Statistik for returpapir og -pap 2000

6. Datakvalitet

6.1 Kvalitetssikring af indberetninger
6.2 Ændring af opgørelse over indsamlet mængde
6.3 Ændring af opgørelsen over dansk produktion af papir
6.4 Kvalitet af datakilder
6.4.1  Danmarks Statistik
6.4.2 Indberetninger fra danske virksomheder
6.4.3 Emballager
6.5 Papirforbrug
6.6 Indsamling af papir og pap
6.7 Bilag A
 

I dette kapitel beskrives kvalitetssikring og kvalitet af data som kan have indflydelse på resultater og konklusioner i statistikken.

6.1 Kvalitetssikring af indberetninger

Kvaliteten af indberetninger fra virksomhederne er sikret gennem sammenligning af indtastede data og placering af disse i poster med indberetninger fra forrige år. Ved større afvigelser er virksomheden kontaktet.

6.2 Ændring af opgørelse over indsamlet mængde

I Tabel 3.1 hvor den indsamlede mængde er opgjort fordelt på kilder, er i rubrikken indsamling fra fremstillingsvirksomhed medtaget konverteringsindustriens og de papproducerende virksomheders salg til andre end de returpapirhandlere og returpapirforbrugere der foretager indberetning til returpapirstatistikken. Dette medfører en mindre stigning i den indsamlede mængde for 1999 på 825 tons og for 2000 på 777 tons i forhold til at mængden ikke var medregnet. I de tidligere udgaver af "Statistik for returpapir og –pap" frem til og med 1998 er denne mængde ikke medregnet.

6.3 Ændring af opgørelsen over dansk produktion af papir

I opgørelse af den danske papirproduktion er medtaget den samlede produktion af nyt papir hvor tidligere års statistikker for en enkelt returpapirforbrugende fabriks vedkommende kun har medtaget produktion af råvarer (fibre) fra en delproces.

6.4 Kvalitet af datakilder

6.4.1 Danmarks Statistik

Hvor der anvendes oplysninger fra Danmarks Statistik, kan disse oplysninger være behæftet med en vis usikkerhed på grund af manglende eller fejlagtige indberetninger til Danmarks Statistik.

6.4.2 Indberetninger fra danske virksomheder

Kvaliteten af indberetningerne er afhængig af at der udsendes indberetningsskemaer til alle relevante virksomheder og at alle virksomheder returnerer skemaerne i korrekt udfyldt stand.

En mulig fejlkilde ved indberetninger fra virksomheder kan være at mængder indberettes i "forkerte" poster. Sådanne fejl søges minimeret ved den tidligere beskrevne kvalitetssikring af data ved sammenligning med forrige års indberetninger.

Endelig er der usikkerhed på opgørelsen af den samlede lagerændring. I indberetningerne opgøres lagerændringen ud fra forskellen i lagerbeholdning primo året og ultimo året. Der kan være virksomheder der opgør lageret på andre tidspunkter end årsskiftet, og som derfor er nødsaget til at estimere lageropgørelsen.

Det er muligt ud fra indberetningerne at opstille en massebalance og ud fra denne beregne lagerændringen som lagerændring = indkøb + import ¸ salg ¸ eksport ¸ forbrug. Opgøres lagerændringen på denne måde for alle virksomheder, fås ¸ 6.537 tons mod de ¸ 9.404 tons der beregnes ud fra den i papirstatistikken benyttede metode hvor lagerændringen beregnes som virksomhedernes indberetninger om lager ultimo året ¸ lager primo året.

Forskellen mellem opgørelse over lagerændringen baseret på indberetninger om lager ultimo, primo og baseret på massebalance svarer dog til kun 0,4% af mængden af indsamlet returpapir beregnet ud fra de returpapirforbrugende fabrikkers forbrug, import- og eksportdata fra Danmarks Statistik og lagerændringer (Tabel 3.1). Denne usikkerhed tillægges derfor mindre betydning.

Af Tabel 3.1 fremgår den indsamlede mængde returpapir fordelt på kilder. Det fremgår at 16% af den totale mængde er angivet som "kilde ikke oplyst". Dette giver en usikkerhed på fordelingen på de øvrige kilder.

6.4.3 Emballager

I dele af nærværende statistik benyttes data fra Emballageforsyningsmængden /4/. Med hensyn til usikkerhederne på disse data henvises til oplysningerne i Emballageforsyningsmængden /4/.

6.5 Papirforbrug

Det danske papirforbrug fastlægges dels ud fra opgørelser over import og eksport af nyt papir fra Danmarks Statistik, dels ud fra indberetninger om dansk produktion fra returpapirforbrugende fabrikkerne /2/ /3/. Med hensyn til usikkerheden på forbruget henvises til afsnit 6.4.1 og 6.4.2.

6.6 Indsamling af papir og pap

Den indsamlede mængde af returpapir der opgøres i Tabel 3.1, er beregnet ud fra forbruget af returpapir på returpapirforbrugende fabrikker, import og eksport af returpapir baseret på Danmarks Statistik samt opgørelse over ændringen af lagerbeholdning af returpapir i Danmark /2/ /3/.

I Tabel 3.1 beregnes den indsamlede mængde alternativt ud fra indberetningerne over indsamlingskilder, eksport af afskær samt salg til andre end konverteringsindustrien og de papproducerende virksomheder21.

Forskellen på resultaterne i opgørelserne over den indsamlede mængde i Tabel 3.1 og Tabel 3.1 er 29.030 tons eller 4% af den indsamlede mængde.

6.7 Bilag A

Ved opstilling af materialestrøm for aviser og ugeblade er det nødvendigt at basere forbruget af papir til ugeblade på et skøn som medfører en vis usikkerhed på bestemmelsen af indsamlingsprocenten.

21 Dvs. til andre end returpapirhandlere og returpapirforbrugere der er med i indberetninger til Statistik for returpapir og –pap.
[Tilbage]