Forsøg med biofiltre til rensning af poreluft forurenet med chlorerede opløsningsmidler

5. Konklusion

Der er opbygget et reaktorsystem, som er egnet til biologisk omsætning af TCE og PCE under aerob co-metabolistiske betingelser. Det udførte forsøg har påvist biologisk omsætning af CAC i næringsberigede kompost- og sphagnumbaserede biofiltre. De højeste omsætningsgrader blev konstateret i den aerobe, kompost-matrice, hvor en stabil omsætning på 39 % af den tilledte TCE og 17 % af den tilledte PCE blev konstateret dag 91 fra forsøgets start og resten af forsøgsperioden ud (dag 102). En reduktion i af koncentrationen af den tilledte propan/butan-gas på dag 87, resulterede i en forøgelse af omsætningen af CAC.

I den aerobe sphagnum matrice blev der ligeledes påvist omsætning af TCE og PCE, men dog ikke i samme omfang som i den aerobe kompost-matrice.

Analyse af gasprøver fra reaktorernes ind- og udløb viste hverken indhold af vinylchlorid (detektionsgrænse10 mg/m3) eller 1,2-cis-dichlorethylen (detektionsgrænse 40 mg/m3), hvilket kunne tyde på fuldstændig mineralisering af CAC. Dette understøttes af chloridmålinger og beregninger af den mulige(forventede) forøgelse af chloridindholdet som følge af total mineralisering af den omsatte TCE og PCE i perioden dag 57-102. Det målte indhold af chlorid er højere end forventet, hvilket indikerer, at en total mineralisering har fundet sted. Såfremt den målte stigning i chlorid udelukkende skyldes mineralisering af TCE og PCE, er denne sandsynligvis startet længe før dag 57. Beregninger tyder således på at mineraliseringen kan være påbegyndt 20-40 dage efter opstart af biofiltrene.

Det vurderes, at de påviste omsætningsgrader kan øges væsentligt ved yderligere optimering af de biologiske processer. Laboratorieforsøget viser, at biofiltre kan anvendes til fjernelse af CAC, ligesom der vurderes at være et potentiale for udvikling af en renere teknologi, som kan udvikles til at være konkurrencedygtig med traditionelle kulfiltre.

Det anbefales, at der arbejdes videre med aerob co-metabolistisk omsætning i en kompost-matrice med tilsætning af propan/butangas som primær kulstofkilde.

Det opbyggede reaktorsystem består af moduler er fleksibelt og transportabelt. Systemet kan derfor anvendes i felten for gennemførelse af pilotforsøg for fjernelse af CAC i ekstraheret forurenet poreluft.