Airsparging og jordventilation med vandrette boringer

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Forurenings- samt jord- og grundvandsforhold
1.3 Formålet med teknologiudviklingsprojektet
1.4 Tidligere publicerede rapporter

1.1 Baggrund

Lokaliteten på Drejøgade 3-5, Østerbro, København, har dannet ramme for aktuelle teknologiudviklingsprojekt.

På lokaliteten har der i perioden 1900-1965 været forskellig renseri/-farveriaktivitet med anvendelse af terpentin samt chlorerede opløsningsmidler. Grunden er på ca. 7000 m2 og de tidligere fabriksbygninger er revet ned og erstattet med et plejehjem, opført i 5 etager. Der er kælder i den del af plejehjemmet, som vender ud mod Drejøgade, jf. figur 1.1.

1.2 Forurenings- samt jord- og grundvandsforhold

Ved forureningsundersøgelser forud for projektets opstart blev der påvist et forhøjet indhold af PCE (tetrachlorethylen) i indeluften samt i poreluften umiddelbart under gulvene. Det blev ud fra en risikovurdering anbefalet at gennemføre afværgetiltag for at nedbringe afdampningen til plejehjemmet til et acceptabelt niveau. I den aktuelle sag er der ingen grundvandskonflikt, men der vil i det aktuelle teknologiprojekt blive vurderet ligeligt på opreninsgseffekten i poreluft, jord og grundvand, for herved at kunne vurdere oprensningseffekten ved kombineret airsparging- og vakuumventilationsteknik.

Forureningsudbredelsen på lokaliteten forud for oprensningens start er gengivet i figur 1.1. De planlagte (projekterede) i alt 4 vandrette airspargingfiltre og 5 vandrette vakuumventilationsfiltre samt det tilhørende behandlingsanlægs placering fremgår ligeledes af figuren. Som nærmere uddybet senere i rapporten, kom airspargingfilter 4a aldrig i drift.

Se her!

Figur 1.1
Situationsplan – planlagte afværgetiltag og fastlagte forureningsudbredelse forud for oprensningens start (se også bilag 1) /ref.1/

Geologi og hydrologi

Terrænet på lokaliteten er beliggende i kote ca. 12. Øverst findes et fyldlag, som har en mægtighed på op til 3 m, underlejret af ca. 2 m morænesand og -ler. Fra kote ca. 7 træffes en relativ homogen smeltevandsaflejring af sand, der fortsætter ned i den umættede zone til kote –4 ( svarende til ca. 16 m.u.t.) eller dybere.

Det primære magasin udgøres af smeltevandsaflejringen, der formodes at stå i hydraulisk kontakt med kalken. Magasinet har et frit vandspejl, som findes i kote ca. +3,5 , svarende til ca. 8,5 m.u.t. Den overordnede strømningsretning er i sydøstlig retning ud mod Øresund.

1.3 Formålet med teknologiudviklingsprojektet

Formålet med dette teknologiudviklingsprojekt har været, med lige vægt på airsparging og vakuumventilation, at:
Fastlægge dimensionsgivende parametre for design af airsparging- og vakuumventliationsfiltre samt tilhørende behandlingsanlæg
Fastlægge nødvendigt moniteringsprogram for indkøring og afslutning af oprensing
Udarbejde retningslinier for dimensionering, drift og afslutning af oprensning
Vurdere anvendelsen af horisontale filtre installeret ved "Blind-hole" boreteknik til injektion henholdsvis ekstraktion af luft under varierende geologiske forhold. Dette delformål er medtaget, da boreteknikken ikke tidligere er anvendt i Danmark
Skaffe økonomiske nøgletal for anlægs- og driftsfasen

1.4 Tidligere publicerede rapporter

I nærværende afslutningsrapport sammenfattes hovedkonklusioner for design, etablering samt den gennemførte drift på lokaliteten. For mere uddybende beskrivelse af hver af disse faser i teknologiudviklingsprojektet henvises til følgende publikationer, som er tilgængelige på Miljøstyrelsens hjemmeside:
Teknologiudviklingsprojekt fra Miljøstyrelsen. Airsparging og vakuumventilation med vandrette boringer, Drejøgade 3-5: Design og anlæg. Miljøprojekt nr. 480, 1999
Teknologiudviklingsprojekt fra Miljøstyrelsen. Airsparging og vakuumventilation med vandrette boringer, Drejøgade 3-5: Statusrapport nr. 1 – Rapportering af drift og monitering. Miljøprojekt nr. 487, 2000.
Teknologiudviklingsprojekt fra Miljøstyrelsen. Airsparging og vakuumventilation med vandrette boringer, Drejøgade 3-5: Statusrapport nr. 2 – Rapportering af drift og monitering. Miljøprojekt in prep, 2001.
Teknologiudviklingsprojekt fra Miljøstyrelsen. Naturlig nedbrydning af olie og chlorerede opløsningsmidler i grundvandet på Drejøgade 3. Miljøprojekt nr. 544, 2000

Teknologiudviklingsprojekt fra Miljøstyrelsen, "Airsparging og vakuumventilation med vandrette boringer, Drejøgade 3-5: Statusrapport nr. 3 – Rapportering af drift og monitering" vil ikke blive publiceret særskilt, men appendix er vedlagt denne afslutningsrapport som bilag 15.