinterval for gennemsnit, sammenligning af forureningsniveau med jordkvalitetskriterier.

Geostatistisk behandling af data og visualisering af forureningsniveauer over undersøgelsesområdet.

Analyseparametre

Typiske parametre: PAH, phthalater, PCB, blødgørere
Olie
Pb, Cu, Zn, andre tungmetaller,
cyanid (i myremalm), sulfat

Indikatorparametre

Pb

Feltmålinger og screeningsanalyser

GC/FID
EDXRF (Cu, Cr, Pb, Ni, As, Zn)
Geologi
PID
Tørstof
Glødetab

Dokumentationsanalyser

GC/FID olie
GC-MS-SIM: BTEX, PAH En del af prøver kan analyseres for MST 7 PAH, andre for flere PAH.
For et antal prøver evalueres PAH sammensætning og oliekulbrinter
EDXRF + 10 % kontrolanalyser med ICP eller AAS.

Prøvetagnings- og analyseplan

Prøvetagningsnet på 1-10 og 10- 500 m´s afstand
Prøvetagningsdybder: 0-5 cm, 2-10, 20-30, 45-55 og 95-105 cm, dog mest 2-10 cm med mindre der er tale om ny muldjord.

Databehandling og rapportering

Data fra prøvetagningsfelter og delområder vurderes ved hjælp af de statistiske værktøjer iht. de opstillede hypoteser mhp. bevisførelse.

3.4 Bidragsmodel

Ved opstilling af en bidragsmodel forventes det, at den diffuse jordforurening udgør en varierende og tilfældig belastning af topjorden i hele området. Det forventes, at jorden i gamle byområder er belastet af mange små bidrag gennem årene og at forureningsniveauerne her er større end med i boligområder uden for bymidten. Det forventes, at forureningsparametre er tungmetaller, PAH, dioxiner, PCB og olie. Der bør indsamles supplerende data om topografi, anlægsarbejder (jordfyld), infrastruktur (vejnet, jernbane), potentielle forureningskilder, lokale industrier, arealanvendelse samt den historiske udvikling for bydelen, m.v. Det vurderes, om der skal undersøges for andre forureningsparametre end tungmetaller, PAH, dioxiner, PCB og olie.

Ved vurdering af forureningen, opdeles det forureningspåvirkede areal i tilfældige prøvetagningsfelter, jf. figur 3.3.

Figur 3.3
Forslag over prøvetagningsfelter for bidragsmodel
Proposal for sampling zones for the contribution model

Der kan forventes jordforurening i følgende dybder:

I 2 - 10 cm Jordlag under græstørv, som typisk antages at være repræsentative ved vurdering af risiko for hudkontakt.
II 20 - 30 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
III 45 - 55 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
IV 95 - 105 cm Anvendes til afgrænsning.


Forureningsmodellen indikerer, at forureningsniveauet bør være varierende, men sammenligneligt (ens). Det vil sige, at indholdet i jordprøverne fra alle prøvetagningsfelter kan repræsenteres af samme gennemsnitsværdi, medianværdi, variationskoefficient og konfidensinterval.

Der udpeges et antal prøvetagningsfelter på hver 100 m². Prøvetagningsfelterne placeres med forskellig indbyrdes afstand inden for området. I hvert prøvetagningsfelt udtages jordprøver fra ca. 2-5 punkter i forskellige dybder Jordprøverne udtages med forskellig indbyrdes afstand inden for prøvetagningsfeltet (f.eks. 1, 2, 3, 5 og 10 m).

Prøvetagningsfelterne placeres tilfældigt over undersøgelsesarealet, dog helst i nogen afstand fra vej. Forureningsniveauet forventes at være varierende, men ens i boligområder.

Der testes, om prøvetagningsfelterne inden for arealet er sammenlignelige, dvs. om variansen mellem punkterne er af samme størrelse som analyseusikkerheden. Der testes endvidere om prøver fra forskellige dybder i et prøvetagningsfelt er forskellige.

Gennemsnit, standardafvigelse, variationskoefficient og konfidensinterval kan beregnes for hvert prøvetagningsfelt eller for grupper af felter. Prøvetagningsfelter kan sammenlignes, og det kan vurderes, hvorvidt koncentrationsniveauer er forskellige og om forskellen kan relateres til områdets bymæssige alder.

