HFC-frie mælkekøleanlæg

2. Projektformål

Formålet er at udvikle et eller flere nye koncepter til HFC-fri mælketankskøling hos de enkelte mælkeproducenter. Anlæggene kan overordnet opdeles i fire hovedelementer; mekanisk køleanlæg, frikøling, kuldeakkumulering samt produktion af varmt vand.

Der skal anvendes naturlige kølemidler og samtidigt fokuseres på at minimere den samlede energitilførelse til anlægget.

Det skal klarlægges, hvorledes disse fire energisystemer skal vægtes i forhold til hinanden for at opnå reduceret energiforbrug, optimal systemøkonomi (drift og anlæg) og samtidig sikre fleksibilitet, dvs. mulighed for individuel tilpasning i forhold til den pågældende mælkeproducents behov.

Ved anlægsudformningen fokuseres på system- og komponentløsninger, der samtidig kan bidrage til forbedret mælkekvalitet og hygiejne pga. hurtig køling og rengøringsvenlighed.

Projektet gennemføres i tre faser.

  1. Feasibility studie, hvor det klarlægges, hvilket kølemiddel der er bedst egnet til en given anlægsstørrelse og anlægsudforming.
    Der indlægges en milepæl efter feasibility studiet, hvor det afgøres, hvorvidt der er grundlag for at gennemføre projektets fase 2 og 3.
             
  2. Projektets fase 2 indeholder konstruktion, fremstilling og opstilling af tre demonstrationsanlæg hos mælkeproducenter med forskellig produktionskapacitet.
               
  3. Efter opstilling af demonstrationsanlæggene indlægges en målefase til verifikation af de opstillede forudsætninger og dokumentation for fremtidige brugere. Fasen indeholder afslutningsvis fremvisning af demonstrationsanlæggene.

Denne rapport beskriver resultaterne fra fase 1 - udredningsarbejdet. Rapporten indeholder en bred beskrivelse og sammenligning af alternative teknologier, der kan anvendes ved mælkekøling. Beslutningsgrundlaget for fase 2 er dannet på grundlag af de i rapporten beskrevne muligheder.

Rapporten vil efter fase 3 blive efterfulgt af en afsluttende rapport, som indeholder anlægserfaringer samt dokumentation for anlægsopbygning og målte driftsforhold. Den afsluttende rapport forventes færdiggjort 6 måneder efter idrifttagning af anlæggene, dog senest ultimo 2002.