Kortlægning af papir- og pappotentialet fra private husstande i 2000

Forord

Formål

Projektets formål er at gennemføre en kortlægning af papir- og pappotentialet fra private husstande. Kortlægningen opdaterer tidligere potentialeberegninger for papir fra private husstande, der gennemførtes for året 1998. Papir- og pappotentialet i nærværende projekt fastlægges på landsplan og kommuneniveau både som en absolut mængde og som et gennemsnit pr. husstand for året 2000. Opdateringen suppleres ifht. sidste undersøgelse med en opgørelse over den genanvendelige papmængde i de private husholdninger.

Baggrund

Regeringens affaldsplan 1998-2004, Affald 21, indeholder en række initiativer. Et af disse initiativer er rettet mod indsamling af papir og pap fra private husstande, hvorfra der i år 2004 skal genanvendes 60%.

De seneste potentialeberegninger for papir fra private husstande gennemførtes i 1999 og dækkede kalenderåret 1998, Miljøprojekt nr. 490, 1999, "Kortlægning af papirpotentialet i kommunerne". Miljøstyrelsen har ønsket, at næste opdatering finder sted for år 2000 og at den i forhold til seneste beregning suppleres med en opgørelse over den genanvendelige papmængde i de private husholdninger, således at potentialet opgøres for både papir og pap.

Projektets gennemførelse

Projektet er gennemført med udgangspunkt i materiale fra Dansk Oplagskontrol, Media Scandinavia, MediaGuiden, Dansk Fagpressekatalog og henvendelser til brancheorganisationer, bladredaktioner, trykkerier, distributionscentraler mv.

Miljøstyrelsen har rekvireret og finansieret projektet, der er udført i perioden juli – december 2001 af Econet AS. Til projektet har der været knyttet en styregruppe bestående af en repræsentant for Miljøstyrelsen, Reno-Sam, Kommunernes Landsforening, Affaldsteknisk Samarbejde, Frederiksberg kommune og Econet AS.

Econet AS takker for stor imødekommenhed hos alle media, virksomheder og organisationer, der har bidraget med oplysninger til projektet. En særskilt tak til Thomas Jermiin, Dansk Oplagskontrol, Tyge Mahler, Provinsens Distriktsblade, Niels Rømeling, Danske Distriktsblade samt Jens Richardt, Forbrugerkontakt for værdifuld assistance.