Analyseparametre vælges primært på grundlag af den historiske redegørelse, dog vælges som minimum, bly, Cu, Zn og PAH´er, jf. tabel 3.4. Der udvælges en række indikatorparametre og felt- eller screeningsanalyser med henblik på reducering af analyseomkostningerne. Ikke alle parametre måles i alle jordprøver, idet der anvendes indikatorparametre. Et mindre antal jordprøver screenes dog for flere parametre.

Der foretages desuden en vurdering af analyseusikkerheden for indikatorparametrene ved udførelse af dobbeltbestemmelse på delprøver fra samme homogeniserede jordprøve samt ved sammenligning med akkrediterede analyser.

Den statistiske behandling vil belyse, om de opstillede hypoteser kan bekræftes på basis af de indsamlede data, eller om der er behov for supplerende dataindsamling (eller ændringer af hypotesen).

I tabel 3.4 opstilles forslag (ikke udtømmende) til elementer i undersøgelsesstrategien.

Tabel 3.4
Undersøgelsesprogram for bidragsmodel
Investigation programme in connection with contribution model

Bidragsmodel

Historik og arealafgrænsning

Historik
Topografi
Arealafgrænsning

Forureningsmodel

Skala fra 50 m - 600 m
Forurening aftager med dybden.

Hypoteser

Forureningsniveauet aftager med dybden.
Forureningsniveauet er uafhængig af dybden.
Forureningsniveauet er ens over undersøgelsesarealet.
Jordkvalitetskriterier overskrides.
Forureningssammensætningen er i overensstemmelse med det forventede iht. forureningsmodellen.

Statistisk og geostatistisk design

Deskriptiv statistik: Gennemsnit for arealet. Analyseusikkerhed og konfidensinterval for gennemsnit, sammenligning af forureningsniveau med jordkvalitetskriterier.

Analyseparametre

Typiske parametre: PAH, dioxiner
Olie
Pb, Cu, Zn, Cd. Hg, andre tungmetaller,
PCB (i fugemasse ved bygningsrenovering)
Asbest **

Indikatorparametre

Pb, PAH

Feltmålinger og screeningsanalyser

Immunoassay: PAH / PCB*
GC/FID screening
EDXRF (Cu, Cr, Pb, Ni, As, Zn)
Geologi
PID
Tørstof
Glødetab

Dokumentationsanalyser

GC/FID olie
GC-MS-SIM: BTEX, PAH En del prøver analyseres for MST 7 PAH, andre for flere PAH.
For et antal prøver evalueres PAH-sammensætning og oliekulbrinter.
EDXRF + 10 % kontrolanalyser med ICP eller AAS samt for Hg og Cd.

Prøvetagnings- og analyseplan

Prøvetagningsnet på 1-10 og 50-600 m´s afstand
Prøvetagningsdybder: 2-10, 20-30, 45-55 og 95-105 cm, dog mest 2 - 10 cm med mindre der er tale om ny muldjord.

Databehandling og rapportering

Data fra prøvetagningsfelter og delområder vurderes ved hjælp af de statistiske værktøjer iht. de opstillede hypoteser mhp. bevisførelse.

*niveauangivende ** Der mangler en egnede analytisk metode.

3.5 Fyldjordsmodel

Ved opstilling af en fyldjordsmodel forventes det, at den diffuse jordforurening udgør en varierende og tilfældig belastning til fylddybden i hele området.

Det forventes, at forureningsparametre er tungmetaller, PAH, dioxiner, PCB, olie, cyanid, phthalater og blødgørere. Der bør indsamles supplerende data om topografi, anlægsarbejder (jordfyld), infrastruktur (vejnet, jernbane), potentielle forureningskilder, lokale industrier, arealanvendelse samt historiske oplysninger m.v. Det vurderes, om der skal undersøges for andre forureningsparametre end tungmetaller, PAH, dioxiner, PCB og olie.

Ved vurdering af forureningen, opdeles det forureningspåvirkede areal i tilfældige prøvetagningsfelter, jf. figur 3.3.

Der kan forventes jordforurening i følgende dybder:

I 2 - 10 cm Jordlag under græstørv, som typisk antages at være repræsentative ved vurdering af risiko for hudkontakt.
II 20 - 30 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
III 45 - 55 cm Repræsenterer anvendelsesdybden.
IV 95 - 105 cm Anvendes til afgrænsning.
V >100 cm Anvendes til afgrænsning.


