Udsivning af spildevand fra afløbssystemer

7. Konklusion

Der foreligger kun få undersøgelser af udsivning fra utætte afløbssystemer samt konsekvenserne heraf på jord og grundvandskvaliteten. Nogle undersøgelser forsøger at kvantificere forureningen af det urbane grundvand, men lider under problemet med at adskille de mulige kilder. De bliver derfor usikre i deres vurdering af, hvilken del af forureningen der skyldes afløbssystemet og hvilken del, der skyldes f.eks. forurenede industrigrunde.

Andre undersøgelser forsøger at kvantificere udsivningen ved daglig drift af afløbssystemet. De er enten baseret på indirekte bestemmelse af udsivningen eller på flowmåling i ledningerne ved brug af sporstoffer. Fælles for de kvantificerende undersøgelser er, at de viser betydelige udsivninger fra afløbssystemer. Op til 25% af det producerede spildevand rapporteres at sive ud i selve oplandet. I afskærende ledninger bestemmes gennemsnitlige udsivninger på op til 3 l s-1 km-1. De indirekte metoder til bestemmelse af udsivningens størrelse vurderes at være baseret på en sådan mængde af usikre antagelser, at de ikke er konklusive. Hvad angår de direkte målinger, så baserer de sig på måling af relativt små forskelle i flow, og er derfor vanskelige at udføre præcist. Selvom en direkte måling principielt må anses for værende "bedre" end en indirekte måling, gør vanskelighederne ved præcis flowmåling under feltforhold, at også disse må benyttes med forsigtighed.

Samstemmende viser de gennemførte undersøgelser, at der ikke er nogen entydig sammenhæng mellem ledningernes tilstand registreret ved TV-inspektion og de bestemte udsivninger. Med andre ord: Ikke alle skader giver anledning til udsivning når grundvandsspejlet befinder sig under ledningen. Sikkerheden af dette udsagn er vanskelig at bedømme, idet den manglende korrelation også vil kunne skyldes vanskeligheden ved at bestemme udsivningens omfang korrekt.

Den nærværende undersøgelse er udført som direkte måling af udsivning fra utætte afløbssledninger under pilotskala-forhold: Friskt spildevand blev ført gennem en ledning lagt i sand. Ledningen indeholdt veldefinerede utætheder, hvorfra spildevand kunne sive ned gennem sandet og efterfølgende opsamles. Undersøgelserne er udført under forhold, hvor forsøgsbetingelserne var realistiske. F.eks. var temperaturen typisk for dansk jord og vandhastigheder samt slæbespændinger i den utætte ledning var lig med eller højere end typisk for danske afløbssystemer.

Undersøgelserne har vist, at udsivningen fra utætte ledninger aftager med tiden og under konstante flowforhold nærmer sig et konstant niveau. Dette niveau er uafhængig af hvilken type sand røret lægges i, og bestemmes i stedet af zonen lige omkring lækagen. I overensstemmelse med den grundlæggende hydrauliske teori om udsivning gennem et semipermeabelt lag, er der proportionalitet mellem udsivningens størrelse og vandstanden over lækagen samt proportionalitet med lækagens overfladeareal. Der er i overensstemmelse hermed opstillet beregningsprocedurer til bestemmelse af udsivningens omfang.

Endvidere er det dokumenteret, at en regnhændelse resulterer i en stigning i udsivningen. Det samme gør sig gældende efter en spuling af ledningen samt når grundvandsstanden ændres fra at stå over røret til at stå under røret, dvs. ved varierende ind- og udsivning. Alle disse stigninger i udsivningen er dog reversible, idet udsivningen falder drastisk så snart belastningen ophører, og i løbet af 1-2 dage finder tilbage til det oprindelige, lave niveau.

Udsivningens størrelse afhænger af, om der er tale om en forskudt samling eller en lækage i bunden af røret. Udsivningen per arealenhed er størst i sidstnævnte tilfælde og svarer her til en hydraulisk ledningsevne gennem det semipermeable lag af samme størrelsesorden som det kendes fra biologiske sandfilteranlæg der clogger til.

Med det udsivende spildevand transporteres stoffer og mikroorganismer ud af afløbsledningen. Pilotforsøgene viser, at der i nærzonen af lækagerne sker en væsentlig reduktion og tilbageholdelse af en del af de undersøgte stoffer. F.eks. fjernes de undersøgte bakterier næsten fuldstændigt. Undersøgelsen antyder, at noget lignende er tilfældet med DEHP og anioniske detergenter, mens der ikke kan konkluderes på andre af de undersøget miljøfremmede stoffer, idet disse kun blev fundet i små mængder i spildevandet. Kvælstof blev udledt fra lækagerne i form af nitrat, idet der sker en nitrifikation i de aerobe sandlag under lækagerne. Nitratet vil efterfølgende sive gennem de underliggende jordlag og nå grundvandet. Tilsvarende må det antages, at opløste, svært omsættelige miljøfremmede stoffer – ifald de forekommer i spildevandet – ligeledes vil følge dette transportmønster. Såfremt undergrunden fremviser inhomogeniteter i form af makroporer, må der forventes at kunne foregå en større stoftransport end erfaret gennem den foreliggende undersøgelse. Et sandlag omkring en ledning må imidlertid forventes at ville reducere transporten gennem sådanne makroporer.

Det bekræftes af en undersøgelse i forbindelse med opgravning af en afløbssledning, at lækager i afløbssystemet udviser en vis selvtætning pga. biofilmvækst og tilclogning. Lige under skaderne på ledningen, var der – efter mange års utæthed – spor af spildevandsudsivning, men allerede i en dybde af knap ½ meter kunne der ikke længere spores spildevand. Resultatet af denne enkelte feltundersøgelse er i overensstemmelse med observationer ved pilotskala-forsøgene.

Med udgangspunkt i nærværende resultater, kan der gennemføres en risikovurdering for grundvandsforurening fra utætte afløbssystemer når skadetyper og skadestørrelser kendes. TV-inspektion foreslås anvendt som et væsentligt redskab i en sådan bestemmelse af skader. Idet ikke alle skader nødvendigvis er lækager, bliver dette en konservativ fremgangsmåde, der vil overvurdere udsivningen. Sammenholdes sådanne informationer med de hydrauliske betingelser i ledningssystemet kan udsivningsmængderne beregnes, idet der indføres en lækagefaktor baseret på projektets resultater. Inddrages den naturlige grundvandsdannelse i oplandet, og kendes stoffernes tilbageholdelse og omsætning i jord, kan afløbssystemets maksimale påvirkning af grundvandet vurderes.

Sammenholdes en sådan risikovurdering baseret på projektets resultater med hvad tidligere undersøgelser har vist, ses en markant lavere udsivning. Selv for et opland hvor afløbssystemet er i ringe stand, vil udsivningen højest udgøre nogle få procent af den samlede spildevandsproduktion. En sådan risikovurdering er en vurdering af den gennemsnitlige udsivning, og tager ikke hensyn til fænomener som specielt "uheldige" geologiske forhold kombineret med en drikkevandsindvinding i umiddelbar nærhed af en kloak i dårlig tilstand. For at afklare den konkrete risiko i et sådant tilfælde, må hver enkelt situation vurderes særskilt under inddragelse af de hydrogeologiske forhold, afløbssystemets drift samt lækagernes placering og størrelse i forhold til vandindvindingen.