Forureningsmodellen indikerer, at forureningsniveauet kan være stærkt varierende. Det vil sige, at det er tvivlsomt at indholdet i jordprøverne fra alle prøvetagningsfelter kan repræsenteres af samme gennemsnitsværdi, medianværdi, variationskoefficient og konfidensinterval.

Der udpeges et antal prøvetagningsfelter på hvert. 100 m². Prøvetagningsfelterne placeres ved forskellig indbyrdes afstand inden for området. I hver prøvetagningsfelt udtages jordprøver fra ca. 2-5 punkter i forskellige dybder Jordprøverne udtages i forskellig indbyrdes afstand inden for prøvetagningsfeltet, (f.eks. 1, 2, 3, 5 og 10 m). Prøvetagningsfelterne placeres tilfældigt i undersøgelsesarealet, dog helst i nogen afstand fra vej.

Der testes, om prøvetagningsfelter inden for arealet er sammenlignelige, dvs. om variansen mellem punkterne er af samme størrelse som analyseusikkerheden. Der testes endvidere, om prøver fra forskellige dybder i et prøvetagningsfelt er forskellige.

Gennemsnit, standardafvigelse, variationskoefficient og konfidensinterval kan beregnes for hvert prøvetagningsfelt eller for grupper af prøvetagningsfelter. Prøvetagningsfelter kan sammenlignes, og det kan vurderes, hvorvidt koncentrationsniveauer er forskellige.

Analyseparametre vælges primært på grundlag af den historisk redegørelse. Der udvælges en række indikatorparametre og felt- eller screeningsanalyser med henblik på reducering af analyseomkostningerne. Ikke alle parametre måles i alle jordprøver, idet der anvendes indikatorparametre. Et mindre antal jordprøver screenes dog for flere parametre.

Der foretages dog en vurdering af analyseusikkerheden for indikatorparametrene ved udførelse af dobbeltbestemmelse på delprøver fra samme homogeniserede jordprøve samt ved sammenligning med akkrediterede analyser.

I tabel 3.5 opstilles forslag (ikke udtømmende) til elementer i undersøgelsesstrategien.

Tabel 3.5
Undersøgelsesprogram for fyldjordsmodel
Investigation programme in connection with soil fill model

Fyldjordsmodel

Historik og arealafgrænsning

Historik
Topografi
Arealanvendelse
Arealafgrænsning

Forureningsmodel

Skala fra 50 m - 600 m
Forurening aftager med dybden.

Hypoteser

Forureningsniveauet aftager med dybden.
Forureningsniveauet er uafhængig af dybden.
Forureningsniveauet er meget varierende over undersøgelsesarealet.
Jordkvalitetskriterier overskrides.
Forureningssammensætningen er i overensstemmelse med det forventede iht. forureningsmodellen.

Statistisk og geostatistisk design

Deskriptiv statistik: Gennemsnit, median og spredning for arealet. Analyseusikkerheden og konfidensinterval for gennemsnit, sammenligning af forureningsniveau med jordkvalitetskriterier.

Analyseparametre

Typiske parametre: PAH, Olie
Pb, Cu, Zn, Ni

Indikatorparametre

Pb, PAH

Feltmålinger og screeningsanalyser

Immunoassay: PAH*
GC/FID screening
EDXRF (Cu, Cr, Pb, Ni, As, Zn)
Geologi
PID
Tørstof
Glødetab

Dokumentationsanalyser

GC/FID olie
GC-MS-SIM: BTEX, PAH En del prøver kan analyseres for MST 7 PAH, andre for flere PAH.
For et antal prøver evalueres PAH-sammensætning og oliekulbrinter.
EDXRF + 10 % kontrolanalyser med ICP eller AAS

Prøvetagnings- og analyseplan

Prøvetagningsnet på 1-10 og 50–600 m´s afstand
Prøvetagningsdybder:, 2-10, 20-30, 45-55 og >100 cm.

Databehandling og rapportering

Data fra prøvetagningsfelter og delområder vurderes ved hjælp af de statistiske værktøjer iht. de opstillede hypoteser mhp. bevisførelse.

*niveauangivende